I marts måned i år blev en italiensk far og søn dømt for at have forfalsket en af verdens dyreste vine - den franske vin Romanee-Conti.
Vinen koster op til 70.000 kr. flasken. Far og søn havde forfalsket minimum 400 flasker, og de står nu over for fængselsstraf og bøde.
Svindlerne blev fældet efter en storstilet efterforskning på tværs af landegrænser. Europol var bl.a. involveret i efterforskningen.
- Adskillige lande var involveret, Og der var en koordineret aktion styret af Europol og Eurojuts, som indbefattede anholdelser i Italien - far og Søn - og en russer i Schweiz, siger Chris Vansteenkiste, chef for fødevarer i Europol, til DR's forbrugermagasin Kontant.
Han ser en ny tendens i fødevareforfalskningen:
- Vinsvindel er bestemt en af de nye tendenser, for kriminelle har opdaget, at de kan tjene lette penge ved at hælde billig vin på flasker, der tilsyneladende indeholder dyr vin af høj kvalitet.
Og svindlerne kaster sig ikke kun over vin til flere tusinde kroner.
I Italien er der sidste år blevet beslaglagt flere hundrede tusinde liter vin af dårlig kvalitet, Vinen skulle være fyldt på 220.000 flasker med etiketter, som påstod, af vinen var en Brunello di Montalcino, en vin, der sælges til en pris på ca. 2-300 kr. flasken.
Vinsvindel er bestemt en af de nye tendenser, for kriminelle har opdaget, at de kan tjene lette penge ved at hælde billig vin på flasker, der tilsyneladende indeholder dyr vin af høj kvalitet.Chris Vansteenkiste fra Europol
Chefen for fødevaremyndighederne i Italien, Luca Albertario, er citeret for at have sagt følgende til The Guardian:
- Det er den største svindelsag nogensinde, som vi har set i landbrugs- og fødevaresektoren.
Chris Vansteenkiste betragter sagen som et eksempel på, at de kriminelle nu også forfalsker vin i den billigere ende.
- Brunello-sagen, hvor vinene bliver solgt for et par hundrede kroner, viser, at der er en ny trend. Vinen er ikke rettet mod eliten. Alle har råd til den slags vin og dermed får det konsekvenser for den almindelige forbruger.
Indoneseren Rudy Kurniawan blev i 2014 idømt 14 års fængsel for vinsvindel i den helt store stil.
Han var bosat i Los Angeles og havde i årevis solgt vin til eliten i USA. Fra 2002-2012 solgte han forfalsket vin for omkring 790 mio. kroner.
Svindlen foregik bl.a. i hans hjem, hvor politiet fandt stempler, falske etiketter og andet udstyr til forfalskning af vin.
I Danmark har der de sidste par år været et par sager med falsk vin. I 2009 blev der solgt tusindvis af falske Brunelloer i danske supermarkeder, på restauranter og hos vinhandlere.
Og i 2011 blev der beslaglagt 7500 flasker falsk Amarone, som var sat til salg i danske supermarkeder.
Se med torsdag aften kl. 21:00, når Kontant opruller en ny sag om forfalsket vin. Programmet går i hælene på Fødevarestyrelsen for at finde bagmændene.
I klippet ovenfor kan du se Chris Vansteenkiste fra Europol fortælle mere om den omfattende svindel med vin.