Nyheder

DRs nyheder på Facebook og Twitter

Overblik

 1. DRs nyheder på Facebook og Twitter
  DR er til stede på større sociale medier. Det kan du få glæde af, ved at få vores indhold og nyheder i din egen nyhedsstrøm på f.eks. Facebook.

  Du behøver ikke besøge dr.dk for at få glæde af vores indhold. Du kan også lade indholdet komme til dig - helt automatisk.

  Hvis du for eksempel er fan af DR Sporten på Facebook, eller følger dem på Twitter, får du et udvalg af dagens vigtigste sportsnyheder i din egen personlige nyhedsstrøm.

  Klaret med ét klikDet er let at få indholdet ind i din egen nyhedsstrøm. Det eneste, det kræver, er et enkelt klik på "synes godt om" eller "følg".

  I listen herunder kan du se, hvad du får fra de enkelte programmer, når du vælger at "synes godt om" dem.

  DR Nyheder

  Når du vælger at "Synes godt om" DR Nyheder udvælger vi dagens bedste, vigtigste og sjoveste historier, så du altid kan snakke med. Vi præsenterer både historier i tekst, billeder og video, så det er på vores Facebook-side, at du får det mest varierede udbud.

  Du har også mulighed for at blande dig i debatten om aktuelle emner, og indimellem vil vi også invitere til et indblik i, hvordan det foregår bag kameraet.

  Hvis du følger @DRBreaking, vil du få breaking news fra DR Nyheder. Her er det kun de helt store nyheder, der kommer ind i dit Twitter-feed.

  Hvis du følger profilen @DRNyheder, vil du få alle vores nyheder fra dr.dk.

  Når der er valg, bruger vi profilen @DRvalg til at sende nyheder om det respektive valg ud.

  På Twitter kan du også vælge at følge nogle af DR Nyheders værter og korrespondenter. Vi har lavet to Twitter-lister, som du enten kan abonnere på eller bruge til at finde frem til den vært, du gerne vil følge.

  Når du vælger at "Synes godt om" DR Vejret, får du dagens vejrudsigt og vigtige vejrvarsler. Du kan også dele dine vejroplevelser med os og resten af vores fans ved at uploade dine vejrbilleder og videoer til vores væg. Vores opdateringer bliver skrevet af vores vejrværter fra tv.

  Vi vil også i ny og næs lægge en skræddersyet vejrudsigt ud som video.

  Facebook: Når du vælger at "Synes godt om" P3Nyheder, udvælger redaktionen dagens bedste historier til dig, så du let kan dele dem med dine venner.

  P3Nyheder poster op til fem historier om dagen på Facebook og går meget gerne i dialog med lytterne på Facebook-siden. Så hvis du vil i kontakt med P3 Nyheder og har en god historie, så skriv til redaktionen på Facebook. Du kan også skrive andre ting, for eksempel hvis du har forslag til historier, P3Nyheder skal lave.

  Facebook: Når du vælger at "Synes godt om" DR Sporten får du de historier vi har udvalgt som de vigtigste sportsnyheder fra de største begivenheder. Direkte direkte i din nyhedsstrøm.

  På Twitter kan du følge nogle af DR Sportens kommentatorer: Henrik Liniger, Morten Hausborg, Morten Kaus, Andreas Kraul, Søren Reedtz, Carsten Ritter. De er mest aktive under større sportsbegivenheder. Du kan også følge @drsporten og få breaking news fra sportens verden.

  Facebook: Når du vælger at "Synes godt om" Deadline, vil du modtage opdateringer og ekstramateriale om aftenens programmer, og du kan også bidrage med dit eget input og feedback til redaktionen.

  Twitter: Deadline skriver løs på @DR2Deadline. Her får du bonus-links og ekstra materiale.

  Er du mere til debatten i Deadline 2. sektion, har 2. sektion en gruppe du kan følge med i.

  Facebook: Når du vælger at "Synes godt om" Kontant vil du modtage opdateringer og trailers om ugens program - direkte i din personlige nyhedsstrøm. Du kan også skrive til dem på deres væg.

  Facebook: Når du vælger at "Synes godt om" PENGE Magasinet har du mulighed for at skrive til redaktionen og få opdateringer om programmet. Du vil også få henvendelser fra redaktionen, når de har brug for din hjælp.

 2. Norsk efterretningschef: Vi vil se flere angreb som Kongsberg

  Der vil med al sandsynlighed ske flere angreb i Norge, som det der skete i den lille by Kongsberg for 10 dage siden, hvor en 38-årig mand dræbte fem personer. Det forudser Arne Christian Haugstøyl, der er sektionsleder i det norske politis efterretningstjeneste, PST.

  - Denne type angreb, der er udført impulsivt af en person med enkle midler, vil ske igen. Hvor tragisk udfaldet bliver af sådanne angreb afhænger mere af politiets reaktionstid, end i hvilken grad man har kunnet forudse det, siger han ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

  Efterretningstjenesten havde på forhånd kendskab til den drabssigtede 38-årige, som tidligere havde optrådt truende i en video på nettet.

  - Ugentligt får vi kendskab til utrolig mange videoer, kommentarer, billeder og opslag, som er grovere og mere ekstreme end denne video, siger Haugstøyl.

 3. Rekordmange migranter tilbageholdt ved grænsen mellem USA og Mexico

  Flere end 1,7 millioner migranter er de seneste 12 måneder blevet tilbageholdt af de amerikanske myndigheder efter at have forsøgt at krydse grænsen mellem USA og Mexico.

  Det er det højeste antal, der nogensinde er blevet registreret, siden de amerikanske myndigheder begyndte at spore rejsende over ind grænsen i 1960'erne.

  Det skriver flere internationale medier på baggrund af data fra USA's told- og grænsemyndigheder.

  Mere end en million af migranterne blev ifølge de amerikanske myndigheder udvist til Mexico eller til deres respektive hjemlande efter at være blevet pågrebet.

  De amerikanske grænsebetjente har i løbet af året tilbageholdt personer fra mere end 160 forskellige lande.

 4. Østrigs regering klar til at indføre udgangsforbud for uvaccinerede

  I Østrig er den konservative-grønne koalitionsregering nu klar til at indføre udgangsforbud for ikke-vaccinerede, hvis antallet af coronasmittede, som bliver indlagt på sygehusenes intensivafdelinger, kommer til at overstige 600.

  Det meddeler landets bundeskansler Alexander Schallenberg (ÖVP).

  - Der er stadig for mange, der tøver og nøler, sagde Schallenberg ifølge den tyske avis Der Zeit med adresse til vaccineskeptikerne.

  Det vil dog stadig være undtagelser, så det vil være muligt for uvaccinerede at forlade deres bopæl, hvis de enten skal på arbejde, på indkøb efter de daglige fornødenheder eller besøge nære familiemedlemmer.

  Aktuelt er der ifølge Kronen Zeitung i alt 1.004 indlagte med corona, heraf 224 på intensivafdelingerne. 62 procent af østrigerne er fuldt ud vaccinerede, og der er 11.233 døde med corona siden pandemiens udbrud.

 5. Valgplakat-sæsonen skydes i gang: Nu går jagten ind på de bedste lygtepæle

  De er blevet beskyldt for at være både belastende for miljøet og grimme at se på.

  Ikke desto mindre bliver der nu igen kamp om landets lygtepæle fra klokken 12, når der må hænges valgplakater op i forbindelse med kommunalvalget.

  I enkelte små kommuner har man dog helt droppet valgplakaterne - det gælder for eksempel på Fanø.

 6. Merkel til sine efterfølgere: Kun mænd - det er tiden løbet fra

  Angela Merkel opfordrer til, at CDU/CSU sørger for at få flere kvinder på de ledende poster. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

  På tærskelen til sin afgang fra posten som tysk bundeskansler kommer Angela Merkel med et opråb til sine partifæller: Sørg for at få flere kvinder ind på topposterne.

  - Kun mænd, det er tiden løbet fra, siger Merkel i et stort afskedsinterview med Süddeutsche Zeitung.

  - Hvis man vil være et folkeparti, er man nødt til at komme tæt på lige fordeling mellem kønnene, siger Merkel.

  - Og selvom der er nogle kvinder, så er det jo ikke ligefrem sådan, at de er med i kampen om at blive ny partiformand, siger Merkel blandt andet i interviewet.

  Da Merkel bekendtgjorde sin afgang som partiformand tilbage i 2018, blev Annegret Kramp-Karrenbauer valgt til posten.

  Men med dårlige valgresultater i Europaparlamentsvalget og i lokalvalg, der blandt andet midlertidigt førte til en kontroversiel koalition mellem FDP, CDU og AFD i Thüringen, valgte Kramp-Karrenbauer at trække sig fra posten. Hun blev i foråret 2021 afløst af Armin Laschet.

 7. I dag hænger politikerne valgplakater op: Et sted har alle partier helt droppet det

  Fanø er en af landets mindste kommuner, og der sidder da også kun 11 byrådspolitikere på rådhuset i dag. (Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix)

  Fra middag i dag kommer det til at vrimle med byrådskandidater og frivillige på stiger, i lygtepæle og træer i kampen for at hænge valgplakater op på de mest synlige pladser i bybilledet.

  Da jeg kom i byrådet ved valget i 1989, brugte vi heller ikke valgplakater. Der var, inden jeg kom ind, lavet en gentlemanaftale, om ikke at hænge valgplakater op på Fanø.
  Erik Nørreby (V), borgmesterkandidat, Fanø Kommune

  Men i én kommune kan byrådskandidaterne roligt læne sig tilbage og nyde en langsom lørdag.

  På Fanø skal der nemlig ikke hænges en eneste valgplakat op – det har øens partier og lister i årevis haft en aftale om.

  Fanøs nuværende borgmester, Sofie Valbjørn, fortæller, at øen har en meget streng skiltepolitik. Man vil for eksempel ikke have neonskilte i gadebilledet. Derfor mener hun også, at det er på sin plads, at øens politikere viser et godt eksempel og ikke bruger valgplakater. (Foto: John Randeris)

  - Der er faktisk ingen, der kan huske, hvornår det er indført. Men det er så længe siden, at der heller ikke er nogen, der husker, at der nogensinde har været valgplakater på øen, siger Sofie Valbjørn fra Alternativet, der er øens nuværende borgmester, men som ikke genopstiller til kommunalvalget i år.

  Erik Nørreby er borgmesterkandidat for Venstre og tidligere borgmester på øen. Og selvom han har siddet i byrådet i rigtig mange år, kender han heller ikke til andet, end at valgplakater bare ikke findes på Fanø.

  - Da jeg kom i byrådet ved valget i 1989, brugte vi heller ikke valgplakater. Der var, inden jeg kom ind, lavet en gentlemanaftale, om ikke at hænge valgplakater op på Fanø. Og den gamle aftale har vi så fortsat i al den tid, jeg har været med i lokalpolitik, siger han.

  Han er glad for at slippe for at bruge tid og ressourcer på at hænge valgplakater op, og pille dem ned om 3,5 uge igen.

  Men han erkender også, at det selvfølgelig giver ham en fordel, når nu han er et kendt ansigt i politik på øen.

  - Det er klart, at flere kender mig, fordi jeg har siddet så længe og har været borgmester i 12 år. Men for 32 år siden var jeg jo det nye ansigt, som ikke havde en eneste plakat. Og jeg formåede alligevel at blive valgt til byrådet dengang, siger Erik Nørreby.

  Lasse Harder Schousboe er et af øens nye politiske ansigter. Han er flyttet til øen for tre år siden og er spidskandidat for Enhedslisten – et parti, der ikke er repræsenteret i byrådet i dag.

  Ud fra et miljøhensyn er han begejstret for, at valgplakaterne er boykottet på Fanø. Men som ny i politik på Fanø, er han klar over, at det kan være en ulempe for ham.

  Alle ved, hvem den tidligere borgmester er. Som tilflytter og repræsentant af et nyt parti havde det været fint, hvis folk kunne sætte ansigt på mig.
  Lasse Harder Schousboe (EL), spidskandidat, Fanø Kommune

  - Alle ved, hvem den tidligere borgmester er. Som tilflytter og repræsentant af et nyt parti havde det været fint, hvis folk kunne sætte ansigt på mig. Når man bare hører et navn, kan det måske være svært at huske, om man har mødt mig før, siger Lasse Harder Schousboe.

  Begge byrådskandidater er dog enige om, at de når ud til alle vælgerne alligevel, når de deltager i valgdebat på øen, er med i radio og tv, skriver læserbreve og opretter annoncer i øens ugeavis.

  Og ifølge den nuværende borgmester kan valgplakaterne sagtens undværes, fordi valget på Fanø er meget mere personligt end mange andre steder.

  - Man møder vælgerne, fordi vi er et lille samfund. Og kandidaterne er meget synlige i gadebilledet. Nogen deler flyers ud, mens andre serverer kaffe nede ved færgen. Men man skal også indstille sig på, at vælgerne selv henvender sig til en, hvis de vil høre, hvad en kandidat vil gøre ved et givent problem, siger Sofie Valbjørn.

  Ser man på valgdeltagelsen på Fanø, er der da heller ikke noget, der tyder på, at manglen på valgplakater gør, at vælgerne ikke træder ind i stemmeboksen. Ved de seneste fire valg har Fanø og Læsø været de to kommuner med den højeste stemmeprocent.

  Men selvom fravalget af valgplakater måske ikke påvirker stemmeprocenten på Fanø, har valgplakater stor betydning for de personlige stemmer, fortæller Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Købehavns Universitet.

  Fanø er helt speciel, fordi det er en lille kommune, hvor chancen for at rende ind i byrådskandidater naturligvis er større, end den er i mange andre kommuner. Her betyder den personlige relation meget.
  Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor i Statskundskab ved Købehavns Universitet

  - Jo flere valgplakater man sætter op, jo flere personlige stemmer giver det. Når vi står i stemmeboksen, er der mange af os, der ikke kender kandidaterne personligt. Men det, at man måske har set et smilende ansigt og kender et navn, gør, at vi flytter vores kryds ned ad listen og giver en personlig stemme.

  Netop det, at plakaterne hænger steder, du ikke kan undgå at se dem, når du for eksempel kører på arbejde eller er på vej til dit uddannelsessted, er afgørende, siger han.

  - Men Fanø er helt speciel, fordi det er en lille kommune, hvor chancen for at rende ind i byrådskandidater naturligvis er større, end den er i mange andre kommuner. Her betyder den personlige relation meget, og derfor har valgplakater mindre betydning end det eksempelvis har i større byer, siger Kasper Møller Hansen.

  Men selvom valgplakater ifølge professoren sandsynligvis ville styrke Lasse Harder Schouboes valg, har Enhedslistens spidskandidat ikke i sinde at bryde øens gentlemanaftale.

  - Folk ville blive mega sure. Du vil ikke bare blive konfronteret af de andre politikere, men også af andre på øen. Vi møder hinanden meget oftere, end man gør andre steder. Og man vil jo ikke kunne gemme sig her, siger han.

  Derfor tror han også, at det er helt unikt for Fanø, at den her aftale er en succes.

  Også Venstre vil gøre deres for, at aftalen bliver ved med at eksistere fremadrettet, lyder det fra Erik Nørreby.

  Ved kommunal- og regionsvalget den16. november kan fannikkerne stemme på en af 37 kandidater fordelt på ni partier og lister.

 8. Køen ved teststederne vokser i takt med smittestigningen: 'Man har ikke savnet det'

  Selvom humøret var godt i testkøen hos kæresteparret Niklas Høgh-Andersen og Anna Diekelmann, lagde de ikke skjul på, at de ikke havde savnet at blive testet. (Foto: Martin Hermansen © DR)

  Efter en sensommer med lave smittetal har antallet af daglige coronasmittede i slutningen af denne uge passeret 1.000.

  Det var dog forventet af både sundhedsminister Magnus Heunicke (S), Statens Serum Institut og eksperterne.

  Og da antallet af nye indlagte på hospitalerne grundet den store vaccinetilslutning slet ikke følger smittetallene på samme måde som tidligere, er der ingen bekymring at spore.

  Ude hos landets regioner følger man dog situationen tæt, da det ikke kun er smittetallene, der er steget den seneste tid. Det er antallet af testede nemlig også.

  I går blev der foretaget næsten 80.000 test. De seneste uger har tallet ligget på mellem 40.000 og 50.000.

  Efter vaccineudrulningen har man dog skruet ned for både antallet af teststeder og deres åbningstider, hvilket skaber trængsel flere steder i landet.

  Det er ikke hensigtsmæssigt med kø uden for teststederne - slet ikke med det vejr og vind, vi har lige nu.
  Ulla Astman, regionsrådsformand i Region Nordjylland (S)

  I Region Nordjylland har man derfor valgt at åbne to nye teststeder, ligesom man ansætter flere podere og udvider åbningstiderne.

  - Vi vil gerne have, at folk bliver testet og ikke giver op, fordi der er lang kø eller bliver afvist, fordi de kommer tæt på lukketid. Det er ikke hensigtsmæssigt med kø uden for teststederne - slet ikke med det vejr og vind, vi har lige nu, siger Ulla Astman, der er regionsrådsformand i Region Nordjylland (S).

  I øjeblikket er der 147 aktive PCR-teststeder i Danmark, men i dag er kun 93 af dem for eksempel åbne. Da der var flest i slutningen af juni i år, var der 508 aktive teststeder, som dog både dækker PCR og lyntest, oplyser Styrelsen for Forsyningssikkerhed til DR.

  Ifølge Ulla Astman skyldes den øgede interesse for at blive testet, at der i Nordjylland er flere, mindre smitteudbrud i øjeblikket, så folk bliver testet for en sikkerheds skyld.

  Der er blandt andet lokale smitteudbrud i Skagen og Frederikshavn.

  - Man vil gerne være på den sikre side, så man kan passe sit arbejde og skole. Det er også en god ide, for mange, der er vaccineret, oplever måske ikke de store symptomer, men man kan jo godt være rask smittebærer og udsætte andre måske mere skrøbelige personer for smitte, fortæller Ulla Astman.

  Det er dog langt fra kun i Nordjylland, at man holder øje et skarpt øje på smittetallene. I Region Sjælland følger man udviklingen tæt.

  - Hvis vi ser, at efterspørgslen stiger og overstiger vores kapacitet, vil vi tage spørgsmålet om en kapacitetudvidelse op med Styrelsen for Forsyningssikkerhed, siger enhedschef Anne Hjortshøj, der er testansvarlig i Region Sjælland, i et skriftligt svar.

  Den øgede smitte skyldes ifølge Jens Lundgren, der er er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, både, at der stadig er folk, der ikke er vaccineret og den simple årsag, at vaccinerne aldrig har beskyttet 100 procent.

  Derudover har årstiden også en del af skylden, da coronavirus ligesom influenza har en markant sæsoneffekt. Derfor kan det også være udfordrende at vide, hvornår man egentlig skal lade sig teste, siger han.

  - Det var meget klart i foråret. Det er det ikke i øjeblikket. Hvis man er i tvivl, kan man kontakte egen læge, der kan guide i, hvornår det er rimeligt at gøre.

  Både Sundhedsstyrelsen og Dansk Selskab for Almen Medicin har på det seneste igen opfordret til, at man lader sig coronateste.

  Jens Lundgren skrev sammen med kollegaer en rapport til regeringen og Folketinget, hvor de blandt andet understregede, at massetest ikke vil give samme mening som i efteråret, hvorefter der blev skruet ned for testkapaciteten.

  Den vigtigste pointe er, at man holder sig væk fra andre, indtil man ikke har symptomer, så man ikke smitter, hvad end man nu har.
  Lone Simonsen, professor, RUC

  Og det ændrer de stigende smittetal ikke på, siger Jens Lundgren.

  - Det er fint, at der er en reserve af testkapacitet, man kan accelerere og bruge, hvis tingene udvikler sig. Ligesom vi ser, at de gør i Region Nordjylland.

  - Vi skal ikke på nuværende tidspunkt tilbage til at teste 400.000 dagligt, men det kan være, at det bliver nødvendigt at teste mere over vinteren.

  Ifølge Lone Simonsen, der er professor og leder af pandemiforskningscenteret på Roskilde Universitet, har test slet ikke samme funktion, som inden vaccinerne.

  I sidste ende handler det om at blive hjemme, hvis man har symptomer, mener hun.

  - Den vigtigste pointe er, at man holder sig væk fra andre, indtil man ikke har symptomer, så man ikke smitter, hvad end man nu har.

  Lone Simonsen er professor på Roskilde Universitet. (Foto: Carsten Jandorf © undefined)

  Ved Sundholm på Amager stod københavnerne tidlig fredag i kø til at blive PCR-testet.

  Som nogle af de sidste i køen stod kæresteparret Niklas Høgh-Andersen og Anna Diekelmann, der ikke er blevet testet, siden de blev vaccineret mod coronavirus.

  - Men jeg har været lidt forkølet den seneste uges tid. Man har ikke savnet det, sagde Anna Diekelmann.

  - Nej, det er meganedern, sagde Niklas Høgh-Andersen - dog med et smil på læben.

  De bor i centrum af København, og selvom der ikke er mange kilometer til teststedet på Amager, så kan de godt mærke, at der er kommet færre steder at blive testet.

  - Det er ikke fordi, at det tager superlang tid, men man er blevet vant til, at det lå lige rundt om hjørnet. Men det går nok, siger Anna Diekelmann.

  Henrik Krogh Vinther stod i køen med sine to børn for at blive testet. (Foto: Martin Hermansen © DR)

  Foran dem i køen stod Henrik Krogh Vinther med sine to små børn, der var troppet op i vintertøjet. Ifølge ham er de mange coronatest efterhånden røget ud af bevidstheden i daligdagen.

  - Men nu har jeg et par unger, der begge er lidt forkølede og hoster lidt, så jeg tænkte, nu må vi hellere gøre det, sagde han.

  For Mads Pagsberg var det ikke længe siden, at han havde haft vatpinden i svælget. Hans datter er nemlig smittet med coronavirus, så han stod i køen for at få sin anden test. Han havde dog ingen symptomer.

  Han tror, at vi kommer til at blive testet mere den kommende tid.

  - Jeg tror, der er gang i et opsving, men det er sådan det er. Vi er blevet bedre til at håndtere det i forhold til tidligere, sagde han.

  Mads Pagsberg kunne selv tage turen til teststedet på rulleskøjter, men han forstår godt, hvorfor nogen bliver afskrækket af lange køer og distancer til teststederne.

  - Men hvis der kommer flere smittede, vil jeg da også tro, at der kommer flere teststeder, fortalte han.

  Mads Pagsberg skulle testes, fordi hans datter er blevet smittet med coronavirus. (Foto: Martin Hermansen © DR)
 9. Solen kigger frem efter våd og blæsende efterårsferie

  Har man holdt sig til museumsbesøg og biografture i efterårsferien for at undgå det våde vejr, er det måske nu blevet tid til at nyde feriens sidste dage udendørs.

  Vi får nemlig en weekend med mere sol og mildere vejr, forudser Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

  Vinden aftager, og især i dag bliver vejret flot med stort set tørt vejr og sol mange steder.

  Søndagen starter derimod mere skyet, og der kan komme lidt små dryp i Nord- og Vestjylland.

  Men efterhånden holder det tørt, og solen kommer også mere og mere frem - først over den sydlige del af landet.

  Temperaturen er på et helt almindeligt leje for årstiden med dagtemperaturer på mellem 9 og 12 grader, mens nattemperaturerne kommer ned mellem tre og otte grader.

 10. Tidligere politikvinde fundet skyldig i at dræbe slægtninge for forsikringspenge

  En 46-årig tidligere politikvinde er ved en domstol i Palm Ridge i Sydafrika blevet fundet skyldig i at stå bag mordene på fem slægtninge og sin kæreste i årene 2012-18. Det er sket efter en tre måneder lang retssag, som har optaget en stor del nationen, skriver BBC.

  Nomia Rosemary Ndlovu blev afsløret, da personen, som hun betalte for at dræbe hendes søster og søsterens fem børn, gik til politiet. Den 46-årige kvinde, der hele tiden har afvist alle beskyldninger trods alle vidneudsagn, vil få sin straf udmålt i den kommende måned.

  Hun blev dømt for systematisk at have sørget for at få lavet livs- og begravelsesforsikringer for sine slægtninge og så efterfølgende sørge for at få dem dræbt.

  De fleste af mordene lod hun begå af lejemordere, men i 2013 forgiftede og kvalte hun selv sin søster. Derudover sørgede hun at for få dræbt sin fætter, sin kæreste, sin niece og to nevøer.

  Hun nåede i alt at få udbetalt 1,4 millioner rand svarende til 600.000 kroner i forsikringspenge, inden hun blev afsløret.

 11. Kontroversiel 'knalde-kage' og gigantisk nedsmeltning: Her er 5 ikoniske øjeblikke fra 'Bagedysten', der fik nettet til at gå amok

  Markus Grigo og Katrine Foged Thomsen har i deres tid som dommere i 'Den store bagedyst' måttet lægge smagsløg til saltbomber, mens deres forgængere, Mette Blomsterberg og Jan Friis-Mikkelsen, havnede i en decideret shitstorm. De indsatte overskrifter er i øvrigt taget fra virkeligheden. (Foto: Agnete Schlichtkrull/DR © Grafik: Nicolai Bruun/DR)

  Det kan godt være, at 'Den store bagedyst' primært handler om lækre mousser, luftige lagkagebunde, perfekt tempereret chokolade og "en god krumme".

  Men det handler også om passion, store følelser og den hårfine grænse mellem mesterværk og fiasko.

  Netop derfor er 'Bagedysten' noget, som rigtig mange danskere taler om – og sikke en masse samtaler, vi har haft de seneste ti år, hvor 'Bagedysten' har rullet over skærmen. Både i medierne og hjemme i stuerne.

  En af dem, der har haft mange snakke om programmet igennem årene, er P3-vært og 'Bagedysten'-fan Mathias Helt.

  Og hans samtaler fortsætter for fuldt blus denne sæson.

  Lige nu er Mathias Helt nemlig vært på DR-podcasten 'Et stykke med Bagedysten', der hver uge ser nærmere på kageræset i den aktuelle sæson og går tæt på deltagernes mange op- og nedture.

  - Hvis man ser 'Den store bagedyst' med de helt rigtige briller på, kan man få en helt anden dimension ud af programmet end bare det, der kommer ud af fjernsynet, siger han.

  Sammen med Mathias Helt ser vi her tilbage på nogle af de deltagere og kager fra programmets historie, som virkelig satte gang i snakken ude foran skærmene.

  Man skal ikke græde over spildt mælk, lyder et ordsprog – men må man godt græde over en mislykket kage? Svaret er naturligvis ja, og i 'Bagedysten' får følelserne hyppigt frit spil.

  Allerede i programmets anden sæson i 2013 gik det op for seerne, at der er mere på spil end bare kager. Det stod klart, da deltageren Annemette Voss brød grædende sammen og udtalte de nu 'Bagedysten'-ikoniske ord: "Og så er det bare en kage, men den kage betyder bare alt."

  Den sætning indkapsler, hvad 'Den store bagedyst' kan som tv, mener Mathias Helt.

  - Annemette banede vejen for, hvor mange følelser et program som 'Bagedysten' kan indeholde. Hun var den første, der fik en gigantisk nedsmeltning og var med til at vise os, at det her faktisk betyder noget.

  - Og det kan da godt være, at det bare er en kage, men du kan ikke gøre det om. Du har endda sat dit liv på pause og taget fri fra arbejde for at lave de her kager, og hvis du fucker op, må du jo ikke være med længere, tilføjer han.

  Annemette Voss endte dog med at vinde sæsonen, så på den måde fik hun heldigvis en velfortjent oprejsning.

  Sådan så Gunnar Reinhardts polterabend-kage ud, da 'Den store bagedyst' i 2016 skruede op for noget "mandehørm". En fræk hyrdetime på et lyserødt hjerte faldt dog uden for temaet, mente dommerne, og derfor røg Gunnar ud. (© DR)

  Noget, der skabte mange overskrifter i 2016, var, da deltageren Gunnar Reinhardt fra femte sæson fik os til at diskutere, hvad maskulinitet egentlig er. Alt sammen på grund af en kage.

  Under temaet "mandehørm" lavede han nemlig en hjerteformet, lyserød polterabend-kage, som han pyntede med fire buttede fødder under et tæppe af fondant.

  Men det var slet ikke mandehørmet nok, mente dommerne og sendte ham ud af programmet – og dermed opstod #Gunnargate og et væld af meninger på de sociale medier.

  Mange mente, at programmets syn på maskulinitet var alt for kønsstereotypt.

  - Gunnar kunne jo kun fortolke temaet ud fra sin egen referenceramme. Og hvis han synes, at en romantisk seng med jordbær og hygge under dynen er mandehørm, så siger man jo ikke kun, at hans kage er forkert, men også at hele hans reference er. Det var det, folk var sure over, siger Mathias Helt.

  "Mandehørms"-temaet vakte altså allerede debat i 2016, så hvad ville der ske, hvis man bestemte sig for et lignende tema her i 2021?

  - Så havde man jo nærmest lukket DR, siger Mathias Helt grinende.

  Det sker en sjælden gang imellem, at man får byttet om på ingredienserne, når man bager. I 'Den store bagedyst' er det sket to gange.

  Måske husker du, da Emil Obel – den senere vinder af sæson syv – ved en fejl fik udleveret kartoffelmel frem for flormelis. Det beklagede produktionsholdet da også dybt bagefter.

  Men for Mathias Helt er det Marianne Bjerring Hansens salt-chok fra samme sæson, der står som den mest mindeværdige fejl. Hun fik byttet om på salt og sukker i sin remonce, og resultatet var desværre – som du kan se i klippet herover – en direkte uspiselig kage.

  - Det var genialt tv og et større drama end med Emil, fordi dommerne slet ikke kunne spise hendes kage, siger Mathias Helt, der var erklæret "Marianne-fan".

  Marianne selv blev naturligvis ked af fejlen, men hun klarede skærene uden at blive sendt hjem

  - Jeg tror ikke, at vi seere helt forstår, hvor pressede deltagerne er. Så der er ikke noget at sige til, at man går lidt op i limningen indimellem, siger Mathias Helt.

  Nok var det Tobias Hamann, der endte med at vinde tredje sæson af 'Den store bagedyst', men det var nu alligevel konkurrenten Mettes finalekage her, der blev talt mest om umiddelbart efter finalen. (Foto: Conny Kaalund O'Carroll © DR)

  Kan man lade sig inspirere for meget af en kage på nettet? Og hvornår er noget overhovedet plagiat?

  De spørgsmål var pludselig på alles læber i 2014, da Mette Hassing Mikkelsen i finalen af 'Bagedystens' tredje sæson fik stor ros af dommerne for sin tredelte superheltekage.

  Men idéen til den flotte udsmykning med Superman, Spider-Man og Batman på kagerne var ikke kun hendes egen.

  En seer havde i hvert fald googlet "superhero cake" og fundet en kage, der mindede meget om Mettes. Og så havde vi ellers balladen! Ikke alene DR og Mette selv, men også kendte konditorer måtte en tur i medierne og forholde sig til plagiat-beskyldningerne.

  - Problemet er jo lidt, at internettet findes, siger Mathias Helt.

  - Engang stilede man efter, at det skulle ligne det, man så på billedet i 'Karolines kogebog', men nu må det ikke ligne noget, der findes.

  Man må naturligvis gerne låne enkelte elementer eller twiste designet, og derfor er det lige før, at Mette bare kunne have byttet rundt på rækkefølgen af kagerne, foreslår han, og siger samtidig, at Mette næppe er alene.

  - Det her er jo bare ét tilfælde. Det er det ene, vi har opdaget, for der er da helt sikkert andre tilfælde derude. Plus, hvornår er noget en kopi, og hvornår er noget en nyfortolkning?

  - 'Bagedysten' handler i øvrigt ikke om at lave den mest originale kage eller om, hvordan vi kan få deltagerne ned med nakken, understreger Mathias Helt.

  I løbet af de sidste ti år har vi lært intet mindre end 100 kageglade og modige danskere at kende i 'Den store bagedyst'. Nogle har været korte bekendtskaber, mens andre af deltagerne stadig har en helt særlig plads i 'Bagedysten'-fans' hjerter.

  Hvem husker eksempelvis ikke sønderjyske Katja og hendes kach? Inge og hendes ikoniske edderkoppekage? Eller Micki Cheng og hans evigt smittende humør?

  Blandt de mange skønne deltagere formåede særligt én at tage hele Danmark med storm: Rosa Kildahl.

  Faktisk behøver man bare at sige fornavnet, så er stort set alle med på, hvem der er tale om. For Rosa viste ikke kun, at hun var god til at bage i sjette sæson – hun smittede også os alle sammen med sit gode humør og positive sind.

  - Hun gik bare i hjertet på os alle sammen og havde en enormt inspirerende tilgang til livet, siger Mathias Helt.

  Efter 'Bagedysten' ville mange andre da også have en bid af Rosa, der derfor har leveret smil og optimisme i en række andre tv-programmer. For eksempel kan hun bryste sig af at være den første amatørbager til at deltage i 'Vild med dans' – og for nylig er hun sågar blevet spurgt, om hun ikke vil stille op til det næste måneds kommunalvalg.

  Rosa har i det hele taget gjort det "vildt godt", mener Mathias Helt. Hun har lige solgt sit firma, og så ernærer hun sig allerede som foredragsholder og youtuber, hvilket også bliver fokus fremover for den nu 63-årige iværksætter.

  - Hun prøver aldrig at sælge os, at alt skal være perfekt. Rosa viser os, at det ikke gør noget, at det indimellem går lidt galt. Hun har bare en dejlig og let tilgang til livet, siger Mathias Helt.

  Kan du slet ikke få nok af 'Den store bagedyst'? Så husk, at du kan se samtlige sæsoner på DRTV lige herog husk også at tjekke den spritnye podcast om 'Bagedysten', 'Et stykke med Bagedysten', med Mathias Helt ud her.

 12. Højtstående al-Qaeda-leder dræbt i amerikansk droneangreb i Syrien

  En højtstående leder i den militante bevægelse al-Qaeda er blevet dræbt i et amerikansk droneangreb i Syrien.

  Det oplyser USA's forsvarsministerium, Pentagon, fredag lokal tid ifølge flere internationale medier.

  - I et amerikansk luftangreb i dag i det nordvestlige Syrien blev den højtstående al-Qaeda-leder Abdul Hamid al-Matar dræbt, lyder det i en erklæring fra Pentagon ifølge Ritzau.

  Erklæringen citerer talsmand John Rigsbee fra den amerikanske centralkommando. Han er ansvarlig for de amerikanske styrker i Afghanistan, Irak og Syrien.

  Ingen andre personer blev ifølge Rigsbee ramt i angrebet.

 13. Online konsultationer får flere mænd til at søge læge

  En ny, digital sundhedsordning fra Danica Pension har fået mænd til at søge hjælp hos læger og psykologer, skriver Politiken.

  Kunder, der har en sundhedsforsikring hos Danica, har let kunnet kontakte læger, psykologer og diætister online.

  I årets første ni måneder har det ført til mere end 10.000 konsultationer.

  Mændene tegner sig for 55 procent af lægekonsultationerne. Tages der højde for, at lidt flere mænd end kvinder har adgang til de online konsultationer, er den procentvise andel stort set den samme for mænd og kvinder.

  Det står i kontrast til tal fra Danmarks Statistik, der viser, at der er dobbelt så mange mænd som kvinder, der ikke har kontakt til en læge.

 14. Axelsen får revanche mod hårdtslående All England-vinder

  Viktor Axelsen er kommet et skridt nærmere sin første turneringssejr i Danmarks største badmintonturnering.

  Ved Denmark Open slog han fredag aften den regerende All England-mester Lee Zii Jia i to tætte sæt med 21-19 og 21-19.

  Dermed fik han revanche for nederlaget i All England-finalen i marts og kunne brøle sin glæde ud til et begejstret hjemmepublikum i Odense.

  I lørdagens semifinale venter overraskelsen Lee Cheuk Yiu. Spilleren fra Hongkong er nummer 17 på verdensranglisten.

  /ritzau/

 15. Dansk cykelrytter misser VM-medalje

  Den danske cykelrytter Amalie Dideriksen skulle her til aften forsøge at sikre sig en medalje, da omnium-løbet blev skudt i gang ved VM i banecykling.

  Men betingelserne var ikke de bedste for danskeren, der inden fredagens fjerde og sidste konkurrence, pointløbet, lå på en samlet syvendeplads. Derfor skulle alt gå op i en højere enhed for den danske cykelrytter, hvis hun efter løbet skulle stå med en medalje om halsen.

  Men selvom hun kæmpede bravt, og også hentede point undervejs i dagens sidste konkurrence, lykkedes det ikke danskeren, at kravle højere op i den samlede stilling. Derfor slutter hun som nummer syv i omnium ved VM i banecykling.

 16. Afghanistans økonomi er gået i stå, og Samiallah er brændt inde med 2 millioner mursten

  På murstensfabrikken udenfor Kabul er der normalt udsolgt på denne tid af året. Men nu ligger der to millioner mursten, som de ikke kan komme af med.

  Efter Talibans magtovertagelse af Afghanistan er landets økonomi gået i stå, og det har ramt den internationale handel og mange producenter, som ikke kan komme af med deres varer.

  Da Taliban overtog regeringsmagten i Kabul blev milliarder af dollars indefrosset, og internationale donorer stoppede udbetalinger til landet.

  Afganistan er desuden ramt af tørke og FN forudser, at 95 procent af befolkningen vil komme til at mangle mad, og op mod 97 procent kan ende under fattigdomsgrænsen.

  I en rapport forudser Den Internationale Valutafond, IMF, at Afghanistans økonomi vil skrumpe med 30 procent i 2021. Det kan "sende millioner ud i fattigdom og kan føre til en humanitær krise," lyder advarslen fra IMF.

 17. Alec Baldwin efter skud, der dræbte filmfotograf: 'Mit hjerte er knust'

  Baldwin spillede hovedrollen i filmen 'Rust'. Filmoptagelserne er dog nu suspenderet på ubestemt. (Foto: ANGELA WEISS © Ritzau Scanpix)

  Den amerikanske skuespilleren Alec Baldwin kommer nu med en første reaktion, efter at han torsdag affyrede et skud med et rekvisit-våben under en filmoptagelse, som dræbte en 42-årig filmfotograf.

  - Der er ingen ord, der kan beskrive mit chok og min sorg efter den tragiske hændelse, der tog Halyna Hutchins liv. En kone, en mor og en dybt beundret kollega, skriver Baldwin på Twitter.

  Det var under optagelsen af filmen 'Rust' i New Mexico, at ulykken skete. Filmfotografen blev fløjet med helikopter til hospitalet, men hun stod ikke til at redde.

  Der er ingen ord, der kan beskrive mit chok og min sorg efter den tragiske hændelse, der tog Halyna Hutchins liv.
  Alec Baldwin

  Hollywood-skuespilleren skriver også, at han har været i kontakt med Halyna Hutchins mand.

  - Jeg tilbyder min støtte til ham og hans familie. Mit hjerte er knust og jeg føler med hendes mand, deres søn og alle, der kendte og elskede Halyna, skriver Baldwin.

  Også filmens 48-årige instruktør Joel Souza blev ramt af skuddet, men er i dag udskrevet fra hospitalet.

  Sikkerhedsfolk taler med politiet. Filmen blev optaget i udkanten af Santa Fe i New Mexico. (Foto: ADRIA MALCOLM © Ritzau Scanpix)

  Politiet i Santa Fe har ikke rejst sigtelser og oplyser, at efterforskningen er "åben og aktiv".

  Alec Baldwin har frivilligt afgivet forklaring om skyderiet og skriver på Twitter, at han samarbejder fuldt ud med politiet i deres undersøgelser.

  63-årige Baldwin er med til at producere filmen og spiller også hovedrollen som karakteren Harland Rust. Filmoptagelserne er dog nu suspenderet på ubestemt tid.

  Hollywood-stjernen er kendt fra et hav af film siden 1980'erne, herunder "Jagten på Røde Oktober", "Pearl Harbor" og flere film i serien "Mission Impossible".

  I de seneste år har han haft stor succes ved at spille Donald Trump i NBC's satireprogram "Saturday Night Live".

 18. Partier kræver akut indsats mod selvmord: 'Ingen må ringe forgæves'

  Det kan jo heller ikke nytte noget, at telefonen ikke bliver taget, hvis man ringer 112, siger Per Larsen, psykiatriordfører for Konservative. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Niels Ahlmann Olesen)

  Mange bliver mødt af en optaget linje, når de ringer ind til Livslinien for at få hjælp. Og det duer ikke, lyder det fra flere partier.

  Den frivillige organisation, Livslinien, der tilbyder telefon-, net- og chatrådgivning til personer, der er i krise eller har selvmordstanker, har ikke nok rådgivere. Det betyder, at over halvdelen af dem, der ringer ind, ikke kommer igennem.

  Det nytter ikke at stikke hovedet i busken som strudsen og tro, at problemerne forsvinder af sig selv. Ministeren må handle nu.
  Jane Heitmann, psykiatriordfører for Venstre.

  Samtidig har antallet af selvmord om året, ligget på samme niveau siden 2007. I over et årti har der været omkring 600 selvmord årligt.

  Står det til en række partier, skal der gøres noget ved problemet, så man kan sætte fælles ind mod selvmord. Og det skal gå hurtigt.

  Både med en national handlingsplan og oprettelsen af en akut hotline, der skal samarbejde med Livslinien.

  For de dårlige statikker kalder på handling, påpeger partierne heriblandt Det Konservative Folkeparti:

  - Det kalder på løsning nu og her. Hellere i dag end i morgen, siger Per Larsen, psykiatriordfører for partiet.

  - Det kan jo heller ikke nytte noget, at telefonen ikke bliver taget, hvis man ringer 112. Er man der, hvor man vil tage sit eget liv, skal man kunne komme igennem.

  Også Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil se handling med det samme.

  - Hvert år dør flere på grund af selvmord end i trafikken. Begge dele er trist. Selvmordstallene har ikke rykket sig de seneste år - derfor er der brug for handling, skriver Jane Heitmann, psykiatriordfører for Venstre, til DR.

  - Jeg så jo gerne, at man lavede en akutplan og begyndte at løse nogle af de opgaver, der ligger lige for, siger Liselott Blixt, psykiatriordfører for Dansk Folkeparti.

  53,6 procent af dem, der ringer ind til Livslinien, kommer ikke igennem. (© Grafik: Nathalie Nystad og Søren Winther Nørbæk)

  Partierne er enige om, at der først og fremmest skal gøres noget ved, at mange ringer forgæves.

  Derfor mener flere af partierne, at der skal laves en akut psykiatrisk hotline, som man kan ringe til - ligesom Livslinien.

  - Der skal være mere kapacitet. Ingen må ringe forgæves. Hvis man har det skidt, og man så har taget sig sammen til at ringe, så skal man kunne komme igennem, siger Per Larsen, psykiatriordfører for Konservative.

  - De gør et fremragende stykke arbejde, men som de selv siger, kan de ikke tage alle de opkald, der er. Og derfor har vi brug for, at vi nationalt har akutlinjen, man kan ringe til, siger Liselott Blixt, psykiatriordfører for Dansk Folkeparti.

  Det kalder på løsning nu og her. Hellere i dag end i morgen.
  Per Larsen, psykiatriordfører for Konservative.

  Håbet er at skabe et samarbejde mellem Livslinien og en psykiatrisk akutlinje, som kan henvise folk videre til behandling.

  Hos Enhedslisten mener man også, at Livslinien er vigtig. Men at det er mindst lige så vigtigt, at man skaber en national handlingsplan, så man kan sætte ind på flere områder.

  - Livslinien er en af byggestenene, vi skal bruge til at forebygge selvmord. Det er en let måde at få hjælp hurtigt. Men det kan ikke stå alene, siger Peder Hvelplund, psykiatriordfører for Enhedslisten.

  - Der er generelt brug for en bedre indsats, uddyber han og påpeger, at der skal kigges på alt fra risikogrupper til hjælp efter udskrivelse. Og på information og hjælp til pårørende og efterladte.

  Og det er blandt andet her, den nationale handlingsplan skal komme ind i billedet.

  - Det er klart vigtigt, at man også har en forebyggende indsats. Psykiatrien i Danmark trænger til et løft. Det er ganske forfærdeligt, siger Per Larsen, psykiatriordfører for Det Konservative Folkeparti.

  Sundhedsministeriet har ingen yderligere kommentar at tilføje udover det skriftlige svar, som DR modtog tidligere på ugen:

  - Selvmordsforebyggelse er komplekst, og det er ikke alle udfordringer, der kan løftes i ét træk. Der er derfor behov for et helhedsorienteret eftersyn af området.

  - Derfor har regeringen også igangsat arbejdet med den kommende ti-års plan for psykiatrien, der skal sætte den langsigtede retning for psykiatrien og tage fat på de grundlæggende problemer, skriver Sundhedsministeriet blandt andet.

  Flere af partierne er optimistiske i forhold til muligheden for at skabe en fælles indsats gennem ti-års planen for psykiatrien, hvor det fastlægges, hvilke områder i psykiatrien der skal kigges på fremover.

  - Problemet med Livslinien skal løses nu. I ti-års planen skal vi så sikre mere forebyggelse, siger Per Larsen, psykiatriordfører for Konservative.

  - Det tager tid at løse, selvom jeg gerne så, at vi kom i gang det samme. Ti-års planen står lige for døren, så det er oplagt at tage med der, siger Peder Hvelplund, psykiatriordfører for Enhedslisten.

  - Livslinien er en vigtig del, men den kan ikke stå alene. Der er generelt brug for en bedre indsats.
  Peder Hvelplund, psykiatriordfører for Enhedslisten.

  Men selvom de ser en mulighed i ti-års planen, bliver planen også mødt med et suk fra flere.

  - Vi venter. Hver gang vi spørger ministeren, så siger ministeren, at ”vi har givet penge til psykiatrien, og der kommer en ti-års plan om lidt.” Og vi venter stadig, siger Liselott Blixt, psykiatriordfører for Dansk Folkeparti.

  Også Enhedslisten håber, at arbejdet med ti-års planen snart går i gang for alvor. Hos Venstre er man mindre fortrøstningsfulde, fordi "sundhedsminister Magnus Heunicke har udskudt for tredje gang":

  - Jeg er simpelthen dybt forundret over, at ministeren sidder på hænderne og nøler. Corona-krisen har jo været et kæmpe forstørrelsesglas på psykiatriens udfordringer, skriver Jane Heitmann, psykiatriordfører for Venstre, til DR.

  - Det nytter ikke at stikke hovedet i busken som strudsen og tro, at problemerne forsvinder af sig selv. Ministeren må handle nu - det har psykiatriens brugere og sårbare fortjent.

 19. Skal EU-kassen finansiere grænsehegn? Nu skal det ømtålelige stridspunkt vendes på ny

  Den litauiske regering valgte i sommer at rulle kilometervis af pigtråd ud langs grænsen til Hviderusland, og nu går det baltiske land i gang med at bygge et egentligt hegn. (Foto: JANIS LAIZANS © Ritzau Scanpix)

  Hvem skal egentlig betale, når EU-lande som Litauen, Polen og Grækenland beslutter sig for at bygge meterhøje grænsemure og pigtrådshegn langs deres grænser til lande, der ligger lige uden for unionen?

  I dag er det de enkelte lande, der selv må punge ud, for ifølge Europa-Kommissionen er sådanne mure og hegn ikke "det mest effektive redskab" til at kontrollere EU’s ydre grænser.

  Derfor skal der heller ikke bruges EU-midler på det, lød forklaringen i september fra en kommissionstalsmand.

  Det er helt afgørende, at vi får styr på migrationen og det pres, der er på Europas ydre grænser.
  Mette Frederiksen (S), statsminister

  Men den danske regering ser dog gerne, at EU-landene i fællesskab begynder at betale for fysiske barrierer på de ydre grænser, så det ikke er de såkaldte frontlinjestater, der står alene med hele ansvaret - og udgiften.

  Og efter pres fra netop Danmark og en række andre medlemslande, heriblandt Litauen, Polen og Grækenland, skal det nu undersøges, om man alligevel skal begynde at bruge fælles EU-penge på det.

  - Det er helt afgørende, at vi får styr på migrationen og det pres, der er på Europas ydre grænser. Derfor er det rigtig fornuftigt – selvom vi har brugt rigtig lang tid på det – at vi nu får flyttet EU til, at det også begynder at handle om at finansiere de nødvendige restriktioner og begrænsninger på grænsen, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) efter dagens EU-topmøde, hvor migrationsspørgsmålet var et af hovedtemaerne.

  - Det er bestemt et skridt fremad, tilføjede Mette Frederiksen.

  Det er ellers ikke mere end seks år siden, at Ungarns premierminister, Viktor Orbán, blev mødt med hård fordømmelse fra sine europæiske kollegaer, da han under den store flygtningekrise besluttede at bygge et højt hegn langs grænsen mod Kroatien og Serbien.

  Og daværende kommissionsformand Jean-Claude Juncker skar mishaget helt ud i pap, da han efterfølgende fastslog, at "mure og hegn ikke hører hjemme i en EU-medlemsstat".

  Hvorfor er det ene og alene de litauiske skatteborgere, der skal betale for den byrde?
  Alexander Schallenberg, Østrigs kansler

  Siden har holdningen til det i den grad ændret sig i dele af Europa. Grækenland færdiggjorde for nylig et 40 kilometer langt hegn langs grænsen til Tyrkiet, mens Litauen er i gang med at bygge et lignende et mod Hviderusland – eller Belarus, som det formelt hedder.

  I sommer oplevede det baltiske land nemlig, at der pludselig var tusindvis af mennesker fra især Irak, som forsøgte at krydse grænsen fra nabolandet. Manøvren var efter alt at dømme orkestreret af den hviderussiske diktator, Aleksandr Lukasjenko, som fik fløjet tusindvis af folk ind til hovedstaden, Minsk, for dernæst at sende dem videre til blandt andet Litauen.

  Derfor har den litauiske regering besluttet at afsætte mere end 1,1 milliarder kroner til et 508-kilometer langt hegn langs den hviderussiske grænse, der skal stå færdigt om et år.

  - Hvorfor er det ene og alene de litauiske skatteborgere, der skal betale for den byrde?, lød det fra den østrigske kansler, Alexander Schallenberg, som også gerne vil bruge fælles EU-midler på det.

  Det samme ønsker den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis.

  - Jeg kan ikke forstå, hvorfor sådan et indgreb (et grænsehegn mellem Grækenland og Tyrkiet, red.) ikke kan finansieres over det europæiske budget.

  Som det er i dag, vil EU ikke støtte opførelsen af mure og hegn langs de ydre grænser. Men statsministe Mette Frederiksen (S) mener, at det fremover skal være muligt. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

  Grænsehegn og mure er dog fortsat et ømtåeligt emne i flere dele af Europa, og kommissionsformand Ursula von der Leyen understregede da også under sit afsluttende pressemøde, at der er "en mangeårig forståelse i Europa-Kommissionen og med Europa-Parlamentet, at der ikke bliver afsat midler til pigtråd og mure".

  Blandt europaparlamentarikerne er der langt fra opbakning til, at EU-pengene skal bruges på det. Og Luxembourgs premierminister, Xavier Bettel, fastslog efterfølgende, at han vil skamme sig, hvis han en dag faldt over et grænsehegn med et skilt, hvor der står 'finansieret af EU'.

  Det er fuldstændig urimelig opførsel, vi ser fra Belarus' side, og derfor skal vi selvfølgelig også svare tilbage.
  Mette Frederiksen (S), statsminister

  Men ifølge den danske statsminister har EU-landene en fælles interesse i, at der kommer "styr på migrationen og det pres, der er på Europas ydre grænser". Og hun tog ligesom resten af stats- og regeringscheferne skarp afstand fra Hviderusland og andre tredjelande, som bruger migranter til at presse EU-landene.

  - Det er helt oplagt med yderligere sanktioner over for Belarus, og det arbejde fortsætter. Det er fuldstændig urimelig opførsel, vi ser fra Belarus' side, og derfor skal vi selvfølgelig også svare tilbage, sagde Mette Frederiksen.

  Tidligere på året forsøgte tusindvis af mennesker at krydse grænsen Ceuta, der er en del af Spanien. Her blev de mødt af et flere meter højt hegn. (Foto: Jon Nazca © Ritzau Scanpix)

  Udover grænsehegn er spørgsmålet om såkaldte pushbacks, hvor migranter bliver skubbet tilbage over grænsen til de lande, de ankommer fra, også dukket op på den politiske dagsorden i den seneste tid.

  Det er i lodret strid med blandt andet den europæiske menneskerettighedskonvention og EU’s egne regler, da de berørte personer ikke får lov til at søge om asyl, som ellers er en grundlæggende ret.

  Og i begyndelsen af måneden kunne en række europæiske medier afsløre, hvordan der langs EU’s ydre grænser, heriblandt i Kroatien og Grækenland, har fundet særdeles voldsomme pushbacks sted.

  Ifølge statsminister Mette Frederiksen "siger det sig selv, at alt, hvad Europa gør, skal ske inden for de internationale forpligtigelser, vi har, og de værdier, vi står på".

  - Det ændrer bare ikke på, at vi har behov for at sikre Europas ydre grænser, for alternativet er, at døren til Europa står åben, og det er helt åbenlyst, at det kan Europa ikke klare. Og det kan et land som Danmark selvfølgelig ikke klare, sagde hun efterfølgende.

  Den græske grænsevagt er blevet beskyldt for at bruge voldsomme metoder for at holde migranter og flygtninge ude. DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund var i sidste måned på patrulje i Middelhavet, hvor han mødte flere rystede migranter:

 20. Har du styr på kastanjemænd, popdivaer og danske serier? Test din viden om kultur-ugen, der gik

  Test din viden, om hvad der er sket i kulturens verden i ugens løb, i quizzen her. (© Scanpix)

  Kulturen har ikke ligget på den lade side, selvom mange mennesker har brugt denne uge på at holde efterårsferie.

  Den næstsidste uge i oktober har nemlig blandt andet budt på en Netflix-chef på tilbagetog, en viral slik-udfordring (jo, du læste rigtigt) samt tre danske serier, der er kommet i særdeles fornemt selskab.

  Men hvor godt har du egentlig styr på, hvad der er sket siden sidste fredag i kulturens verden?

  Test din viden, og bliv klogere i quizzen herunder.

 21. Motorcyklist mister livet under test på køreanlæg

  En 32-årig mand blev i eftermiddag dræbt ved en ulykke på motorsportsanlægget Padborg Park. Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

  Anlægget bruges blandt andet til køretekniske test.

  - Han skulle køre test på motorcykel, da det gik galt. Han rammer et autoværn og bliver slynget af motorcyklen, fortæller politiets vagtchef.

  Politiet kan fredag aften ikke sige noget om, hvorfor det gik galt for motorcyklisten.

  De pårørende er underrettet om ulykken.

 22. 24-årig anholdt i britisk terrorsag

  Britisk politi har anholdt en 24-årig mand, som de mistænker for at have været en del af det terrorangreb, der i 2017 kostede 22 personer livet i Manchester. Yderligere 59 personer blev såret.

  Det skete ved en popkoncert i Manchester Arena med den amerikanske sangerinde Ariana Grande.

  - Mere end fire år er gået, siden grusomheden fandt sted, men vi er urokkelige i vores dedikation til at følge hver en del af efterforskningen, så vi kan give dem, der blev påvirket af begivenheden ved arenaen, de svar, som de fortjener, siger efterforskningsleder Simon Barraclough.

 23. Norsk kongepar åbnede kæmpestort Edvard Munch-museum i Oslo

  • Dronning Sonja klipper den røde snor over, mens kong Harald ser på. Munch-museet er officielt åbnet. (Foto: Stian Lysberg Solum)
  • I baggrunden er det kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, forrest dronning Sonja og kong Harald. De ser på maleriet 'Madonna'. (Foto: NTB © Stian Lysberg Solum / NTB)
  • Der er fem gange så meget plads i det nye Munch-museum som i det tidligere. (Foto: Stian Lysberg Solum © Stian Lysberg Solum / NTB undefined / NTB)
  • Et sted, hvor flest besøgende sikkert vil standse op, er ved 'Skriget' - faktisk malede Munch fire versioner af 'Skriget' i perioden 1893 til 1910. (Foto: TERJE PEDERSEN © Terje Pedersen / NTB)
  • Munch-museum ligger ved Oslo havn. (Foto: TERJE PEDERSEN © Terje Pedersen / NTB)
  1 / 5

  Norge får fra i dag mere Edvard Munch end nogensinde før i et nyt kæmpemæssigt modernistisk museum ud til Oslos havnefront.

  Museet blev officielt åbnet af kong Harald og dronning Sonja.

  Det 13. etagers museum er tilegnet den norske maler Edvard Munch (1863-1944), som er bedst kendt for maleriet 'Skriget'.

  – Han malede sit eget liv og samtidig tilværelsen for os alle, sagde kong Harald i sin tale.

  Edvard Munch en af de tidlige repræsentanter for ekspressionismen.

 24. Pfizer/BioNTech-vaccinen er over 90 procent effektiv hos børn

  Coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech viser sig nu at være over 90 procent effektiv hos børn mellem fem og 11 år.

  Det oplyser virksomheden efter et klinisk forsøg, skriver nyhedsbureauerne Reuters og AP.

  I forsøget fulgte man 2.268 børn, der fik to stik med tre ugers mellemrum, enten med placebo eller med vaccinen til børn, hvor dosen er omkring en tredjedel så stor som til voksne.

  Størstedelen af data blev indsamlet i USA i løbet af august og september, hvor Delta-varianten var dominerende.

 25. Københavnsk serieklub arver 8,5 millioner kroner

  Der skulle være penge nok i klubkassen til nye bolde og dunke hos den lille serieklub KFUMs Boldklub fra Emdrup i det nordvestlige København.

  Et ægtepar har således testamenteret hele deres formue til klubben, hvilket betyder, at KFUMs Boldklub er blevet hele 8,5 millioner kroner rigere.

  Ægteparret selv havde ikke deres gang i klubben, men det havde hustruens bror, der døde blot 22 år gammel i 1932. Klubben betød meget for ham. Derfor valgte ægteparret at støtte klubben efter deres død.

 26. Johns nye ejendomsvurdering fylder 27 sider: Steg én million kroner på et øjeblik

  John Nelsson fra Glostrup er godt tilfreds med sin nye ejendomsvurdering.

  John Nelsson sidder i sit hus i Glostrup vest for København og bladrer igennem et ark af papirer.

  I alt 27 sider.

  Det er ikke hvilket som helst ark af papirer. Nej, det er et dokument, som boligejere lige som ham har ventet på i 10 år.

  Nemlig en af nye ejendomsvurderinger. Vurderinger, som i 2011 viste sig at være så smækfyldt med fejl, at de blev suspenderet, indtil man havde lavet et nyt system.

  I den nye vurdering får John Nelsson selvfølgelig sin nye vurdering i kroner og ører. Men han får også en gennemgang af præcis, hvorfor Vurderingsstyrelsen er kommet frem til det resultat.

  De har set på selve boligen, dens beliggenhed og hans grund, men også om han for eksempel har en god udsigt over skov eller hav, eller om der ligger en motorvej lige udenfor dit vindue.

  Alt det og en række andre ting kan påvirke ejendomsvurderingen.

  Det er altså alt det, som John Nelsson nu skal tage stilling til som en af de første danske boligejere. Og ved første øjekask, fik han et mindre chok, da han så resultatet.

  - Selve beløbet var en overraskelse. Det er nemlig én million kroner højere, end det har været hidtil. Men på den anden side reflekterer det salgspriserne i området, så helt overrasket er jeg ikke, siger boligejeren, der tidligere arbejdede som it-tekniker, men nu er pensioneret.

  Konkret betyder det ikke noget i kroner og ører for John Nelsson. Selv om han på papiret skal betale mere i boligskat, så bliver stigningen dækket af en skatterabat.

  Det er først, når huset får en ny ejer efter 1. januar 2024, at boligskatten stiger.

  Her er planen for de nye ejendomsvurderinger:

  • I september 2021 startede udsendelsen af første etape af de nye ejerboligvurderinger. Ejerne af 50.000 parcel- og rækkehuse fik det, man kalder en deklaration med de væsentligste oplysninger om deres boliger.

  • Fra midten af oktober 2021 følger de egentlige ejendomsvurderinger til de 50.000 boligejere.

  • I foråret 2022 udsendes vurderinger og efterfølgende tilbagebetalingstilbud til ejerne af yderligere cirka 100.000 parcel- og rækkehuse.

  • I andet halvår af 2022 påbegynder Vurderingsstyrelsen sagsbehandling af vurderingerne for cirka 700.000 resterende parcel- og rækkehuse. Bagefter udsendes vurderinger og tilbagebetalingstilbud.

  • Senere udsendes vurderinger og tilbagebetalingstilbud for de øvrige ejerboliger, herunder ejerlejligheder, sommerhuse og andre typer af ejerboliger.

  Grunden til, at Vurderingsstyrelsen har lavet så detajlerede vurderinger, er, at boligejerne skal være klædt bedst muligt på, hvis de mener, styrelsen har skudt ved siden af.

  De mange oplysninger giver dem nemlig et konkret redskab, hvis de skal klage.

  I første omgang blev jeg lidt overrasket over 27 sider, men når man ser det igennem, så er det egentlig meget fornuftigt bygget op. De oplysninger, der står, ser ud til at være helt korrekte.
  John Nelsson, boligejer

  Men i stedet for at være en fordel for boligejerne, så kan de ende med at have den modsatte effekt, mener Mikkel Høegh, der er boligøkonom i Jyske Bank.

  Det kan faktisk betyde, at nogle boligejere ikke har den fjerneste idé, om deres nye vurderinger er korrrekte.

  - Det burde være så simpelt, at alle mennesker skulle kunne regne ud, hvor meget skat af deres bolig, de skal betale. Her er vi på ingen måde, så det gør det svært at tage stilling til, om den nye vurdering er retvisende, siger han og fortsætter:

  - Den her overflod af information og årstal, som folk skal have styr på, gør, at retstilstanden er lidt ulden, siger Mikkel Høegh fra Jyske Bank.

  Han mener faktisk slet ikke, at hovedparten af de mange sider er relevante for langt de fleste boligejere.

  - I virkeligheden tror jeg, at langt de fleste er interesseret i, hvad resultatet er. Mellemregningerne tror jeg ikke, at ret mange er interesserede i, siger han.

  I Glostrup afskrækker den megen læsestof dog ikke John Nelsson. Han er faktisk ganske godt tilfreds med vurderingen og dens udformning.

  - I første omgang blev jeg lidt overrasket over 27 sider, men når man ser det igennem, så er det egentlig meget fornuftigt bygget op. De oplysninger, der står, ser ud til at være helt korrekte, siger pensionisten.

  De 10 års ventetid på den nye vurdering er heller ikke noget, der for alvor kan få John Nelsson til at fare i flint.

  - Man kan undre sig over, at der er gået så lang tid. Men den skulle jo komme på et eller andet tidspunkt, og nu er den her, siger han.

  Hvad er en ejendomsvurdering?

  • En ejendomsvurdering er skattemyndighedernes skøn over ejendomsværdi, grundværdi og eventuelt fradrag for forbedringer.

  • Ejendomsværdien er værdien af hele din ejendom, inklusive grund og bygninger. Det er den pris, som skattemyndighederne skønner, du kan få, hvis du sælger din ejendom til en fornuftig køber.

  • Grundværdien er den værdi, en grund ville have, hvis den var ubebygget – her skønnes værdien først og fremmest efter beliggenheden og anvendelsesmuligheder.

  • Ejendomsvurderingen og grundværdien danner grundlag for, hvor meget du skal betale i ejendomsværdiskat og grundskyld.

 27. Fornuftigt eller vanvittigt? Louds navneskifte skiller vandene hos eksperterne

  Radio Loud gik i luften i 2020. Men navnet ser kun ud til at holde frem til 3. januar, hvor kanalen skifter navn til 24syv. (Foto: Oscar Scott Carl © Ritzau Scanpix)

  Den skulle have været hele Danmarks tale- og kulturradio til unge, men allerede fra starten var lyttertallene stort set ikke-eksisterende.

  Nu forsøger Radio Loud at relancere hele kanalen – blandt andet ved at skifte navn til 24syv, som de meldte ud i går. Men allerede nu får navneændringen, som forventes at træde i kraft til januar 2022, massiv kritik fra flere sider. Navnet kritiseres for at ligge for tæt op ad den tidligere radiokanal Radio24syv, som i 2019 tabte kampen om sendetilladelsen på DAB til netop Radio Loud.

  Heller ikke brandingeksperten Jacob Holst Mouritzen, der rådgiver virksomheder og organisationer inden for marketing og branding, er fan.

  Det er amatørarbejde på topniveau.
  Jocob Holst Mouritzen, brandingekspert

  Han er fuldstændig uforstående overfor, at Radio Loud har valgt at genbruge så meget af navnet fra den nu lukkede radiokanal.

  - Det er det mest vanvittige, jeg nogensinde har hørt. Jeg har forståelse for, at Radio Loud skal rebrande sig og vil skifte navn, men det giver ingen mening at bruge navnet 24syv, siger Jacob Holst Mouritzen.

  Han fortæller, at navnet Radio24syv rummer en stor arv, og at brandet stadig har en stor fanskare, som, siden Radio Loud kom til, har brugt enhver lejlighed til at fortælle om Louds forfærdeligheder.

  Derfor vil navneændringen virke som en rød klud i ansigtet på de mest hardcore Radio24syv-fans. Det kan betyde, at idéen om, at radiokanalen skal have en ny chance, drukner, fordi historien i stedet vil være, at Radio Loud stjæler navnet fra Radio24syv.

  - Det svarer til, at FC København går konkurs, og Brøndby beslutter at kalde sig selv for FC København for at tage de gamle FCK-fans med sig. Men sådan fungerer det ikke. Det er amatørarbejde på topniveau, siger Jacob Holst Mouritzen.

  I stedet mener han, at Radio24syv burde relanceres på en helt anden måde.

  Han vurderer, at Radio Louds problem er, at det er en dab-kanal, og at lyttertallene ligger lavt på grund af det. Derfor tror han heller ikke, at Radio Loud har store chancer for at fortsætte under navnet 24syv ved et kommende medieudbud.

  Simon Andersen er chefredaktør på Radio Loud. (Foto: Linda Kastrup © Ritzau Scanpix)

  Af den grund synes han, at Berlingske Media, som er en del af ejerkredsen af Radio Loud, men også var blandt ejerne af Radio24syv, skulle have ventet til næste medieudbud og foretaget en egentlig relancering af Radio24syv dér.

  - I stedet kan det ende med, at Radio Loud og det nye 24syv lukker, og brandet efter Radio24syv går til grunde. Det vil være dobbelt selvmål. Jeg kan simpelthen ikke se fordelene i det, lyder vurderingen fra Jacob Holst Mouritzen.

  Frederik Preisler, der er partner i kommunikationsbureauet Mensch, har dog lidt lettere ved at se fordelene.

  Selvom han kalder navneændringen for paradoksal, så vurderer han, at flere godt kan finde på at vende tilbage, når "selvsvinget blandt mediefolkene" over navneændringen er drevet over.

  - Det kunne jo godt ske, at omkring 20 procent af Radio24syvs lyttere, som ikke følger med i alle kommentarsporene på Twitter, vil lytte med igen, når der står 24syv i stedet for Radio Loud. Dermed kan Radio Loud få en kritisk masse af lyttere og oppebære støttekroner nogle år endnu, siger han.

  DR har forsøgt at få en kommentar fra Simon Andersen, programdirektør og chefredaktør på Loud. Han skriver i en sms, at han indtil videre "holder mund" om navneændringen.

  Anders Krab-Johansen, der er koncernchef i Berlingske Media, skriver i en sms, at han ikke har nogen kommentarer.

  Anders Krab-Johansen kalder dog ifølge Weekendavisen navneskiftet for "det smukkeste signal" om, at der er en ambition om at skabe en normbrydende taleradio, hvor der er direkte kontakt med lytterne og henviser til Radio24syv.

  Desuden skriver Simon Andersen ifølge en pressemeddelelse, at Loud-navnet var så medtaget, at det stod i vejen for Radio Louds "fremragende programmer".

  Foruden navneændringen har Berlingske Media også planer om at købe en større andel af selskabet bag radiokanalen. Det er i sidste ende op til Radio- og tv-nævnet at beslutte, om det kan ske.

 28. Stor undersøgelse frikender mennesker for mammuttens udryddelse

  Ud fra DNA-analyser af sedimentprøver kan forskerne se, at klimaforandringerne var årsagen til udryddelsen af mammutter. (Foto: Membeth © WikiMedia Commons)

  Der har længe været diskussion blandt forskere om, hvorvidt det var mennesker, der var skyld i, at mammutten uddøde - eller om det var klimaforandringer.

  Nu viser en ny, stor DNA-undersøgelse publiceret i Nature, at det faktisk var klimaforandringerne, som førte til en ændring i plantesammensætningen, og det påvirkede mammutternes fødegrundlag.

  - Nogle forskere argumenterer stadig for, at det var mennesket, der udryddede mammutten via blandt andet jagt og destruktion af habitater, mens andre har argumenteret for, at det var klimaforandringer, siger DNA-forsker Eske Willerslev, der leder undersøgelsen, til P1 Morgen.

  - Jeg mener, at vores studie meget klart viser, at mennesket ikke spillede nogen nævneværdig rolle i den her forbindelse. Vi ved, at de jagede mammutterne, men altså ikke på et niveau, der førte til udryddelse, fortsætter han.

  Eske Villerslev og kollegerne har lavet DNA-analyser af sedimentprøver fra planter og dyr fra forskellige steder på den nordlige halvkugle. Prøverne dækker over de seneste 50.000 år.

  Ud fra analyserne konkluderer de, at der er en meget tydelig sammenhæng mellem de store pattedyr, heriblandt mammutten, der levede under istiden, og plantesammensætningen.

  For cirka 20.000 år siden begyndte den diverse natur fra istiden at ændre sig i Nordamerika og Europa.

  - Det starter med at være en stor steppe, der er meget mangfoldig, hvorefter klimaet så fører os ind i den vegetation, der karakteriserer de områder, vi har i dag med træer og buske, og som er meget mindre mangfoldigt, siger Eske Willerslev.

  - Og det ødelægger habitater og de store dyrs fødegrundlag, fortsætter han.

  Man har tidligere vurderet mammutten til at uddø for 10.000 til 12.000 år siden. Men ifølge forskerne døde de sidste mammutter først for 4.000 år siden – dem der levede i Sibirien.

  Det er et meget stort studie, og de har virkelig samlet meget data ind. Og så svarer de jo på, om det var mennesker eller klimaet, der havde størst indflydelse på de her arktiske dyr.
  Mikkel Heide Schierup, professor i bioinformatik på Aarhus Universitet.

  Det skyldes, at udviklingen så anderledes ud i Sibirien sammenlignet med Nordamerika og Europa.

  - Meget overraskende fortsætter istids-vegetationen i Sibirien til for bare 4.000 år siden. Og her finder vi altså også, at de sidste overlevende store istidsdyr holder til. Det er altså samme tid med, at de gamle grækere sad og fandt ud af, hvordan demokrati og filosofi fungerede, siger Eske Willerslev.

  Forskerne har undersøgt al den DNA, der er i de mange sedimentprøver, for at finde ud af præcis, hvilke slags planter og dyr, der har været det enkelte sted, og hvornår de var der.

  - DNA i permafrost og søkerner er forbavsende godt velbevaret. Så forskerne kan se, hvilke planter og dyr, der har været både samme sted og på samme tid, siger Mikkel Heide Schierup, der er professor i bioinformatik på Aarhus Universitet.

  Han har kigget på undersøgelsen og mener, det er et imponerende og meget overbevisende stykke arbejde.

  - Det er et meget stort studie, og de har virkelig samlet meget data ind. Og så svarer de jo på, om det var mennesker eller klimaet, der havde størst indflydelse på de her arktiske dyr. Og det spørgsmål har interesseret mange rigtig længe. Nu kan de ret overbevisende vise, at det altså var klimaet, siger Mikkel Heide Schierup.

  Han synes også undersøgelsen er interessant i forhold til at forstå, hvordan vi i dag kan blive påvirket af de menneskeskabte klimaforandringer.

  - Det er jo også interessant at se, hvordan de her plantesamfund responderer på klimaforandringer. Det vil vi gerne forstå fremover i større detaljer, siger Mikkel Heide Schierup og fortsætter:

  - For kan vi overhovedet forudsige, hvad den globale opvarmning vil betyde for plantesamfundet, som jo er grundlaget for en masse andet?

 29. 'Jeg er rasende over, at det kan ske': Hollywood mindes død filmfotograf, der blev skudt under optagelser

  Her ses Halyna Hutchins (til venstre) med instruktør Pollyanna McIntosh. Hutchins blev 42 år. (Foto: Sara Jaye Weiss/Shutterstock © Scanpix)

  Hun var virkelig på vej op. En kommende stjerne. Hun var en vidunderlig, positiv, kreativ person.

  Der bliver sendt masser af smukke mindeord i retning af filmfotograf Halyna Hutchins, der torsdag mistede livet i en alder af 42 år.

  Hun døde efter at være blevet skudt af skuespilleren Alec Baldwin under indspilningen af filmen 'Rust' i det, flere medier beskriver som et uheld. Fredag eftermiddag dansk tid er ingen personer sigtet i sagen.

  Efter ulykken blev hun fløjet med helikopter til University of New Mexico Hospital, hvor hun blev erklæret død.

  Dermed har Hollywood mistet det, mange regnede med var en kommende stjerne på den amerikanske filmscene.

  Hutchins nåede i løbet af sit korte liv at gøre sig bemærket på film som 'Archenemy', 'Blindfire' og 'The Mad Hatter'.

  Brancheorganisationen Den amerikanske sammenslutning af filmfotografer udnævnte hende i 2019 som en rising star på deres talentliste.

  63-årige Alec Baldwin producerer og spiller hovedrollen i filmen 'Rust', som bliver optaget i staten New Mexico i USA. Alle optagelser er dog blevet udskudt efter skudepisoden. (Foto: Douliery Olivier/ABACA © Scanpix)

  Filmfotografens fagforening, International Cinematographers Guild, Local 600, har ifølge Variety begrædt tabet af deres medlem med følgende ord:

  - Vi har her til aften (torsdag) modtaget den tragiske nyhed om, at ét af vores medlemmer, Halyna Hutchins, er død af de skader, som hun fik på settet, lyder det fra John Lindley og Rebecca Rhine, der er henholdsvis fagforeningens formand og direktør.

  - Omstændighederne (omkring episoden) er stadig uklare, men vi arbejder på at blive klogere, og vi støtter en fuld efterforskning af denne tragiske hændelse. Det er et forfærdeligt tab, og vi sørger over bortgangen af et medlem af vores forenings familie.

  Også instruktør Adam Egypt Mortimer, som arbejdede sammen med Halyna Hutchins på 'Archenemy', sørger over tabet af sin kollega:

  Jeg er så ked af at miste Halyna. Og så rasende over, at det her kunne ske på et filmset.
  Adam Egypt Mortimer, instruktør, der har arbejdet sammen med Halyna Hutchins

  - Jeg føler mig heldig over at have kendt og arbejdet med hende, skriver han i ét opslag på Twitter, mens et andet opslag lyder:

  - Jeg er så ked af at miste Halyna. Og så rasende over, at det her kunne ske på et filmset. Hun var et unikt talent, som var utroligt dedikeret til kunst og film.

  James Gunn, der blandt andet står bag 'The Suicide Squad' og 'Guardians of the Galaxy', har også meldt sig i koret af folk, der begræder tabet af filmfotografen:

  - Min største frygt er, at nogen vil blive dødeligt såret på ét af mine filmsets. Jeg beder til, at det aldrig vil ske. Mine varmeste tanker til alle dem, der er påvirkede af tragedien på 'Rust', især Halyna Hutchins og hendes familie.

  Den danske special effects coordinator og våbenmester Hummer Højmark sagde tidligere i dag til dr.dk, at han ikke forstår, hvordan ulykken kunne ske.

  - Det undrer mig, hvordan der er kommet to skarpe patroner ind i våbnet. Hvem er så hjernedød, at man ikke kan kende forskel på almindelige patroner og patroner til et rekvisitvåben?, udtalte han tidligere fredag til dr.dk.

  Det er ikke første gang, en person mister livet på et amerikansk filmset. I 1993 blev Brandon Lee, søn af Bruce Lee, skudt under optagelserne til filmen 'The Crow'.

  - Ingen bør nogensinde blive dræbt af en pistol på et filmsæt. Punktum, skriver Brandon Lees søster fra en Twitter-side dedikeret til sin afdøde bror.

  Halyna Hutchins blev ifølge Variety uddannet fra The American Film Institute i 2015, men hendes vej til Hollywood var ikke ligesom mange andres.

  Hun blev født i Ukraine, men voksede op på en sovjetisk militærbase ved polarcirklen, skriver Los Angeles Times. Hun var oprindeligt uddannet i international journalistik fra universitetet i Kiev og arbejdede som graverjournalist, inden hun søgte mod USA for at blive filmfotograf.

 30. Alec Baldwin efter skud, der dræbte filmfotograf: 'Ingen ord kan beskrive mit chok og min sorg'

  63-årige Alec Baldwin producerer og spiller hovedrollen i filmen 'Rust', som bliver optaget i staten New Mexico i USA. Filmoptagelserne er nu udsat på ubestemt tid. (Foto: ANGELA WEISS © Ritzau Scanpix)

  Skuespilleren Alec Baldwin kommer nu med en første reaktion, efter at han torsdag affyrede et skud med et rekvisit-våben under en filmoptagelse, som dræbte en 42-årig filmfotograf.

  - Der er ingen ord, der kan beskrive mit chok og min sorg efter den tragiske hændelse, der tog Halyna Hutchins liv. En kone, en mor og en dybt beundret kollega.

  Det var under optagelsen af filmen 'Rust' i New Mexico, at dødsulykken skete.

  Baldwin skriver på Twitter, at han samarbejder fuldt ud med politiet i deres undersøgelser.

  - Jeg er i kontakt med hendes mand, og jeg tilbyder min støtte til ham og hans familie. Jeg er helt knust og føler med hendes mand, deres søn og alle, der kendte og elskede Halyna, skriver Baldwin.

  Også filmens instruktør Joel Souza blev ramt af skuddet, men er i dag udskrevet fra hospitalet.

 31. Fodboldligaer kalder Fifas VM-forslag for skadeligt

  Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) plan om at afholde VM hvert andet år møder nu mere modstand.

  Fredag melder sammenslutningen af europæiske fodboldligaer i den såkaldte European Leagues sig som modstander.

  Direktør for European Leagues, Jacco Swart, kalder planerne om at ændre fodboldkalenderen og gøre plads til flere VM-slutrunder på landsholdsplan for skadelige.

  - Fifa-planerne er skadelige for de nationale turneringer, spillere og fans, siger direktøren ifølge dpa.

  European Leagues mener, at Fifa med sine planer vil fjerne økonomi og sportslig værdi fra de nationale klubturneringer. Det vil ramme klubber, spillerne og fans, skriver sammenslutningen på sin hjemmeside.

  I stedet opfordrer European Leagues til at holde fast i den nuværende struktur med VM hvert fjerde år.

  /ritzau/

 32. EU-ledere fordømmer Hvideruslands politiske brug af migranter

  EU's stats- og regeringschefer langer hårdt ud efter Hviderusland i en erklæring på EU-topmødet i Bruxelles.

  EU-lederne "fordømmer alle hybridangreb på EU's grænser og vil svare igen", hedder det i konklusionen.

  Flere medlemslande og EU-Kommissionen beskylder Hviderusland for med vilje at føre migranter mod EU's grænser for at destabilisere unionen.

  Samtidig varsler stats- og regeringscheferne flere sanktioner mod Hviderusland.

 33. Millionær-morder bliver nu også sigtet for drab på sin forsvundne kone

  Robert Durst lod til at erkende sin skyld i HBO-dokumentaren 'The Jinx'. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

  Mangemillionæren Robert Durst, der for nylig blev idømt fængsel på livstid for mordet på veninden Kathleen McCormack, bliver nu også sigtet for drabet på sin kone, Kathie Durst.

  Det skriver New York Times.

  Robert Durst blev verdenskendt, da han frivilligt deltog i HBO-dokumentar, der kredsede om Kathie Dursts forsvinden i 1982. Hendes lig er aldrig blevet fundet.

  78-årige Robert Durst er ikke ved godt helbred og blev desuden ramt af covid-19 efter sidste uges livstidsdom.

 34. Twitter har undersøgt sig selv: Vores algoritme favoriserer højreorienterede

  Det sociale medie Twitter har gransket deres egen algoritme og er kommet frem til et opsigtsvækkende resultat.

  Højreorienterede medier og politikere bliver oftere fremhævet på platformen end deres røde modparter.

  Twitter har undersøgt tweets fra politikere og medier i syv lande - USA, Canada, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Spanien og Japan. Med undtagelse af Tyskland så var billedet det samme i alle lande.

  De højreorienterede fik en bedre eksponering af deres tweets.

  Twitter har ikke kunnet levere et bud på, hvorfor det forholder sig sådan, men erkender, at man måske bliver nødt til at ændre på algoritmen.

 35. Fugleinfluenza er igen på vej til Danmark

  I både den danske og tyske del af Vadehavet har myndighederne de seneste dage fundet vilde fugle, som er konstateret smittet med en meget smitsom fugleinfluenza.

  Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

  Lige nu bliver det undersøgt, om det er samme type fugleinfluenza, som cirkulerede i Danmark fra efteråret 2020 til sommeren 2021.

  - Det er meget alvorligt, at vi nu igen har fugleinfluenza i landet, så vi følger situationen nøje, siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsens Center for Dyresundhed.

  Han opfordrer folk til at tippe styrelsen, hvis man finder flere døde ænder, gæs, svaner eller måger på ét sted - det kan gøres via app'en 'Fugleinfluenza Tip'.

 36. Kunstmuseum overvejer profil på Onlyfans på grund af Facebooks censurregler

  Kunstmuseet HEART i Herning overvejer at benytte det udskældte sociale medie Onlyfans, fordi mediet ikke har samme skrappe censurregler som Facebook og Instagram.

  HEART overvejer at kopiere en række østrigske museer, der har valgt at oprette en konto på det sociale medie.

  Det har museerne gjort på grund af gentagne censureringer og karantæner, når de har delt deres kunst.

  Og det har vakt Herning-museets interesse, siger direktør Holger Renberg.

  For Kunstmuseet HEART er tidligere blevet censureret på blandt andet Facebook for at dele indhold med nøgne kroppe.

  Onlyfans er en billede- og videodelingstjeneste, der primært bliver brugt som en platform til amatørporno og erotisk indhold. Materialet gemmes bag en betalingsmur med en pris, som brugeren selv fastsætter.

 37. Største smitteudbrud i Belgien i næsten 12 måneder

  Ikke siden den 10. november 2020 har smittetallene været så høje i Belgien, som de er nu. Det seneste døgn er tallet oppe på næsten 6.500 nye tilfælde af corona, og eksperter siger samtidig, at den fjerde coronabølge er startet i landet. Det skriver Reuters.

  Der er nu over 1.000 indlagte med corona, og det er det højeste tal siden juni. Tæt på 100 bliver tilføjet hver dag. Det er en stigning på 53 procent siden sidste uge.

  På en pressekonference maner Pedro Falcon, der er Belgiens coronavirus-kommissær, dog til ro.

  Han siger, at størstedelen af de indlagte er dem uden vaccine, og at vaccinen beskytter 70 procent mod smitte og 90 procent mod indlæggelse.

  74 procent af Belgiens befolkning på 11 millioner er færdigvaccineret.

 38. EU-landenes ledere siger farvel til Angela Merkel efter 107 topmøder

  Den tyske kansler, Angela Merkel, får en farvelhilsen fra den franske præsident, Emmanuel Macron (Foto: JOHN THYS © Ritzau Scanpix)

  I de 16 år, som Angela Merkel har været Tysklands forbundskansler, har hun deltaget i 107 EU-topmøder.

  Men meget tyder på, at det igangværende topmøde i Bruxelles kan gå hen og blive hendes sidste, da de tyske socialdemokrater nu har taget hul på regeringsforhandlingerne med det liberale parti, FDP, og miljøpartiet De Grønne.

  Og for at være på den sikre side valgte EU-toppen og de andre stats- og regeringschefer derfor i dag at tage afsked med den tyske kansler, som ifølge rådsformand Charles Michel har været "et monument".

  - Et EU-topmøde uden Angela er som Rom uden Vatikanet eller Paris uden Eiffeltårnet, lød det fra rådsformanden, som efterfølgende gav hende en gave - en gennemsigtig miniudgave af den enorme lanterne, som står i midten af Europabygningen i Bruxelles.

  Tidligere på dagen tog de andre stats- og regeringschefer et fællesfoto med den tyske kansler. Og hun fik en stående ovation, efter rådsformand Charles Michel havde holdt sin tale. (Foto: JOHANNA GERON © Ritzau Scanpix)

  Der blev også sagt farvel til den svenske statsminister, Stefan Löfven, der træder tilbage til november.

  Det næste EU-topmøde finder sted den 16.-17. december.

 39. 1.270 nye coronasmittede det seneste døgn

  1.270 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går. Ingen personer er døde.

  Der er nu 144 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er 12 flere end i går.

  Dagens smittetal fra Statens Serum Institut er baseret på 79.781 PCR-test.

  Det svarer til, at 1,59 procent af de testede har været smittet med covid-19.

 40. Gruppe vil have besøgscenter under sandet ved Rubjerg Knude Fyr

  • Sådan forestiller idémagerne sig, at et underjordisk besøgscenter kan komme til at se ud under Rubjerg Knude Fyr. (Foto: Foto: Hans Ravn/Visualisering: Arkitektfirmaet Bundgaard)
  • For enden af tunellen skal der være et panoramavindue med udsigt over Jammerbugten. (Foto: Visualisering: Arkitektfirmaet Bundgaard)
  1 / 2

  En 70 meter lang tunnel fra Rubjerg Knude Fyr og ud til kanten af sandklinten med panoramaudsigt.

  Det er idéen med et besøgscenterprojekt, som gruppen af personer, der også stod bag fyrets flytning for to år siden, står bag.

  Tunnelen skal bygges under sandet og skal fortælle historien om sandflugt og om fyrets flytning.

  Det skal lokke endnu flere gæster til klitterne nord for Løkken i Nordjylland. For i dag bliver historierne fortalt på parkeringspladsen langt væk fra fyret.

  Der er dog flere udfordringer, inden projektet kan blive til virkelighed. Projektet kommer nemlig på tværs af flere planforhold - fredninger, Natura 2000 og klitfredningszone.

 41. Kritiske togproblemer før weekenden: InterCity- og Lyntog er påvirket i hele landet

  En nedrevet køreledning har givet rigtig mange danskere en halvskidt start på weekenden. Det har betydet, at togene ikke har kørt på strækningen mellem Odense og Fredericia siden middag.

  DSB oplyser nu, at man stadig er i gang med reparationsarbejdet, men det er nu muligt at benytte det ene spor.

  Det får dog en stor påvirkning på togdriften resten af dagen.

  Hverken InterCitytog mellem København og Esbjerg samt Regionaltog mellem Fredericia og Odense kører resten af dagen.

  Til dem, som skulle med InterCitytog fra København til Esbjerg henviser man til Regionaltog mellem Fredericia og Esbjerg. Mens DSB henviser til togbusser mellem Fredericia og Odense.

 42. Klimabevægelse sagsøger staten for øen Lynetteholm: Vi er bange for, at man ikke kan trække i land

  Klimabevægelsen har fået fri proces til at føre en sag mod staten for planerne om at opføre Lynetteholmen som ses på billedet. (Foto: COWI TREDJE NATUR og Arkitema © COWI)

  Lynetteholmen er et af danmarkshistoriens største anlægsprojekter, men det er også et byggeprojekt, der er ligeså omdiskuteret, som det er ambitiøst.

  Og nu har historien om den heftigt debatterede ø, der skal huse 35.000 københavnere, taget en ny drejning.

  Den klimaaktivistiske organisation Klimabevægelsen sagsøger Transportministeriet, fordi de ikke mener, processen forud for vedtagelsen er lovlig. Det kunne Politiken fortælle i går.

  Lynetteholmen skal anlægges som en kunstig ø ud for Københavns havn og både fungere som kystsikring og en ny bydel i København med boliger og arbejdspladser. Men hele projektet er ikke klima- og miljøvurderet, og det er det, der har fået Klimabevægelsen til at skride til handling, forklarer sekretariatschef i organisationen Frederik Roland Sandby

  - Vi ved simpelthen ikke, hvilke konsekvenser det får for hverken klimaet eller miljøet at lave det her projekt, siger han.

  Og det er stik imod lovgivningen, mener Klimabevægelsen.

  - Vi kan ikke i 2021 have politikere, som siger, de vil det grønne og den gode fremtid for børn og klimaet, men som ikke engang undersøger, hvordan det kommer til at påvirke klimaet og miljøet, når man skal lave danmarkshistoriens største byggeprojekt.

  Klimabevægelsen har af Civilstyrelsen under Justitsministeriet fået fri proces til at føre sagen. Det vil sige, at de får dækket deres sagsomkostninger af staten.

  Hør Frederik Roland Sandbys reaktion på den frie proces.

  Klimabevægelsens vurdering får opbakning fra Peter Pagh, som er professor i miljøret ved Københavns Universitet.

  - Jeg synes, at de har en meget stærk sag, siger han.

  - Ved vedtagelsen af anlægsloven omkring Lynetteholmen, tilsidesatte man efter min opfattelse ret centrale dele af de krav til miljøvurderinger, som følger af EU-regler.

  Problemet ligger i den såkaldte salamimetode. Projektet Lynetteholmen er nemlig blevet delt op i mindre dele - eller skåret i mindre skiver for at blive i salami-analogien - hvor kun noget af det er blevet miljøvurderet.

  Den ene del er selve anlæggelsen af halvøen, som skal sikre København mod stigende vandstande. Det er den eneste del af projektet, som er miljøvurderet, forklarer Ellen Margrethe Basse, som er professor i miljøret ved Århus Universitet.

  Derudover består projektet også af boliger og arbejdspladser til 35.000 mennesker og anlæggelsen af transportmuligheder for alle de mennesker - det gælder mindst én vej, som skal etableres under jorden, og metro.

  Og man må ikke på den måde dele projekter op, mener både Peter Pagh og Ellen Margrethe Basse.

  - Vi har nogle EU-domstolsafgørelser, der siger, at man ikke må dele et projekt op i enkeltelementer, men at man skal foretage en samlet vurdering af hele projektet, siger Ellen Margrethe Basse.

  - I projektet med Lynetteholmen har man kun foretaget en vurdering af øen og ikke det, den skal anvendes til, selvom det er meget tydeligt - i forhold til økonomiaftaler og andet politisk, der ligger - at det ikke er meningen, at det bare skal være en ø, siger hun og henviser til de mange boliger, arbejdspladser og infrastrukturen, der skal etableres.

  EU-domstolenes praksis på området er ifølge Ellen Margrethe Basse “ret klar”, så derfor burde Klimabevægelsen have en god sag, mener hun. De danske domstoles praksis trækker dog i en anden retning.

  - Vi har generelt nogle domstole, der er meget tilbageholdende i forhold til at kritisere, hvad Folketinget vedtager, siger hun.

  Ikke kun salamimetoden er et problem med planerne om at lade Lynetteholmen vokse op af Øresund. Også sårbare arter i havet kan komme i klemme, og dem har der ikke været en tilstrækkelig vurdering af, mener Ellen Margrethe Basse.

  Planerne om Lynetteholmen blev præsenteret af daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen i 2018 og blev endeligt vedtaget denne sommer, med støtte fra alle Folketingets partier - bortset fra Enhedslisten og Alternativet.

  Byggeriet kan gå i gang den 17. november i år - dagen efter kommunalvalget - men projektet bør sættes på pause, mener Frederik Roland Sandby fra Klimabevægelsen.

  Hvis projektet sættes i gang før domstolene har vurderet sagen, frygter han, at der vil stå en halvfærdig ø ud for København, der både har ødelagt livet for nogle af de arter, der lever i havområdet, og som har påvirket klimaet.

  - Vi er bange for, at hvis man begynder at stikke spaden i jorden den 17. november, så vil man ikke kunne trække i land bagefter. Så vil man komme til at have den her halvfærdige, grimme, skeletagtige ø ude foran København, som man er nødt til at bygge færdig. Uanset hvilke konsekvenser det får for klimaet og miljøet

  En retssag af det her omfang kan trække ud, og det er Frederik Roland Sandby godt klar over. Men det burde ikke være afgørende, om projektet bliver udskudt i nogle år, påpeger han.

  - Det er et projekt, der tager 70 år at bygge. Jeg kan ikke rigtigt se den store problematik i, at man lige skal vente et-to år ekstra med at få lavet den her miljø- og klimaredegørelse, siger han.

  Også Ellen Margrethe Basse mener, at det vil give god mening at bremse projektet, indtil der er faldet dom i sagen, fordi skaderne ellers kan være sket.

  - Man kan jo ikke bruge dommen til så meget bagefter, hvis øen er anlagt. Man kan selvfølgelig forhindre, at det udvides yderligere med beboelse, men anlæggelsen af øen er i sig selv også problemet.

  Det lader dog ikke umiddelbart til, at der er politisk opbakning til det.

  Sophie Hæstorp Andersen er Socialdemokratiets spidskandidat til overborgmesterposten i København ved kommunalvalget 16. november. Hun vil ikke forholde sig til stævningen, da hun ikke kender dens indhold, men mener ikke at projektet skal forsinkes.

  - Lynetteholmen er for mig et meget vigtigt projekt for København, fordi det handler om at sikre vores by mod de kommende vandmasser. Og så handler det også om, at vi skal skaffe flere boliger, siger hun og fortsætter:

  - Derfor er det selvfølgelig vigtigt at vi overholder alle miljøhensyn og al lovgivning, men det er også vigtigt at vi kommer i gang med at klimasikre.

  I sidste uge foreslog Enhedslisten og Alternativet i Københavns Borgerrepræsentation, at projektet bliver sat på pause. Men det blev stemt ned blandt andet af Socialdemokratiet med nuværende overborgmester Lars Weiss i spidsen.

  - Vi bliver frem mod 2050 cirka 130.000 flere københavnere. Hvis der skal være plads til os alle sammen skal vi have mere land – mere plads til grønne områder og mere plads til boliger, så vi ikke skal presse os sammen i den eksisterende by, sagde han i den forbindelse.

  Socialdemokratiet vil desuden ikke være med til at forsinke projektet uden grund, lød det fra Lars Weiss.

  Området i Københavns Havn, hvor Lynetteholm er planlagt at skulle anlægges. (Foto: NILS MEILVANG © Ritzau Scanpix)

  Men der er god grund til at sætte projektet på pause, mener Enhedslisten, der hele tiden har været modstandere af den kunstige ø.

  Partiet har fremsat et beslutningsforslag i Folketinget med ønske om, at opførelsen af Lynetteholmen skal sættes på pause, indtil at der er blevet lavet miljøvurderinger af det samlede projekt.

  - Det gør vi for at få stoppet projektet og sat det på pause. Det er ikke ordentlig gennemanalyseret, siger transportordfører Henning Hyllested.

  Selvom Enhedslisten er indædte modstandere af projektet, er der ikke tale om et forsøg på at forhale processen af den grund, forsikrer han.

  - Vi synes, at projektet er håbløst i sig selv, men man må i hvert fald som minimum kræve, at projektet bliver belyst, som det skal.

  Vi synes, at projektet er håbløst i sig selv, men man må i hvert fald som minimum kræve, at projektet bliver belyst, som det skal
  Henning Hyllested, transportordfører, Enhedslisten

  Det kan dog umiddelbart blive svært for Enhedslisten at finde den nødvendige opbakning i Folketinget, til at sætte projektet på pause.

  - Det bliver op ad bakke, men jeg synes, at Folketingets medlemmer skal have mulighed for at tænke sig om en ekstra gang, siger Henning Hyllested.

  Transportminister Benny Engelbrecht (S) har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i en mail til DR Nyheder, at han "noterer" sig, at Klimabevægelsen har indgivet en stævning.

  - Det har været klart for enhver, der har fulgt debatten, at det var deres erklærede hensigt, så det bør ikke komme som en overraskelse for nogen, skriver ministeren.

  - Det er klart, at der skal være mulighed for sagsanlæg ved domstolene, det følger blandt andet af Århuskonventionen, men da ministeriet endnu ikke modtaget stævningen, har jeg ikke nogen konkrete kommentarer til sagsanlægget.

  Opdateret med kommentar fra Socialdemokraiets spidskandidat til overborgmesterposten i Københavnskommune, Sophie Hæstorp Andersen.

 43. Skudt filminstruktør er udskrevet fra hospital

  Den 48-årige filminstruktør Joel Souza er blevet udskrevet fra hospitalet, efter han torsdag blev ramt af skud under optagelserne til filmen 'Rust'.

  Det skriver mediet Deadline.

  Ved en tragisk hændelse torsdag skød og dræbte skuespilleren Alec Baldwin under optagelserne den 42-årige filmfotograf Halyna Hutchins, som arbejdede på filmen.

  Det andet skudoffer var filmens instruktør, der efterfølgende blev kørt til et hospital, som han nu er udskrevet fra.

 44. Rød 'champagne'? 'Vi kender jo allerede de europæiske vine, og før eller siden kommer de også til at lære vores at kende'

  Det er nok ikke lige borsjtj, kvas og kål, man først tænker på, når man skal udvælge sig en gourmet-destination for den helt store kulinariske oplevelse.

  Men ikke desto mindre kastede den verdensberømte madguide Michelin i sidste uge en håndfuld stjerner over Ruslands hovedstad, Moskva, som nu har i alt ni restauranter med enten en eller to af de eftertragtede symboler.

  Og til at væde gourmet-paletten hører naturligvis også vin, som russerne også producerer - og det af sådan en kvalitet, at den mousserende vin vinder hæder og udmærkelser i internationale vinkonkurrencer. Som eksempelvis vinhuset Abrau Djurso, der gennem 150 år har leveret vin til russerne.

  - Det er stadig få, der kender russisk vin af forskellige subjektive årsager, men i dag sælger Abrau Djurso sin mousserende vin til 18 lande, siger Andrej Gennadijvitj Jermakov, der er ansvarlig for vinmarkerne.

  - Vi kender jo allerede de europæiske vine, og før eller siden kommer de også til at lære vores at kende.

  Værdsat bliver de i hvert fald af de turister, der lægger vejen forbi, og ikke mindst den vinekspert - af fransk oprindelse, naturligvis - som vinproducenten har hentet ind for at forfine de gyldne - og røde - dråber.

  - For mig er vinhuset Abrau Djurso på højde med et internationalt brand. Jeg tror, at Rusland er den største forbruger af rød mousserende. Det er meget unikt, siger Georges Blanck.

 45. Krammer du dit kål? Sådan gør du en billig grøntsag til en lækkerbisken

  Hvidkål holder længe og kan bruges i både kolde og varme retter. (Foto: Illustration: Nicolai Bruun © DR)

  "Glæd dig, vi skal have hvidkål i aften!"

  Sagde ingen nogensinde... for den er lidt svær at sælge, ikke?

  Hvidkål er ikke ligefrem den mest sexede grøntsag, der findes.

  Den bliver ofte overskygget af andre råvarer. For ikke at tale om andre kåltyper som spidskål, blomkål og broccoli.

  Men lad os lige se bort fra det lidt blege og bastante ydre, og i stedet minde os selv om, hvor fantastisk en grøntsag hvidkål i virkeligheden er. For der er altså guld at hente for få penge.

  Det er måske den mest alsidige og billige kål, du overhovedet kan sætte tænderne i - og så er efteråret det perfekte tidspunkt at komme kålen i kurven igen.

  Her får du fire nemme metoder til at få det bedste ud af det store hvidkålshoved - uanset om du vil spise det råt, stegt, kogt eller fermenteret.

  (Foto: Andreas Berheide © ColourBox)

  Hvidkål er en grov kåltype, som hurtigt kan føles grov og ufordøjelig, hvis man spiser det råt. Men det er heldigvis rimeligt nemt at undgå.

  For det første kan man sørge for at snitte kålen så fint som muligt - eventuelt ved at rive hvidkålen på et rivejern.

  Lidt marinade af for eksempel salt, citronsaft, sennep, honning, olie, eller hvad du lige har gør også underværker for den rå kål, der hurtigt bliver lidt mere menneskevenlig.

  Hvis du stikker dine nyvaskede hænder ned og giver kålen en ordentlig krammetur, til marinaden er masseret godt ind i kålen, vil den hurtigt føles mere smidig og sprød end rå og grov.

  Metoden kan du bruge som bund i enhver slags kålsalat, som for eksempel denne nordiske kålsalat.

  Du kan også tæmme det grove kål ved at søbe det ind i en lækker dressing af yoghurt naturel, mayonnaise og lidt sennep. Lad det trække længe nok til, at det er blødgjort, og så har du en lækker cole slaw, der er perfekt i en burger.

  (Foto: Carolina Spork © Pexels)

  Hvidkål er formidabelt som lynstegt tilbehør eller fyld i overskudsretter på panden som stegte ris.

  Wokretter er genial restemad, for du kan få bugt med, hvad du har i grøntsagsskuffen.

  Steger du eller griller det, behøver du ikke tage det fine snit så nøje.

  Det vigtigste er bare, at du ikke giver kålen for lang tid, så den beholder sin sprødhed.

  Giv derfor kålen minimal tid, men derimod høj varme - det gælder både i wokretter eller stegt for sig selv på panden i lidt olie eller smør.

  Det gør ikke bare, at kålen forbliver sprød, men den høje varme tilfører også en lidt grillet og karamelliseret smag til den milde kål, som fungerer virkeligt godt i asiatiske retter eller som erstatning for rodfrugter.

  (Foto: Julia Filirovska © Pexels)

  Stuvet hvidkål er en klassiker, som kan opgradere selv de mest fesne frikadeller på en kold oktoberdag.

  For at få kålen så sød og cremet som muligt, koges og vendes den til sidst sammen i en cremet flødesovs med lidt muskatnød, der både dufter og smager lidt af mormorkøkken.

  I efteråret er det også endelig socialt accepteret at gå suppeamok igen, og her er hvidkål også en god makker at koge med i en russisk borscht.

  Du kan også fylde fintsnittet hvidkål i friske supper som den vietnamesiske pho eller japanske ramen.

  Her behøver kålen ikke engang blive kogt med, men bliver rigeligt tilberedt, når den lune suppe hældes over skålen med kål og andre friske grøntsager - så er der både varme og friskhed på samme tid.

  (Foto: George Dolgikh © George Dolgikh/Colourbox)

  Hvidkål holder i sig selv længe i køleskabet, men vil du gerne forlænge holdbarheden, er fermentering vejen frem.

  Surkål forlænger kålens levetid med mange måneder, hvis du håndterer den rigtigt.

  Den særlige fermenteringsmetode gør noget særligt ved smagen og anvendelsesmulighederne.

  Rejser du til Tyskland, vil du støde på surkål under navnet sauerkraut, mens koreanerne sværger til en anden form for fermenteret kål kaldet kimchi.

  Når du skal lave surkål, skal du faktisk kun tilføje salt. Salten får kålen til at afgive væske, når du krammer det godt, og herefter er det bare at komme det på glas og tage en skefuld til stegte pølser, kylling eller salater - eller sågar brugte saften som smagsgiver i blandt andet dresseringer.

  Kimchi kræver lidt flere ingredienser og krydderier og laves sædvanligvis af kinakål, men du kan sagtens bruge hvidkålshovedet som erstatning. Kimchi giver syre og styrke, som kan tage dit ris- eller sandwich-game til nye dimensioner.

 46. Svensk politi bekræfter: Populær svensk rapper blev skudt og dræbt

  Den 19-årige svenske rapper Einár blev torsdag aften skudt og dræbt i Stockholm. Det bekræfter det svenske politi fredag eftermiddag.

  - I går blev Einár desværre skudt og dræbt, og vi antager, at det er en forbrydelse, der er knyttet til bandekriminalitet, siger Jan Nilsson til lokalavisen Mitt i Stockholm.

  Det svenske medie SVT skriver, at rapperen var indkaldt som vidne mod Stockholm-banden Vårbynätverket i den kommende uge.

  Der er stadig ikke foretaget nogle anholdelser, selvom politiet allerede har foretaget afhøringer.

  Anmeldelsen om skud kom ved 23-tiden torsdag aften, men han blev erklæret død kort tid efter.

 47. Abba klar med ny single og ekstrakoncerter

  I september landede en nyhed, som fik Abba-fans til at knibe sig i armen.

  Efter næsten 40 år uden ny musik annoncerede den svenske hitgruppe et nyt album ved navn ’Voyage’, der udkommer 5. november, og udgav to af sangene derfra.

  Samtidig annoncerede de en særlig koncertrække, hvor de fire Abba-medlemmer vil optræde som hologrammer. Koncerterne vil finde sted i London fra maj til oktober næste – i en arena, der er opført specifikt til formålet.

  I dag rører den svenske hitkvartet igen på sig.

  De har netop udgivet den tredje single fra deres kommende album - en sang med titlen ’Just a Notion’.

  Oven i hatten meddeler gruppen i en pressemeddelelse, at der vil blive afholdt ekstra koncertdage i koncertperioden. Billetsalget for ekstrakoncerterne begynder den 3. november.

 48. Intern mail ved Minkkommissionen viser, at Statsministeriet overvejede minkoffensiv i september

  Minkkommissionen ruller videre i dag med den sjette dag af afhøringerne. Her er blevet fremvist en intern mail fra departementschefen i Finansministeriet, der viser, at tankerne om at aflive alle mink i Danmark allerede eksisterede den 30. september sidste år.

  I mailen til fire forskellige embedmænd i Finansministeriet står der:

  - MUJ har fået særskilt tilbageløb på denne. Tilsyneladende meget tæt på, at STM sendte militæret ind for at gasse alle mink i aften.

  MUJ skal formentlig forstås som afdelingschef i Finansministeriet Martin Ulrik Jensen, mens STM både kan betyde statsministeren og Statsministeriet.

  Casper Mondrup Dahlmann, daværende fuldmægtig i Finansministeriet, er i dag blevet afhørt i Minkkommissionen, og han kunne oplyse, at mailen blev sendt som en slags afrapportering fra et møde i regeringens økonomiudvalg.

  Han kunne dog ikke uddybe, hvad mailen mere specifikt dækkede over.

 49. Røde Kors beklager fejl og mangler i medicinhåndteringUdrejsecenter Kærshovedgård

  Sundhedsklinikken på Udrejsecenter Kærshovedgård har fået et påbud om øjeblikkeligt at indstille al håndtering af medicin.

  Styrelsen for Patientsikkerhed har fundet så alvorlige fejl og mangler, at der kan være en sundhedsrisiko for patienterne.

  Det beklager Anna la Cour Vågen, der er chef for Røde Kors Asylafdeling, som driver klinikken.

  - De her ting med mangelfulde instrukser og et mangelfuldt it-system har betydet, at der har været nogle menneskelige fejl, som selvfølgelig ikke må ske. Og det er vi rigtigt kede af og i gang med at rette op på, siger hun.

  Anna la Cour Vågen understreger, at uregelmæssighederne ikke har haft nogen konsekvenser for patienterne.

  - Der er ikke nogen, som har fået decideret forkert medicin, men der kan være tvivl om, hvorvidt de har fået den rette dosis.

 50. Togene holder stille mellem Jylland og Fyn

  DSB meddeler kort før middag, at alle togene mellem Odense og Fredercia lige nu holder stille. Det skyldes en nedrevet køreledning.

  I stedet arbejder de nu på at indsætte togbusser på strækningen. De skriver dog, at det er svært at skaffe tilstrækkeligt mange.

  Du kan holde dig opdateret på situationen lige her.

 51. Kina giver ikke noget for Bidens udmelding: 'Problematikken omkring Taiwan er udelukkende en intern kinesisk affære'

  Den amerikanske præsident, Joe Biden, har i morges dansk tid meldt ud, at USA vil støtte Taiwan militært i tilfælde af en kinesisk invasion.

  Men den kinesiske regering giver ikke meget for den udmelding.

  - Taiwan er en uadskillelig del af Kinas territorie. Problematikken omkring Taiwan er udelukkende en intern kinesisk affære, som ikke tillader udenlandsk indblanding, siger talsmand for det kinesiske udenrigsministerium Wang Wenbin ifølge AP.

  Han slår fast, at Kina ikke vil gå på kompromis eller gøre indrømmelser over for Taiwan, og at man ikke skal undervurdere Kinas vilje og evne til at beskytte sin suverænitet.

  Den seneste tid er konflikten mellem selvstyret i Taiwan og den kinesiske regering eskaleret.

  Kina har af flere omgange sendt kampfly ind i Taiwans luftforsvarszone og simuleret landgangsinvasioner i Taiwan-strædet.

  Samtidig har Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, gentagne gange udtrykt, at Taiwan ønsker selvstændighed og gjort det klart, at man vil forsvare sig selv ved en eventuel kinesisk invasion.

Mere fra dr.dk