Luften er tung af røg i den lille bitte lejlighed i det centrale Aarhus. Møblerne er placeret tilfældigt i stuen, og på de grønne vægge hænger der store billeder side om side med kun få centimeters mellemrum. På flere af billederne optræder en ung og meget smuk, mørklødet kvinde iklædt et farverigt danserindekostume. For enden af en lang og smal gang står en ældre, mørklødet og meget vred kvinde i et køkken og råber af de to betjente, der for et øjeblik siden bankede på hendes dør. Hun er vred på betjentene, siger hun, men hun lyder mere frustreret og ulykkelig.
- Jeg har boet i den her lejlighed i 14 år, hvor jeg har arbejdet som luder. Men jeg betaler min skat! Næsten skriger hun ud i lokalet og peger på en lille bog, hvor hun har noteret alle kundebesøgene, og hvilke ydelser de har betalt for.
Vicepolitikommissær Lars Jung nikker anerkendende, og siger, at det ikke er derfor, de er der. Formålet med besøget var at tjekke, om ”Rosa” havde det godt.
- Prostitutionsmiljøet har en meget mørk undergrund, der indeholder vold, voldtægter afpresning og rockere. Det er meget svært at dokumentere, da pigerne aldrig fortæller os om det, men det er vores helt klare fornemmelse. Selvfølgelig holder vi øje med, om det ser ud som om, der foregår noget ulovligt, når vi er på besøg på bordellerne. Men det er lige så meget for at se, om kvinderne har det godt.
Siden 1970'erne, hvor den primære prostitution foregik på gadeplan, er prostitutionen i dag langt mindre synlig. Tendensen har været, at prostitutionen har flyttet sig ind på bordeller, massageklinikker og til escortprostitution. Det er derfor langt sværere for politiet og de sociale myndigheder at danne sig et overblik over antallet af prostituerede og deres vilkår.
I ”Rosas” verden findes der hverken nat eller dag, De eneste vinduer i lejligheden er dem, der vender ud mod gaden, og alle døgnets timer er de dækket til af tunge og falmede gardiner. Det eneste rigtige lys, der kommer ind, stammer fra et lille vindue over hoveddøren. Men for Rosa er det også lige meget. Der er nemlig kun et tidspunkt på døgnet, der betyder noget. Når klokken slår tolv!
- Jeg kalder dem dæmonerne, siger Rosa og kigger tomt frem for sig. Det er fordi, de begynder at komme, når klokken har slået 24.00. Så kommer alle dæmonerne. De kommer til mig om natten og får mig til at gøre alt muligt. Jeg skal klæde mig ud, tisse på dem, piske og slå dem. Det er ulækkert. Jeg vil ikke mere. Jeg vil gerne ud af prostitution.
I maj 2013 udførte Ministeriet for Ligestilling og Kirke en undersøgelse, der viste, at mellem 260.000 – 285.000 danske mænd har erfaring med købesex. Af dem servicerer Rosa cirka 5 kunder i døgnet.
Så længe Rosa har været seksuelt aktiv, har hun taget penge for det. Hendes første sexkunde fik hun som bare 14 årig på Copacabana-standen i Brasilien, og som 18 årig giftede hun sig med en dansk mand og flyttede med ham til Danmark.
- Jeg var ikke forelsket. Jeg giftede mig for penge. Han ville gerne have mig ud af prostitution. Jeg sagde til ham, at han bare skulle give mig lidt tid. Men han gav op og forlod mig. Det er ikke nemt at komme ud af prostitution.
Ifølge en rapport udarbejdet af Servicestyrelsen i 2010 er ønsket om at forlade prostitution generelt for kvinder, der arbejder som prostituerede. Blandt årsagerne til, at den prostituerede fastholdes i prostitutionen, er især økonomiske problemer og følelsen af at være stigmatiseret af samfundet afgørende. Den samfundsmæssige stigmatisering af de prostituerede medfører over tid, at den prostituerede ikke har et socialt netværk udenfor prostitutionsmiljøet. Forlader de prostitutionen har de ingen. En angst og en følelse, Rosa er helt bekendt med:
- Jeg vil gerne have, at mennesker ser mig og ikke kalder mig prostitueret. Jeg vil gerne have respekt. Jeg ville meget gerne have venner og veninder. Men det kan man ikke, når man er luder. Ingen vil ha' mig. Kun mænd.
Vicepolitikommissær Lars Jung spørger Rosa, om hun oprigtigt gerne vil ud af prostitution. Rosa nikker, mens hun slukker sin cigaret og tænder en ny. Han tager telefonen op af lommen og ringer for første gang til PRO Aarhus, et nyere Exit-program for prostituerede, og beder dem tage kontakt til Rosa.
PRO Aarhus – Exit Prostitution, er et projekt under Socialstyrelsen, der startede op i sommeren 2013. Udover Aarhus Kommune deltager også Aalborg, Odense og København. Projektet har til formål at hjælpe sexarbejdere ud af prostitution, eller til en større livskvalitet i prostitution. Lige nu er tre kvinder i et forløb, og yderligere to kvinder er på vej ind i et.
- Forløbet strækker sig over 12 måneder, og det kræver, at man er oprigtigt interesseret i at forbedre sit liv i prostitutionen eller helt forlade det. Siger konsulent i Socialstyrelsen, Mogens Holm Sørensen. Man bliver tilknyttet en kontaktperson, der gennem hele forløbet hjælper borgeren med alt fra boligsituation, uddannelse, økonomi og et socialt netværk udenfor prostitutionsmiljøet. Men det tager tid.
Da projektet er så nyt, er der endnu ingen, der har gennemgået forløbet og er kommet ud af prostitutionen som et resultat af PRO Aarhus' Exit program. Men de oplyser, at de nu har kontakt til Rosa. Så måske spirer et lille lysegrønt håb om en bedre fremtid uden de natlige besøg af Rosas dæmoner.
Rosa er et opdigtet navn. Hendes rigtige identitet er redaktionen bekendt. Følg DRs tema om købesex på dr.dk/købesex.