Nyheder

Ingen flidspræmie til spidskandidater

Overblik

 1. Ingen flidspræmie til spidskandidater
  EU parlamentet i Strasbourg - det er her, mange af møderne foregår. (Foto: FREDERICK FLORIN © Scanpix)

  De danske Europa-Parlamentarikere er langt fra de flittigste i klassen til at møde op til de vigtige afstemninger i parlamentet. Det viser en undersøgelse, som Mandag Morgen og European Policy Center har lavet.

  Tallene viser, at man skal helt ned på en 202. plads på listen over hyppigt fremmøde blandt parlamentarikerne for at finde den første danske parlamentariker, som genopstiller. Her ligger Socialdemokraternes Christel Schaldemose.

  Og i den helt dårlige ende finder man blandt andet Dan Jørgensen på en 574. plads.

  Det at udeblive fra afstemningerne er et alvorligt problem for demokratiet, siger Maja Kluger Rasmussen, der skriver ph.d om Europa-parlamentet ved London School of Economics:

  - Det er vigtigt, at de møder op, fordi det er jo der, man gør sin indflydelse gældende i forhold til de politikker, der bliver vedtaget i EU.

  Men Socialdemokraternes spidskandidat ved valget den 7. juni, Dan Jørgensen, mener ikke, at det er et problem:

  - Det er ikke, fordi jeg ikke laver arbejde. Det er fordi, det måske nogle gange er andre typer arbejde. For eksempel har jeg jo deltaget i de store FN-klimatopmøder, som skal forberede det store klimatopmøde i København, og det er klart, man kan ikke både være til stede dér og i salen.

  Men det er møderne og afstemningerne i salen, der er det vigtigste i parlamentet, siger Maja Kluger Rasmussen.

  - Hvis man ikke møder frem og afgiver sin stemme, så kan det i sidste ende betyde, at det forarbejde, man har lavet, simpelthen er spildt, fordi man vælger ikke at stemme, siger Maja Kluger Rasmussen.

  Blandt de 785 medlemmer af Europa Parlamentet ligger polakken Krzysztof Holwzyc ligger helt i bunden. Han har været til stede ved 34 procent af alle afstemningerne.

 2. Biden: Lukning af Hongkong-avis viser tiltagende kinesisk undertrykkelse

  USA's præsident tager nu bladet fra munden og kommenterer situationen i Hongkong, hvor den prodemokratiske avis Apple Daily i går udkom for sidste gang i 26 år.

  Lukningen viser 'Beijings tiltagende undertrykkelse', siger Joe Biden ifølge Reuters og opfordrer samtidig Kina til at respektere den frie presse og løslade tilbageholdte journalister og ledende medarbejdere.

  - Befolkningen i Hongkong har ret til pressefrihed. I stedet fornægter Kina basale frihedsrettigheder og angriber Hongkongs autonomi samt demokratiske institutioner og processer i strid med internationale forpligtelser, lyder det fra Joe Biden.

  Apple Daily med 600 ansatte tog i går konsekvensen af et tumultarisk år med den nye kinesiske sikkerhedslov, der har ført til ransaginger, anholdelser og indefrysning af avisens økonomiske midler.

 3. Biden indgår aftale om infrastrukturplan til 3.610 milliarder kroner

  Præsident Biden præsenterer infrastrukturplan sammen med fem demokratiske og fem republikanske senatorer. (Foto: WIN MCNAMEE © Ritzau Scanpix)

  USA's præsident, Joe Biden, siger, at han har indgået en aftale med en tværpolitisk gruppe af senatorer om en stor infrastrukturplan, der skal skabe millioner af job.

  Planen til omkring 579 milliarder dollars, svarende til 3.610 milliarder kroner, skal finansiere nye veje, broer, havne, udvide bredbånds-netværket og anden infrastruktur.

  Flere dele af Bidens økonomiske plan bliver dog udsat til en senere aftale, blandt andet hele klimadagsordenen og øgede muligheder for børnepasning, skriver New York Times.

  Planen kræver, at mindst 60 ud af 100 senatorer stemmer for, og at den får flertal i Repræsentanternes Hus.

 4. Radikale kritiserer regeringen: Når Norge kan tage imod 5.000 kvoteflygtninge, så kan vi godt tage mere end 200

  Radikale Venstre kritiserer regeringen, fordi den kun tager 200 kvoteflygtninge fra Rwanda i år - det samme antal som sidste år.

  - Det giver ingen mening. Asylantallet er historisk lavt. Og når Norge kan tage 5.000, og Sverige kan tage 3.000, så kan Danmark også tage mere end 200, siger udlændingeordfører Kristian Hegaard.

  Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye afviser kritikken.

  - Vi har fortsat store integrationsudfordringer, og derfor har vi valgt ganske forsigtigt at træde ind i FN's kvoteflygtningesystem. Men vi kommer ikke til at åbne sluserne for tusindvis af mennesker, siger Tesfaye.

 5. Britisk minister vil sende skibe forbi Krim igen trods russiske trusler

  Den britiske flåde vil fortsætte med at sejle ad en omstridt sejlrute i Sortehavet, selvom Rusland hævder, at den britiske destroyer HMS Defender for nylig krænkede russisk territorium.

  Rusland hævder at have affyret varsselsskud mod det britiske krigsskib i farvande nær Krim-halvøen.

  Men det afviser den britiske miljøminister George Eustice ifølge CNN.

  - Det sker ret ofte, og det, der skete, var, at russerne var i gang med en skydeøvelse, siger han ifølge CNN.

  Eustice anerkender desuden ikke Ruslands påstande om, at det britiske krigsskib krænkede russisk søterritorium.

  - Vi har aldrig accepteret annekteringen af Krim. Dette var ukrainske farvande.

 6. Valgreen og Juul-Jensen skal hjælpe Fuglsang til ny OL-medalje

  Det danske landevejshold i cykling er nu komplet.

  Michael Valgren og Christopher Juul-Jensen er således blevet udtaget torsdag, og de supplerer hos herrerne Kasper Asgreen og Jakob Fuglsang, der allerede blev udtaget i maj.

  Hos kvinderne udgør Emma Norsgaard og Cecilie Uttrup Ludwig det danske hold, meddeler Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund, DIF, i en pressemeddelelse.

  Fuglsang bliver kaptajn på herreholdet i linjeløbet, mens der skal køres for Uttrup Ludwig hos kvinderne, da ruten er bjergrig. Fuglsang vandt i 2016 OL-sølv, da kun belgieren Greg Van Avermaet var hurtigere i Rio.

  Herrenes linjeløb køres i Tokyo 24. juli, damerne kører 25. juli, mens begge køn kører enkeltstart 28. juli.

 7. Efter anklager om krænkelser: Ungdomsparti udelukker tidligere S-ansat

  Frederik Vad, som ses på dette billedet, fortæller, at den pågældende person ikke længere har lov til at deltage i DSU-arrangementer. (Foto: LISELOTTE SABROE © RITZAU/SCANPIX)

  For knap tre uger siden fortalte syv kvinder til Berlingske, hvordan de var blevet udsat for upassende og krænkende adfærd fra en nu tidligere ansat i Socialdemokratiet.

  Nogle af sagerne knytter sig specifikt til kvinder, der var medlem af partiets ungdomsorganisation, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, der også bliver kaldt DSU.

  Sagen er blevet undersøgt af syv medlemmer i det nyetablerede personsagsudvalg i DSU, der har til opgave at undersøge beskyldningerne om krænkelser begået af manden i forbindelse med ungdomspartiet.

  Og nu er der kommet en konklusion.

  Det fortæller Frederik Vad Nielsen, der er forbundsformand i DSU, til DR Nyheder.

  - Vi har truffet den afgørelse, at den konkrete person ikke længere er velkommen i foreningen på alle niveauer. Det vil sige lokalt, regionalt og nationalt.

  Jeg kan bekræfte, at siden undersøgelsen gik i gang, har flere henvendt sig. Jeg kan ikke sige, om det omhandler den pågældende person eller på andre personer. Men alt bliver undersøgt.
  Frederik Vad Nielsen, forbundsformand, DSU

  - Der er hverken blevet foretagt en ekskludering eller en politianmeldelse. Men det, der er foretaget, er en udelukkelse af at kunne komme til noget arrangeret af DSU, i DSU, eller med DSU i al fremtid.

  - Hvis personen ikke må komme til noget i fremtiden, hvorfor er han så ikke ekskluderet?

  - Hvis man bliver ekskluderet, bliver man som medlem smidt ud. Det har der ikke været tale om i det her tilfælde. Men hvorfor kan jeg ikke sige, for så er vi inde og røre ved privatlivets fred angående medlemsskaber. Det, jeg kan sige, er, at personen er udelukket fra DSU's aktiviteter, siger Frederik Vad Nielsen.

  Den pågældende person oplyser til DR Nyheder, at han selv har meldt sig ud af foreningen, men han har ikke yderligere kommentarer til sagen.

  Tidligere har den pågældende mand over for Berlingske givet udtryk for, at han er ked af, at kvinderne har oplevet ham som krænkende.

  Der er dog flere dele af kvindernes beskrivelser, han ikke kan genkende, sagde han efterfølgende i et uddybende svar til TV2.

  Frederik Vad Nielsen fortæller, at man stadig undersøger sager i foreningen. (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger)

  DSU's personsagsudvalg blev etableret sidste år i kølvandet på en række sager om seksuel chikane i dansk politik.

  Det er de syv medlemmer her, som har siddet med sagen, og efterfølgende fremlagt deres undersøgelse til ledelsen, hvor de også giver en indstilling til en eventuel sanktion.

  Ifølge Frederik Vad Nielsen så har man brugt denne metode og ikke en advokatundersøgelse af ressoucemæssige årsager.

  - Vi kan ikke køre med advokatundersøgelser, hver gang vi ser sådan nogle situationer.

  - Men er I så sikre på, at alt kommer frem?

  - Vi har gjort det bedste, vi kunne. Vi har opfordret vores medlemmer til at komme til personsagsudvalget, vi har opfordret vores medlemmer til at tale med deres forældre, og vi har kontaktet de kvinder, der er stået frem flere gange, fortæller Frederik Vad Nielsen.

  - Vi har forsøgt at skabe så tryg en proces, som vi kunne. Så både kvinder og mænd, der har historier, som de ikke har fortalt, har haft mulighed for at komme frem med dem.

  - Men er I sikre?

  - Nej, det er vi overhovedet ikke sikre på. Det gør det her så svært. Jeg kan desværre ikke afvise, at der er mere.

  - Er der flere sager på vej?

  - Jeg kan bekræfte, at siden undersøgelsen gik i gang, har flere henvendt sig. Jeg kan ikke sige, om det omhandler den pågældende person eller på andre personer. Men alt bliver undersøgt.

  - Vi kommer til løbende at forholde os til sager.

  - Er der nogle igangværende sager?

  - Ja, det er mit indtryk. Men det er begrænset, hvad jeg har af viden, da vi har et armslængdeprincip. Jeg får først noget at vide, når forretningsudvalget skal konkludere på personsagsudvalgets undersøgelse.

  - Der er undersøgelser i gang stadigvæk, men jeg ved ikke hvor mange eller, hvad de indeholder.

  Ifølge formanden har man dog de sidste år gjort sit i det socialdemokratiske ungdomsparti for at ændre den kultur, som formanden erkender, der har været.

  - Det er virkelig et langt og sejt træk. Det er et meget langt kulturarbejde, som alle, der bekæftiger sig med politik, laver, siger Frederik Vad Nielsen.

  - Vi skal arbejde med vores kultur. Det er ikke oprydning, det er et on going arbejde. Det tager ikke et par år at lave årtiers kultur om. Det tager lang tid.

  Han oplyser, at man har informeret DSU's hovedbestyrelse om udelukkelsen, og at moderpartiet, Socialdemokratiet, på den måde også er blevet orienteret.

  I alt har syv kvinder fortalt, at de har oplevet seksuelle krænkelser fra den samme mand.

  Flere af kvinderne er anonyme, men en, som står frem med navn, er Hanne Agergaard. I efteråret 2020 var hun netop begyndt som praktikant i Socialdemokratiet.

  Her gik hun med kollegerne på det kendte politiker-værtshus Toga tæt på Christiansborg.

  Hun fortæller, hvordan manden ankom beruset, var upassende og gav kommentarer af seksuel karakter. Og hvordan han uopfordret tog fat om hendes hoved og kyssede og slikkede på hende.

  - Normalt er jeg ret handlekraftig pige - jeg kan godt sige fra, men jeg var fuldstændig målløs, siger Hanne Agergaard til DR Nyheder.

  Hun forsøgte i første omgang at glemme det.

  - Men jeg vidste godt, at jeg var hernede, og han var heroppe, siger hun med henvisning til, at manden var højere i hierarkiet, end hun var som praktikant.

  Men hun fik mere og mere ondt i maven, forklarer hun, så hun gik til et folketingsmedlem, og sagen blev taget op af partiets sekretariatschef, Lisa Schmidt.

  Ifølge Berlingske får Hanne Agergaard efterfølgende at vide, at “sagen var klaret” dog uden at få yderligere forklaring. Manden var ligeledes stadig ansat.

  Over for avisen beskriver hun, hvordan sekretariatschefen også forsøgte at få hende til at droppe at gå videre med sagen.

  Men hun hørte om flere og "værre sager" om samme mand.

  - Jeg finder ud af, at de også kender til nogle af de sager og tænker: Hvad er det, der foregår? Alle ved det her, og der er mange andre, der har oplevet ting. Og der er ikke nogen, der gør noget, siger Hanne Agergaard.

  Derfor mener hun, at statsminister Mette Frederiksens (S) ord om, at de ikke tolererer magtmisbrug i partiet, 'klinger hult.'

  Det var først, da hun med hjælp fra blandt andre socialdemokraten Maria Gudme, der har været meget aktiv i metoo-sagen, kom i kontakt med partisekretær Jan Juul Christensen, at hun oplevede, at sagen blev taget alvorligt.

  Efterfølgende stoppede manden i partiet.

  Socialdemokratiet afviser over for Berlingske at have håndteret klagerne forkert. Partiets sekretariatschef, Lisa Schmidt, skrev dengang til Berlingske, at partiet ikke har haft kendskab til det 'samlede billede', der optegnes.

 8. Danmark tager igen i år 200 kvoteflygtninge fra Rwanda

  Danmark tager ligesom sidste år imod 200 kvoteflygtninge fra det centralafrikanske land Rwanda.

  Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) oplyser, at man vil forsøge at få primært kvinder og børn til landet.

  - Vi kommer til at fokusere på kvinder og børn. Ligesom der kan være behov for at hjælpe forfulgte seksuelle minoriteter, skriver ministeren i en pressemeddelelse.

 9. Briterne er nu så fede, at de ikke må se junkfood-reklamer før klokken 21

  Briterne er blandt de mest overvægtige i Europa. Derfor planlægger regeringen nu at forbyde junkfood-reklamer på fjernsyn. Billedet er fra Heathrow Lufthavn. (Foto: Toby Melville © Scanpix Danmark)

  Storbritannien er Europas fede mand. 68 procent af alle voksne britiske mænd er enten overvægtige eller fede. Det samme gælder for 60 procent af kvinderne over 16 år.

  Børn med fede forældre har mere tilbøjelighed til også selv at blive for store, hvorfor 18 procent af britiske drenge og 13 procent af pigerne under 16 år er fede.

  Noget må gøres.

  Og på banen kommer den konservative regering under premierminister, Boris Johnson, der omtaler sig selv som overvægtig, og kundgør, at briterne kun må fristes af alskens usundheder på internet og fjernsyn mellem klokken 21 om aftenen og 05.30 om morgenen.

  - Vi er forpligtet til at forbedre vores børns sundhed og tackle fedme, siger den konservative sundhedsminister Jo Churchill i forbindelse med lanceringen af forslaget i dag:

  - Det indhold, som de unge ser, kan have en indflydelse på de valg, de træffer, og de vaner, de skaber. Når børn bruger mere tid online, er det vigtigt, at vi handler for at beskytte dem mod usunde reklamer.

  Men reklamebegrænsningen gælder kun producenter af usundheder, der har flere end 250 ansatte. Den lokale chipie (et sted, der sælger fish and chips, red.) må stadig gerne lokke folk op af sofaen og ned til ønskebrønnen på hjørnet.

  Ifølge European Health Report fra 2018 har 19,7 procent af den voksne, danske befolkning et BMI over 30 og er dermed i kategorien ‘svært overvægtige’. Nummer sjok er Malta og Storbritannien, hvor henholdsvis 28,9 og 27,8 procent af befolkningen befinder sig i den tungeste kategori:

  Fødevarevirksomhederne argumenterede, at totalforbud mod enhver form for junkfood-reklame - en industri, der køber reklamer for flere milliarder kroner om året - ville være i overkanten. Regeringen var enig.

  Derfor inkluderer det nye forbud af produkter, der ikke længere må reklameres for, chokolade, læskedrikke, kager, slik, is, kiks, sødet juice, chips, pommes frites, pizzaer, færdigretter og sukkerholdige morgenmadsprodukter. Der vil også være nye regler for onlineannoncering. Der blev ellers foreslået et totalt forbud mod onlineannoncer sidste år, men dette er blevet skrottet efter høring.

  Charmaine Griffiths, administrerende direktør for British Heart Foundation, siger til BBC, at planerne er et snedigt og yderst positivt skridt i retning af at beskytte børn mod at blive oversvømmet med junkfood-reklamer.

  - Introduktion af en klokken 21-regel og yderligere begrænsninger for onlineannoncering er en vigtig del i opbygningen af et mere sundt miljø, hvor den sunde mulighed er den nemme løsning, lyder det.

  Mere end 60 procent af briterne er overvægtige eller fede. Her et billede fra det centrale London. (Foto: Toby Melville © Scanpix Denmark)

  Begrænsningerne kommer efter, at premierminister Boris Johnson har gjort det til en prioritet for regeringen at tackle fedme, som rammer mere end en fjerdedel af de britiske voksne. Men som BBC husker, var Johnson tilbage i 2006 fortaler for at lade mødre give deres børn lige, hvad de ville have til frokost.

  - Jeg siger; lad folket spise, hvad de vil, lød Johnsons svar til tv-kokkens Jamie Olivers forslag om at forbedre skole- og kantinemad.

  - Hvorfor skal de ikke skubbe tærter gennem hegnet (til skolen, red.)? Spurgte Johnson retorisk.

 10. Dansk skuespiller spiller overfor de største Hollywood-stjerner i ny film: 'Er du gal mand, jeg var nervøs'

  (Foto: Andreas Bro © DR)

  Han er søn af en rig, østeuropæisk diktator. Verdensfreden rager ham en bjælde, og hans psykopatiske smil, bølgende fuckboy-hår og skræddersyede jakkesæt stinker af pengegriskhed og magtgalt røvhul.

  Mød Thue Ersted Rasmussen. Han er 35 år, dansk skuespiller og er premiereaktuel i Hollywood-baskeren 'Fast & Furious 9', hvor han spiller den kaosskabende rigmand Otto. Og bare for at gøre det klart, er det altså i filmen, at han er det magtgale røvhul.

  Måske har du allerede set Thue Ersted Rasmussen i Xee-serien 'Sunday', hvor han spiller den fodboldglade Jonas. Ellers kender du ham måske fra TV2's 'Sygeplejeskolen', hvor han spiller Christian Friis. Men nu er han altså havnet i rollen som Otto i den benzinslugende Hollywood-film, der med sin niende udgave nægter at stoppe.

  - Jeg var så glad, da jeg fik rollen. Det virkede helt uforståeligt for mig, siger Thue Ersted Rasmussen.

  Se traileren til 'Fast & Furious 9' her:

  Det var ellers lidt tilfældigt, at han fik rollen i 'Fast & Furious 9'. Selvom han i de seneste ti år har forsøgt at spæde op med skuespiljob i udlandet, opgav han allerede tanken om at lande rollen, da han første gang blev tilbudt den.

  - Jeg har været tæt på nogle gange, og der var så en caster, som gerne ville have mig til at lave et selftape til filmen. Først ville jeg ikke, fordi jeg tænkte, at sandsynligheden for at få rollen var lig nul. Men hun overtalte mig, og en måned senere sagde de, at rollen var min. Så nu er jeg jo glad for, at jeg ikke var stædig og stod fast på min beslutning, fortæller han.

  Når et dansk skuespillernavn dukker op i rulleteksterne på en amerikansk film, er det ellers ikke normalt, at han eller hun spiller en væsentlig rolle. Men rollen som Otto er faktisk overraskende stor.

  For det er ham, der er pengemanden bag Jakob Torettos onde plan om at få afgjort en familiefejde med broren og filmseriens hovedkarakter, Dom Toretto. Samtidig vil Otto forsøge at få kontrol over hele verden for at vinde sin diktatorfars accept.

  Thue Ersted Rasmussen sammen med Martyn Ford i filmen 'Fast & Furious 9'. (Foto: Giles Keyte/Universal © © Universal Studios)

  Thue Ersted Rasmussens frygt var da også, at flere af hans scener ville blive klippet ud, mens filmen skulle igennem klipperummet, fordi der skulle være mere plads til filmens største stjerner.

  Og frygten blev endnu større, da han efter indspilningerne blev kaldt tilbage til Los Angeles for at lave nye optagelser. Da var han sikker på, at de ville koge alle hans scener ned til en bouillonterning, som han derfor blev kaldt tilbage til Los Angeles for at lave. Men nej.

  - De optog nogle helt nye scener, og så tænkte jeg: "Okay, der er måske godt nok, at jeg skulle herover igen." Og da jeg så filmen, blev jeg helt overrasket over, hvor meget jeg er med, siger han.

  Det er ellers ikke B-kendisser, Thue Ersted Rasmussen spillede overfor, da han – før covid-19 overhovedet blev et ord – rykkede til den amerikanske filmby for at optage.

  Muskelbundtet Vin Diesel, skuespiller og fotomodel Charlize Theron og den tidligere wrestlingverdensmester John Cena spiller alle med i 'Fast & Furious 9'. Selv har Thue Ersted Rasmussen i stor grad kun spillet roller, hvor hans figur overhovedet ikke havde et navn.

  Thue Ersted Rasmussen sad også selv bag rettet i en af de store biler under optagelserne til filmen. Her måtte han dog nøjes med at straffe speederen i Tivolis radiobiler. (Foto: Andreas Bro © DR)

  Derfor gav det også kriller i maven, da han skulle optage sin første scene.

  - Er du gal mand, jeg var nervøs. Da vi skulle optage min første replik, hamrede mit hjerte derudad. Jeg kan huske, jeg skulle vade ind i rummet, hvor alle de store stjerner stod. Og så skulle jeg bare tage ordet og styringen som Otto.

  - På det tidspunkt anede jeg overhovedet ikke, hvordan jeg skulle spille Otto, og jeg anede ikke rigtig, hvem han egentlig var. Men min erfaring er, at hvis man ikke bare går 100 procent ind i det og kaster sig ud i det, så forsvinder man som røg. Jeg blev nødt til at sige: Sådan her er jeg, og sådan spiller jeg min rolle. For ellers ville ingen tage mig seriøst, siger Thue Ersted Rasmussen.

  Netop det at få lov til at spille sammen med nogle af de helt store, var en vild oplevelse for Thue Ersted Rasmussen.

  Charlize Theron optog han tre dage med. For ham føltes det som at spille kortspil med en, som virkelig havde styr på skidtet, fortæller han. Mens hun var på scenen, havde hun styr på, hvordan selv en lillefinger sad i den forrige scene, så hun selv bad om at få taget scenerne om, hvis alle detaljer ikke passede.

  Wrestlingbæstet John Cena sad han og spillede klaver med i John Cenas trailer, når de holdt pause fra optagelserne. Udover at lære kinesisk var John Cena i gang med at lære at spille blues, og heldigvis er det også noget af det, Thue Ersted Rasmussen gør i sin fritid. Så de sad i fritiden og jammede og fik næsten etableret et venskab under optagelserne.

  Og så er der 'Fast & Furious'-kongen, Vin Diesel. Eller den sjældne tiger, som Thue Ersted Rasmussen kalder ham.

  For det handlede i bund og grund om at give kongen plads. Derefter kunne han komme tættere på ham.

  - Det tog cirka tre uger, hvor jeg ligesom skulle vise, hvad jeg kunne, og hvor jeg gjorde det ordentligt. Og da jeg havde gjort det, tog han mig virkelig under sine vinger.

  - Der var en dag, hvor jeg havde det lidt svært med en replik. Så sagde han: "Du skal bare gøre det, som du vil. Det er din rolle. Så du gør bare, som du synes, det skal gøres." Det var en tillidserklæring fra kongen selv. Og det frisatte mig virkelig, at jeg fik den støtte, siger Thue Ersted Rasmussen.

  Thue Ersted Rasmussen spillede sammen med flere af de store under filmen – blandt andet Vin Diesel forrest til venstre. (Foto: Photo Credit: Giles Keyte/Univer © © 2021 Universal Pictures. All Rights Reserved.)

  Så der var en form for krukkethed til at begynde med?

  - Det er et svært begreb, for i krukkethed ligger det implicit, at det ikke er i orden. Men hvis du er Vin Diesel, kan du ikke gå udenfor en dør, uden at nogen vil have noget fra dig. Så krukkethed er et forkert ord.

  Hvad vil du så kalde det?

  - Det er nok mere et skjold, man har oppe for at beskytte sig selv. Og der forsøgte jeg at give dem lidt tid og plads og så bare vise ham, at jeg er en kollega, og at jeg gør mit bedste.

  Og Thue Ersted Rasmussen har gjort sit bedste, forsikrer han flere gange i interviewet. Også når han fortæller om en anmeldelse fra det amerikanske medie Insider. Her bliver hans rolle som Otto beskrevet som "den nok mest forfærdelige figur", der er med i 'Fast & Furious'-filmene, og at han er centrum i en af filmens mest kluntede scener.

  - Den anmeldelse kildede lidt. Jeg har intet imod at få dårlige anmeldelser, men den var næsten pedantisk. Hun hadede – altså hadede – virkelig mit arbejde, siger han.

  Også på de sociale medier har der været lidt øretæver i luften over, at Jonas fra 'Sunday' skulle spille finansskurk i 'Fast & Furious 9'. Modsat er der også kommet en masse søde beskeder fra hele verden - blandt andet fra Malaysia, hvor en kvinde i et fanbrev skrev, at hun elskede ham og aldrig ville forlade ham.

  - Man kan så nemt gå for meget op i, hvad andre tænker om én. Men det bliver man porøs af. Når man laver sådan et stort projekt, så kan man ikke please alle. Jeg har gjort, hvad jeg kunne, jeg er stolt over, hvad jeg har lavet, og det er en oplevelse, jeg vil huske resten af mit liv. Hvis nogle så vil hade det, så må de hade det.

  'Fast & Furious 9' har premiere torsdag.

  - Hvis rollen som Otto leder til en masse, er jeg taknemmelig. Men hvis det ikke fører til mere, så er jeg ikke skuffet. For det har været en så stor oplevelse at være med, siger Thue Ersted Rasmussen. (Foto: Andreas Bro © DR)
 11. Frederiksen skruer bissen på over for Orbans LGBT-kurs: Fuldstændigt uacceptabelt

  Statsminister Mette Frederiksen (S) er sammen med 15 andre regeringschefer gået sammen til forsvar for grundlæggende rettigheder. Ifølge Mette Frederiksen er det vigtigt, at EU også er et værdifælleskab. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Ritzau Scanpix)

  EU-landene skal fortsætte kampen mod diskriminationen af LGBT+-samfundet og fortsætte med at forsvare de fundamentale rettigheder.

  Det var budskabet fra 16 EU-lande, heriblandt Danmark, i et brev stilet til Europa-Kommissionen og rådsformand Charles Michel, inden medlemslandenes stats- og regeringschefer mødtes til EU-topmøde i Bruxelles.

  Brevet kommer i kølvandet på, at Ungarn i sidste uge vedtog en voldsomt kritiseret lovgivning, der forbyder, at børn og unge bliver præsenteret for homoseksualitet og alternative kønsidentiteter i undervisningen.

  - I nogle medlemslande ser vi en udvikling, der går den forkerte vej. Senest i Ungarn med en - synes jeg - fuldstændig uacceptabel tilgang til spørgsmål omkring blandt andet homoseksualitet, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på vej til topmødet.

  - Det er vigtigt, at vi bruger et topmøde som i dag på at manifestere og understrege, at den europæiske union også er et værdifællesskab, sagde hun om baggrunden for afsendelsen af brevet.

  Ungarn er ikke specifikt nævnt, men brevet skal ses som et udtryk for, at en lang række EU-lande nu optrapper værdikampen i EU.

  LGBT+-rettigheder var ikke oprindeligt på EU-ledernes dagsorden, men statsminister Mette Frederiksen sagde før mødet, at hun forventede, at spørgsmålet alligevel ville komme til at til at fylde "ganske meget".

  - Det er en diskussion, vi burde være langt hen over i Europa, og som burde være blevet stadfæstet for længst. Men den bliver ved med at vende tilbage på dagsordenen. Også på forkert vis nogle steder, og derfor bliver vi nødt til at tage en diskussion igen.

  Men hvis ikke der er nogle meget stærke værdier, der forener os, så er vi ikke Europa. Men vi er Europa, og vi skal være Europa
  Mette Frederiksen, statsminister, Socialdemokratiet

  Lovgivningen har ikke bare fået EUs ledere op af stolene. Den tyske by München ville i går oplyse byens stadion i regnbuefarver under kampen mod Ungarn og Tyskland i protest mod lovgivningen.

  Det blev dog afvist af Uefa og i stedet blev andre steder, som for eksempel det olympiske stadion i Berlin, badet i regnbuefarver.

  Ifølge Mette Frederiksen er fælles værdier altafgørende for EU.

  - EU er rigtig mange ting – og meget af det er et teknisk og praktisk samarbejde om alle mulige politikområder. Men hvis ikke der er nogle meget stærke værdier, der forener os, så er vi ikke Europa. Men vi er Europa, og vi skal være Europa, sagde hun.

  Når Ungarn ikke nævnes specifikt i brevet, skyldes det ifølge Mette Frederiksen, at der også er problemer i andre lande.

  Blandt andet er Polen blevet kritiseret for flere steder i landet at have indført såkaldte LGBT-ideologi-frie zoner. Polen er da heller ikke medunderskriver af brevet, der tæller primært lande i Vest- og Sydeuropa samt Baltikum.

  I strid med værdier

  Kommissionsformand Ursula von den Leyen har tidligere på ugen kaldt den nye ungarske lov "en skændsel", der er i lodret strid med de værdier, som EU-samarbejdet bygger på.

  Den strider nemlig mod EU-lovgivningen at diskriminere folk på baggrund af deres seksuelle orientering, og Ursula von der Leyen har nu taget første skridt i det, der kan ende med en traktatkrænkelsessag mod Ungarn.

  I første omgang har Kommissionen over for Ungarn gjort opmærksom på de juridiske problemer, som der ifølge Kommissionen er i lovgivningen.

  - Den er i strid med de grundlæggende værdier i EU: Menneskelig værdighed, lighed og respekt for menneskerettighederne. Vi kommer ikke til at gå på kompromis med disse principper, sagde Ursula von der Leyen tidligere på ugen.

  En traktatkrænkelsessag kan ende med, at den ungarske regering bliver trukket for EU-domstolen og får påført sanktioner.

  Og ifølge Mette Frederiksen kan det godt ende sådan.

  - Det er EU-Kommissionen, der skal sikre, at traktaten bliver overholdt i medlemslandene. Og der kan jeg forstå, at Kommissionen har sagt, at man mener, det er et brud på traktaten og den underlæggende lovgivning – så jeg tror, vi kommer til at se en traktatkrænkelsessag, sagde Mette Frederiksen.

  Ifølge Ungarns premierminister, Viktor Orban, er der tale om en misforståelse. Ifølge premierministeren handler det blandt andet om at beskytte børn og unge mod pædofili. Og han afviste før topmødet, at der er problemer med LGBT+-rettighederne i det østeuropæiske land.

  Kommissionsformand Ursula von der Leyen lægger ikke skjul på sin mishag over den nye ungarske lov. Her er hun sammen med den ungarske premierminister, Viktor Orbán, der står bag den. (Foto: François Lenoir © Ritzau Scanpix)

  - Jeg er en frihedskæmper. Under det kommunistiske regime blev homoseksuelle straffet, og jeg kæmpede for deres frihed og rettigheder, sagde han, da han ankom til Bruxelles.

  Det er langt fra første gang, at Ungarn bliver beskyldt for at krænke LGBT+-rettighederne.

  Sidste år fik den ungarske regering eksempelvis ændret landets forfatning, så det praktisk talt er blevet umuligt for homoseksuelle par at adoptere.

  Ungarske børn skal nu også opdrages efter en kristen fortolkning af kønsrollerne, hvor "en mor en kvinde, og en far en mand" og derudover vedtog det ungarnske parlament sidste år en lov, der forhindrer transpersoner i at skifte køn i deres officielle papirer.

  LGBT+-spørgsmålet ventes at blive debatteret under middagen torsdag aften.

  På topmødet skal også coronasituationen og forholdet til Rusland og Tyrkiet diskuteres.

 12. Trump-advokaten Rudi Giulianis advokatlicens suspenderet i New York

  Advokaten for den tidligere amerikanske præsident, Donald Trump, har fået suspenderet sin advokatlicens i staten New York.

  Det skriver New York Times.

  Begrundelsen for at suspendere Rudi Giulianis advokatlicens er, at han kom med falske og misvisende udtalelser efter Trumps valgnederlag sidste år.

  Den tidligere borgmester i New York fremførte både til pressemøder og i retten beskyldninger om omfattende svindel med stemmerne ved præsidentvalget.

 13. 751 umarkerede grave fundet ved tidligere kostskole i Canada

  Få uger efter fundet af massegrave med 215 børnelig ved en kostskole for Canadas oprindelige befolkning er der nu gjort endnu en chokerende opdagelse.

  På en anden af de skoler, der havde til formål at opdrage børnene til at leve på vestlig vis, er der fundet 751 umarkerede gravsteder.

  Det skriver BBC.

  Der er tale om en kirkegård ved Marieval Indian Residential School i provinsen Saskatchewan, hvor jorden siden sidste måned er blevet scannet.

  Talsmand for organisationen First Nation Perry Bellegarde skriver på Twitter, at fundet er 'tragisk, men ikke overraskende'.

  Mellem 1863 og 1998 blev mere end 150.000 børn fra Canadas oprindelige befolkning tvangsfjernet fra deres familier og placeret på kostskoler.

  Her måtte de typisk hverken tale deres modersmål eller praktisere deres kultur. Mange blev mishandlet og misbrugt.

  Fundet af massegravene ved Kamloops-skolen i British Columbia har sendt chokbølger gennem Canada. (Foto: Cole Burston © Ritzau Scanpix)
 14. Højeste antal nye smittetilfælde i Storbritannien siden februar

  Med 16.703 smittetilfælde har de britiske sundhedsmyndigheder registreret det højeste antal nye coronasmittede på et enkelt døgn siden februar.

  Det skriver Reuters.

  Der er desuden registreret 21 døde, som er blevet testet positive for coronavirus inden for en periode på 28 dage. En stigning i forhold til 19 døde med coronavirus i onsdagens coronaopgørelse.

  Delta-varianten, den tidligere indiske variant, fylder meget i det britiske smittebillede, hvor regeringen har udskudt den planlagte genåbning af samfundet på grund af varianten.

  De britiske sundhedsmyndigheder har tidligere vurderet, at AstraZeneca-vaccinen, som briterne har valgt at satse primært på, er mindre effektiv over for Delta-varianten end vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

 15. 51 personer savnes efter bygnings-kollaps i Miami

  Foreløbig er én person konstateret død, efter at en boligblok i Miami i Florida delvis kollapsede i nat amerikansk tid.

  Men de lokale myndigheder oplyser til CNN, at man stadig ikke har haft kontakt til 51 personer, som bor i bygningen.

  Det vides dog ikke, hvor mange af dem, der var i bygningen, da den kollapsede.

  • Det vides endnu ikke, hvor mange der opholdt sig i bygningen, da den delvist kollapsede. (Foto: Joe Raedle © Ritzau Scanpix)
  • SURFSIDE, FLORIDA - JUNE 24: A portion of the 12-story condo tower crumbled to the ground during a partially collapse of the building on June 24, 2021 in Surfside, Florida. It is unknown at this time how many people were injured as search-and-rescue effort continues with rescue crews from across Miami-Dade and Broward counties. Joe Raedle/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == (Foto: Joe Raedle © Ritzau Scanpix)
  1 / 2
 16. Forsvarsministeriet ophæver milliardkontrakt med ISS

  Tusindvis af soldater har levet med uhumsk rengøring, dårlig mad og beskidte lagner.

  Men nu opsiger Forsvarsministeriet en af danmarkshistoriens største kontrakter om offentlig udlicitering før tid.

  Rengøringsgiganten ISS har hidtil stået for rengøring og kantineforhold, men det har ikke været tilfredsstillende ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S).

  - Med ophøret af kontrakten står vi selvsagt overfor en ny opgave med at finde en bedre løsning. Det stiller store krav til Forsvarsministeriet og de ansatte. Men målet er klart. Vi skal have en bedre løsning i fremtiden, udtaler hun i en pressemeddelelse.

  Partnerskabsaftalen mellem Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og ISS trådte i kraft den 1. februar 2018 med en planlagt ophørsdato den 31. januar 2024.

 17. Finland melder om flere smittetilfælde blandt fodboldfans

  Hjemvendte fodboldfans har bragt coronasmitte med sig fra Rusland, lyder det nu fra de finske sundhedsmyndigheder.

  Det skriver Reuters.

  Efter Finlands to kampe i Skt. Petersborg er der blevet registreret knap 100 smittetilfælde ved to grænseovergange - de fleste blandt fodboldfans.

  - Det er folk, der har været til kampene. Tydeligvis har det spredt sig godt der, når man tænker på, at finnerne for det meste har omgået hinanden, men alligevel har pådraget sig smitte på få dage, udtaler Risto Pietikanien, ledende overlæge i det hospitalsdistrikt, der dækker den største grænseovergang.

  De fleste smittetilfælde er fundet blandt fans, der forlod Finland i 15 busser 22. juni.

 18. Mand får seks års fængsel i sag om hvidvask af 210 millioner

  Tre mænd er ved Retten i Kolding blevet dømt i en sag om fiktive fakturaer, der blev brugt til at hvidvaske et trecifret millionbeløb.

  Sagens hovedperson får seks års fængsel for hvidvask af 210 millioner kroner.

  Der blev udstedt falske fakturaer til flere hundrede virksomheder for levering af arbejdskraft, varer eller ydelser.

  Også to mænd med mindre roller er blevet dømt i sagen. Alle tre dømte har tilstået.

 19. Uefa dropper regel om udebanemål

  Det er slut med reglen om udebanemål i europæisk fodbold.

  Uefa skriver torsdag, at reglen bliver afskaffet fra den kommende sæson, 2021/22.

  Reglen betød, at det hold, der havde scoret flest mål på udebane i et dobbeltopgør i eksempelvis Champions League, ville gå videre, hvis begge hold endte med at score lige mange mål.

  Fremover vil kampen gå i forlænget spilletid - to gange 15 minutter - hvis begge hold har scoret lige mange mål, uagtet om målene er scoret på hjemme- eller udebane.

  Står det stadig lige efter forlænget spilletid, vil der blive fundet en samlet vinder efter en straffesparkskonkurrence.

  Reglen om udebanemål blev introduceret af Uefa i 1965.

 20. Aalborg Universitetshospital mærker sygeplejerske-strejken: Ældre patienter kan ikke udskrives

  På Aalborg Universitetshospital har man lige nu omkring 20 ældre patienter liggende, som egentlig burde være udskrevet.

  Men de må blive på sygehuset, fordi Aalborg Kommune ikke kan yde dem pleje i hjemmet på grund af sygeplejerskernes strejke.

  Sygehusafdelingerne i Aalborg er ikke omfattet af strejken, men det er en stor andel af hjemmesygeplejerskerne i Aalborg Kommune.

  På hospitalet må der snart aflyses flere planlagte operationer for at skaffe plads.

  - Vi har efterhånden opbrugt vores sengepladser. Vi har patienter på gangene i øjeblikket, så det begynder at se rigtig træls ud, fortæller sygeplejefaglig direktør, Lisbeth Lagoni.

 21. A-kasser kritiserer droppede digitale jobcentersamtaler

  Fra august skal arbejdsløse igen til fysiske samtaler på jobcentrene, og det møder kritik fra a-kasserne, skriver Radio4.

  Ifølge Marianne Ehlers, der er beskæftigelseschef i Krifa og bestyrelsesmedlem i Danske A–Kasser, har nedlukningen vist, at digitale og telefoniske samtaler nogle gange virker bedre.

  – Men alle de erfaringer, som a-kasserne og medlemmerne har gjort sig, ser man bort fra, siger hun til radiostationen.

 22. Red Barnet: Verden står over for den største globale sultkatastrofe i det 21. århundrede

  Verden står over for den største globale sultkatastrofe i det 21. århundrede, advarer Red Barnet.

  5,7 millioner børn under fem år er i fare for at sulte om kort tid, hvis de ikke får hjælp.

  Det er en kombination af coronapandemien, konflikter og klimaforandringer, der er årsagen til den omfattende sultkatastrofe.

  Det er især i Syrien, Burkina Faso, Yemen og i Afghanistan, at mange børn sulter.

 23. FN: Børn på mellem 12 og 14 år stod bag massakre i Burkina Faso, hvor 160 blev dræbt

  En massakre i Burkina Faso, hvor mere end 160 blev dræbt, blev udført hovedsageligt af børn på mellem 12 til 14 år.

  Det siger FN og regeringen i det vestafrikanske land.

  Børnesoldaterne angreb landsbyen Solhan om aftenen den 4. juni og skød folk og brændte boliger ned.

  Det er det værste angreb i årevis i et område, der er plaget af jihadister med forbindelse til al-Qaeda og Islamisk Stat, skriver Reuters.

  Mindst 160 blev dræbt og flere boliger brændt ned i massakren i landsbyen Solhan. (Foto: PRIME MINISTER'S PRESS SERVICE © Ritzau Scanpix)
 24. Folketinget giver grønt lys til at overvåge corona i kloakvandet

  Et politisk flertal har stemt for en ændring af epidemiloven. Det betyder, at myndighederne fra den 1. juli kan overvåge spildevandet for coronasmitte.

  Ved spildevandstest kan man opdage coronasmitte, inden symptomerne kommer hos en person. Dermed kan metoden bruges til at forudse et smitteudbrud i et bestemt område af landet.

  Til gengæld er testmetoden ikke lige så sikker som normal screening af mennesker.

  Test af spildevandet er blevet afprøvet på forsøgsbasis forskellige steder i Danmark i de seneste måneder.

 25. 173 nye coronasmittede - antallet af indlagte stiger med fire

  Der er registreret 173 nye coronasmittede det seneste døgn.

  Tallet er baseret på 72.280 PCR-test, og det giver en positivprocent på 0,24.

  Der er nu 68 indlagte. Det er fire flere end i går. 16 af dem ligger på intensiv.

  Der er ikke registreret nye dødsfald.

  Siden i går er der registreret 19 nye tilfælde af den særligt smitsomme deltavariant, som opstod i Indien.

  Dermed er der nu i alt fundet 266 tilfælde af deltavarianten i Danmark, siden den første gang blev fundet i april.

 26. Opkast giver hak i huen: Her er reglerne for studenterhuen, du skal kende

  Studenter gør stop på deres vognture og hopper i Storkespringvandet i København. Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

  Studentervognen hopper i takt med den tunge bas, der brager ud af højttalerne.

  Kulminationen af års slid med matematik, historie og dansk er forbi, og det skal fejres med et brag af en studenteruge med studenterkørsel.

  Med i fejringen følger der et langt regelsæt, der ofte bliver markeret på studenterhuen som klip eller beskeder til evig minde.

  Her kan du læse om nogle af de sjove regler og lege, mange studenter skal igennem i denne uge, og du kan blive klogere på, hvordan studentershuens tradition har ændret sig.

  En regel siger, at det bringer uheld at bruge studenterhuen inden sidste eksamen er i hus. (© Unsplash)

  Inden den sidste eksamen er det eftersigende ikke kun mængden af timer, du læser op til eksamen, der er afgørende for, hvordan din karakter bliver.

  Ifølge studenterhuereglerne bringer det uheld at tage sin hue på inden sidste eksamen.

  Først når du er på den anden side af eksamenerne, kan du ånde lettet op og iføre dig studenterhuen. Her kan du skrive din karakter i midten af inderforet, mens gode klassekammerater og venner skriver hilsner inden i huen.

  Dine bedste venner får æren af at bide i huens skygge.

  Der er tradition for at fejre eksamensbeviset med alkohol. (© Unsplash)

  Champagnen bliver typisk poppet allerede umiddelbart efter den sidste eksamen.

  - Alkohol spiller en central rolle, når studentereksamen skal fejres. Alkohol er enormt fællesskabsdannende, og det er typisk noget, vi forbinder med at lægge de hverdagslige forpligtelser fra sig. Det gælder i alle generationer, siger Vibeke Frank, der er professor på center for rusmiddelforskning på Aarhus Universitet.

  Når gymnasiet afsluttes, bliver det for langt de fleste studenter fejret med rigelige mængder alkohol.

  De første kasser øl bliver givet til klassen af dem med det største- og det mindste hattemål. Også dem, der har fået det højeste- og laveste gennemsnit, skal give en kasse øl hver.

  Når festen er i gang, og musikken spiller, kan der godt ryge store mængder øl ned. Studenten må klippe en firkant i svedbåndet, hvis han eller hun har drukket en hel kasse øl på 24 timer.

  Huens skygge er der også et helt regelsæt for. Her koster en omgang opkast et trekantet hak, mens et kys af en fremmed giver en firkant.

  I de helt ekstreme situationer kan et besøg på skadestuen koste hele skyggen.

  En af de helt gamle traditioner er, at studenterne skal bade med huen på. Derfor er det ikke usædvanligt at se studenter, der hopper, plasker og jubler, mens de bader for eksempel i Storkespringvandet i København. Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

  Hvis der opstår en lille flirt i studenterugen, skal det naturligvis foreviges i huen. På den måde kan du om 20 år kigge tilbage og tænke på den vilde ungdom.

  Har du en kæreste eller flirt, skal vedkommendes navn stå skrevet i huen ved siden af den afsluttende karakter.

  Frække eller intime aftaler kan blive skrevet i svedremmen. På den måde har du mulighed for at gemme dine frække aftaler, fordi svedremmen skal foldes ud for se aftalerne.

 27. USA advarer om mulige bivirkninger: Mænd ramt af betændelse i hjertet efter vaccine

  De fleste af forløbene fra USA med hjertemuskelbetændelse har været milde. (Foto: Martin Bernetti © Ritzau Scanpix)

  Nye tal fra de amerikanske sundhedsmyndigheder C.D.C (Centers for Disease Control and Prevention) viser, at mænd har risiko for at få betændelse i hjertet efter andet stik med en mRNA-vaccine mod coronavirus.

  Der er meldt over 1.200 tilfælde med hjertemuskelbetændelse ind efter vaccine med enten Pfizer-BioNTech eller Moderna.

  Det svarer til, at 12,6 personer per en million vaccinerede får tilstanden efter andet stik, skriver The New York Times.

  Amerikanske pjecer om vaccinerne vil nu få tilføjet en advarsel om den sjældne hjertebetændelse.

  Det er netop vaccinerne fra Pfizer-BioNTech og Moderna, der bliver brugt i det danske massevaccinationsprogram.

  Men du bør ikke være bekymret, hvis du har fået en af vaccinerne eller planlægger at få én.

  Fordelen ved vaccinerne opvejer risikoen for de mulige bivirkninger.
  Christian Wejse, Aarhus Universitet.

  Det fortæller Christian Wejse, der er afdelingslæge og lektor i infektionsmedicin ved Aarhus Universitet.

  - Det er et lille antal mennesker, der får betændelsen, i forhold til hvor mange der er vaccineret. Derudover har de ofte milde sygdomsforløb, siger han og fortsætter:

  - Betændelse i hjertet er en tilstand, man i en vis grad kan forvente går over af sig selv og ikke giver varige mén. Det kan også være, at man slet ikke opdager betændelsen, hvis man ikke får symptomer.

  Christian Wejse mener ikke, at de nye udmeldinger om hjertemuskelbetændelse som en mulig, sjælden bivirkning ved vacciner skal afholde folk fra at få en vaccine fra Pfizer-BioNTech eller Moderna.

  - Vi ved stadig ikke, om der er en klar sammenhæng mellem vaccinerne og betændelsen. Der skal flere undersøgelser til, før vi ved noget endeligt, siger han og fortsætter:

  - Men vi ved, at der er fordele ved vaccinerne. Vi kender risikoen for alvorlige forløb og senfølger efter covid-19, og den risiko er ikke ubetydelig. Fordelen ved vaccinerne opvejer risikoen for de mulige bivirkninger.

  De tilfælde, der har været i USA, har netop ofte været milde forløb.

  Det er hovedsageligt hos mænd, at betændelsen i hjertet er opstået. Ud af de 1.200 tilfælde i USA, var 484 af dem unge mænd under 30 år.

  Det stemmer godt overens med, hvem der før covid-19-vaccinerne fik hjertemuskelbetændelse.

  - Her var det også ofte yngre mænd. Hvorfor det lige er dem, ved man dog ikke helt klart, siger Christian Wejse.

  Man skal huske, at i den her sammenhæng er hjertemuskelbetændelse ofte noget, der forløber fuldstændig godartet.
  Christian Wejse, Aarhus Universitet.

  Når der almindeligvis opstår hjertemuskelbetændelse, er det ofte i slutningen af en mild infektion, hvor forskere mener, at immunforsvaret kommer til at overreagere.

  Det kan give en reaktion i cellerne i hjertemusklen, som kan lede til betændelse.

  - Det er derfor ikke urimeligt at tænke, at vaccinerne muligvis også kunne udløse sådan en reaktion. Men der er intet, der endegyldigt er etableret endnu, siger han.

  Rapporter fra Israel har også vist en mulig sammenhæng mellem vaccinerne og hjertemuskelbetændelse.

  - Her har de set en forekomst på ét tilfælde ud af 3.000-6.000 vaccinerede. I forhold til, hvor ofte vi ellers ser betændelsen uafhængig af en vaccine, er det to til tre gange mere hyppigt, når man er vaccineret, siger Christian Wejse.

  Han er dog ikke synderligt bekymret.

  - Man skal huske, at i den her sammenhæng er hjertemuskelbetændelse ofte noget, der forløber fuldstændig godartet. Det er sjældent noget, der fører til en kritisk tilstand som eksempelvis hjertestop, siger han og fortsætter:

  - Jeg har ikke set, at der er rapporteret tilfælde, hvor en person har fået hjertestop som følge af en hjertemuskelbetændelse, der muligvis kan blive koblet sammen med en vaccine.

  Hjertemuskelbetændelse har været diskuteret i forhold til vaccination af danske 12-15 årige, da formanden for Dansk Pædiatrisk Selskab for nyligt har udtrykt bekymring for denne bivirkning hos aldersgruppen.

 28. Mindst én person er død i kollapset bygning i Miami

  En beboelsesejendom i Miami Beach kollapsede delvist tidlig torsdag. Indtil videre er én person konstateret død i ulykken, og mindst ti behandles for skader, skriver NBC News.

  Endnu ved ingen, hvad der har forårsaget hændelsen.

  - Det er svært at forestille sig, hvordan det her kunne ske. Bygninger falder ikke bare sammen, siger borgmester Charles Burkett.

  Ifølge NBC News er bygningen fra 1981, har 12 etager og huser over 100 lejligheder.

  • (Foto: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH © Ritzau Scanpix)
  • (Foto: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH © Ritzau Scanpix)
  • (Foto: MARCO BELLO © Ritzau Scanpix)
  1 / 3
 29. Grev Dracula skal lokke rumænere til at blive vaccineret - men Elena vil hellere "dø naturligt" end at få vaccinen

  Vampyrer og vacciner. Ud over en gratis tur i torturkælderen er der også et diplom til de modige mennesker, der får deres stik på Grev Draculas slot. (Foto: Joseph Backes)

  I årtier har turister fra nær og fjern lagt turen forbi Bran-slottet i Rumæniens transsylvanske bjerge for at få et glimt af den blodsugende Grev Dracula.

  Men hvis man besøger den legendariske borg i dag, er der større chance for at få en kanyle i skulderen end et par hugtænder i halsen.

  Slottets bestyrelse tilbyder nemlig en gratis Covid-19-vaccine – plus fri adgang til torturkælderen.

  Og der er i den grad brug for noget lokkemad for at få rumænerne ud til vaccinationscentrene.

  Tal fra EU viser, at under 30 procent af befolkningen har fået første stik. Og det, selvom Rumænien i begyndelsen af året var et af de lande, der lå allerlængst fremme i EU’s vaccinekapløb.

  Bran-slottet ligger i bjergkæden Karpaterne. Det er fra 1300-tallet, og dets blodige historie har gjort det til epicentret for legenden om Grev Dracula. (Foto: Joseph Backes)

  Det kan Dr. Adrian Popa godt mærke. Det er ham, der har styr på doserne på Draculas slot. I begyndelsen var der masser af lave, men efterhånden bliver der tid til flere og flere kaffepauser.

  For en måned siden vaccinerede han over 100 personer om dagen. Nu ligger tallet mellem 20 og 40, siger han.

  - Det er som om, vi er færdige med at vaccinere alle dem, der gerne vil vaccineres. Nu skal vi i gang med skeptikerne. Og det er temmelig svært.

  Dr. Popa gør en dose Phizer klar. Men efterhånden kommer færre og færre rumænere forbi slottet for at få et stik. (Foto: Joseph Backes)

  I dag indleder EU’s medlemslande et topmøde, hvor corona-pandemien igen står højt på dagsordenen.

  Målet er, at 70 procent af borgerne skal være vaccineret, inden sommeren er forbi. Men især i de østeuropæiske lande går det langsomt med at få vaccineret befolkningen.

  Rumænien ligger på andensidstepladsen, når man kigger på, hvor mange doser corona-vaccine, der er blevet givet. Kun Bulgarien har uddelt færre.

  Det er ikke fordi, der ikke er doser nok. Tværtimod begynder sundhedsmyndighederne at skæve bekymret til udløbsdatoen på dem, de har. Udfordringen ligger et andet sted.

  Næsten halvdelen af Rumæniens 20 millioner indbyggere bor på landet. Det gør landet til det EU-medlem, der har den største landbefolkning.

  MedLife, der er Rumæniens største private sundhedsorganisation, vurderer, at kun omkring en femtedel af landbefolkningen vil være vaccineret ved årets udgang.

  Samme undersøgelse konkluderer, at der simpelthen ikke er nok information, der når ud til landområderne. Derfor er der opstået mistillid til vaccinerne, lyder det.

  Næsten halvdelen af alle rumænere bor på landet. Disse tre mener ikke, at de er i fare for at blive smittet med corona-virus. De har ikke tænkt sig at flytte sig fra bænken her, siger de. (Foto: Joseph Backes)

  På en bænk i landsbyen Sinca Noua, en halv times bjergkørsel fra Bran-slottet, sidder Maria Lucus, Maria Itu og Elena Itu. Det er tre ældre kvinder, traditionelt klædt med forklæde om livet og tørklæde om hovedet. De skal ikke nyde noget af at blive vaccineret.

  - Jeg vil hellere dø en naturlig død, end at dø af den vaccine, griner Itu Elena.

  - Vi er gamle, siger de.

  - Vaccinen vil påvirke os. Vores kroppe kan ikke kæmpe imod den.

  Jeg vil hellere dø en naturlig død, end at dø af den vaccine.
  Itu Elena, landsbybo - Sinca Noua

  På Draculas slot gør Dr. Popa sig klar til at give endnu et skud corona-vaccine. Denne gang til en spanier.

  De gratis vacciner gives til både rumænere, EU-borgere og folk fra tredjelande, der bor i Rumænien.

  I dag har der allerede været russere, mexicanere, nordmænd og en enkelt svensker forbi. Efterhånden er langt under halvdelen af dem, han vaccinerer, rumænere.

  Han håber, at flere lokale kan lokkes til i løbet af de næste måneder. Han har én opfordring til dem.

  - Hold nu op med at lytte til falske historier. Spørg jeres læger – dem, der rent faktisk går op i, om I har det godt.

  Her på stedet, er historien om Grev Dracula den eneste myte, der er tilladt.

 30. Genbrugeligt bobleplast storhitter blandt børn: 'Jeg har været nødsaget til at ansætte fire ekstra fuldtidsmedarbejdere, der udelukkende pakker ordrer'

  Trykken på luftbobler er blevet revolutioneret fra bobleplast til Pop It. Og legetøjet har taget det danske marked med storm. (Foto: (Illustration) Søren Winther Nørbæk)

  De fleste har prøvet at sidde med et stykke bobleplast og poppe bobler i en uendelighed.

  Men i stedet for at sidde med et stykke bobleplast, der har omfavnet farmors gamle porcelæn, kan du nu få et stykke silikonelegetøj, som har nogenlunde samme effekt.

  Vi solgte flere tusinder på den første dag og måtte melde udsolgt.
  Johnny Hansen, indehaver af butikskæden BENT

  Legetøjet kaldes 'Pop It' og går ud på at trykke bobler, hvorefter de popper og siger en lyd. Det kan du så blive ved med i lige så lang tid, som du har lyst til.

  Og det er blevet ekstremt populært blandt børn i de mindre skoleklasser, fortæller Kasper Hytten, der er afdelingsleder for mellemtrinnet hos Munkevængets Skole i Kolding.

  - Det er absolut en trend, og det er også et fænomen på denne skole. Børnene leger med det i frikvartererne, og de har glæde af det. De er markant til stede, og nogle gange kan de have en taske fyldt med dem. Men når timen går i gang, ryger de ned i tasken, siger han.

  Pop It findes i mange forskellige farver og størrelser. Den kan også bruges som et spil, hvor man skiftes til at poppe en til fire bobler af gangen, og den, som trykker den sidste boble, har tabt. (Foto: BENT © BENT)

  Hos butikskæden BENT, der var den første til at sælge legetøjet på det danske marked, har efterspørgslen været enorm. Her har man solgt Pop It siden februar.

  - Det har været meget voldsomt. Mange mennesker skrev sig op til at købe dem, inden de overhovedet var kommet til salg i butikken og på hjemmesiden. Vi solgte flere tusinder på den første dag og måtte melde udsolgt, og så skrev folk sig op igen, fortæller Johnny Hansen, der er indehaver af butikskæden.

  Faktisk har efterspørgslen været så enorm, at det har medført lange køer.

  Her ses noget af den lange kø ind til Johnny Hansens butik. (Foto: Johnny Hansen)

  - Da vi åbnede vores butik efter corona, havde vi fire timers kø ind til butikken. Og de skulle alle købe Pop It. For en måned siden åbnede vi en ny butik i Holstebro, der havde vi seks timers kø. Der skulle alle kunderne også have Pop It, siger Johnny Hansen.

  - Jeg har været nødsaget til at ansætte fire ekstra fuldtidsmedarbejdere, som udelukkende pakker Pop It-ordrer, fortsætter han.

  Da populariteten var på sit højeste, var 99 procent af alle BENTs ordrer Pop It-legetøj. I dag står legetøjet for 70 procent af salget.

  Fidget spinneren blev meget populær tilbage i 2017. Den tog også de danske børn med storm. (Foto: STAFF © Scanpix Denmark)

  Pop It går under legetøjskategorien 'fidget toys'. Det er legetøj, som kan holde fingrene beskæftiget og afstresse brugeren.

  Måske husker du 'Pop Its' lidt ældre fætter, 'fidget spinneren', som var den helt store superdille for fire år siden.

  Pop It er især blevet populært på grund af det store sociale medie TikTok, hvor legetøjet er gået viralt.

  Både fidget spinneren og Pop It kan virke som uinterressant og meningsløs legetøj. Men for Pelle Guldborg Hansen, der er adfærdsforsker på Roskilde Universitet, giver legetøjet god mening.

  Hvis du har glemt, hvordan fidget spinner dillen så ud, kan du se med nedenfor.

  - Førhen havde børnene bare tromlet med fingrene eller rystet med benene. Men det her stykke legetøj stimulerer dem, så de undgår kedsomhed og understimulering. Det er egentlig bare en måde at opnå tilfredsstillelse på, siger han.

  - Barnet kunne lige så godt sidde med noget andet mellem hænderne, nu er det bare det her legetøj, der leges med. Det er behageligt at røre ved, og det siger lyde. Det gør det hyggeligt, fortsætter han.

  Selvom det er et afstressende legetøj, ser Kasper Hyttel, der er afdelingsleder fra Munkevængets Skole, Pop Its popularitet som enhver anden dille.

  - Jeg tror ikke, at det er et udtryk for en stresskultur. For ganske få elever kan det selvfølgelig give mening, hvis de har koncentrationsudfordringer. Men jeg oplever, at det er børn, der har legetøj med og ikke så meget andet. Det er en dille, ligesom Fidget Spinners var, fortæller Kasper Hytten, der er afdelingsleder på skolen.

 31. Justitsministeren efter stenkast mod danske biler: Sverige tager det meget alvorligt

  Justitsminister Nick Hækkerup (S) har nu talt med sin svenske ministerkollega Morgan Johansson om det mystiske fænomen, hvor danske biler bliver ramt af genstande, heriblandt sten, på den svenske motorvejsstrækning mellem Malmø og Ystad.

  - Jeg har fortalt om den bekymring, det giver anledning til, at danskere lige i øjeblikket risikerer liv og legeme ved at køre på vejene i Sverige. Det er en bekymring, som svenskerne tager meget alvorligt, siger Hækkerup til DR Nyheder.

  - De intensiverer efterforskningen, og de er meget på det her. De er meget opmærksomme på, at det her skal opklares.

  Der har været over 50 tilfælde, hvor biler er blevet ramt af genstande. Langt de fleste er danske bilister.

  Det første tilfælde skete i april, og de seneste dage har der været flere tilfælde.

  - Svenskerne er regulært bekymrede over, at det er danske biler, som bliver ramt.

  Justitsministeren hørte dog ikke fra sin svenske kollega, hvilke teorier politiet arbejder ud fra.

 32. Nye navne er klar til Heartland Festival 2022

  Lindsey Buckingham, tidligere medlem af Fleetwood Mac, er klar til Heartland Festival 2022. (Foto: Andrew Kelly © Ritzau Scanpix)

  Heartland Festival, der finder sted ved Egeskov Slot på Fyn, er klar med endnu en håndfuld navne til 2022.

  Det drejer sig om den tidligere Fleetwood Mac-forsanger Lindsey Buckingham, som giver sin første solokoncert i Danmark nogensinde. Derudover er Cat Power, Jensen McRae, The Magnetic Fields og Greta Van Fleet blandt de nye navne.

  Navnene vil figurere på plakaten sammen med den britiske electropop-duo Pet Shop Boys, der for nylig blev annonceret til 2022-udgaven af festivalen.

  Dette års udgave af Heartland blev - som størstedelen af landets øvrige festivaler - aflyst grundet corona-restriktioner, men næste års festival er klar fra den 2. til 4. juni 2022.

 33. Højesteret blåstempler livstid for drab

  To mænd er blevet idømt lovens hårdeste straf, livstid.

  Højesteret havde ingen indvendinger imod by- og landsrettens enslydende domme.

  De to er dømt efter bandeparagraffen, der skærper straffen for forbrydelser begået i forbindelse med en bandekonflikt.

  - I forarbejderne til bestemmelsen er det forudsat, at der i tilfælde, hvor domstolene normalt ville udmåle en straf på mere end 10 års fængsel, for eksempel i en drabssag, som udgangspunkt skal fastsættes en straf af fængsel på livstid, skriver Højesteret.

  De dømte, der var med i banden Loyal to Familia, dræbte og sårede i 2017 to mænd med skud i Mjølnerparken i København.

 34. Mor får konfiskeret sin bil efter datters vanvidskørsel i byzone

  En ung kvinde er ved Retten i Nykøbing Falster blevet idømt 20 dages ubetinget fængsel og fratagelse af førerretten i tre år for vanvidskørsel i sin mors bil.

  Samtidig valgte retten at konfiskere bilen, og moren til den unge pige har således mistet sin bil.

  Det var en aften i maj, at den unge kvinde kørte 106 kilometer i timen gennem en byzone, hvor man må køre 50 kilometer i timen. Med en overskridelse af fartgrænsen med mere end 100 procent bliver det vanvidskørsel.

  Siden 31. marts har det være muligt at konfiskere en bil, selv om det ikke er bilisten selv, som har kørt vanvidskørsel i den.

 35. Pizzeriaer og flyttefirmaer skal fremover bruge revisor

  Mange virksomheder laver fejl og snyder, når der skal laves regnskab og indberettes skatter og moms.

  Det mener skatteminister Morten Bødskov (S), som vil sætte hårdere ind mod denne svindel.

  Fremover skal flere danske virksomheder derfor have en revisorerklæring på årsregnskabet. Det blev resultatet af en ny politisk aftale, der blev indgået onsdag aften, oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

  Med aftalen skal virksomheder i risikobrancher - blandt andet pizzeriaer og flyttefirmaer - nu have en revisorerklæring efter eget valg. Det er en erklæring om, at en revisor i en eller anden grad har været med inde over regnskabet.

 36. Tv-reklamer for junkfood skal være ulovlige i dagtimerne i Storbritannien

  Børnene er placeret foran tv'et. De venter på deres yndlingsprogram inden aftensmaden. Men inden det går i gang, bliver de bombarderet med reklamer for søde sager og usunde madvarer.

  Det scenarie vil man have sat punktum for i Storbritannien, hvor regeringen fra udgangen af næste år vil forbyde reklamer for mad, der indeholder store mængder af sukker, salt og fedt, før klokken ni om aftenen, skriver BBC.

  Nogle madvarer, der opfylder reklameforbuddet, er undtaget. Det gælder blandt andet honning, avokado og olivenolie.

  Tiltaget skal være med til at tackle problemet med overvægt og fedme, som 60 procent af briterne i øjeblikket er ramt af.

 37. Stadig rift om sommerhusene, selvom mange rejser sydpå

  Flere danskere afbestiller feriehuset i sommerferien og tager i stedet sydpå, efter at rejsereglerne gradvist er blevet lempet.

  Det tegner dog alligevel til at blive en god sommer for udlejerne, da ventelisten er lang, og tyskere nu slipper for karantæne.

  Det fortæller Carlos Villaro Lassen, der er direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening.

  - Vi kan se, der er flere danskere, der afbestiller den planlagte sommerhusferie, fordi de har booket rejse sydpå.

  - Men vi kan også se, at husene, der kommer på markedet, går som varmt brød. Der er mange på venteliste, og nu kan tyskerne får lov at komme hertil uden karantænekrav, siger han.

 38. For første gang i 50 år er der fundet ulkeunger i Danmark

  En god nyhed til fans af den hvidfinnede ferskvandsulk - eller bare større biodiversitet i den danske natur.

  For første gang i over 50 år er der fundet unger af fisken herhjemme. Det er i Susåen, hvor arten er blevet udsat de foregående tre år, skriver Næstved Kommune.

  - Det er jo en fantastisk glædelig nyhed, at indsatsen for et bedre vandmiljø i Susåen har båret frugt, siger Helle Jessen, der er formand for kommunens Teknik- og Miljøudvalg.

  Ferskvandsulken er udsat i Susåen for at hjælpe den tykskallede malermusling. Dens larver er nemlig afhængig af at kunne sætte sig på ulkens gæller.

  Ulkeungerne er tilbage i Danmark. (Foto: Næstved Kommune © Næstved kommune)
 39. Sara Slott og Jonas Warrer bliver Danmarks fanebærere ved OL

  Det bliver hækkeløberen Sara Slott Petersen og sejleren Jonas Warrer, der skal bære dannebrog ind på det olympiske stadion i Tokyo ved OL’s åbningsceremoni 23. juli.

  Det har Danmarks Idrætsforbund, DIF, og Team Danmark afsløret ved et arrangement i Experimentarium i København torsdag.

  Sara Slott Petersen har tidligere deltaget ved OL to gange, og i 2016 vandt hun sølv i 400 meter hækkeløb.

  Jonas Warrer var i 2008 med til at hente OL-guld til Danmark, da han efter stor dramatik vandt i 49er-klassen sammen med Martin Kirketerp.

  Til de paralympiske lege, som starter 24. august, skal taekwondokæmperen Lisa Gjessing og atletikudøveren Daniel Wagner bære fanen ind.

  /ritzau/

 40. Bred aftale: 500 millioner skal styrke Danmarks cyberforsvar

  Danmarks cyberforsvar skal styrkes med 500 millioner kroner.

  Det er et bredt flertal i Folketinget blevet enige om.

  - Truslen vokser dag for dag, vi ser stater, der angriber Danmark, og vi ser enkeltpersoner, der gør det. Derfor skal vi styrke vores cyberforsvar, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) på et pressemøde.

  Aftalen indebærer en markant styrkelse af Center for Cybersikkerhed samt en opprioritering af uddannelse, forskning og vidensdeling på cyberområdet.

  Derudover skal Forsvarsministeriets område beskyttes bedre i cyberspace, og Forsvarets evne til at udføre militære cyberoperationer skal styrkes yderligere.

  For lidt over 14 dage siden kom regeringen med et udspil, hvor man ville oprette et særligt cyberhjemmeværn.

  Cyberhjemmeværnet er blevet en del af den nye aftale.

 41. Museumsdirektør frygter ikke at kunne passe ordentligt på skagensmalerier

  På Skagens Kunstmuseer hænger flere uerstattelige malerier af blandt andre P.S. Krøyer, Drachmann samt Anna og Michael Ancher.

  Nu stiller museets direktør, Lisette Vind Ebbesen, spørgsmålstegn ved, om museet overhovedet kan passe ordentligt på malerierne.

  Ifølge hende får museet så få støttekroner fra staten, at det er svært at drive museet – og situationen er blevet forværret under coronakrisen.

  - Så bliver det desværre samlingsvaretagelse – for eksempel konservering og registrering af vores værker, bygningsvedligehold og åbningstider, vi kan blive nødt til at skrue på.

  Museet får hvert år 1,7 millioner kroner i statsstøtte og manglede sidste år 4 millioner kroner i entréindtægter.

  Museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen er bekymret for, om museet kan passe ordentligt på malerierne med den gældende statsstøtte.. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)
 42. Lempelse af regler for at fly kan lande med passagerer uden negativ test

  Fra i dag lempes reglerne for at fly kan lande med passagerer uden negativ test.

  Fremover er det kun i røde lande og regioner, at luftfartsselskaberne skal sikre, at passagerer har en negativ coronatest ved ombordstigning, for at de må lande i Danmark.

  Det oplyser Transportministeriet i en pressemeddelelse. Forbuddet gælder til 31. oktober i år.

  Testkravet udvides desuden fra 48 timer til 72 timer forud for ombordstigning, men til gengæld skal testen være en PCR-test.

  Forbuddet skal mindske risikoen for at få nye coronavarianter til Danmark. Omvendt skal lempelsen sikre, at det bliver nemmere at rejse i Europa.

 43. Lægemiddelstyrelsen lagt ned af indberetninger om kendte bivirkninger efter covid-19-vaccine: 'Det behøver man ikke fortælle os om'

  Antallet af indberetninger om formodede bivirkninger ved brug af lægemidler er eksploderet, efter vi begyndte at vaccinere mod covid-19. (Foto: Philip Davali – illustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder © Scanpix)

  - Vi har nok at lave.

  Sådan lyder det fra Tanja Erichsen, der er enhedschef i Lægemiddelstyrelsen. Indtil videre i år har styrelsen nemlig modtaget flere end 44.000 indberetninger om formodede bivirkninger ved brug af forskellige former for lægemidler.

  På et normalt år får man i omegnen af 7.000 indberetninger om bivirkninger, skriver Politiken.

  Det handler for mig om at finde det ukendte, det vi ikke ved endnu om vaccinerne. Når jeg skal ned og finde et brev blandt tusindvis af breve, så tager det længere tid for mig.
  Tanja Erichsen, Lægemiddelstyrelsen

  Langt størstedelen af indberetningerne drejer sig om almindelige og ufarlige symptomer ved corona-vaccinerne som for eksempel smerter, hvor man er blevet stukket, træthed, let feber, hovedpine, kulderystelser og ømhed.

  De mange indberetninger betyder, at Lægemiddelstyrelsen har måttet fordoble antallet af medarbejdere, der er en del af den nationale overvågning, så de nu er 70.

  Og selvom man er glade for, at danskerne indberetter bivirkninger, så er de også en udfordring, fortæller Tanja Erichsen, der sammenligner de mange indberetninger med en fyldt postsæk.

  - Det handler for mig om at finde det ukendte, det vi ikke ved endnu om vaccinerne. Når jeg skal ned og finde et brev blandt tusindvis af breve, så tager det længere tid for mig.

  I grafikken her kan du se de almindelige og kendte bivirkninger, som man ikke skal være bekymret for eller indberette, og så de alvorlige, hvor man skal reagere. Artiklen fortsætter under grafikken.

  Et eksempel på en mere ukendt bivirkning ved for eksempel Pfizer/BioNTechs vaccine, der blev fundet efter indberetninger, er diarré, hvilket Lægemiddelstyrelsen nu har tilføjet til listen over kendte bivirkninger.

  Tanja Erichsen understreger, at de mange indberetninger ikke har betydning for, om man opdager indberetninger om alvorlige bivirkninger, da de har et andet "stempel".

  - Lægerne er rigtig gode til at indberette, og det er typisk herfra, vi får indberetninger om alvorlige bivirkninger, fordi de hænger sammen med en indlæggelse, siger hun.

  Vi gør vores bedste for at prøve at oplyse. Det gør vi også i dag, så jeg håber, at folk vil lytte og være forberedte, når de skal vaccineres.
  Tanja Erichsen, Lægemiddelstyrelsen

  Ifølge Lægemiddelstyrelsen har de lavet en borgerundersøgelse, der viser, at der stadig er mange, som ikke er klar over, hvad det er for nogle bivirkninger, der er helt almindelige og forventelige, når man får covid-19-vaccine.

  - Har I så været gode nok til at informere borgerne?

  - Vi gør vores bedste for at prøve at oplyse. Det gør vi også i dag, så jeg håber, at folk vil lytte og være forberedte, når de skal vaccineres, siger Tanja Erichsen og uddyber:

  - Alle får udleveret fin information i forbindelse med vaccinationerne, hvor der står, hvad man skal være forberedt på. Så det behøver man ikke fortælle os om. Men alt andet, hvor man har en mistanke, så skal man også tale med sin læge. Det kunne også være andet, der skal behandles.

 44. Knækkede master og motorstop i massevis: Redningstjeneste er på vandet som aldrig før

  Dansk Søredningsselskab oplevede sidste år en 50 procent stigning i antallet af udkald i forhold til 2019. Fra 588 udkald i 2019 til 898 sidste år. Grafik: Lærke Kromann.

  I Juelsminde har Thomas Strøbeck dedikeret en stor del af sin fritid til at hjælpe danske sejlere, der er kommet i problemer på vandet.

  Han er stationsleder hos Dansk Søredningsselskab, og han og kollegaerne landet over har haft overordentligt travlt det seneste år.

  Dansk Søredningsselskab oplevede sidste år en stigning på cirka 50 procent i antallet af udkald i forhold til 2019. Fra 588 udkald i 2019 til 898 sidste år.

  - Størstedelen af dem, vi kommer ud til, er hvor motoren er gået i stykker, masten er knækket, de er sejlet på grund eller er løbet tør for brændstof, siger Thomas Strøbeck.

  Hør Thomas Strøbeck, hvad det giver ham at være frivillig i videoen herunder.

  Og tendensen kunne se ud til at fortsætte i 2021. Dansk Søredningsselskab har nemlig allerede været i aktion 250 gange i år – og det på trods af, at sommerferieperioden er den ubestridte højsæson, når det kommer til assistance på vandet.

  Ifølge Steen Wintlev, der er bestyrelsesformand i Dansk Søredningsselskab, skyldes det øgede antal aktioner, at der er kommet flere både i vandet.

  - Der er ingen tvivl om, at det har noget med corona at gøre. Folk er pludselig hjemme, og vi ved, at mange har købt båd for første gang, altså nye sejlere. Og mange af dem, der sejlede lidt før, har brugt deres både meget mere, siger han.

  Dansk Søredningsselskab opererer på frivillig basis, og de bliver typisk sendt ud i de lidt mindre alvorlige hændelser, eksempelvis et motorstop.

  Men også når det gælder de potentielt livstruende situationer, er der sket en stigning i antallet af operationer.

  Her er det søredningstjenestens centrale kommando, Joint Rescue Coordination Centre Danmark, der rykker ud. I 2020 havde de 638 søredninger mod 429 året før.

  I Juelsminde, hvor Thomas Strøbeck og andre frivillige rykker ud for Dansk Søredningsselskab, er der ingen tvivl om, at man kan mærke den øgede travlhed.

  - Som frivillig lægger man mange timer og kræfter i det, og nogle gange kan man godt føle, at det er hårdt, men når man lige får respons tilbage, at man har gjort det godt, så har man bare lyst til at sige super mange tak, og det giver lige noget stolthed, siger Thomas Strøbeck.

  En af dem, der måtte have hjælp sidste år, var Jimmy Hansen.

  Han var tæt på havnen i Juelsminde, da tanken til hans overraskelse var tom for diesel.

  Til Jimmy Hansens held var han blot en sømil, eller cirka 1,85 kilometer, fra kysten i Juelsminde, da uheldet var ude, og han fik hurtigt assistance af en båd, der kunne hjælpe ham videre.

  Jimmy Hansen gik tør for diesel på åbent vand sidste år, og efter at han selv fik hjælp, vil hun nu hjælpe andre på vandet.

  Efter at være blevet slæbt i land meldte Jimmy Hansen sig selv som frivillig hos Dansk Søredningsselskab, og han er nu en del af holdet i Juelsminde.

  - Jeg blev fristet af, at det kunne være spændende at prøve at hjælpe folk. Folk bliver altid glade, når man kommer ud, og det gør jo, at jeg i dag bruger meget af min fritid på at hjælpe folk ude på vandet.

 45. Hongkongs største pro-demokratiske avis drejer nøglen om: 'Nu har man i realiteten afskaffet presse- og ytringsfrihed'

  Hongkongere i kø for at købe den sidste udgave af Daily Apple. (Foto: JEROME FAVRE © Ritzau Scanpix)

  I den silende regn stod tusindvis af mennesker i Hongkong her til morgen i kø for at få fingre i dagens udgave af avisen Apple Daily.

  Det er nemlig den sidste udgave nogensinde af den pro-demokratiske avis, som efter 26 år har besluttet sig at lukke.

  Det sker efter anklager om, at avisen har forbrudt sig mod Hongkongs nye nationale sikkerhedslov, der blandt andet forbyder ”undergravning af styret”. Det skriver blandt andre BBC.

  Lukningen af Apple Daily er et kæmpe slag for pressefriheden i Hongkong, fortæller DR’s Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

  - Det var én af de ting, der var unik ved Hongkong for bare få år siden; at der var en relativt fri presse, noget der er ret enestående i kinesisk sammenhæng, og som ikke findes i andre kinesiske byer, siger han.

  Kina indførte sidste sommer den nye sikkerhedslov i Hongkong, der siden 1997 har hørt under Kina, som modsvar på de massive protester, der fandt sted i byen.

  Her gik hundredtusindvis af primært unge pro-demokratiske demonstranter på gaden for at kræve et opgør med den kinesiske kontrol over Hongkong - ikke mindst en lov, der ville gøre Kina i stand til at få udleveret personer fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

  Tusinder og atter tusinder af demonstranter på gaden i Hongkong i juni 2019 i protest mod et lovforslag, der ville give Kina mulighed for at få udleveret personer fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina. (Foto: JEROME FAVRE © Ritzau Scanpix)

  Den nye sikkerhedslov gør det markant nemmere for de kinesiske myndigheder at retsforfølge demonstranter og aktivister, da den forbyder enhver opfordring til løsrivelse, undergravning af styret og samarbejde med fremmede kræfter. Den maksimale straf for disse forbrydelser er livstid i fængsel.

  Kritikere anklager Kina for med den nye lov at have brudt den aftale, der blev indgået, da Hongkong, som tidligere har været en britisk koloni, blev overdraget til Kina i 1997. Her var aftalen nemlig, at visse rettigheder og friheder skulle bevares.

  Flere end 100 personer er blevet sigtet under den nye lov, siden den blev indført i juni 2020.

  På sociale medier har Hongkongs befolkning delt billeder af de mange aviskøer, men også at tegninger som denne under hashtagget #AppleDaily.

  Ifølge korrespondent Philip Khokhar har sikkerhedsloven i realiteten afskaffet ytrings- og pressefriheden i Hongkong.

  - Ytringsfriheden fik man bugt med, da man gjorde det ulovligt at kræve uafhængighed fra Kina, men indtil nu har pressefriheden været mere til forhandling, siger han og fortsætter:

  - Der har stadig været et rum for, at private medier kunne lave uafhængig, kritisk journalistik, men når myndighederne fra det ene øjeblik til det andet kan indefryse en avis’ økonomiske midler, når de laver regeringskritiske historier, så er pressefriheden stort set også afskaffet, siger han.

  Myndighederne i Hongkong afviser ifølge BBC, at de har brugt loven til at begrænse pressefriheden, og at de skulle have tvunget avisen til at lukke. Samtidig fastholder styret i Beijing, at pressefriheden i Hongkong bliver "respekteret".

  Apple Daily har ikke altid været en seriøst avis, der gik kritisk til magthaverne i Hongkong og Beijing, fortæller Philip Khokhar. Faktisk startede avisen for over 20 år siden som en klassisk tabloidsprøje, hvor sex og sladder fyldte en stor del af siderne.

  Apple Daily var det sidste, store kritiske medie, der var tilbage i Hongkong.
  Philip Khokhar, DR's Asien-korrespondent

  - Men i de senere år, ikke mindst på grund af ejer Jimmy Lai, som er kendt for at være kritisk over for regeringen, så har avisen fået en mere kritisk profil. Faktisk har den været frygtløs i sin kritik af både lokalregeringen og af Bejiing, noget man ikke kan sige om andre kinesiske medier, som i de senere år er blevet mere og mere forsigtige, siger han og fortsætter:

  - Det var det sidste, store kritiske medie, der var tilbage i Hongkong.

  Nu er avisen altså faldet for Hongkongs omstridte sikkerhedslov. Ifølge anklagerne skulle Daily Apple siden 2019 have skrevet omkring 30 artikler, der opfordrer til sanktioner mod Hongkong og Kina.

  Som konsekvens har myndighederne indefrosset hele avisens egenkapital og anholdt flere personer i avisens ledelse under en razzia i sidste uge. Også Daily Apples grundlægger, Jimmy Lai, har siden december siddet fængslet. Ifølge The Guardian er de alle sigtede for at have samarbejdet med fremmede kræfter.

  Jimmy Lai i Daily Apples hovedkvarter i Hongkong i 2011. (Foto: MIKE CLARKE © Ritzau Scanpix)

  Den hårde medfart har gjort, at avisen har måtte smide håndklædet i ringen, og i går annoncerede man, at både papiravis og digitale nyheder fra Daily Apple nu forsvinder.

  Ifølge avisens tilbageværende ledelse sker det blandt andet af frygt for repressalier mod avisens tilbageværende medarbejdere.

  - Det har også været udslagsgivende, at myndighederne i lyset af anklagerne mod avisen har beslaglagt hele Apple Dailys egenkapital, sådan at man ikke har kunnet betale løn og udgifter. Da det skete, vidste alle, at det kun var et spørgsmål om tid, før avisen måtte dreje nøglen om, siger Philip Khokhar.

  • En journalist fra Apple Daily holder en nytrykt udgave af avisens sidste udgivelse op for forsamlingen foran avisens kontorer i Hongkong tidligt i morges. (Foto: DANIEL SUEN © Ritzau Scanpix)
  • Avisens medarbejdere var forsamlet ved udgivelsen her til morgen og kom ud på altanen for at takke avisens støtter, som var forsamlet på gaden. (Foto: Anthony Wallace © Ritzau Scanpix)
  • Avisen blev trykt i et kæmpe oplag i anledning af lukningen - 10 gange større end normalt. (Foto: Anthony Wallace © Ritzau Scanpix)
  • Hongkongs presse tager billeder, mens chefredaktør Lam Man-Chung læser den sidste avis igennem, inden den røg i trykken. (Foto: Anthony Wallace © Ritzau Scanpix)
  • Et lille mindesmærke på gaden i Hongkong til ære for den nu lukkede pro-demokratiske avis. (Foto: BERTHA WANG © Ritzau Scanpix)
  1 / 5

  I Hongkongs journalistforbund er man dybt bekymret for ytringsfriheden i byen. Det siger forbundets leder, Ronson Chan til BBC.

  - Når vi skriver en artikel, vil vi bekymre os over, om det får konsekvenser. Jeg er bange for, at det vil få samfundet til at føle, som jeg gør nu – at folk kan blive smidt i fængsel på grund af det, de skriver, siger han ifølge det britiske medie.

  Ifølge The Guardian sælger avisen normalt 80.000 udgaver om dagen, men i sin sidste udgivelse er Apple Daily udkommet i en million kopier. Altså mere end 10 gange så mange som normalt.

 46. Antallet af hjerneceller afgør ikke din intelligens: Danske forskere sår tvivl om IQ-teori

  I hjernebarken sidder der milliarder af hjerneceller, der styrer vores evne til problemløsning, vores personlighed, logiske tankegang og kritisk tænkning. (Foto: Robina Weermeijer © Unsplash)

  Hvide studenterhuer med alverdens farvede bånd pibler frem på gader og stræder i disse uger. Måske kan du selv huske, hvem i klassen der skyldte en kasse øl, fordi vedkommende havde klassens største huemål.

  Men er et stort hoved med ekstra mange hjerneceller egentlig genvejen til topkarakterer, strategiske skakkundskaber og en høj IQ?

  Ikke ifølge et hold danske forskere fra Københavns Universitet og Bispebjerg Hospital.

  I et opsigtsvækkende studie er forskerne kommet frem til, at antallet af hjerneceller hos en person ikke har en direkte sammenhæng med vedkommendes intelligens, hvilket ellers er en udbredt opfattelse inden for forskningen.

  Det sker, efter at de har undersøgt hjernebarken hos 50 forskellige mænd.

  - Tidligere har man på mennesker fundet en sammenhæng mellem deres hjernestørrelse og deres IQ. Derfor var man også enige om inden for videnskaben, at det var godt at have mange hjerneceller.

  Det fortæller Bente Pakkenberg, der er professor ved forskningslaboratoriet for Stereologi og Neurovidenskab under Bispebjerg Hospital. Hun er selv overrasket over forsøgets resultat.

  Forskerne har undersøgt hjernebarken, som er den yderste del af hjernen, hos 50 afdøde mænd, der havde fået testet deres IQ, mens de levede. Derfra optalte forskerne, hvor mange hjerneceller der var i hjernebarken hos mændene.

  I hjernebarken sidder der milliarder af hjerneceller, der styrer vores evne til problemløsning, vores personlighed, logiske tankegang og kritisk tænkning.

  - Til sidst kunne vi sammenligne antallet af hjerneceller med de 50 mænds IQ. Men vi fandt altså absolut ingen sammenhæng. Der var en horisontal streg mellem antallet af hjerneceller og IQ, siger Bente Pakkenberg til P1 Morgen og kalder resultatet for mystisk.

  Hun fortæller også, at det ikke har været let at få den nye forskning trykt, fordi andre forskere var overbeviste om, at resultatet var forkert.

  - Jeg vil ikke udelukke, at hvis vi havde lavet en meget større undersøgelse, at vi så fandt en sammenhæng. Men det jeg kan sige er, at i disse 50 hjerner er der i hvert fald ingen tegn på sådan en sammenhæng, siger hun.

  Bente Pakkenberg peger på, at hvis det ikke er antallet af hjerneceller, der er koden til en høj IQ, må der være en anden forklaring.

  - Det kan muligvis være, hvordan hjernecellerne er forbundet med hinanden, eller hvordan hjernecellerne taler med hinanden i synapserne, fortæller hun.

  Til sidst kunne vi sammenligne antallet af hjerneceller med de 50 mænds IQ. Men vi fandt altså absolut ingen sammenhæng.
  Bente Pakkenberg, professor ved Bispebjerg Hospital.

  Udover at forskerne ikke kunne finde en direkte sammenhæng mellem antallet af hjerneceller og intelligens, har et andet faktum fanget deres interesse.

  - Vi har altid vidst, at mænd har flere hjerneceller end kvinder. Derfor har nogle mænd også været overbevist om, at deres intelligens var højere, lyder det fra Bente Pakkenberg.

  Hvis du tæller hjernecellerne på en kvinde, har de i gennemsnit 19 milliarder hjerneceller i hjernebarken, mens mænd har gennemsnitligt 23 milliarder hjerneceller samme sted.

  - Det får os til at spekulere over, hvilken rolle antallet af hjerneceller i det hele taget spiller. Vi er stadig forvirrede, men nu på et højere plan, fortæller hun.

 47. Ny forskning: Det gjorde Mette Frederiksen til statsminister

  Mette Frederiksen valgt Folketingsvalget 5. juni 2019. Omkring tre uger efter præsenterede hun sin regering. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Det var klima-dagsordenen og forslaget om pension til nedslidte, der trak de afgørende stemmer over midten, så de røde partier fik flertal og Mette Frederiksen blev statsminister.

  Det er konkluderer to af Danmarks førende valgforskere i en ny bog baseret på stort datamateriale og omfattende vælgerundersøgelser.

  Det er vildt at se et emne, der sprænger så meget i luften, som vi ser med klimaet i 2019
  Kasper Møller Hansen, valgforsker KU

  I løbet af få uger op mod folketingsvalget i 2019 sker der ifølge bogen ”Klimavalget” en eksplosiv stigning i vælgernes interesse for netop klimaemner.

  Og til sidst har næsten alle vælgergrupper klimaet i top på deres liste over valgets vigtigste temaer.

  - Det er vildt at se et emne, der sprænger så meget i luften, som vi ser med klimaet i 2019. Jeg vil kalde det historisk, siger valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen i programmet Slotsholmen på P1.

  Når vælgerne bliver spurgt, hvem der er bedst til at håndtere klima-spørgsmål, peger de fleste på partierne i rød blok. Det gælder også vælgere langt ind i partierne til højre for midten.

  Derfor får partierne til venstre en klar fordel ud af, at klimaet i 2019 kommer til at fylde så meget i debatten op til valget.

  - Vores undersøgelser viser, at en række vælgere, der tidligere stemte blåt, skifter over til et af partierne i rød blok på grund klima-spørgsmålet, siger Rune Stubager, der er valgforsker og professor på Aarhus Universitet.

  Da Mette Frederiksen på valgnatten holdt sin sejrstale, efter det stod klart, at der var et rødt flertal, så henvendte hun sig direkte til de unge.

  Det, der starter som en generationskløft, hvor de unge tager førertrøjen på, ender med en situation, hvor alle vil have klima
  Kasper Møller Hansen, valgforsker

  - Kære unge, I gjorde det her til det første klimavalg i danmarkshistorien, sagde Mette Frederiksen dengang.

  Og ifølge de to forskere så spillede de unge en makant rolle i starten, men de kan ikke tage hele æren for klimavalget.

  - Klima stikker af i foråret 2019. De unge er foran der i starten af året, men det ender med, at alle grupper synes, det er noget af det vigtigste. Selv mændene, som er mere skeptiske, hvad det her angår, og dem med kortere uddannelser hopper med på dem, siger valgforsker Kasper Møller Hansen.

  - Det, der starter som en generationskløft, hvor de unge tager førertrøjen på, ender med en situation, hvor alle vil have klima. Det er noget overraskende.

  Det startede ud som en generationskløft, men klimadagsordenen spredte sig, fortæller de to forskere. (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger)

  Den anden store game changer ved valget i 2019 er den såkaldte Arne-pension. Altså Socialdemokratiets forslag om at indføre en ret til tidligere pension til folk, der er slidt ned efter mange år på arbejdsmarkedet.

  Det bliver det lettere for tidligere DF-vælgere at tage skridtet og skifte til Socialdemokratiet
  Kasper Møller Hansen, valgforsker

  - Målingerne viser, at forslaget er rasende populært, også blandt de vælgere, der stemte på partier i blå blok ved det foregående valg, siger Rune Stubager.

  Men det afgørende er ifølge de to forskere, at forslaget om Arne-pensionen i særlig grad appellerer til vælgere, der tidligere har stemt Dansk Folkeparti. Et parti, der også bejler til den klassiske arbejder, som Arne-pensionen er rettet imod.

  Arne spillede en vigtig rolle i Mette Frederiksens valgsejr. (Foto: (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix))

  Udlændingepolitikken har tidligere holdt mange af dem tilbage fra at stemme på Socialdemokratiet, men op mod 2019-valget synes vælgerne, at Socialdemokratiet er blevet markant strammere. Og så giver forslaget om tidlig pension til nedslidte dem det sidste puf.

  - I 2019 oplever vælgerne, at Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er tættere på hinanden end nogensinde før. Derfor bliver det lettere for tidligere DF-vælgere at tage skridtet og skifte til Socialdemokratiet, siger Kasper Møller Hansen til Slotsholmen på P1.

  Arne-pensionen ender med at få en række tidligere vælgere fra Dansk Folkeparti til at stemme til Socialdemokratiet.

  Sammen med klima-spørgsmålet, der også får vælgere til at skifte fra blå til rød blok, kommer det ifølge valgforskerne til at flytte så mange stemmer over midten, at det afgør valget og gør Mette Frederiksen til statsminister.

 48. Soldaterveteraner cykler landet tyndt: ’Et superfedt fællesskab’

  En stor gruppe veteraner fra det danske forsvar cykler de her dage gennem landet.

  Rytterne kæmper både med fysiske og psykiske udfordringer. Og det kræver, at der er højt til loftet, fortæller projektleder for DIF’s Ride4Rehab Rune Oland Tanggard.

  - For nogle af veteranerne er det en udfordring at komme op over et trappetrin - for andre er det, at vasketøjet ikke ligger klar præcis klokken 7.15.

  To af rytterne er Mikkel Jacobsen, som lider af PTSD, og Jens Søndergaard, der er lam i benene.

  - De er enige om, at det er superfedt at være en del af det her fællesskab. For når alle har udfordringer, vi kan relatere til, gør det, at det nemt at være her, fortæller Mikkel Jacobsen.

  Veteran Jens Søndergaard er lam i benene, men cykler rundt i Danmark.
 49. Britney Spears retter voldsomme anklager mod sin far i retten: 'Jeg er her ikke for at være nogens slave'

  Onsdag fortalte Britney Spears blandt andet i retten, at hendes værgemål har forhindret hende i at blive gravid. (Foto: Eduardo Muñoz © Scanpix)

  - Jeg har fortalt verden, at jeg er okay, og at jeg er glad – det er en løgn.

  Sådan lød det fra Britney Spears, da hun på en Zoom-forbindelse til retten i Los Angeles onsdag amerikansk tid udtalte sig offentligt om det værgemål, hun har været underlagt de seneste 13 år.

  Rygterne har ellers været mange.

  Havde #FreeBritney-bevægelsen ret i, at Britney Spears ville befries fra sit værgemål? Eller var Britney Spears tilfreds med ordningen?

  Det kan man ikke længere være i tvivl om, for i retten var hun fuldstændig klar i mælet.

  - Jeg er ikke glad. Jeg kan ikke sove. Jeg er så sur, at det er vanvittigt, og jeg er deprimeret.

  I en 24 minutter lang og uafbrudt enetale understregede Britney Spears på det kraftigste, at hun vil ud af sit værgemål, som startede i 2008.

  - Værgemålet gør meget mere skade end gavn for mig. Jeg burde ikke være i et værgemål, hvis jeg kan arbejde, tjene penge til mig selv og betale andre. Jeg er her ikke for at være nogens slave.

  - Det eneste, jeg ønsker, er, at det her stopper, og at jeg ejer mine egne penge, lød det fra Britney Spears ifølge flere internationale medier. Heriblandt Variety.

  Det hele startede tilbage i 2006, efter skilsmissen fra danseren Kevin Federline.

  Her røg Britney Spears ind i et alkoholmisbrug og havde højlydte skænderier med familien, hvilket betød, at hun fik frataget både forælder- og besøgsretten til sine to små sønner.

  Min uvidende far og alle andre, der har været involveret i værgemålet, burde være i fængsel.
  Britney Spears

  Det medførte, at hendes far, James Spears, i 2008 blev hendes værge og tog kontrollen over hendes liv, efter hun havde været tvangsindlagt på et psykiatrisk hospital.

  Det betød blandt andet, at det var hendes far, der styrede, hvornår hun måtte se sine to sønner.

  De første 11 år styrede han det meste af hendes liv, blandt andet hendes karriere.

  Men fra 2019 har han kun styret det økonomiske og forretningsmæssige i samarbejde med et forvaltningsfirma.

  Og den måde, hendes far har styret hendes liv på, omtalte Britney Spears bestemt ikke i pæne vendinger i retten.

  - Min uvidende far og alle andre, der har været involveret i værgemålet, burde være i fængsel.

  Folk var mødt talstærkt op foran retten i Los Angeles, hvor Britney Spears talte sin sag. Mange holdt skilte op med hashtagget FreeBritney. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

  I retten fortalte Britney Spears dommeren Brenda Penny, at hun ønsker at få sin egen advokat. Hun vil reducere sine terapiaftaler, og hun vil have friheden til at blive gift og få et barn.

  Værgemålet forhindrer mig i at få børn. Jeg har fået sat en spiral op, så jeg ikke kan blive gravid.
  Britney Spears

  Og så ønsker hun at sagsøge sin familie for den måde, de har behandlet hende på.

  - Værgemålet forhindrer mig i at få børn. Jeg har fået sat en spiral op, så jeg ikke kan blive gravid.

  - Jeg ville have den ud, men det såkaldte hold omkring mig nægtede mig at gå til lægen, fordi de ikke vil have, at jeg kan få børn.

  - Og ærligt talt, så vil jeg have muligheden for at sagsøge min familie, fortalte Britney Spears til retten.

  Hun fortalte også om en særlig episode, hvor hun ikke bestod en mentaltest, hvorefter hendes far beordrede hende til at gå i et rehabiliteringsprogram.

  - Jeg græd i telefonen i en time, og han elskede hvert minut af det. Den kontrol, han havde, til at gøre sin egen datter fortræd. Han elskede det, lød det fra Britney Spears.

  Sidste gang hun udtalte sig om værgemålet i retten var i 2019. Her foregik høringen bag lukkede døre.

  Men denne gang ønskede Britney Spears, at det blev holdt åbent, så folk kunne høre, hvordan hun har det.

  Ifølge Billboard sagde Britney Spears, at hun ikke havde afgivet forklaring for retten i to år, fordi hun ikke følte, at hun blev lyttet til sidste gang.

  Hun troede ikke på, at nogen ville tro hende, hvis hun stod frem med sin historie om, at hun blandt andet er blevet udnyttet af dem, som tjente penge på hende.

  - Jeg troede, at folk ville gøre nar ad mig og grine af mig og sige:"Hun lyver. Hun har alt, hun er Britney Spears". Men jeg lyver ikke, jeg vil bare have mit liv tilbage, sagde sangeren i retten.

  Samuel Ingham, Britney Spears advokat, som er udvalgt af retten, fortalte til retten, at Britney Spears ikke har bedt ham indgive et forslag om at afslutte værgemålet, men at han ville gøre det, hvis hun bad ham om det.

  Britney Spears har flere gange optrådt i Danmark. Her ses hun under Smukfest i 2018. (Foto: Lasse Lagoni © Scanpix)

  Efter en pause var det hendes forældres advokater, der snakkede.

  De roste Britney Spears for hendes mod til at tale i retten.

  Advokat Vivian Thoreen, der repræsenterer Jamie Spears, kom med en kort forklaring af sagen fra farens side.

  - Han er ked af at se sin datter lide og være i så meget smerte. Mr. Spears elsker sin datter og savner hende meget.

  Efter pausen fortalte Britney Spears' advokat, Samuel Ingham, også, at han ville diskutere værgemålet med hende, og hvorvidt hun skulle have en advokat, som ikke er udvalgt af retten.

  - Jeg vil støtte hendes beslutning, uanset hvad hun beslutter sig for.

  Britney Spears afsluttede sin tale i retten med at sige:

  - Jeg fortjener at have de samme rettigheder, som alle andre har. At få børn, at have en familie og mange andre ting.

 50. Endnu en dansk bil ramt af stenkast i Sverige

  En dansk bilist blev onsdag aften ramt af stenkast på motorvej E6 i Sverige, oplyser Ewa-Gun Westford fra politiet i Sydsverige ifølge Ritzau.

  - Denne gang er det foregået på motorvej E6. De andre tilfælde har været på E65. Det er også anderledes, fordi det er foregået ud på aftenen. De andre gange har det været tidligere på dagen, siger hun.

  Dermed har svensk politi modtaget 54 anmeldelser om stenkast mod biler - primært danske - på de sydsvenske veje siden april.

  Gerningsmanden - eller gerningsmændene - er fortsat på fri fod, og svensk politi kæmper stadig med at finde motivet bag forbrydelserne.

  Opdateret kl. 11.08 med citat fra svensk politi.

Mere fra dr.dk