Nyheder
15. okt 2005

Danskerne fejrede kongelig fødsel med bavnebål

Et bavnebål på den historiske vikingeboplads Lindholm Høje i Aalborg blev lørdag aften tændt som led i en kæde af mere end 200 bavnebål over hele landet (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Landet over fejrede danskerne prinsefødslen med bavnebål. Det første blev tændt af Hjemmeværnet på Grevens Bastion, Kastellet i København.

Flere hundrede københavnere var mødt op til begivenheden, og i løbet af et kvarter havde de såkaldte bavnebål bredt sig som en kæde til de fjerneste egne af landet anlagt på gamle bavnehøje og andre naturlige højdepunkter.

De sidste bål blev tændt ved landets yderste kanter i Skagen og på Bornholm.

Opgaven løses på landsplan af flere tusinde hjemmeværnsfolk, der alle blev alarmeret via en telefonkæde, da kronprinsesse Mary fødte natten til lørdag.

Den højeste og mest synlige flamme bliver formentlig ikke et ægte bavnebål, men derimod en naturgasflamme på Nybro Gasbehandlinganlæg nord for Varde. DONG har planlagt at skrue så meget op for gassen i det 145 meter høje afbrændingstårn, at gasflammen vil nå op i 200 meters højde, så den i klart vejr kan ses mindst 25 kilometer væk.

Afbrændingen vil vare fem minutter, og på den tid bruges omkring 3000 kubikmeter naturgas svarende til det årlige naturgasforbrug i et enfamiliehus.

Skikken med at tænde bavnebål på bavnehøjene stammer helt tilbage fra bronzealderen, hvor den var et vigtigt kommunikationsmiddel hen over landet.

På bavnehøjene blev der bl.a. tændt et bål, når fjenden var på vej som et simpelt advarselssystem. Sidste gang, bavnebål blev taget i brug, var under krigen i 1848.

Ud over kædereaktionen af bavnebål hen over landet lørdag aften vil 32 af marinehjemmeværnets fartøjer tænde lys i deres projektører i to timer og rette dem mod hovedstaden.

Desuden vil Flyvertaktisk Kommando sende et fly på vingerne fra Tirstrup Lufthavn for at tage luftfotos og forevige synet af de mange bavnebål og lys over landet.

Hjemmeværnet har siden slutningen af september kørt det danske land tyndt for at finde bavnehøje og for at bede om tilladelse til at lave bål på de forhistoriske høje, hvor der i dag er mulighed for det.

Den mest kendte bavnehøj er Ejer Bavnehøj i Skanderborg Kommune. Og udsynet mellem de enkelte bavnehøje er ifølge Hjemmeværnet afgørende for, hvilke bavnehøje der skal medvirke i begivenheden.

- Der skal være frit udsyn til næste høj, og det kan være meget forskelligt alt efter landskabet. I et fladt terræn uden bevoksning kan man typisk se omkring syv kilometer. Men kommer man op i Ejer Bavnehøj-klassen, kan man se 30-40 kilometer eller måske endnu mere, siger oberstløjtnant i Hjemmeværnet Bjørn Bruun.

Nyheder

 1. 6 min. siden

  Fire mænd idømt op til fem års fængsel efter svensk Paludan-uro

  Fire mænd er dømt for grov sabotage af en politiindsats.

  Det sker efter, at de alle var blevet anholdt i forbindelse med en demonstration og koranafbrænding, som Rasmus Paludan, der er stifter af partiet Stram Kurs, havde planlagt i Sverige tilbage i påsken. I den forbindelse var der opstået uroligheder i områderne på baggrund af demonstrationen.

  Det skriver den svenske avis Ekspressen.

  Mændene havde under demonstrationen i Sveaparken i byen Örebro, der ligger i det sydlige Sverige, kastet sten efter politiet og kravlet over flere afspærringer. De er alle nu idømt mellem fire og fem og et halvt års fængsel ved byretten i Örebro. To af mændene er nu også udvist fra Sverige.

  I alt blev der ødelagt politibiler og andet udstyr for over 2,5 millioner svenske kroner i forbindelse med Paludans demonstration.

 2. 16 min. siden

  Yngste offer i mystisk sydafrikansk massedødsfald var 13 år gammel

  Først havde politiet fundet 17 døde på stedet, men sidenhen er flere unge døde på hospitalet. (Foto: STRINGER © (arkivfoto) Scanpix)

  Det yngste offer blandt de mindst 21 mennesker, der i weekenden døde under mystiske omstændigheder på et værtshus i Sydafrika, var 13 år gammel.

  Det oplyser det lokale politi ifølge BBC.

  De døde var kun mellem 13 og 17 år gamle, hvilket er under aldersgrænsen for at gå på værtshus i landet, hvor man normalt skal være 18 år.

  Først havde politiet fundet 17 døde personer på stedet, men sidenhen er flere unge døde på hospitalet.

  Der er endnu ikke fundet en årsag til de mange dødsfald, men ligene er lige nu i færd med at blive obduceret af retsmedicinere, der mistænker personerne for at være forgiftede. Ofrene har nemlig ingen sår eller andre synlige skader.

 3. 50 min. siden

  Væltet træ stopper togtrafikken mellem Nivå og Helsingør

  Lige nu kører der ingen tog mellem Nivå og Helsingør.

  Det skyldes, at et træ er væltet ned i en køreledning ved Espergærde.

  I et tweet skriver BaneDanmark, at de er på sagen for at få køreledningen fikset.

 4. I dag kl. 12:41

  300 år gamle skibsjournaler skal hjælpe os med at forstå klimaforandringer

  Slidte, gamle og papirnussede skibsjournaler skal i fremtiden hjælpe os med at forstå, hvordan klimaet forandrer sig.

  Journalerne, der i mere end 300 år har beskrevet vejrforholdene under sejladser verden over, bliver nu digitaliseret af Rigsarkivet og Danmarks Meterologiske Institut.

  Sammen vil de to instanser undersøge, om vejrbeskrivelserne kan hjælpe os med at sammenligne fortidens vejr med det, som vi kommer til at have i fremtiden på grund af klimaforandringer.

  De ældste vejrobservationer er helt tilbage fra 1675.

 5. I dag kl. 12:30

  Landsret fastholder dom i ghetto-sag: Lejere må godt opsiges

  En gruppe opsagte lejere kommer nok ikke til at vende tilbage til deres tidligere boliger i boligområdet Nøjsomhed i Helsingør.

  For Østre Landsret har i dag slået fast, at lejerne ikke er blevet opsagt på et ulovligt grundlag, skriver Ritzau.

  Beboerne mente ellers, at de var blevet diskrimineret som følge af ghettoloven fra 2018, da de blev bedt om flytte fra deres lejlighed i 2020.

  Det blev de som en direkte konsekvens af, at Nøjsomhed i 2018 kom på regeringens liste over parallelsamfund, der dengang var kendt som ghettolisten. Det gjrde blandt andet, at man kunne opsige lejere for atændre beboersammensætningen.

  Retten har derfor skullet afgøre, om helhedsplanen og udvælgelsen af opgange var udtryk for direkte eller indirekte diskrimination på grund af etnisk oprindelse.

  Lejerne er blevet flyttet til andre boliger, mens to af dem har fået permanent genhusning. Men med dommen står det altså klart, at de fem resterende familier ikke kommer til at flytte tilbage.

  Landsretten har afgjort syv sager om opsagte beboere, men oprindeligt fik knap 100 familier i Nøjsomhed-bebyggelsen besked på at flytte.

 6. I dag kl. 12:20

  Thulesen Dahl: 'Jeg overvejer selvfølgelig min situation lige nu'

  Kristian Thulesen Dahl er stadig ikke afklaret om, hvorvidt han skal fortsætte i Dansk Folkeparti.

  Det skriver han på Facebook efter en weekend, hvor fire medlemmer forlod Dansk Folkepartis folketingsgruppe.

  'Jeg overvejer selvfølgelig min situation lige nu. Mange af mine gode venner har forladt partiet. Men jeg har stadig rigtig mange gode venner tilbage i partiet.' skriver han.

  I opslaget får han også sendt en slet skjult hilsen til Pia Kjærsgaard, som han afløste som formand i 2012.

  Pia Kjærsgaard delte i går et tweet fra folketingskandidaten Nana Harring, hvor der stod: 'Kristian Thulesen Dahl er en tøsedreng.'

  Det får denne kommentar med på vejen fra Thulesen Dahl.

  'For øger det danskernes respekt for DF, at vi kalder hinanden for øgenavne? Som var det tilbage i skolegården…'

  De fire, der forlod Dansk Folkeparti i weekenden, er Peter Skaarup, Søren Espersen, Jens Henrik Thulesen Dahl og Dennis Flydtkjær.

 7. I dag kl. 12:05

  Aalborg Håndbold får wildcard til Champions League

  Aalborg Håndbold er blevet tildelt et wildcard til næste sæsons Champions League i håndbold. Det oplyser Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) på sin hjemmeside.

  Dermed er der to danske hold med i herrernes turnering efter sommeren. GOG er i forvejen kvalificeret som dansk mester. Aalborg måtte i stedet søge om et wildcard som sølvmedaljevinder, og er nu mandag blevet tildelt en plads blandt de 16 hold.

  Det er første gang siden turneringen blev reduceret til 16 hold i 2020, at to danske herrehold er med i den fineste klubturnering.

  Det var ventet, at Aalborg ville få et wildcard i kraft af klubbens præstationer i Champions League de sidste to år. I 2021 nåede nordjyderne hele vejen til finalen, hvor FC Barcelona var for stor en mundfuld. I årets turnering røg Aalborg ud til Veszprem i kvartfinalen.

  Modsat er det første gang siden 2008/2009-sæsonen, at GOG er med i Champions League.

  Hos damerne er både Odense Håndbold og Team Esbjerg kvalificeret til Champions League.

  Der trækkes lod til gruppespillet 1. juli. Damernes turnering starter 10-11. september, mens herrernes indledes 14-15. september.

  /ritzau/

 8. I dag kl. 11:54

  Dansker skal hjælpe Tour de France-konge til hattrick i det franske

  Mikkel Bjerg har fået styr på den coronasmitte, som sendte ham ud af Slovenien Rundt for nylig, og mandag er han officielt blevet udtaget til Tour de France.

  Det oplyser hans hold UAE Team Emirates på Twitter.

  Den 23-årige dansker debuterede i verdens største etapeløb sidste år, hvor han var med til at hjælpe kaptajnen Tadej Pogacar til den anden samlede sejr på stribe.

  17. juni måtte Bjerg udgå af det igangværende Slovenien Rundt, da han blev testet positiv for coronasmitte.

  Det affødte også et afbud til DM, som blev kørt i sidste uge, men Touren bliver altså med deltagelse af den tidligere tredobbelte enkeltstartsverdensmester for U23-ryttere.

  Bjerg sluttede samlet som nummer 110 i klassementet sidste år og fik sin grand tour-debut i Giro d'Italia i 2020. Han har endnu aldrig kørt Vuelta a España.

  Ud over Bjerg og Pogacar består UAE-holdet af følgende ryttere: Rafal Majka, Brandon McNulty, Marc Soler, Matteo Trentin, Vegard Stake Laengen og George Bennett.

  /ritzau/

 9. I dag kl. 11:44

  Borgmester bekymret over afsked med brovagt

  Hadsundbroen over Mariager Fjord. (Foto: Gerth Hansen/Biofoto/Ritzau Scanpix)

  I dag har brovagten på Hadsundbroen sidste arbejdsdag. Fremover er det en medarbejder hos Vejdirektoratet i Aalborg, der skal hæve og sænke klappen.

  Staten vil indføre fjernstyring af flere broer, men i Mariagerfjord Kommune er borgmester Mogens Jespersen (V) ikke tilfreds med at skulle undvære en lokal brovagt.

  Godt nok lover Vejdirektoratet, at der vil være en medarbejder på stedet inden for 30 minutter, hvis noget går galt.

  - En halv time lyder ikke af meget, men i sommertrafikken er det lang tid, siger Mogens Jespersen.

  Ud over Hadsundbroen skal der også indføres fjernstyring af Aggersundbroen, Vilsundbroen samt Kronprins Frederiks Bro i Frederikssund.

 10. I dag kl. 11:32

  Jobindex vil starte sag mod 'konkurrenceforvridende' Google-tjeneste

  Kopiering af jobopslag og en favorisering af sig selv øverst i søgefeltet er nogle af de anklager mod Google, som Jobindex nu har bedt EU-kommissionen at tage stilling til.

  Den danske jobbank mener, at Google misbruger sin markedsposition, når søgefunktionen reklamerer for sin egen tjeneste "Google for Jobs" ved at vise sine egne jobopslag øverst i søgefeltet, mens andre jobbanker – som for eksempel Jobindex – bliver rykket længere ned på siden.

  Det skriver Jobindex i en pressemeddelelse.

  Jobindex kalder i deres pressemeddelelse Googles markedsføring for "konkurrenceforvridende". Derudover oplever jobbanken, at flere jobopslag i Google for Jobs er kopieret én til én med de tekster, de har på deres egen side.

 11. I dag kl. 11:23

  Tog kører igen mellem Aarhus og Fredericia

  Et overgravet kabel var til formiddag skyld i, at der ikke kørte tog mellem Fredericia og Aarhus H.

  Men nu er kablet repareret, og togene kører igen. Det skriver DSB på Twitter.

  Tidligere var strækningen erstattet med togbus, indtil togene var på skinnerne igen.

 12. I dag kl. 11:13

  Hesselø Havvindmøllepark rykkes sydpå

  Regeringen indgik sammen med en lang række partier lørdag en ny klimaaftale om grøn strøm og varme, som nu får betydning for byggeriet af Havvindmølleparken ved Hesselø, der ligger nord for Sjælland.

  Den skal nemlig flyttes til et område syd for det oprindelige Hesselø-område. Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

  Beslutningen om en ny placering sker på grund af en ny undersøgelse, som Energistyrelsen har fået udarbejdet af rådgivningsvirksomheden COWI, der arbejder med ingeniørteknik, miljø og samfundsøkonomi over hele verden. Undersøgelsen viser, at det nye område er et godt alternativ, da havbunden vurderes at være bedre egnet til opstilling af parken.

  På den nye placering forventes Hesselø Havvindmøllepark at kunne begynde at levere strøm til danske husholdninger fra 2028 og stå helt færdig i 2029.

  Det blå område markerer det sted, hvor havvindmølleparken nu skal placeres.
 13. I dag kl. 10:55

  Menneskerettighedsorganisationer kræver undersøgelse efter mindst 23 døde ved spansk grænsehegn

  Grænsen mellem den spanske enklave Melilla og Marokko i Nordafrika, den 25. juni 2022. (Foto: Fadel Senna © Ritzau Scanpix)

  Mindst 23 personer er blevet dræbt, efter en stor gruppe mennesker fredag forsøgte at trænge ind i den spanske enklave, Melilla, på Marokkos nordlige kyst.

  Det skete ifølge marokkanske myndigheder, da omkring 2.000 migranter, primært fra områder syd for Sahara, forsøgte at trænge igennem grænsehegnet ind til Melilla-enklaven, hvor det kom til voldsomme sammenstød mellem migranter og grænsepoliti.

  Nogle blev mast i det, myndighederne kalder et stormløb mod hegnet. Andre døde, da de faldt ned i forsøg på at kravle over hegnet. Det skriver Reuters.

  Ifølge EU Observer lykkedes det 300 migranter at trænge ind i grænseområdet, efter at have skåret hul i hegnet. 130 personer nåede ind i Melilla, som er spansk, og dermed EU-territorium.

  Melilla og Ceuta, som er den anden spanske enklave i Nordafrika, er de senere år blev fokuspunkt for mange af migranter fra Nordafrika, der forsøger at nå til Europa og EU. Når man ind i Melilla, kan man søge asyl i Spanien, et EU-land, uden at skulle ud på den farefulde færd over Middelhavet.

  Billeder taget af lokale indbyggere viser hundredvis af migranter krydse grænsen mellem Marokko og den spanske enklave Melilla fredag den 24. juni 2022. (Foto: STRINGER / HANDOUT © Ritzau Scanpix)

  Allerede fredag begyndte der at sprede sig voldsomme billeder fra Melilla, og de viste en stor gruppe mennesker liggende bunket sammen på jorden, mange af dem blødende og tilsyneladende livløse.

  Bag dem står en række af uniformerede, kampklædte betjente fra den marokkanske sikkerhedsstyrke.

  De voldsomme billeder og det høje dødstal har udløst et ramasskrig blandt flere menneskerettighedsorganisationer, heriblandt Den Marokkanske Forening for Menneskerettigheder, AMDH, som kalder hændelsen for "et tragisk symbol på EU's migrationspolitik.

  Organisationen anklager samtidig de marokkanske grænsevagter for at lade de sårede migranter ligge på jorden i timevis i den bagende sol, uden lægebehandling, noget som ifølge organisationen har været medvirkende til de høje dødstal.

  Ifølge de lokale myndigheder blev 23 personer dræbt, mens tallet ifølge AMDH er 29.

  Det marokkanske politi afviser at have brugt unødvendig vold.

  Men politiet bliver af en menneskerettighedsgruppe i Melilla kaldet Solidarity Wheels anklaget for politibrutalitet.

  Også den regionale præsident i Melilla siger ifølge Reuters, at billederne fra grænsen er "svære at forklare" og anklager de marokkanske sikkerhedsstyrker for unødvendigt hårdhændede metoder.

  Flere betjente kom til skade under stormløbet på grænsehegnet.

  Det er langt fra første gang, at migranter forsøge at krydse det høje grænsehegn mellem Marokko og Melilla. Her ses migranter på toppen af hegnet i november 2015. (Foto: JESUS BLASCO DE AVELLANEDA © Ritzau Scanpix)

  Ifølge AMDH er de lokale myndigheder gået i gang med at forberede grave på den lokale kirkegård til de døde. Organisationen hævder, at det sker uden forsøg på at identificere de afdøde.

  - Uden efterforskning, uden obduktion, uden identifikation forsøger myndighederne at skjule denne katatrofe, skriver organisationen på Twitter, hvor de søndag også delte billeder af de nygravede grave.

  Også det spanske medie El Pais har besøgt den lokale kirkegård i weekenden, hvor lokale bekræfter, at man var ved at gøre grave klar til de omkomne.

  I byen Nador i Marokko, som grænser op til Melilla, er kirkegården gjort klar til de mange dræbte migranter, der fredag mistede livet, da de forsøgte at trænge ind i den spanske enklave. (Foto: Mohamed Siali © Ritzau Scanpix)

  Efterfølgende har organisationen sammen med flere andre krævet en "global, hurtig og seriøs undersøgelse, der kan afgøre ansvaret og konsekvenserne".

  Også Amnesty International har bedt om en undersøgelse:

  - Migranter og flygtninges menneskerettigheder skal respekteres, og situationer som denne må ikke gentage sig. Vi beder de spanske og marokkanske myndigheder om hurtigt og gennemgribende at undersøge de voldsomme menneskerettighedskrænkelser, som er sket på begge sider af grænsen, skrev Amnestys spanske direktør, Esteban Beltran, i en udtalelse fredag.

  Her kan du se, hvor de spanske enklaver ligger. På en landtange ved Gibraltarstrædet ses Ceuta, mens den mindre Melilla ligger cirka 200 kilometer længere nede af kysten. (© DR Nyheder)

  Den spanske premierminister, Pedro Sanchéz, kalder fredagens hændelse på Melillas grænse for et "voldeligt overfald" og et "angreb på Spaniens territoriale integritet".

  - Hvis der er nogen, der er ansvarlige for det, der tilsyneladende er sket ved grænsen, så er det den mafia, der står for menneskesmuglingen, siger han ifølge Reuters.

  Også den romersk-katolske kirke i den spanske by Malaga, der ligger på den anden side af Middelhavet fra Melilla har udtrykt forargelse over håndteringen af de mange migranter.

  - Både Marokko og Spanien har valgt at udrydde den menneskelige værdighed på vores grænser og holdt fast i, at migranter for enhver pris må undgås.

  Stormløbet på grænsehegnet er det første, siden den spanske og marokkanske regering tidligere på året blev enige om at styrke samarbejdet om grænsekontrollen.

  Fredagens begivenheder i Melilla udløste i weekenden protester i Spanien. Her ses demonstranter i Madrid søndag. (Foto: David Fernández © Ritzau Scanpix)
 14. I dag kl. 10:52

  Kvinde fundet død efter hus eksploderede i Birmingham

  Efter en eksplosion jævnede et hus i Birmingham i England med jorden sent i går aftes, har politiet nu fundet en død kvinde på stedet.

  Det skriver Birmingham Mail.

  Det lokale politi vurderer, at huset blev reduceret til en bunke murbrokker efter en gaseksplosion i hjemmet.

  Eksplosionen var så kraftig, at flere huse og biler i området er beskadiget, mens politiet har evakueret flere af områdets beboere.

  Lokale i området reddede også en mand ud fra murbrokkerne lige efter eksplosionen skete. Manden er nu indlagt på hospitalet i kritisk tilstand.

 15. I dag kl. 10:51

  Uret tikker mod SAS-strejke: 'Parterne står rigtig langt fra hinanden'

  Fra på onsdag kan det være, at du kommer til at se langt færre fly i luften med det store SAS-logo. (Foto: Ints Kalnins © Scanpix Denmark)

  Det er forståeligt, hvis du ryster lidt i bukserne, når du kigger på dit boardingpas eller flybillet, og der står SAS på.

  For på onsdag kan SAS-piloterne risikere at gå i strejke - og så er der udsigt til, at SAS-fly bliver holdende på landingsbanen og tusindvis af passagerer ikke kan komme afsted.

  SAS og piloterne skal nemlig finde en løsning i dag eller i morgen senest.

  Men det kan blive svært at nå frem til enighed og finde en aftale, vurderer Laust Høgedahl, der arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

  - Der er noget, der taler for og imod en løsning. Parterne står rigtig langt fra hinanden, og de har være i gang med at forhandle den her aftale siden november. SAS har en stor spareplan, hvor besparelser på løn og arbejdsvilkår er afgørende. Piloterne har præsenteret et tilbud for SAS, hvor de accepterer en nedgang i løn, men det har ikke været godt nok til SAS.

  - Det, der taler for en løsning, er, at parterne er i gang med at forhandle. Vi ved, at de lige nu er i Stockholm i forligsinstitutionen, så der er i gang i forhandlingerne, og det er positivt, siger Laust Høgedahl.

  Forhandlingerne i Stockholm startede i dag klokken 10, og der møder hele dagen.

  Konflikten i SAS drejer sig om flere ting.

  Men piloterne er blandt andet vrede over, at SAS har oprettet datterselskaberne SAS Link og SAS Connect, hvor selskabet har ansat nye piloter på billigere overenskomster, lyder det fra de gamle piloter.

  De oprindelige piloter kræver, at SAS genansætter 450 piloter, som blev opsagt under coronakrisen, før de ansætter nye piloter i datterselskaberne.

  Ifølge piloterne har de tilbudt besparelser på 450 millioner svenske kroner, som blandt andet består af, at de går ned i løn, og de vil arbejde mere fleksibelt.

  Det er dog ikke helt nok, hvis SAS skal være konkurrencedygtige, og spareplanen skal lykkes, sagde koncerndirektør i SAS i Danmark, Simon Pauck Hansen til DR Nyheder i fredags.

  - Der er lagt gode forslag på bordet fra piloterne, men summen af dem er mindre end det, SAS FORWARD-planen kræver (SAS' besparelsesplan, red.). Og desuden er der også lagt en masse modkrav på bordet blandt andet vetoret på ledelsesmæssige beslutninger, og hvem der kan ansættes i SAS, sagde han.

  Udover slagsmålene omkring datterselskaber og vetoret er lønnen som altid også et omdrejningspunkt.

  - Den største knast er i bund og grund, hvor meget piloterne skal gå ned i løn, og hvor meget fleksibilitet de skal acceptere. En ting er, hvor meget man får i løn, noget andet er, hvor kort varsel man kan blive sat ind i forhold til at flyve bestemte ruter, siger Laust Høgedahl.

  Det er lidt af et puslespil på 1.000 brikker, der skal gå op.

  Sagen udspiller sig i tre skandinaviske lande, der alle har hver deres arbejdsmarkedsretlige regler, der gør, at der skal være mæglere fra alle lande.

  Derudover er der også fire pilotforeninger, to fra Norge, en fra Sverige og en fra Danmark.

  Men de tunge skyts er fundet frem i håbet om en løsning, forklarer DR Nyheders erhvervskorrespondent, Jakob Ussing.

  - Den norske hovedforligsmand, der hedder Mats Ruland, er kommet til Stockholm. Man forventer, at han får en helt central rolle i forhandlingerne i de kommende dage, da han løste pilotstrejken tilbage i 2019. Der havde både SAS og piloterne ret stor respekt for, hvordan han løste det, siger Jakob Ussing.

  Kan de nå det inden onsdag?

  - Presset er enormt på alle parter, og det bliver lige til øllet. Måske også over deadline. For reglerne er anderledes for de tre lande. I Danmark kan forligsinstitutionen selv vælge at udskyde en konflikt i 14 dage, hvis man synes, der er fremskridt i forhandlingerne. Den mulighed har man ikke i Norge.

  - Der kan forligsmanden, hvis parterne vil have det, sige, at nu forhandler vi uden en bagkant, indtil vi er i mål, og så må det bære eller briste. Den norske model er lidt mere presserende, da der ikke er mulighed for en egentlig udskydelse, derfor har den ret stor betydning for, hvad man kan gøre for de svenske og danske piloter, siger Jakob Ussing.

  Man skal derfor ikke forvente, at udfaldet bliver anderledes, i forhold til hvilket land piloterne kommer fra.

  - Piloterne i de tre lande står sammen om det, de er gået ind i forhandlingerne med. Derfor er det nok mest i teorien, at man kan forestille sig at konflikten bliver udskudt for de danske piloter, men træder i kraft for de norske, siger Jakob Ussing.

 16. I dag kl. 10:45

  To danske kvinder har fået amerikansk stjerne til at kickstarte sin karriere i Danmark: 'Den bedste beslutning nogensinde'

  (Foto: Stefan Wessel)

  Hvem forlader dog sin hjemby – The Big Apple, New York, én af verdens mest cool, inspirerende og energiske storbyer – for at rejse til grå og regnfulde Danmark og bo her permanent?

  Nogenlunde sådan kommer man måske til at tænke, når man hører amerikanske Jeurus historie. Men for den 28-årige musiker, som siden 2017 har boet i vores hovedstad, lå svaret lige for.

  - Det, jeg elskede mest ved København, var, at det er et roligt sted at være. I New York følte jeg mig så travl. Man har ikke meget tid til at sætte sig ned og reflektere over, hvem man egentlig vil være. Har jeg det okay, kan jeg gøre noget anderledes? Alt det kunne jeg i København – og stadig have travlt.

  Når man stifter bekendtskab med Jeuru, virker han da også som en, der må have travlt. Han er nemlig både i gang med at slå igennem som musiker, samtidig med at han i flere år har været hot stuff i den danske modebranche, hvor han spiller til mode-events, reklamerer for brands som Calvin Klein og i 2018 sågar blev kåret af Euroman som Danmarks syvende bedst klædte mand.

  Og i aftes spillede han på Roskilde Festivals Countdown-scene. En koncert, der af Soundvenue fik fem stjerner og følgende ord med på vejen: "Han var allerede for stor til denne scene. Og måske for stor til denne verden. Den tidløse futurisme i Jeurus udtryk er en gave til det danske musikmiljø, og det kommer kun til at gå én vej herfra."

  Jeurus debut som musiker på Roskilde Festival bliver samtidig hans første gang nogensinde på festivalen.

  - I 2019 havde jeg en billet, men jeg tænkte: "Uh, det lyder lidt for overvældende." Mine venner sendte mig videoer af dem selv, hvor de var møgbeskidte og havde det mega sjovt. Men jeg elsker et dejligt bad og at være ren, så jeg ved ikke, om jeg kunne gøre det. Måske ville jeg kunne klare det, hvis jeg var 19.

  Jeuru Malik Antoine blev født i 1993 og er opkaldt efter den amerikanske rapper Jeru the Damaja, der havde succes i 1990'erne, og som Jeurus far var fan af.

  Musik fyldte i det hele taget en stor del af familiens liv, så længe Jeuru kan huske. Han sang i sin bedstemors kirke og havde "meget cringe" rap-battles med sin storebror, alt imens han beundrede folk som Lauryn Hill og André 3000, der kombinerede sang og rap.

  • Allerede inden koncerten på Roskilde ligner Jeuru en stjerne. Men det her er bare mit arbejdstøj. Vent, til du ser mit show-outfit, griner han. (Foto: Stefan Wessel)
  • I sin skurvogn bag Countdown-scenen tager Jeuru et par skefulde honning for at gøre stemmen helt klar til koncerten. (Foto: Stefan Wessel)
  • Så er show-outfittet kommet på, og Jeuru og hans to dansere er klar til at gå på scenen. (Foto: Stefan Wessel)
  1 / 3

  Men storebroren fik også Jeurus øjne op for noget andet.

  - Han studerede modedesign på en skole. Så han kom hjem med alle de her stykker tøj fra Dries van Noten og andre modehuse. Vi sad og så gamle Alexander McQueen-modeshows, læste fashion-blogs og så videre. Og så gik det op for mig, hvor meget jeg elsker mode.

  Derfor begyndte Jeuru som 16-årig at arbejde i designbutikker i New York. Da han var i 20'erne, arbejdede han for brandet Rachel Comey. I deres butik i Soho-kvarteret hjalp han blandt andet kendte skuespillere som Zoë Kravitz, Tracee Ellis Ross og Julianne More med at vælge tøj. Og en dag kom en dansk kvinde ved navn Yvonne ind i butikken.

  Uden at overdrive kan man konstatere, at hun kom til at ændre Jeurus liv.

  Kvinden var Yvonne Koné, som er en dansk designer, der laver tasker, sko og accessories. Hun var i 2016 bosat i New York i en periode i håb om at få et amerikansk gennembrud. Og tæt på det sted, hvor Yvonne og hendes familie var bosat, lå butikken, hvor Jeuru arbejdede.

  - Vi faldt i snak, og så kom hun derefter tilbage til butikken hver dag. Så blev vi venner. Nu, hvor jeg kender hende, ved jeg, at hun er en meget oprigtig person. Når hun virkelig godt kan lide én, vil hun bare gerne have dig i sin verden. Hun blev ved med at komme tilbage til butikken, og hun var vedholdende.

  - Jeg har drømt om sådan et hvidt outfit til min koncert. Om søndagen, dengang jeg sang i kirken i New York, havde vi altid hvidt tøj på, så derfor skulle det også være hvidt i dag, siger Jeuru, der spillede på Roskildes Countdown-scene søndag aften. (Foto: Stefan Wessel)

  Senere begyndte Jeuru at blive inviteret med hjem til Yvonne Koné og hendes familie for at spise med. Og i december 2016 spurgte familien, om ikke han ville med dem hjem til Danmark og holde jul.

  Som sagt, så gjort. Da julen var overstået, insisterede familien på, at Jeuru også blev til nytår. Og pludselig blev det januar, februar og marts, og Jeuru forblev hos familien på Vesterbro i København.

  En dag traf han så beslutningen om at rejse hjem til New York, men kun kortvarigt for at pakke sine ting og få styr på sit visum. Så han kunne han nemlig bosætte sig permanent i København.

  - Det blev et livsændrende øjeblik. Yvonne kunne se, at vi havde et meget naturligt mor-søn-bånd. Så begyndte jeg at kalde hende "mor", og hendes børn kaldte mig for deres storebror. Jeg blev på en meget naturlig måde bare en del af deres familie.

  En anden dansk kvinde har også spillet en stor rolle for Jeurus "opvækst" i den danske musikbranche. Hun hedder Pernille Rosendahl eller "Auntie P" (tante P), som Jeuru kalder hende.

  Sangerinden, der for 20 år siden brød igennem med Swan Lee, var nemlig en del af Yvonne Konés vennekreds. Pernille Rosendahl spottede hurtigt et stort talent i Jeuru og introducerede ham derfor for Kristian Nyholm, der i dag er Jeurus manager. Kort efter underskrev Jeuru en kontrakt med musikselskabet Sony.

  - Pernille ville være sikker på, at jeg var i gode hænder. Hun er altid sådan: "Er du okay, er de gode ved dig?". Jeg elsker den kvinde så meget, hun er så cool og en meget beskyttende person.

  • Under Jeurus koncert veksler han mellem hårdkogt rap over tunge beats og soulede og cool sange, alt imens han og danserne flasher koreografien. (Foto: Stefan Wessel)
  • Den hvide toga-lignende dragts overdel ryger hurtigt af, og pludselig spiller Jeuru et cover af Prince-hittet 'Purple Rain' til publikums store begejstring. (Foto: Stefan Wessel)
  • Undervejs i koncerten får Jeuru fint besøg af Nikolaj Vonsild, forsangeren fra danske When Saints Go Machine. Også den danske reggaeton-stjerne Ivan$ito, der senere samme aften skal spille på Countdown-scenen, gæster scenen. (Foto: Stefan Wessel)
  • Da koncerten er slut, får Jeuru en stor krammer af sin manager Kristian Nyholm. (Foto: Stefan Wessel)
  1 / 4

  Udover at Pernille Rosendahl kunne hjælpe Jeuru med at få en fod inden for i den danske musikbranche, dyrker de to også musikken sammen.

  - Nogle gange hænger vi bare ud, sidder i stuen og synger sammen. Vi har også talt om, at jeg skal hjælpe hende med at skrive numre til hendes kommende album. Hun er én, der altid vil stå mit hjerte nært.

  Med en dansk adresse, en dansk manager, en dansk "bonusfamilie" og danske venner må man sige, at Jeuru i dag er landet solidt på dansk grund. Og han har da heller ingen planer om at flytte tilbage til New York lige foreløbig.

  - Det har været forfriskende at få min musikkarriere i gang her i Danmark. Jeg har haft så mange muligheder for at være mig selv og være en kunstner.

  - Mange amerikanere har slet ikke prøvet at være i et andet land. Mange af os er så optaget af USA og har en uvidenhed i forhold til resten af verden, fordi USA er så stor. Så det er cool at tage til et andet land med sin egen kultur, lære noget om den kultur og dykke ned i den.

  Og i går fik Jeuru altså endnu en dansk ilddåb, da han for første gang spillede på Roskilde Festival.

  "Med sin olympiske soulvokal og sensuelle rap havde han omgående magten over publikum. Jeuru kæmpede ikke engang for den, han antog den bare. Med rette," skiver Soundvenue i deres femstjernede anmeldelse af Jeurus Roskilde-koncert. (Foto: Stefan Wessel)
 17. I dag kl. 10:45

  Helt boligområde blev '100 procent frikendt' for forurening – men nu er der alligevel en risiko

  Elisa Daae er grundejerforeningsformand i et område, som egentlig blev kaldt forureningsfrit, men nu er der alligevel en risiko, vurderer Billund Kommune. (Foto: PRIVATFOTO)

  En strid om forurenet vand har fået en række beboere i det sydlige Grindsted til at råbe op.

  Da deres grund i 2006 blev udstykket, blev de lovet, at forureningen fra det tidligere Grindstedværket ikke spillede en rolle netop i det område.

  Men nu forbyder Billund Kommune dem at bruge vand fra deres egen havevandsboring - netop på grund af forureningsfaren fra det tidligere grindstedværk.

  Det er bare en kæmpestor katastrofe at udstykke et boligområde med potentielt 1.200-1.500 parceller på, hvis området er forurenet.
  Michael Andreasen Holm, beboer i det sydlige Grindsted.

  Det har fået en række af boligejerene i området til at sende enslydende klager til kommunen. En af dem er Michael Andreasen Holm.

  - Jeg er bange for, at vi stiltiende kommer til at acceptere, at området bliver ændret fra noget, der i sin tid blev 100 procent frikendt for forurening, til noget, hvor man skal tænke over, om det kan være usundt at bo herude, siger han.

  For hvis man tog så meget fejl i 2006, hvem siger så, at man ikke også tager fejl nu, lyder det fra Michael Andreasen Holm.

  Der var nemlig ingen slinger i valsen tilbage i 2006, da en rapport lavet for det, der dengang hed Grindsted Kommune, fuldkommen frikendte området for forurening. Det har nu ændret sig, og Michael Andreasen Holm savner dialog med Billund Kommune om sagen.

  - Det er bare en kæmpestor katastrofe at udstykke et boligområde med potentielt 1.200-1.500 parceller på, hvis området er forurenet. Det er jo folks sundhed, men også livsinvesteringer og privatøkonomi, man gambler med, siger han.

  Det er forurening fra byens sydlige losseplads, der med tiden er drevet ind under området dybt nede.

  I Grindsted er der mange, der har egen havevandsboring, som de vander haven med, fordi jorden under byen er meget sandet og har behov for meget vand for ikke at tørre ud.

  Billund Kommune mener ikke, at det kan afvises, at forureningen kan trækkes med op, når man bruger egen havevandsboring, og derfor vil man udvise forsigtighed ved at forbyde praksissen.

  Lisbeth E. Knudsen, der er professor i toksikologi på Københavns Universitet, mener, at kommunen i sin tid skulle have tænkt sig bedre om.

  - De vidste jo, at de havde alle de depoter, de vidste, at det sivede ud, og de vidste, hvilken vej det løb – nemlig ud mod Vesterhavet. Så jeg synes, det er rigtig kedeligt, at der ikke er tænkt noget mere over det dengang, og det er jo ikke ret længe siden, siger hun.

  Hun opfordrer til, at man ikke dyrker afgrøder i området, hvis man ville bruge vand fra en havevandsboring til at vande det. Det gælder også krydderurter.

  Her kan Elisa Daae tænde og slukke for sprinklerne, der er bygget ned i hendes græsplæne, og som bruger vand fra hendes egen havevandsboring. Det må hun snart ikke længere. (Foto: PRIVATFOTO)

  Michael Andreasen Holm giver ikke meget for det forsigtighedsprincip, som kommunen forsøger at udvise. For hvor stopper det så, spørger han.

  - Hvis man skal gå med forsigtighedsprincippet i så stor skala, så bør man jo flytte hele Grindsted by. Det lyder måske sindssygt, men det mener jeg rent faktisk, siger Michael Andreasen Holm.

  - Man skylder os at lave yderligere undersøgelser, inden man af forsigtighedsgrunde pådutter os nogle nye vilkår at bo herude på, siger han.

  Elisa Daae er grundejerforeningsformand i området, og hun har været med til at sende klager fra mange af områdets husejere videre til Billund Kommune.

  Hun mener også, at kommunen skylder dem klart svar på, om området er forurenet, og hvor det i givet fald stiller husejerne.

  - Vi er selvfølgelig bekymrede. Man kommer til at tænke over, om der er andre sundhedsskadelige ting, samtidig med at det kan have stor betydning for grundens og husets værdi, siger hun.

  - Hvis kommunen vælger ingenting at gøre, så må vi eventuelt få noget juridisk rådgivning i forhold til, hvad vores rettigheder er herude, siger Elisa Daae.

  Se svar på kritikken fra Billunds borgmester, Stephanie Storbank, i faktaboksen længere oppe i artiklen.

 18. I dag kl. 10:45

  Eliteforsker: Når kongehuset trækker støtten til Herlufsholm bliver skolen mindre attraktiv

  Kongehuset har trukket støtten til Herlufsholm efter skarp kritik fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Det har været en stor gevinst, at kongehuset kom ind og kastede glans over Herlufsholm, men det kommer til at gøre endnu mere skade på skolen, at de nu trækker deres børn fra skolen.

  Det mener Christoph Ellersgaard, der er eliteforsker på Copenhagen Business School og har skrevet flere bøger om magteliten i Danmark.

  Beslutningen kommer, efter at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet netop har rettet skarp kritik mod skolen i et udkast til en partshøring, og det kan få stor betydning for skolen, mener Christoph Ellersgaard.

  - Det kan betyde, at dem, der overvejer at sende deres børn til skolen, nu vil tænke sig om en ekstra gang, fordi kongehuset har trukket støtten, og det gør det mindre attraktivt at sende sine børn afsted, siger han.

  Skolen oplyser til DR, at det er den første udmeldelse, den har modtaget efter TV 2s dokumentar.

 19. I dag kl. 10:36

  Will Smith blev igen hyldet som året skuespiller ved BET Awards

  Som en del af gruppen Silk Sonic modtog Bruno Mars hele tre priser i nat. (Foto: DAVID SWANSON © Ritzau Scanpix)

  Den 22. udgave af BET Awards løb af stablen natten til mandag med 'Empire'-skuespiller Taraji P. Henson som vært.

  BET Awards er et amerikansk prisshow, der blev etableret i 2001 af Black Entertainment Television-netværket for at fejre afroamerikanere inden for musik, skuespil, sport og andre underholdningsområder fra året der gik. Og flere store stjerner kunne tage den eftertragtede pris med hjem.

  Aftenens helt store vinder var gruppen Silk Sonic, der består af musikerne Bruno Mars og Anderson.Paak, som vandt hele tre priser. Blandt andet for årets album.

  Snart Roskilde Festival-aktuelle Megan Thee Stallion modtog prisen for årets bedste kvindelige hip hop-kunstner, mens Latto blev kåret som bedste nye navn.

  Årets film blev 'King Richard', hvor også Will Smith i hovedrollen blev hædret som årets skuespiller. Han var dog ikke til stede under prisuddelingen.

  Tidligere på året skabte han store overskrifter under Oscar-uddelingen, hvor han efter en joke gik på scenen og stak komikeren Chris Rock en lussing. Det betød blandt andet, at han er udelukket fra Oscar-shows og arrangementer i det amerikanske filmakademi i de næste ti år.

  • Muni Long optrådte med en kjole, der nok har været besværlig at slæbe rundt med til efterfesten. (Foto: DAVID SWANSON © Ritzau Scanpix)
  • Kanye West overraskede alle, da han pludselig stod på scenen for at overrække en ærespris til Sean 'Diddy' Combs. (Foto: DAVID SWANSON © Ritzau Scanpix)
  • Taraji P. Henson havde tid til at posere på den røde løber, inden værtsgerningen kaldte. (Foto: DAVID SWANSON © Ritzau Scanpix)
  • Mange har nok gået til blokfløjte. De færreste har nok som Lizzo optrådt med det foran flere tusinde mennesker. (Foto: DAVID SWANSON © Ritzau Scanpix)
  1 / 4
 20. I dag kl. 10:25

  Sendte mail til den forkerte: 2.500 borgere fik lækket CPR-numre

  En sagesløs person har ved en fejl fået en mail fra Aalborg Kommune med 2.500 borgeres navne og CPR-numre.

  Modtageren hedder det samme som den forsker på Copenhagen Business School, som skulle have modtaget mailen.

  Hos Aalborg Kommune beklager Betina Bisp Jensen fra Sundheds- og Kulturforvaltningen lækagen.

  - Det er selvfølgelig ikke ok, men det er en menneskelig fejl, siger hun og lover, at forvaltningen ikke længere vil dele personoplysninger på mail.

  - Fremadrettet ligger det nede i vores lukkede journalsystemer, siger Betina Bisp Jensen.

  Ifølge Aalborg Kommune er der ikke noget, der tyder på, at de lækkede oplysninger er blevet misbrugt.

 21. I dag kl. 10:15

  Venstre kræver strammere regler for p-bøder

  Når en p-bøde havner i din forrude, er der gode chancer for at få den annulleret.

  I flere end hver femte klagesag giver Parkeringsklagenævnet nemlig bilisten medhold, og vekommende slipper for at betale for parkeringsbøden.

  Men de mange vundne klagesager er et tegn på, at der er brug for nye og strammere regler for de private parkeringsselskaber, så de ikke udskriver så mange bøder, der alligevel bliver annulleret.

  Det mener Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

  - I virkeligheden er der mange flere klagesager, der ender til bilistens fordel, fordi selskaberne trækker dem tilbage, når de ender i klagenævnet. Det bærer præg af 'går den, så går den', og det er ikke rimeligt, siger han.

  Preben Bang Henriksen forventer, at transportminister Trine Bramsen (S) vil være med til at stramme reglerne.

 22. I dag kl. 10:04

  To teenagere tiltalt for at slå og sparke 52-årig fodboldfan til døde

  To 17-årige mænd stod tidligt om morgenen den 5. marts i år bag et voldsomt overfald, der endte med at koste den 52-årige blikkenslager Kim Hansen livet.

  Anklagemyndigheden ved Nordsjællands Politi har netop rejst tiltale mod de to teenagere for vold med døden til følge. Det skriver Ritzau.

  Overfaldet skete tidligt om morgen på A.C. Hansensvej i Frederikssund, hvor den 52-årige blev slået og sparket flere steder på kroppen og ansigtet.

  Ved grundlovsforhøret mod de to sigtede senere samme dag kom det frem, at de mange slag førte til, at manden faldt om på jorden. Det fik dog ikke de 17-årige til at stoppe, der i stedet var blevet ved med at sparke og trampe på ham, til han lå ubevægelig på jorden.

  De 17-årige har erkendt en mindre voldsudøvelse, men har i retten fortalt, at det skete i selvforsvar. Begge nægtede drab.

 23. I dag kl. 09:55

  Justitsminister indkalder til møde om højere straf til vanvidsbilister

  Det er blot et halvandet år siden, at Folketinget skærpede straffen for vanvidsbilisme.

  Men en bestemt sag har fået blå bloks ordførere til igen at kræve højere straffe for vanvidsbilisme. Det sker, efter en 21-årig mand i sidste uge blev idømt fire års fængsel for at ramme en betjent med så høj fart, at betjenten blev hjerneskadet og invalideret.

  Det skriver Jyllands-Posten.

  I et brev til justitsminister Mattias Tesfaye (S) har Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige opfordret ham til igen at drøfte strafniveauerne for vanvidsbilisme. Og ministeren er ikke afvisende over for forslaget.

  - Derfor har jeg indkaldt partierne i aftalekredsen til et møde efter sommerferien. For vanvidsbilisme skal stoppes, siger han til avisen.

  Ifølge straffeloven kører en billist vanvidskørsel, hvis vedkommende for eksempel bevidst forvolder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed eller kører med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent.

 24. I dag kl. 09:44

  Mere end 24.000 fodboldglade børn og unge tager på fodboldskole

  Der har været rift om billetterne til årets DBU Fodboldskole, der starter i dag. Over 24.000 børn og unge er nemlig meldt til på fodboldskoler i hele landet.

  Det er mere, end der har været de seneste fire år, og det glæder formand i DBU Jylland, Bent Clausen, at der er så stor opbakning til fodboldskolen.

  Han tror, at det er kombinationen af at være aktiv og så muligheden for at få nye venner, der gør fodboldskole populært.

  DBU Fodboldskole har eksisteret siden 1993, og i løbet af årene er over 750.000 billetter blevet solgt til fodboldglade børn.

 25. I dag kl. 09:33

  Varmt vand lukker for lystfiskeri i Danmarks næstlængste å

  Fra i dag er det ikke muligt at kaste snøren ud efter laks eller havørred i Danmarks næstlængste å, Storå.

  De seneste dages varme sommervejr har sendt temperaturen i Storåen over 18 grader, hvilket øger risikoen for, at fiskene dør, hvis de bliver fanget og genudsat, oplyser Sammenslutningen ved Storå, som er en kreds af sportsfiskerforeninger, lodsejere og konsortier, som har fiskeret langs Storå.

  Derfor lukkes der midlertidigt for lystfiskeri nedstrøms fra Vandkraftssøen i Holstebro og ud til Nissum Fjord for at beskytte fiskene.

  Skjern Å blev af samme grund varmelukket allerede i sidste uge, mens det stadig er muligt at fiske laks i Gudenåen.

 26. I dag kl. 09:09

  Ghislaine Maxwell observeres for selvmord - kan udskyde tirsdagens strafudmåling

  Ghislaine Maxwell forsøger lige nu at få udskudt sin strafudmåling. (Foto: JANE ROSENBERG © Ritzau Scanpix)

  Hun er dømt for at skaffe mindreårige piger til Jeffrey Epstein, og i morgen får hun sin straf.

  Eller det var i hvert fald den oprindelige plan. For lige nu er Ghislaine Maxwell under opsyn, så man ikke risikerer, at hun begår selvmord. Det skriver The Guardian.

  Fredag konfiskerede fængselsbetjentene Maxwells juridiske papirer sammen med tøj, tandpasta og sæbe – mens hun blev placeret i en isolationscelle.

  I kølvandet på dette har Ghislaine Maxwells forsvarsadvokat, Bobby Sternheim, skrevet til dommeren i sagen, at hans klient ønsker at udskyde sin strafudmåling, da hun nu ikke kan nå at forberede sig godt nok.

  - Hvis Maxwell fortsat observeres for selvmord, er forhindret i at se sine juridiske papirer, får søvnmangel og er nægtet adgang til rådgivning, vil vi formelt søge om en udsættelse, skriver Bobby Sternheim i sit brev til dommeren.

 27. I dag kl. 08:31

  Afspærringer til Tour de France begynder i dag i København

  Københavnske bilister må væbne sig med en stor portion tålmodighed, når de fra i dag og ugen frem kommer til at møde vejafspærringer og omkørsler i forbindelse med forberedelsen til Tour de France.

  Afspærringerne er nemlig i fuld gang med at blive sat op, så ruterne til Touren kan etableres og tribuner kan bygges, så alt er klar, til når startskuddet lyder fredag, og jagten sættes i gang i kampen om den gule førertrøje.

  H.C. Andersens Boulevard bliver allerede afspærret fra klokken 20.00 i dag, men også på Kongens Nytorv og i Fælledparken bliver der arbejdet på højtryk for at stille klar til den danske Tour-start.

  Du kan læse mere om vejspærringerne i hovedstaden og de danske Tour-etaper lige her.

 28. I dag kl. 08:05

  FE-chef er sigtet for samtaler med journalister og familiemedlemmer

  Efterforskningen af Lars Findsen er foregået ved, at man har aflyttet hans hjem, telefon og sommerhus i adskillige måneder. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

  Statshemmeligheder som blev delt med journalister, familiemedlemmer og en kollega, fik den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, anholdt tilbage i december sidste år.

  Ifølge oplysninger fra Berlingske er Lars Findsen sigtet for ni forhold, hvoraf fire af dem handler om, at han skal have talt med forskellige journalister om statshemmeligheder.

  Fire andre forhold handler, at Findsen har delt oplysninger om lækagesagen med familiemedlemmer og en kollega.

  Det niende forhold handler om en artikel i Berlingske, hvor Østre Landsret dog siden har vurderet, at der ikke var begrundet mistanke. Det skriver Berlingske.

  Hvad Lars Findsen er sigtet for, har ellers været hemmeligholdt, og sagen er foregået bag dobbeltlukkede døre.

  Berlingske har talt med flere end 40 personer med indsigt i sagen, og avisens oplysninger stemmer overens med DR’s research.

  Efterforskningen af Lars Findsen er foregået ved, at man har aflyttet hans hjem, telefon og sommerhus i adskillige måneder.

 29. I dag kl. 07:53

  Nasa skrev historie med raket fra kommercielt australsk rumcenter

  Ifølge Nasa bærer raketten en "miniudgave af Hubbleteleskopet". (Foto: - © Ritzau Scanpix)

  Området ser ikke ud af meget med sine golde omgivelser og næsten røde jord, men i dagens tidlige timer blev der skrevet rumhistorie.

  Fra det nybyggede Arnhem Rumcenter i det nordligste Australien sendte NASA nemlig for første gang en rumraket afsted fra et kommercielt center udenfor USA.

  Det tog ti sekunder og var samtidig første gang i mere end 25 år, at en raket blev sendt afsted fra Australien.

  Ombord på raketten er et teleskop, som blandt andet skal hjælpe forskerne med at undersøge, hvilken betydning stjernernes lys har for beboeligheden på nærliggende planeter. Det skriver BBC.

  Du kan se raketten flyve afsted nedenfor.

 30. I dag kl. 07:43

  Colorado Avalanche slutter 21 års tørke og vinder Stanley Cup

  Justus Annunen fra Colorado Avalanche løfter Stanley Cup-trofæet. (Foto: Julio Aguilar © Ritzau Scanpix)

  NHL-holdet Colorado Avalanche har sikret sig sit første mesterskab i 21 år.

  Det skete med en 2-1-sejr på udebane over Tampa Bay Lightning natten til mandag dansk tid.

  Kampen var den sjette i finaleserien Stanley Cup, som playoffspillet i den bedste nordamerikanske ishockeyliga, NHL, hedder.

  Her spilles bedst ud af syv, og Colorado Avalanche vandt det samlede regnskab 4-2.

  Colorado Avalanche har ikke vundet den prestigefyldte ishockeyturnering siden 2001. I samme periode har Tampa Bay Lightning vundet Stanley Cup tre gange - senest sidste år.

  Det er tredje gang i historien, at Colorado Avalanche vinder Stanley Cup. Første gang var i 1996.

  Forsvarsspilleren Cale Makar fra Colorado Avalanche blev kåret som slutspillets mest værdifulde spiller og løb dermed med Conn Smythe-trofæet.

  Trofæet er opkaldt efter den mangeårige ejer af Toronto Maple Leafs canadieren Conn Smythe, der døde i 1980.

  /ritzau/

 31. I dag kl. 07:34

  Ekspert efter forhandlinger: SAS og piloterne står med en pistol for panden

  Piloterne i SAS har varslet strejke fra d. 29. juni. (Foto: TT News Agency)

  Mange af dem, der har et SAS-logo på flybilletten til sommerferien, krydser fingre i disse dage.

  Piloterne i SAS har varslet, at de strejker fra på onsdag, hvis de ikke kan blive enige med SAS om en ny overenskomst. Samtidig har SAS varslet, at selskabet sender piloterne i lockout, hvis de nedlægger arbejdet.

  Det kan i værste fald betyde, at tusindvis af passagerer ikke kan komme afsted med det fly, de har billet til.

  SAS mødtes derfor med piloterne i går til endnu en omgang forhandlinger i Stockholm.

  Men om en færdig overenskomstforhandling lander inden onsdag, er svært at forudsige, vurderer Laust Høgedahl, der er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

  Han understreger dog, at det er positivt, at parterne er stadig i gang med at forhandle.

  - Nu står man virkelig med pistolen for panden. Det kan gøre, at begge parter måske kan bøje sig ind mod midten, så man bedre kan finde en løsning inden onsdag, siger han.

 32. I dag kl. 07:07

  Regn og torden er på vej

  De fleste i landet vil nok opleve en del regn i dag. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix Denmark)

  Vi nåede nok alle sammen lige at vænne os til det gode og meget svedfremkaldende sommervejr, men nu ændrer det sig altså igen.

  For mandagens vejr giver jyderne et markant fald i temperaturen med dagtemperaturer på kun 15-20 grader.

  Et så markant temperaturfald kan give voldsomt vejr. Derfor har DMI udsendt et varsel om skybrud for store dele af Jylland.

  Varmen fortsætter dog i den østlige del af Danmark, der kan glæde sig over varme og temperaturer op på mellem 25 og måske endda 30 grader. Men også her melder DMI om risiko for skybrud - dog ikke på Bornholm.

 33. I dag kl. 06:57

  Færre børn anbragt, selvom statsminister lovede flere anbringelser

  I sin første nytårstale som statsminister, lød det fra Mette Frederiksen, at flere børn i udsatte familier skulle fjernes fra deres forældre for at give dem en mere stabil barndom.

  - I dag får nogle forældre for mange chancer. Måske i den bedste mening. Men når en 12-årig bliver fjernet fra hjemmet, så ligger der ofte 11 dårlige år bag, sagde statsministeren tilbage i sin tale i 2020.

  Men faktisk er færre børn blevet fjernet fra hjemmet - stik modsat af nytårstalens budskab.

  Det skriver Ritzau på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

  Antallet faldt således sidste år til det laveste i et årti. Her er tallet faldet med 6,6 procent sammenlignet med 2020. Desuden blev der i aldersgruppen 0-5-årige i 2020 lavet 1595 anbringelser. I 2021 var det 1482.

 34. I dag kl. 06:46

  Dobbelt så mange behandles for kokainforgiftning

  Flere bliver behandlet for kokainforgiftning i Danmark, og en af årsagerne er formentlig, at det ulovlige stof er blevet renere.

  Fra 2014 til 2020 er antallet af personer, som blev behandlet for en kokain-forgiftning mere end fordoblet til 544. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

  Sådan en forgiftning kan være rigtig farlig, siger Allan Bach, der er cheflæge for ambulancer og akutlægebiler på Præhospitalet i Region Midtjylland.

  En forgiftning kan blandt andet føre til hallucinationer, paranoia og psykose, forklarer han:

  - Værste tilfælde kan en forgiftning også føre til hjertestop, siger Allan Bach.

  Du kan læse mere om politiets udfordring med det rene kokain her.

 35. I dag kl. 06:34

  Ingen tog mellem Fredericia og Aarhus - togbusser indsat

  Et overgravet kabel, der styrer signalerne, er lige nu skyld i, at der ikke kører tog mellem Fredericia og Aarhus H. Det skriver DSB på Twitter.

  Derfor er der lige indsat togbusser på strækningen.

  Uheldet kan skabe tidsmæssige problemer for dem, der skal rejse videre i landet.

  DSB har på nuværende tidspunkt ingen prognose for, hvornår togtrafikken på strækningen kører normalt igen. Det fortæller de til DR.

 36. I dag kl. 06:17

  Verdensstjerne fordømmer omstridt abortbeslutning

  Billie Eilish er bestemt ikke enig i den amerikanske Højesterets beslutning om at tilbagetrække den føderale abortlovgivning. (Foto: Andrew Kelly © (arkivfoto) Scanpix)

  Billie Eilish brugte ikke kun sin optræden på at synge på scenen til den britiske musikfestival i Glastonbury. Her fik også USA’s Højesteret et par ord med på vejen.

  Det sker efter, amerikanske Højesteret fredag tilbagekaldte den føderale ret til abort i USA. Det betyder, at staterne nu selv må bestemme, om abort er lovligt i deres stat.

  Allerede omkring 26 stater er klar til at ulovliggøre aborten, som ellers har været en amerikansk ret at få siden 1973.

  - I dag er en virkelig sort dag for kvinder i USA, sagde den 20-årige Grammy-vinderen midtvejs i koncerten ifølge Reuters.

  Udover Billie Eilish har kunstnerne Olivia Rodrigo, Idles, Phoebe Bridgers og Lorde også kommenteret den omstridte abortbeslutning på festivalen.

 37. I dag kl. 05:57

  Fire dræbt efter kollaps af tyrefægtertribune i Colombia

  Indbyggere betragter resterne af den sammenstyrtede tribune i byen El Espinal sydvest for Bogota i Colombia. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

  Fire mennesker er blevet dræbt og mindst 30 alvorligt såret, efter en tyrefægtertribune i byen El Espinal i det centrale Colombia søndag kollapsede.

  De dræbte er to kvinder, en mand og et barn, oplyser guvernøren i Tolima-provinsen ifølge Reuters til lokale medier.

  I videoer, som blandt andet er blevet delt på sociale medier, kan man se, hvordan en del af tribunen, der var bygget af træ, styrter sammen ned i arenaen, hvor der foregik et tyreløb i forbindelse med en helligdag.

  Ulykken skete under et tyrefægter-event, der i Colombia kaldes Corraleja. Det er en slags tyre-festival, hvor højdepunktet er dagen, hvor man invitere de modigste folk ned i arenaen for at løbe med tyren. Det fortæller DR's Sydamerika-korrespondent, Kristian Almblad.

  - Billederne vi ser fra byen Espinal i det centrale Colombia, er dybt tragiske. Tribunen, der ser ud til at være udgjort at en slags stilladser, begynder pludselig at styrte sammen, og de folk der befinder sig i denne del af arenaen, vælter til jorden, siger han og fortsætter:

  • På sociale medier er der blevet delt videoer af kollapset, hvor en del af tribunen styrter sammen. (Foto: GOLD RUSH COLOMBIA © Ritzau Scanpix)
  • A part of the grandstand in a bullring collapses during the celebrations of the San Pedro festivities, in El Espinal, Colombia June 26, 2022 in this screen grab obtained from social media video. Gold Rush Colombia/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. (Foto: GOLD RUSH COLOMBIA © Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  - Forfærdelige og kaotiske scener i en begivenhed, hvor vi ved, der også var mange børn på tribunerne.

  Samtlige personer er reddet ud af den sammenstyrtede tribune, oplyser myndighederne, og de sårede, der tæller omkring 70 personer, bliver behandlet på hospitaler både i Espinal, men også i nabobyerne Ibague og Melgar.

 38. I dag kl. 05:54

  Flere og flere forgiftes: Dansk gade-kokain når 90'er-niveau i renhed

  Danske ambulancer og lægebiler måtte i 2020 rykke ud til 544 personer, der var blevet kokainforgiftet. Det er mere end en fordobling fra 229 udrykninger i 2014. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  De danske lægebiler og ambulancer må oftere og oftere rykke ud med blå blink til borgere, der er blevet forgiftet af kokain.

  Faktisk er antallet af borgere, der er blevet behandlet for en kokainforgiftning mere end fordoblet siden 2014, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

  I 2014 blev 229 mennesker behandlet for en forgiftning, men i 2020 havde 544 personer indtaget kokain, der endte med at forgifte dem.

  En forgiftning er ikke til at spøge med, forklarer Allan Bach, der er cheflæge for ambulancer og akutlægebiler på Præhospitalet i Region Midtjylland og selv er kørt ud til folk med kokainforgiftninger.

  - Folk er psykisk og motorisk urolige, nogen er blevet hallucinerende, andre er blevet psykotiske eller paranoide. I de allerværste tilfælde ender det med, at dem, der har taget kokain, får hjertestop, siger Allan Bach.

  Den markante stigning i antallet af behandlinger for forgiftning er sket, mens kokainen er blevet renere.

  Vi kan godt se, at der er mere kokain til stede i de forskellige områder, hvor vi kommer. Der er flere folk, som har kokain på sig.
  Lennart Rosenberg Glerup, Østjyllands Politi

  Siden 2015 er renheden - og dermed kokainens styrke - mere end tredoblet fra omkring 20 procent til 67 procent i 2021.

  Et niveau af kokain-renhed, man sidst så i Danmark, da Oasis toppede hitlisterne med "Wonderwall" i 1995.

  Det fortæller Christian Lindholst, institutleder på Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet, som analyserer de stoffer, politiet konfiskerer.

  - Det er en ret markant stigning i renheden, siger han og påpeger, at samme niveau af renhed ikke er set i Danmark siden midten af 1990'erne.

  Stoffet bliver altså i mindre grad blandet op med ting som kreatinpulver, knuste hovedpinepiller, koffein eller andre tilsætningsstoffer.

  - Igennem en årrække har vi observeret flere og flere prøver med kokain, hvor man egentlig bare får stoffet helt ufortyndet fra Sydamerika, siger Christian Lindholst.

  Renere kokain betyder stærkere kokain, og en del tyder på, at det er sværere at vriste sig ud af en afhængighed af stærk kokain.

  - Set fra et sundhedsforebyggende perspektiv er det ikke så godt, at stofferne bliver renere, for vi ser en tendens til, at flere unge søger hjælp for at komme ud af et kokainmisbrug. Det falder sammen med stigningen i renheden, siger Christian Lindholst.

  Det er farligt, når stoffet er stærkere, for man risikerer i højere grad en forgiftning.
  Kari Grasaasen, chefkonsulent, Sundhedsstyrelsen

  Han mener, det er påfaldende at kokainens renhed og den stigende brug for misbrugsbehandling stiger i samme periode, men understreger, at det er svært at drage en direkte parallel mellem de to tendenser. Han fortæller, at han baserer sig på Sundhedsstyrelsens data om unge i misbrugsbehandling.

  Institutlederen fortæller dog, at renheden i stofferne stadig svinger meget - fra 14 procent og helt op til 90 procent.

  Chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kari Grasaasen peger også på, at den stærkere kokain samt den svingende renhed er medvirkende årsag til, at flere og flere får en kokainforgiftning.

  - Det er farligt, når stoffet er stærkere, for man risikerer i højere grad en forgiftning. Variationen betyder også noget, for du ved jo reelt ikke, hvor stor styrken er, når du tager det, siger hun.

  Udover den renere kokain nævner Kari Grasaasen også en generel stigning i brugen af kokain som årsag til de mange forgiftninger.

  Når Østjyllands Politis specialpatrulje er på narkokontrol i nattelivet, støder de oftere og oftere på østjyder, der har taget en euforiserende opkvikning med i baglommen.

  Det samlede antal beslaglæggelser af kokain er nemlig stigende i politikredsen, fortæller Lennart Rosenberg Glerup, der er afdelingsleder i specialpatruljen.

  - Vi kan godt se, at der er mere kokain til stede i de forskellige områder, hvor vi kommer. Der er flere folk, som har kokain på sig, så vi har flere af de mindre beslaglæggelser, siger han.

  Anders Wølke er bachelor fra Aarhus Universitet. Han har ikke selv prøvet kokain, men vurderer, at en ung i Aarhus ville kunne skaffe en pose med det hvide pulver inden for 10-15 minutter. (© (c) privatfoto)

  I Aarhus er bachelor i international virksomhedskommunikation i spansk, Anders Wølke, til fest med sine venner i Botanisk Have.

  Han understreger, at han aldrig selv har brugt kokain, men genkender godt politiets billede af en stigende tilgængelighed af det ulovlige stof.

  - I Aarhus er det relativt nemt at skaffe kokain. Det er nemt at få fat på, og der er af og til nogen, der henvender sig til os unge, når de kan se, der er fest. Har man telefonnummeret, så bliver det leveret på 10-15 minutter, siger han.

  Østjyllands Politis egen tese er, at den høje renhed i kokain, der fås på gaden, også virker som et salgstrick for byens pushere.

  - Vi har en teori om, at man slår på kvaliteten. På den måde foregår der også en kamp på markedet om at have den bedste kvalitet af det, der sælges, siger Lennart Rosenberg Glerup.

  I 2021 var udgjorde kokain 16 procent af de stoffer, politiet beslaglagde i Østjylland. På førstepladsen ligger hash, som udgjorde 60 procent af beslaglæggelserne.

 39. I dag kl. 05:51

  Toiletskyl og vaskevand skal renses bedre: Kommuner truer med politianmeldelser

  På private landejendomme, der ikke er tilsluttet kloak, skal spildevandet renses, inden det ledes ud i naturen. Nu sætter flere kommuner ind for få bugt med forureningen i det åbne land. (© DR)

  Når du trækker ud i toilettet eller tænder for bruseren, vil vandet i langt de fleste boliger forsvinde ud i kloakken.

  Men omkring 100.000 ejendomme på landet er ikke tilsluttet kloaksystemet, og leder derfor spildevandet ud i naturen, hvor det risikerer at ende i det nærmeste vandløb eller sø.

  Og har husstandene ikke installeret et mindre renseanlæg, hvor spildevandet renses først, så risikerer de nu at få et påbud fra kommunen.

  Flere kommuner sætter nemlig nu turbo på indsatsen med at stoppe forureningen i det åbne land.

  Eksempelvis genoptager Faxe Kommune 648 sager, hvor husstande tidligere har fået påbud om at rense deres spildevand. Hvis borgerne i sidste ende nægter at følge påbuddet, vil det blive fulgt op med politianmeldelser, siger flere lokalpolitikere.

  Blandt andre formanden for Faxe Kommunes Teknik- og Miljøudvalg, Dorthe Egede Borg (V).

  - Jeg håber da, at vi i de fleste tilfælde kommer frem til en god løsning med borgeren. Men det er klart, i de allerværste tilfælde kan det ende med en politianmeldelse.

  Det samme gælder i Sorø kommune, hvor to borgere allerede er meldt til politiet, og hvor 45 gamle sager nu bliver taget op på ny.

  Kommunen har dog også selv en del af skylden for, at sagerne er trukket ud, erkender Bo Christensen (K), der er formand for Natur, Teknik og Planudvalget i Sorø Kommune.

  - Vi har måske i de seneste år forsømt at have en opmærksomhed på det her område. Det har måske også betydet, at der er nogen, der har følt, at de kunne slippe under radaren, fordi at der ikke skete mere fra kommunens side, selvom de egentlig havde fået et påbud, siger han.

  Én af dem, der risikerer en politianmeldelse, er Holly Hjorth, der bor på en landejendom uden for Faxe.

  Hendes spildevand udledes fra en septiktank til en grøft på hendes grund.

  De seneste ni år har hun dog kæmpet mod kommunen, der mener, at spildevandet forurener den nærliggende å, og derfor har påbudt hende om at rense det. Kommunen har nemlig testet nedsivningen ved at fylde 800 liter vand iblandet et sporingsstof i hendes septiktank. Få timer senere kunne vandet spores i den nærliggende å.

  Alligevel mener Holly Hjorth ikke, at hendes spildevand forurener åen.

  - Man kan jo aldrig bruge 800 liter vand på en gang. Selvom vi stod alle sammen og åbnede alle vandhaner og tændte opvaskemaskine og vaskemaskine, så er det fuldstændigt ude i hampen,siger hun.

  Holly Hjorth har været med til at stifte foreningen Fair Spildevand, der i årevis har kæmpet mod kommunernes krav om rensning af spildevandet på landejendomme. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR)

  Derfor mener hun, at det er uretfærdigt, at hun skal bruge op mod 100.000 kroner på et mini-renseanlæg, som kommunen påbyder.

  - Hvis jeg havde boet et andet sted, hvor jeg virkelig forurenede, så gjorde jeg da også noget. Jeg vil jo også gerne have, at verden bliver et rent sted at være.

  Selvom kampen mod kommunen indtil videre har varet ni år, så ved Holly Hjorth ikke, hvor længe hun kan blive ved.

  - Som regel er det jo det offentlige, der får skovlen under os alle sammen. Så måske jeg giver op på et tidspunkt.

  Holly Hjorth har været med til at stifte foreningen Fair Spildevand, der i årevis har kæmpet mod – hvad foreningen betragter som – usaglige krav om rensning af spildevandet på landejendomme.

  Miljøstyrelsen vurderer, at alle kommuner vil være i mål med indsatsen inden udgangen af 2027.

 40. I dag kl. 05:50

  De første afspærringer til Tour de France-starten begynder i dag: 'Vi ved godt, at det generer københavnerne'

  Tour de France i København (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

  I dag bliver forberedelserne til cykelcirkusset i Københavns gader for alvor tyvstartet.

  H.C. Andersens Boulevard, en af hovedstadens trafikale pulsårer, bliver afspærret fra klokken 20.00, så der kan gøres klar til starten på cykelløbet Tour de France i Københavns gader.

  Men også på Kongens Nytorv og i Fælledparken bliver der arbejdet på højtryk for at stille klar til den danske Tour-start på fredag.

  Det kommer naturligvis til at trykke den københavnske trafik, at der foretages så stort et indgreb, fortæller Mikkel Mindegaard, der er enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

  - Vi har prøvet at spærre H.C. Andersens Boulevard af før i forskellige henseender, og vi ved bare, at det giver et massivt tryk på det trafikale. Allerede fra i morgen aften og især tirsdag er beskeden til folk: Lad være med at tage bilen ind til byen, hvis det ikke er absolut nødvendigt.

  - Vi er vant til både maratonløb, Royal Run og Distortion, som er et rigtig stort indgreb i byen, men vi skal nok i hvert fald tilbage til VM i landevejscykling i 2011 for at komme op i en skala, der ligner det her, siger Mikkel Mindegaard.

  Han fortæller, at man har holdt møder med både borgere, lokaludvalg og lokale erhvervsdrivende, og der har de kun mødt stor forståelse for, at store dele af byen vil være afspærret.

  Men særligt i målområdet på første etape, lige ud for Rådhuspladsen på H.C. Andersens Boulevard, er der ingen vej udenom at spærre af allerede fra mandag, så montørerne kan få et sikkert arbejdsmiljø.

  - De kommer stort set til at arbejde i døgndrift for at kunne nå det. Vi har presset dem så meget som muligt, fordi vi godt ved, at det er en kæmpe belastning for københavnerne og trafikanterne. Vi har gjort, hvad vi kunne, for at det bliver så kort tid som muligt.

  - Vi ved godt, at det generer københavnerne, når man spærrer byen af, siger Mikkel Mindegaard.

  Tour de France-chefen, Christian Prudhomme, tænder det officielle nedtællingsur til den danske Tour-start. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

  Enkeltstartsruten i Københavns gader er cirka 13 kilometer lang, og den skal indhegnes på begge sider af vejen. Indhegningen bliver de klassiske metalhegn, man kender fra andre cykelløb eller lignende arrangementer.

  Selve indhegningen af ruten i Københavns gader begynder først natten til fredag. Men med 13 kilometers rute, der skal indhegnes på begge sider, så tager det også sin tid at opstille et 26 kilometer langt hegn.

  Hvert stykke hegn er et par meter langt, og så kan man jo selv begynde at gange op, indtil man når 26 kilometer, griner Mikkel Mindegaard, men han forsikrer, at det hele er planlagt ned til mindste detalje.

  - Vi starter med hegnet natten til fredag klokken 1, og aftalen med franskmændene er, at det skal være færdigt klokken 12 på fredag, og så får de en helt færdig rute overleveret, hvor der både er etableret fodgængerpassager, beredskabssluser og alt, hvad der skal stilles op af kilometerporte, bander, tribuner og så videre.

  - Vi gør det, at lørdag holder vi ruten afspærret, så københavnere og byens gæster kan få lov til at køre den her historiske Tour de France-rute rundt i København i eget tempo. Det gør, at vi holder ruten, og dermed også afspærringerne, intakt helt indtil om eftermiddagen på lørdag, siger Mikkel Mindegaard.

  H.C. Andersens Boulevard bliver dog først helt genåbnet mandag den 4. juni om morgenen.

  Ruten for den 13 kilometer lange enkeltstart i Københavns gader.
 41. I dag kl. 05:46

  350.000 danskere har over en milliard kroner til gode i feriepenge

  Der er muligvis råd til en ekstra stor is eller en ny skjorte til sommerferien.

  350.000 danskere har 1,3 milliarder kroner til gode i feriepenge, som skal hæves senest 30. september.

  Det fortæller ATP til Ritzau.

  Og det er en god idé at logge ind på borger.dk. For hvis man slet ikke vælger at hæve feriepengene, overgår hele beløbet til statskassen, hvorefter det bliver delt ud til forskellige formål.

  Det er dog ikke alle, der kan overføre feriepengene til deres konto. Hvis man står i en situation, hvor man skylder det offentlige penge, vil feriepengene gå til at betale det beløb, man skylder.

 42. I går kl. 23:50

  Et hus er sprængt i luften nær Birmingham i England

  Et hus er blevet sprængt fuldstændigt i luften i Birmingham-forstaden Kingstanding i Midtengland. Det skriver The Birmingham Mail.

  Resterne af huset står i flammer, og de omkringliggende huse er også blevet beskadiget ved ulykken.

  Ifølge West Midlands Police er der tilskadekomne, men det vides endnu ikke hvor mange, og hvor svært sårede de er. Det er endnu ikke klart, hvad der har forårsaget eksplosionen, som fandt sted omkring klokken 21.40 dansk tid.

  Politi, brandvæsen og ambulancer er i et stort antal til stede på ulykkesstedet.

 43. I går kl. 23:18

  35-årig tysk kvinde havde omkring 90 slanger i sin lejlighed: I livsfare efter giftigt bid

  En 35-årig kvinde fra den lille by Sehlde i Niedersachsen, Tyskland, svæver i livsfare efter at være blevet bidt i fingeren af en af sine egne klapperslanger. Det meddeler det lokale politi ifølge NDR.

  Hun blev først behandlet på det lokale sygehus, men da hendes tilstand blev værre, blev hun overført til den medicinske højskole i Hannover, hvor hun fik en modgift.

  Da politiet undersøgte kvindens lejlighed, viste det sig, at hun havde omkring 90 slanger der. Man måtte tilkalde eksperter, som kunne konstatere, at mange af slangerne, der blev opbevaret i kasser stablet oven på hinanden, var underernærede og dehydrerede. Slangerne blev taget fra lejligheden, hvor kvinden også holdt katte.

  Myndighederne undersøger nu, om kvinden lovligt kunne holde de mange slanger i hjemmet - både i forhold til dyreværnslovgivning og i forhold til den fare, som slangerne udgjorde for de andre mennesker i den lille by med 900 indbyggere.

 44. I går kl. 22:50

  Tribune styrter sammen under tyrefægtning: Mindst fire er dræbt

  Mindst fire mennesker er døde, og flere hundrede er sårede, efter at en tribune styrtede sammen under en tyrefægtning i det centrale Colombia. Og det forventes, at dødstallet stiger. Det skriver BBC, som citerer lokale medier.

  Optagelser viser, hvordan en trætribune fyldt med tilskuere styrter sammen. Herefter ses folk løbe væk i panik. Ulykken er sket i El Espinal, som ligger i Tolima-departementet.

  Det lokale byrådsmedlem Iván Ferney Rojas siger, at byens hospital og ambulancetjeneste ikke kan følge med antallet af kvæstede.

  Ulykken skete i forbindelse med en såkaldt 'corraleja'-begivenhed, hvor tilskuerne opfordres til at komme ind i arenaen sammen med tyrene. En tyr er flygtet og har skabt panik i området.

 45. I går kl. 22:30

  Rute 21 er ryddet og åben igen efter frontalt sammenstød

  Oprydningen er færdig, og bilinspektøren har undersøgt ulykkesstedet, efter at to biler tidligere i dag stødte frontalt sammen på Rute 21 ved Højby i Odsherred. Det meddeler Midt- og Vestsjællands Politi på Twitter.

  Det var nødvendigt at lukke vejen, som udgør en vigtig færdselsåre for bilister på vej til og fra Odden Færgehavn, i flere timer efter ulykken.

  To tilskadekomne personer blev ifølge politiet bragt til Rigshospitalet, mens to andre blev kørt til Holbæk Sygehus.

 46. I går kl. 22:02

  Presset letter på klinikker for coronasenfølger

  Presset forsvinder fra klinikkerne, der behandler coronasenfølger. Bispebjerg og Frederiksberg Hospital i Region Hovedstaden er et af de hospitaler, der oplever et fald. Her er antallet af månedlige henvisninger med coronasenfølger faldet fra cirka 200 til 30, fortæller lægefaglig vicedirektør Kirsten Wisborg.

  - Vi har i det her halvår set markant færre henvisninger til vores senfølgeklinikker end det, vi så, da vi åbnede klinikkerne i starten af 2021, siger hun.

  Generelt er erfaringen, at jo mildere et sygdomsforløb med covid-19 en patient har, des mindre er risikoen for at få alvorlige senfølger. Det kan være en del af forklaringen på, at man flere steder i landet oplever færre henvisninger med coronasenfølger.

 47. I går kl. 21:43

  SE BILLEDERNE: Amerikanske Pride-parader er igen en vigtig politisk markering

  • I New York fik Pride-paraden igen karakter af en politisk demonstration. (Foto: Brendan MCDermid © Ritzau Scanpix)
  • Glade mænd i bar kasse danser gennem New Yorks gader. (Foto: Brendan MCDermid © Ritzau Scanpix)
  • Selvom Pride-paraden er politisk, er der stadig fuld af fest og glæde. (Foto: Brendan MCDermid © Ritzau Scanpix)
  • Selvom LGBT+-miljøet stadig skal kæmpe for sine rettigheder, er der også plads til smil og glæde under Priden. (Foto: Brendan MCDermid © Ritzau Scanpix)
  • Regnbueflaget har fået et ekstra hjerte under Pride-optaget i New York City. (Foto: Brendan MCDermid © Ritzau Scanpix)
  • Masser fjer, dans og kulørte hovedprydelser i New York City. (Foto: Brendan MCDermid © Ritzau Scanpix)
  • Regnbueflag og åbne busser under Priden i New York City. (Foto: JEENAH MOON © Ritzau Scanpix)
  • Et gedekid er kommet med til Pride i Raleigh, North Carolina. (Foto: ALLISON JOYCE © Ritzau Scanpix)
  • En mand, som ikke er begejstret for LGBT+-miljøet, møder Pride-paraden i Raleigh, North Carolina. (Foto: ALLISON JOYCE © Ritzau Scanpix)
  • En drag queen viser bogen "Drag Queen Story Hour" frem under Pride-paraden i Raleigh, North Carolina. (Foto: ALLISON JOYCE © Ritzau Scanpix)
  1 / 10

  Konfetti, glitter, store regnbueflag og glade dansere. Sådan er vi vant til at se de store Pride-parader, der fejrer mangfoldighed og kærlighed på tværs af køn og seksualitet. Men i USA har årets Pride-parader igen fået karakter af en vigtig politisk manifestation i kølvandet på, at den konservative højesteretsdommer Clarene Thomas har signaleret, at man skal genoverveje rettigheden til ægteskab mellem mennesker af samme køn.

 48. I går kl. 20:50

  Klinikker oplever markant fald i antallet af patienter, der bliver henvist med coronasenfølger

  Aalborg Universitetshospital er et af de steder, hvor man oplever færre henvisninger af patienter med coronasenfølger. (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger)

  Presset forsvinder fra klinikkerne, der behandler coronasenfølger.

  Bispebjerg og Frederiskberg Hospital i Region Hovedstaden er et af de hospitaler, der oplever et fald. Her er antallet af månedlige henvisninger med coronasenfølger faldet fra cirka 200 til 30, fortæller lægefaglig vicedirektør Kirsten Wisborg.

  - Vi har i det her halvår set markant færre henvisninger til vores senfølgeklinikker end det, vi så, da vi åbnede klinikkerne i starten af 2021, siger hun.

  Også i Aalborg er antallet af henvisninger med coronasenfølger faldende, hvor man lige nu mærker en halvering, i forhold til da det var på sit højeste, vurderer ledende overlæge på Aalborg Universitetshospital Steffen Kristensen.

  - Det er svært at sige præcis, hvad det skyldes. Vi ser jo kun dem, der bliver henvist.

  - Det skyldes jo enten, at der er færre, der får senfølger, eller også er det måske, fordi den her tilstand, som var noget helt nyt og ubekendt, da coronabølgerne startede, nu ikke længere er en ubekendt tilstand, og de praktiserende læger i langt højere grad selv kan løfte opgaven, siger Steffen Kristensen.

  Generelt er erfaringen, at jo mildere et sygdomsforløb med covid-19 en patient har, des mindre er risikoen for at få alvorlige senfølger. Det kan være en del af forklaringen på, at man flere steder i landet oplever færre henvisninger med coronasenfølger, påpeger både Steffen Kristensen og Kirsten Wisborg.

  - Der er i hvert fald en klar sammenhæng mellem, at dem, der har været alvorligt syge, og så syge, at de har været indlagt og i respirator, de har også markant flere alvorlige senfølger. Det ved vi efterhånden med ret stor sikkerhed, siger Steffen Kristensen.

  Omikronvarianten, som stod for hovedparten af smittetilfældene i vinterens bølge, giver generelt mildere sygdomsforløb, forklarer Kirsten Wisborg.

  - Det er en af grundene, at vi har haft en anden variant af covid i den seneste bølge. Det er helt sikkert også, fordi så mange nu er vaccineret. Selvom vaccinerne måske ikke beskytter i så høj grad mod smittespredning, så beskytter de mod, at man bliver alvorlig syg, hvis man bliver smittet, siger Kirsten Wisborg.

  Kirsten Wisborg peger på den store vaccinationsgrad i Danmark som en mulig del af forklaringen på, hvorfor flere coronasenfølgeklinikker oplever et fald i antallet af henvisninger. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

  Bevillingerne til klinikkerne for coronasenfølger står til at udløbe til nytår. Selvom antallet af henvisninger af patienter med coronasenfølger er faldende flere steder i landet, så skal der stadig tages hånd om patienterne med coronasenfølger.

  På Aarhus Universitetshospital oplever man, lige som på Aalborg Universitetshospital og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, også et fald i antallet af henvisninger af patienter med coronasenfølger, fortæller professor Lars Østergaard.

  - Senfølgeklinikkens fremtid er stadig uafklaret, og det er, fordi det er vanskeligt at vurdere, hvad det fremtidige behov vil være. Der er dog ingen tvivl om, at vi ser væsentligt færre med senfølger nu, end vi gjorde i starten af pandemien.

  - Jeg tror bestemt, man vil tage hånd om de patienter, der har et behov for dels videre opfølgning og optræning, og de nye, der måtte komme til. Men det er ikke nødvendigvis sådan, at det behøver at være en klinik af den karakter, vi kender i øjeblikket, siger Lars Østergaard.

  Kirsten Wisborg er enig i Lars Østergaards udlægning, og hun er med det nuværende antal af henvisninger ikke bekymret for at lægge behandlingen af coronasenfølger ind i det daglige virke.

  - Nu kender vi langt mere til covid-19 og senfølgerne, som patienterne får, og jeg forestiller mig, at det dermed bliver mere en del af den normale opgave, vi skal løse. Vi skal jo stadig hjælpe de patienter, der har senfølger efter covid-19, ligesom vi skal hjælpe andre patienter, der kan have senfølger efter andre infektionssygdomme, siger hun.

 49. I går kl. 20:48

  Polsk partileder afviser 'vestligt syn på LGBT-rettigheder'

  Lederen af Polens konservative regeringsparti, Jaroslaw Kaczynski, har i en tale afvist, at landet vil bøje sig for det, han kalder 'et vestligt syn på LGBT-rettigheder'.

  Ved et møde i den nordpolske by Grudziadz beskrev han en situation, hvor en person, der hedder Wladyslaw, kom på arbejde og insisterede på at blive kaldt et kvindenavn, Zosia.

  - Og i følge hvad Vesten anbefaler os, så skal alle bare rette sig efter det. Vi vil ikke kigge ind i nogens soveværelser, men samtidig vil vi opretholde normaliteten, sagde Kaczynski ifølge AP.

  Kaczynski var vicepremierminister, indtil han forlod posten for få dage siden for at forberede partiet på næste års parlamentsvalg, men som partileder styrer han reelt stadig Polen.

 50. I går kl. 20:12

  Manden bag det grønlandske flag er død

  Thue Christiansen, der skabte det grønlandske flag, Erfalasorput, er død. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

  Skaberen af det grønlandske flag, Thue Christiansen, er død. Han er sovet ind i sit hjem i Hals efter længere tids sygdom. Det oplyser familien ifølge det grønlandske medie Sermitsiaq.

  Thue Christiansen vil blive mindet i Hou Kirke onsdag den 29. juni, og han vil blive bisat på et senere tidspunkt i Nuuk.

  Det grønlandske flag blev indført på den grønlandske nationaldag den 21. juni 1985. Forinden var der både en konkurrence og en lang debat om, hvilket flag man skulle bruge.

  Flaget kaldes Erfalasorput, hvilket betyder 'Vores Flag'.

  Thue Christiansen har forklaret, at den hvide stribe symboliserer gletscherne og iskappen, som dækker omkring 80 procent af Grønland, den røde stribe symboliserer havet, den røde halvcirkel er solen, og den hvide halvcirkel er isbjergene og pakisen. Flaget er rødt og hvidt for at vise forbindelsen til Danmark.

Mere fra dr.dk