
Tredje dag af FN's klimakonference i København kom især til at handle om det danske dokument, der er blevet lækket til den britiske avis "The Guardian".
Dokumentet er et udkast til en global klimaaftale. Det lægger blandt andet op til, at ulandene i fremtiden skal påtage sig bindene aftaler om at reducere CO2 - det behøvede de ikke i Kyotoaftalen.
DR's udlandsredaktør Thomas Falbe fremhæver følgende tre ting ved 3. dag af topmødet.
Formanden for G77, der består af 134 udviklingslande, leverede et hårdt udfald mod Lars Løkke Rasmussen på dagens topmøde.
Lumumba Stanislaus Di-Aping beskyldte den danske statsminister for at underminere topmødet og kaldte det for en fornærmelse mod topmødets formand Connie Hedegaard. Han understregede også, at hverken dokumentet eller principperne i det kan danne grundlag for en aftale.
Den meget skarpe tone fortæller ifølge Thomas Falbe også noget om, hvor høje forventninger ulandene har til en aftale. De forventer en stor omfordeling af verdens goder og står til at blive slemt skuffede.
Tonen i dag var så skarp, at der blev talt om, at topmødet skulle suspenderes, indtil formanden Connie Hedegaard havde afvist dokumentet fuldstændigt. Hun har i dag brugt alle sine diplomatiske kræfter på at berolige ulandene og slå fast, at dokumentet kun er et udkast, der aldrig har været på bordet.
En interessant tendens, som også kunne iagttages i dag, var, at presset for at få en aftale på plads, faktisk tager til, mener Thomas Falbe.
Trods tumulten omkring det lækkede dokument, er der et stigende pres for, at der ligger en aftale klar, når de mange landes ministre kommer i weekenden og i næste uge.
Thomas Falbe peger på, at der er fire store knaster i forhandlinger, som fylder meget i øjeblikket. Det er:
- •
hvor meget og hvor hurtigt skal de rige lande reducere deres CO2-udslip?
- •
hvordan skal ulandene opdeles, så lande som Indien og Kina også forpligter sig til at begrænse deres udledning?
- •
hvor meget skal de fattigste lande kompenseres for at reducere deres udledning?
- •
hvordan sikrer man, at løfterne om hjælp til ulandene, også siden vil blive fulgt op af handling?
I kalenderen herunder kan du se de vigtigste begivenheder, der finder sted under klimatopmødet resten af denne uge og næste uge.