Et lækket dansk udspil til en global klimaaftale kan true et succesfuldt resultat på FN's klimatopmøde i København, advarer G77-gruppen, som tæller 130 udviklingslande, heriblandt Kina.
Advarslen kom fra Di-Aping fra Sudan på et pressemøde her til aften i Bella Center i København.
Baggrunden er et dansk dokument fra slutningen af november, som The Guardian omtaler. Ifølge avisen er dokumentet et udkast til, hvordan en klimaaftale kan skrues sammen.
Avisen skriver, at de rige lande ifølge udkastet får lov til at udlede langt mere CO2 end de fattige. Det vækker -ligesom en finaseringsmodel via Verdensbanken- vrede blandt ulandene.
- Forslaget fra statsminister Lars Løkke Rasmussen nævner ikke ulandenes behov, men fremmer alene industrilandenes interesser, siger Di-Aping.
Men der findes ikke et hemmeligt dansk udkast til den endelige tekst, der skal beskrive indholdet i en ny global klimaaftale. Der er mange forskellige papirer i omløb, lyder meldingen fra både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Klima- og Energiministeriet.
- I en proces som denne cirkulerer der masser af forskellige arbejdspapirer, der bruges til uformelle konsultationer med masser af forskellige parter, som kommer med masser af input, der bruges til at afprøve synspunkter. Derfor cirkulerer der mængder af papirer fra mange forskellige parter nede i maskinrummet. Det er helt normalt, hedder det i en erklæring fra ministrene.
De fattige lande overvejer ikke at udvandre fra topmødet, men vil forhandle til den bitre ende, for sagen er for vigtig, siger ambassadør Lumumba Stanislaus Di-Aping, der er talsmand for G77-gruppen.
- Vi har ikke råd til fiasko i København. Vi må finde en vej til en retfærdig aftale, der kan redde verden. Men vi vil ikke underskrive en uretfærdig aftale, som dømmer 80 procent af verdens befolkning til lidelse og uretfærdighed.
Han giver ikke meget for de midler, der diskuteres som hurtig klimahjælp til ulandene, nemlig 10 milliarder dollar årligt i 2010-2012.
- For 10 milliarder dollar kan vi ikke købe kister nok til befolkningen i den tredje verden. Der er ikke penge nok til, at I kan købe jer ud af at begrænseCO2-udslippet, siger han henvendt til den rige verden.
For den norske regering har grebet hurtigt ind for at stoppe den.
Det skriver nyhedsbureauet NTB.
- Det har ikke været muligt for parterne at finde en løsning. Jeg har derfor foreslået tvungen lønnævn.
- Den varslede optrapning er kritisk i dagens situation, siger beskæftigelsesminister Marte Mjøs Persen fra Arbejderpartiet og hentyder til både energikrise og krigen i Ukraine.
Den kortvarige strejke førte til, at de norske felter Gudrun, Oseberg Syd og Oseberg Øst måtte lukke.
Verdens bedste fodboldspiller misser EM efter knæskade
Ballon d'Or-vinderen Alexia Putellas fra Spanien er ude af kvindernes forestående EM-slutrunde med en korsbåndsskade.
Det meddeler Det Spanske Fodboldforbund (RFEF) ifølge Reuters.
Tidligere mandag meddelte forbundet, at 28-årige Putellas havde fået et vrid i knæet under træning, og at hun skulle undersøges nærmere.
Nu er diagnosen klar, og den betyder et farvel til EM for Barcelona-stjernen, der har ødelagt korsbåndet i venstre knæ.
Verdens bedste fodboldspiller i 2021 var stjernen på det spanske hold, som i gruppespillet skal møde Danmark. Tyskland og Finland er de to øvrige hold i gruppen.
Offensivspilleren debuterede på det spanske landshold tilbage i 2013 - faktisk i en testkamp mod Danmark i Vejle.
Der venter nu Putellas en lang pause, mens Spanien skal forsøge at skaffe sig EM-succes uden stjernens hjælp på banen.
Julen varer lige til… sommerferien? Eller det gælder i hvert fald for produktionen af julesmåkager.
For lige nu hænger duften af julekager allerede tungt i luften hos den midtjyske småkage-virksomhed Kelsen Group i Nørre Snede.
Travlheden skyldes, at man tidligere end normalt skal have sendt julesmåkager til USA, fordi tonsvis af småkager ikke nåede frem til jul sidste år.
- Normalt sender vi varerne, så de præcis rammer de amerikanske distributionscentre, når der er behov for dem. Men baseret på situationen fra sidste år har vi besluttet i samarbejde med kunderne at lægge et større tidsinterval ind, så der er større chance for, at produkterne når frem, fortæller han.
Tingene kommer til at være anderledes under årets udgave af The British Independent Film Awards (BIFA), der hylder det bedste inden for britisk uafhængig filmkunst.
For den 25. udgave af showet bliver kønsneutralt, skriver underholdningsmediet Deadline.
Derfor fjernes eksempelvis kategorierne "Årets Skuespiller" og "Årets Skuespillerinde", mens man i stedet tilføjer "Årets Bedste Hovedrolle" og "Årets Bedste Birolle".
Derudover tilføjes der også andre helt nye kategorier, som for eksempel "Årets Nye instruktør" og to nye musikpriser.
Ved at gøre showet kønsneutralt følger BIFA i fodsporene på store prisshows som Berlin Film Festival, MTV Movie Awards og the BRIT, som alle har gjort det samme.
Korrespondent tester billige tyske togbilletter:Jeg føler mig som formpresset dåsekød i en svedig menneskelasagne
For ni euro kan man i en hel måned rejse ubegrænset i de fleste regionaltog, S-tog og metroer i Tyskland til og med august. Korrespondent Michael Reiter tester den tyske togform.
En togtur langs floden Rhinen med udsigt til vinbjerge og ridderborge. Et ridt i et prustende damptog gennem Harzens nationalpark. Eller med skinnebussen langs solskinsøen Usedoms glitrende hvide sandstrande…
Alt det ser jeg, når jeg lukker øjnene.
Når jeg åbner dem, står jeg som formpresset kød i en dåse. Med næsen i min svedende sidemands armhule. I en finsk sauna forklædt som forstadstog, der snegler sig over skinnerne med stop ved hver station.
Jeg kunne have levet drømmen, som Tysklands ny billigtogbillet, 9-Euro-Ticket, lokker med:
Gør fri brug af de fleste tyske regionaltog, S-tog og metroer i en hel måned - for et beløb, der svarer til en stor fadøl i København. Se det store lands smukkeste sider fra dit togvindue: Rhinen, Harzen, Usedom.
Korrespondenten nyder udsigten til den smukke tyske natur.
Det jeg i stedet ser gennem fedtede ruder: Bönen, Unna, Schwerte. Ruhrdistriktets gråt-i-gråt industribyer danner bagtæppe for sidste etape af vores maraton med tyske bumletog.
Men lige bag horisonten venter målet: storbyen Köln med sin pragtfulde domkirke og de mange hyggelige bryghuse. Og ved den tanke kan min tørre tunge næsten fornemme den læskende lokale øl, Kölsch, piske henover smagsløgene.
Og mens jeg svælger i min fantom-øl, spoler vi lige tiden tilbage til starten på discountrejsen med de tyske baner.
Normalt ville vi nok ikke tilbagelægge godt 600 kilometer for et par friske fadbamser. Hjemme i Berlin kan man trods alt blive pænt morsom for de mellem 800 og tusind kroner, det ville koste at tage det direkte lyntog til Köln.
Min rute fra Berlin til Köln på omkring 600 kilometer.
Men når man til og med august kan tage turen for kun 67 kroner – og endda kan slå et smut forbi domkirken på en sommersval fredag aften - så virker det pludselig som en indlysende sjov idé. Så gør det ikke spor, at rejsen med fem forskellige regionaltog tager over dobbelt så lang tid som med lyntoget.
Og således lægger jeg mig bagerst i stimen af klatøjede pendlere, der stiger ombord på et af de tidlige morgentog ud af Berlin. Med mig har jeg DR Nyheders tyske fotograf, Gregor. Vi dokumenterer rejsen med vores mobiler – til TV-Avisen og dr.dk – for det tilfælde, at I andre også drømmer om at køre Tyskland tynd på skinner.
- Altså, i dag fungerer alt fremragende. Indtil videre kan vi ikke klage, siger en smilende tysk kvinde, Helga Schuster, mens vi står på perronen i Magdeburg og venter på næste tog vestover.
Hun og hendes mand er fra Chemnitz i Tysklands sydøstlige hjørne - og på vej på spontan ferie i nordvesttyske Bremen. Øjnene stråler, som var de to på jordomrejse. Og begge er mægtigt tilfredse med, at eventyret kun koster ni euro pr. person.
- Alting bliver jo dyrere, fastslår Helga, der er pensionist.
Helga Schuster er på vej til Bremen med sin mand - og er godt tilfreds med kun at betale ni euro for hele turen.
At der indtil videre ikke er noget at klage over, er slet ikke så selvfølgeligt.
På blot en måned har Tysklands billetkontorer, automater og apps spyttet over 21 millioner billigbiletter ud til folket. Det har ført til et stormløb på de tyske tog, der billedligt svarer til at stoppe pølsefars til en bockwurst ind i skindet fra en wiener. Kendere af tysk pølse vil vide, at det ikke kan lade sig gøre.
Venner og kollegaer har da også fortalt skrækhistorier om overfyldte tog, der truede med at sprække på langs - med forsinkelser og aflysninger til følge.
Men i dag forløber togturen stille og roligt. Indtil videre.
At tage på rejse med den ny 9-euro-billet minder lidt om at være på interrail. Herude på den tyske prærie stopper regionaltoget ved et nyt, vindblæst trinbræt omkring hver femte minut. Det adstadige tempo gør rejsen til en oplevelse i sig selv. Man falder hurtigt i snak med medrejsende, der også har en billigbillet i baglommen.
For eksempel fodboldholdet fra en lille tysk provinsby, der er ved at omdanne togvognens cykelafdeling til deres private bar med dansegulv. Fyrene fra SV Weetzen har kvalificeret sig til en druktur i storbyen Düsseldorf.
- Jeg tzror, dzet bliver en våd og glad aften, vurderer anfører Julian Köppe.
Hans kamæleonagtige blik og koncentrerede udtale vidner om, at holdet allerede er ude i forlænget spilletid.
- Det skal nok blive lystigt, siger Julian Köppe, der er taget på en festlig togtur med sin fodboldklub SV Weetzen.
At 9-euro-billetten også bruges til at transportere festglade unge, har de især fået at føle på rigmands-øen Sild i Vadehavet syd for Rømø. Her har Tysklands overklasse forskanset sig i deres luksussommerhuses panikrum i over en måned nu.
Siden starten af juni har man nemlig kunnet tage toget fra Hamborg over dæmningen til den nordtyske high society højborg – til en pris svarende til to kasser bajere hos Lidl. Det har lokket horder af nysgerrige fattigrøve, festaber og ikke mindst punkere til Sild.
Med våd hanekam og badedyr under armen har de taget svalende dukkerter i springvandet på hovedbyens torv – til skræk og rædsel for de kendisser, der plejer at have øen for sig selv.
Mens punkerne vænner sig til det ekskvisitte liv på Sild, er det den tyske regerings plan, at tyskerne som sådan skal vænne sig til offentlig transport.
9-euro-billetten er et politisk forsøg på at få dem ud af deres højtelskede biler og over i togene. Det er regeringens finansielle håndsrækning til alle, der kæmper med prisstigninger – ikke mindst på benzin og diesel. Det er et slag mod Ruslands fede fortjeneste på fossilt brændsel. Og så er det til gavn for klimaet, hvis flere tyskere tager toget, mens færre tager bilen.
- Efterhånden får folk smag for at rejse på den her måde, konstaterer Gisela Wendt, der sidder overfor os i vores fjerde, temmelig fyldte regionaltog.
Hun skal med sin hund på 9-euro-familiebesøg i sydvesttyske Aachen.
Gisela Wendt er på vej til sydvesttyske Aachen med sin hund.
- Mennesket er jo et vanedyr. Og når man lige har prøvet at tage toget et par gange, så finder man ud af, at det fungerer helt fint, fastslår hun.
Desuden viser en meningsmåling foretaget af nyhedsmagasinet, Spiegel, at et flertal af tyskerne godt kunne tænke sig, at billetterne blev indført permanent – og ikke bare gjaldt i de tre sommermåneder i år.
Ifølge de tyske trafikselskaber ville det dog kræve, at man investerede i flere tog og mere personale. For ellers kan situationen i togene godt blive presset.
Det mærker vi på egen krop fredag eftermiddag i det sidste tog før Köln. Vi er kørt ind i Nordrhein-Westfalen, den delstat i Tyskland, hvor der bor allerflest mennesker. Og det virker som om, de alle sammen skal med vores tog. Der stiger flere og flere på, og der er åbenlyst ingen, der stiger af.
Mange har gjort brug af de billige togbilletter, og det kan tydeligt mærkes jo mere vi nærmer os storbyen Köln.
Måske er det, fordi ilten er ved at slippe op i den trange togvogn, og jeg begynder at småhallucinere. Men jeg har det lidt, som var jeg fanget i en sammenklumpning af kroppe, kufferter, brede skuldre og barnevogne. I det øjeblik dukker togfører Maria Giarimi frem af den formløse masse. Hun griber mine og fotografens hænder, og i det øjeblik bipper og åbner dørene, og vi vælter alle ud på perronen i Köln.
Omtrent sådan husker jeg det i hvert fald.
- Det er en god idé at rejse om morgenen i stedet. Og man bør nok også undgå fredage og lørdage, hvor der er flest mennesker undervejs, fastslår vores redningskvinde.
Det er et godt råd, vi gerne giver videre, så andre ikke risikerer at ende som lag i en menneskelasagne.
Normalt ville togturen fra Berlin til Köln have taget godt fire timer med otte stop. Vi når op på knap 10 timer med hele 64 stationer, stoppesteder og trinbræt. Og med flere nye bekendtskaber, oplevelser og penge i lommerne, end hvis vi havde taget lyntoget. Og sig det ikke til nogen, men en del af de sparede euro lander i et vist bryghus i skyggen af Kölns fabelagtige domkirke. Efter et par hårdt tiltrængte Kölsch spirer snakken om, hvor rejsen skal gå hen næste gang.
Hurra! Endelig fremme i Köln efter knap 10 timers togtur.
For de ni euro kunne sagtens bringe os tilbage på sporet - langs Rhinen, til Harzen eller måske Usedom…
Flere tusind mennesker havde tirsdag aften taget turen ud til storcentret Field's på Amager, som for blot to dage siden blev ramt af et skyderi.
Sammen med blandt andre kronprins Frederik, prins Christian, statsminister Mette Frederiksen (S) og Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), mindedes de ofrene for skyderiet søndag sen eftermiddag.
Desuden havde koret Ungklang og sangeren Andreas Odbjerg valgt at optræde til mindehøjtideligheden.
Under skyderiet blev flere ramt af skud. En 17-årig dreng, en 17-årig pige og en 46-årig mand blev dræbt, mens fire andre personer blev ramt af skud og alvorligt såret. De er dog alle uden for livsfare, oplyste Region Hovedstaden tidligere i dag.
Den formodede gerningsmand, en 22-årig mand, blev kort tid efter anholdt uden for storcentret. Han er nu varetægtsfængslet i en lukket retspsykiatrisk afdeling.
Du kan se hele mindehøjtideligheden på DRTV. Ellers kan du se nogle af de største øjeblikke i overblikket her.
Bagefter gik statsminister Mette Frederiksen (S) på scenen.
Hun fortalte, at skyderiet ramte, da sommerglæden og de lyse nætter havde ramt Danmark. Mens folke hyggede sig på Roskilde Festival, mens Tour de France stod på, og mens unge var taget i Field's, inden de skulle til Harry Styles-koncert, og familier var samlet for at spise i storcentrets restauranter.
I talen kaldte hun skyderierne for meningsløse og grusomme, og at tragedien har efterladt os med sorg.
- Når vi står her skulder ved skulder. Ansigt til ansigt, så lad os vise det, vi har sammen, og at det vi har sammen er langt større end søndagens blinde og ondskabsfulde aggression. At kærlighed altid vil være stærkere end volden. At vi hjælper hinanden i vores land, og at vi står sammen. Midt i denne ufattelige smerte så er det det stærkeste løfte, vi kan give hinanden, sagde hun.
Efter statsministerens tale gik Sophie Hæstorp Andersen igen på scenen. Her sagde hun, at søndagens begivenhed havde gjort rigtig mange københavnere berørt, og at mange havde tænkt, at det lige så godt kunne have været deres børn, der var i Field’s i søndags.
- Børn og unge skal ikke dø. De skal være udødelige, sagde hun.
Samtidig opfordrede hun københavnerne til at rykke sammen, og at vi skulle give hinanden et kram eller klem og vise, at vi insisterer på retten til at have et åbent samfund uden frygt.
- Vi vil fandeme ikke – undskyld jeg bander – ikke finde os i, at der bliver skudt i vores gader, sagde hun.
Desuden opfordrede hun til at vi i fremtiden skal forhindre lignende episoder.
- Vi skal turde stille de svære spørgsmål, sagde hun blandt andet.
- Kunne vi have gjort mere? Kunne vi have gjort noget tidligere? Kunne vi have gjort noget anderledes? Vi skal tænke og blive klogere, lød det blandt andet fra overborgmesteren.
De tusinder af fremmødte ved mindehøjtideligheden holdt ét minuts stilhed for at ære og mindes ofrene for skyderiet i Field's, hvor tre personer mistede livet, og mange blev såret.
- Æret være deres minde, sluttede Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), minuttet, som blev holdt ude foran det lukkede shoppingcenter.
Fra et tag fløj mere end 70 skud mod tilfældige mennesker på gaden, der var mødt op for at fejre USA's uafhængighedsdag i går ved Highland Park i Chicago, USA, hvor seks mennesker mistede livet og mindst 30 blev såret.
Men umiddelbart efter skyderiet var gerningsmanden ikke til at finde, og politiet indledte derfor en menneskejagt på ham, der varede i lidt over en time.
Det lokale politi fortæller i dag ifølge New York Times, at den 22-årige formodede drabsmand nøje havde planlagt skyderiet i ugevis.
For at komme væk fra gerningsstedet brugte sin mors bil til at undslippe området. Efterfølgende skjulte han sin identitet ved at bære dametøj og gemme sig i menneskemængderne.
Masseskyderiet i Chicago i går var nummer 309 i USA i år.
Statsminister Mette Frederiksen taler til mindehøjtideligheden foran Field's i København efter søndagens skyderi.
- Vi sender også varme tanker og medfølelse til jer, der er pårørende. Som måtte vente i uvished på livstegn. Og mest af alt til jer, der har mistet en af jeres kære, siger statsministeren.
- Ingen ord, ingen handlinger kan sone jeres tab. Den lidelse, I gennemgår lige nu, den er ubærlig. Men I skal vide, at hele Danmark er med jer. Vi sørger med jer, vi deler jeres smerte, siger hun.
Hun takker politi, ambulancefolk og medmennesker for at træde til ved tragedien i shoppingcentret.
Syv nye uddannelsestilbud har tilsammen fået 328 ansøgninger.
Det viser årets opgørelse over kvote 1-ansøgninger til de videregående uddannelser, som Uddannelses- og forskningsministeriet har offentliggjort.
Fristen for at søge ind på en videregående uddannelse udløb nemlig i dag klokken 12.
I år har det som noget nyt været muligt at søge ind på syv nye uddannelser, der er åbnet udenfor landets fire største studiebyer København, Aarhus, Odense og Aalborg.
Det er for eksempel nu muligt at uddanne sig til bioanalytiker i Hjørring, jordemoder i Slagelse eller maskinmester i Thisted.
I Hjørring har 101 håbefulde ansøgere søgt om optag på den nye bioanalytikeruddannelse som 1. prioritet - hvor der er 60 pladser - og uddannelsesleder Sofie Gry Pristed er meget tilfreds med ansøgertallene.
- Det er en drømmestart for os. Der er meget arbejde i at starte en uddannelse op for bunden, og det er det samme, om der er fyldt op eller ej, så det er rart at mærke opbakningen, siger hun.
Sydvest for Hjørring, i Thisted, er der oprettet en ny maskinmesteruddannelse.
Her var der 15 pladser, men det endelige ansøgertal lyder på otte. Det er tilfredsstillende, lyder det fra Pia Ankerstjerne, der er direktør for Martec, der er uddannelsesinstitutionen, som udbyder uddannelsen.
- Vi havde håbet på ti, vi er bestemt tilfredse med de otte, der har søgt, siger hun.
Frem mod 2030 kommer der 32 nye uddannelsesudbud uden for de fire største studiebyer, oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet til DR.
Allerede fra næste år forventes der at åbne en dyrlægeuddannelse i Foulum, i udkanten af Viborg. Det kommer til at være den første mulighed for at læse til dyrlæge andre steder end i København.
Præcis, hvor mange nye uddannelser der vil blive åbnet fra næste år, har det ikke været muligt at få svar på, men Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) er tilfreds med tilslutningen til de syv nye uddannelser.
- Det bekræfter os i, at der er grundlag for flere uddannelsesmuligheder uden for de største byer. Til næste år vil der være endnu flere uddannelsesmuligheder i hele landet for vores unge, siger han.
Det skulle have været en pride-parade, som hyldede mangfoldighed og rettigheder til LGBT+-personer, men det fik det tyrkiske politi i storbyen Ankara hurtigt sat en stopper for.
De mødte nemlig talstærkt op og brugte tåregas for at stoppe paraden, da sådanne er forbudt i Tyrkiet af sikkerhedsårsager. Mindst 36 er derfor blevet anholdt, skriver Reuters.
Uroligheder kommer kun en uge efter, at politiet i Istanbul stoppede en tilsvarende parade og anholdte 300 personer.
En sprængladning detonerede og har kostet mindst to medlemmer af FN's fredsbevarende styrker i Mali livet. Fem meldes desuden såret.
Det skriver nyhedsbureauet Reuters med henvisning til lokale myndigheder.
Hændelsen fandt sted mellem landsbyen Tessalit og byen Gao.
Det centrale Mali har været plaget af oprør i godt et årti, siden islamistiske grupper med forbindelse til al-Qaeda og Islamisk Stat har manifesteret sig i landet. Det har kostet mange mennesker livet på trods af tilstedværelsen af fredsbevarende styrker fra FN.
Militæret væltede den civileregering i 2020 på grund af dens manglende evne til at stoppe volden. Militæret har sagt, at genoprettelsen af sikkerhed i landet er en prioritet.
En af de mænd, der er anklaget for at have sprængt en bilbombe, som dræbte den maltesiske journalist Daphne Caruana Galizia i 2017, er nu krøbet til korset.
George Degiorgio har nemlig indrømmet, at han var en af de medvirkende – og at han ville have bedt om flere penge for drabet, hvis han vidste, hvem hun var.
I samme ombæring fortæller han, at han inden længe vil fortælle, hvem der ellers medvirkede til drabet.
Det skriver Reuters.
- Det var ren forretning for mig. Intet nyt under solen. Men selvfølgelig er jeg ked af det, forklarer han.
Selvom der er længe til jul, så hænger duften af julekager allerede i luften hos den midtjyske småkage-virksomhed Kelsen Group i Nørre Snede.
Travlheden skyldes, at man tidligere end normalt skal have sendt julesmåkager til USA, fordi tonsvis af småkager ikke nåede frem til jul sidste år.
I alt blev fem procent af julesmåkagerne til USA først leveret efter jul, og det må ikke ske igen, siger administrerende direktør Mads Waagepetersen.
- Normalt sender vi varerne, så de præcis rammer de amerikanske distributionscentre, når der er behov for dem. Men baseret på situationen fra sidste år, har vi besluttet i samarbejde med kunderne at lægge et større tidsinterval ind, så der er større chance for, at produkterne når frem, fortæller han.
Hvert år sælger Kelsen Group omkring 6.000 tons småkager i USA. 5.000 af dem op til jul, fortæller administrerende direktør, Mads Waagepetersen. (Foto: Natacha Tjørnholm - DR Midt & Vest)
For at nå to store højsæsoner - den amerikanske julesæson og det kinesiske nytår - begyndte produktionen af julesmåkager i Nørre Snede allerede i april. (Foto: Natacha Tjørnholm - DR Midt & Vest)
En juletræssmåkage med chokolade er udviklet særligt til det amerikanske marked, men derudover er smagen af amerikansk jul ifølge småkageproducenten i Nørre Snede meget lig de klassiske, danske julesmåkager: Kunderne efterspørger de traditionelle ting, som er baseret på en kraftig smørsmag og en fin vaniljesmag i produkterne. (Foto: Natacha Tjørnholm - DR Midt & Vest)
- De første år jeg var her, tænkte jeg at det var underligt, at vi var startet så tidligt på juleproduktionen. ’Skal vi allerede have julemænd på dåserne nu?’ Men sådan er det. Det vænner man sig til. Men jeg bager ikke selv så mange julesmåkager – det må jeg nok indrømme, fortæller medarbejder hos Kelsen, Jette Topp. (Foto: Natacha Tjørnholm - DR Midt & Vest)
1 / 4
Hvert år sælger Kelsen Group omkring 6.000 tons småkager i USA. 5.000 af dem op til jul, fortæller administrerende direktør, Mads Waagepetersen. (Foto: Natacha Tjørnholm - DR Midt & Vest)
1 / 4
For at nå to store højsæsoner - den amerikanske julesæson og det kinesiske nytår - begyndte produktionen af julesmåkager i Nørre Snede allerede i april. (Foto: Natacha Tjørnholm - DR Midt & Vest)
2 / 4
En juletræssmåkage med chokolade er udviklet særligt til det amerikanske marked, men derudover er smagen af amerikansk jul ifølge småkageproducenten i Nørre Snede meget lig de klassiske, danske julesmåkager: Kunderne efterspørger de traditionelle ting, som er baseret på en kraftig smørsmag og en fin vaniljesmag i produkterne. (Foto: Natacha Tjørnholm - DR Midt & Vest)
3 / 4
- De første år jeg var her, tænkte jeg at det var underligt, at vi var startet så tidligt på juleproduktionen. ’Skal vi allerede have julemænd på dåserne nu?’ Men sådan er det. Det vænner man sig til. Men jeg bager ikke selv så mange julesmåkager – det må jeg nok indrømme, fortæller medarbejder hos Kelsen, Jette Topp. (Foto: Natacha Tjørnholm - DR Midt & Vest)
4 / 4
Kaos og blokade i de amerikanske havne gjorde sidste år, at det på et tidspunkt så ud til, at op mod hver femte julesmåkage ikke kunne komme af skibene og nå frem til kunderne før jul.
- Når de så kom af, kunne vi ikke få lastbiler til at køre produkterne til kunderne, fortæller direktøren.
- Vi brugte næsten alle de tricks, vi kender, for at få løst problemer. Vi sendte produkter, omdirigerede til Østkysten, fik dem trucket til Vestkysten og fik folk til at arbejde i weekenden.
Den hovedpine håber han at slippe for i år. Derfor ryger de første julesmåkager på vandet med kurs mod USA halvanden måned tidligere end normalt.
- Situationen sidste år kom fuldstændig bag på alle. Vi håber ved at reagere tidligere, at vi har løst problemerne, men vi må se, hvordan juletravlheden i de amerikanske havne udmønter sig, siger Mads Waagepetersen.
Der skal produceres 2.000 ton julesmåkager, inden medarbejderne i Nørre Snede går på sommerferie i uge 29. Det svarer til en tredjedel af Kelsen Groups samlede småkageeksport til USA.
Da der i et af Danmarks største shoppingcentre forleden fandt et voldsomt skyderi sted, blev tusindvis af personer pludselig involveret. Både biografgæster, handlende, ansatte og folk, der skulle have været til koncert, var skræmte og måtte gemme sig i baglokaler, på toiletter eller andre steder, inden de blev evakueret af politiet.
Til fælles havde de mange mennesker en oplevelse, som de nok sent vil glemme.
I søndags delte Anders Hemmingsen det her billede, som startede en kædereaktion, hvor mange personer skrev beskeder til ham, fordi de gerne ville takke personer, som havde været hjælpsomme under hændelsen. (Foto: Screenshot andershemmingsendk)
Anders Hemmingsen, som står bag instagramprofilen Andershemmingsendk, opdagede også, at der er mange helte derude, da han på sin instagramprofil delte et billede med teksten: "Tanker til ofrene i Field's."
- Det startede egentlig med, at jeg delte et opslag med tanker til dem fra Field’s. Derefter kom der bare flere og flere beskeder fra personer, som ville takke nogen, der havde været der. Det kunne være nogen, de havde mødt på gaden, i butikker eller fra koncerten, fortæller Anders Hemmingsen.
Normalt deler han sjove videoer og billeder, som han blandt andet modtager fra alle mulige forskellige mennesker, men pludselig ændrede henvendelserne til hans profil karakter.
- Jeg har modtaget over 50 henvendelser fra personer, som ville takke nogen. Jeg har aldrig oplevet at få så mange beskeder fra folk, som søgte hjælp og ville sige tak. Det var virkelig rørende og vildt, siger han.
Mads Kæmsgaard Eberholst, som er studielektor ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet peger på, at sociale medier netop kan være effektive i forhold til at både få hjælp men også at sige tak.
- Vi oplevede både folk, som rækker ud i situationen og åbner deres hjem, og bagefter rækker folk ud igen og siger tak. Det er i virkeligheden en interessant ting, hvor man via sociale medier kan forbinde en hel masse mennesker, siger han.
Her kan du se nogle af de beskeder, som Anders Hemmingsen delte på sin profil fra mennesker, som ville sige tak til nogle derude.
Emma ville gerne takke en medarbejder i Magasin, fordi hun tænkte på de besøgendes sikkerhed frem for sin egen og låste dem inde på et lager. (Foto: Screenshot andershemmingsendk)
Cecilie var i Royal Arena, da de skulle eskorteres ned til metroen, som ligger tæt ved Field's. Hun ville takke en vagt, som var ekstra opmærksom på de mange unge koncertdeltagere, som desværre ikke kom til at opleve popsangeren Harry Styles. (Foto: Screenshot andershemmingsendk)
Sofia på 14 år skulle have været til koncert med Harry Styles og var derfor i Field's shoppingcenter inden koncerten. Hun var alene og blev trøstet af to kvinder på 24 og 25. (Foto: Screenshot andershemmingsendk)
Malak nåede at flygte ud af centeret med sin søster og blev samlet op af nogle tilfældige forbipasserende på gaden. De kørte dem væk i sikkerhed og senere hele vejen fra Hovedstaden til Odense, hvor de bor. (Foto: Screenshot andershemmingsendk)
1 / 4
Emma ville gerne takke en medarbejder i Magasin, fordi hun tænkte på de besøgendes sikkerhed frem for sin egen og låste dem inde på et lager. (Foto: Screenshot andershemmingsendk)
1 / 4
Cecilie var i Royal Arena, da de skulle eskorteres ned til metroen, som ligger tæt ved Field's. Hun ville takke en vagt, som var ekstra opmærksom på de mange unge koncertdeltagere, som desværre ikke kom til at opleve popsangeren Harry Styles. (Foto: Screenshot andershemmingsendk)
2 / 4
Sofia på 14 år skulle have været til koncert med Harry Styles og var derfor i Field's shoppingcenter inden koncerten. Hun var alene og blev trøstet af to kvinder på 24 og 25. (Foto: Screenshot andershemmingsendk)
3 / 4
Malak nåede at flygte ud af centeret med sin søster og blev samlet op af nogle tilfældige forbipasserende på gaden. De kørte dem væk i sikkerhed og senere hele vejen fra Hovedstaden til Odense, hvor de bor. (Foto: Screenshot andershemmingsendk)
4 / 4
Anders Hemmingsen fortæller, at han har forsøgt at hjælpe folk til at finde frem til personer, som havde hjulpet dem, så de kunne sige tak til dem.
- Der var en pige på bare 14 år, som kunne bruge hjælp til at komme videre. Hun havde snakket med psykolog og politi, men hun havde brug for at takke den person, som havde hjulpet hende og hendes veninde, da de havde fået et panikanfald. Det var ret rørende at kunne hjælpe i sådan en situation, siger Anders Hemmingsen.
Anders Hemmingsen har 1,2 millioner følgere på sin Instagramprofil, hvor man normalt kan se sjove billeder og videoer. (Foto: Tobias Kobborg)
- Et medie som min profil kan bruges til andet end at dele sjove ting. Man kan også samle folk og løfte stemningen. Det kan give folk et håb.
Håbet var også tydeligt, da Emilie, som blev evakueret fra Field's, fandt frem til Marc fra Bog & Idé, som havde hjulpet dem ud gennem en lagerelevator, ned i en kælder i sikkerhed.
Marc så nemlig beskeden på Anders Hemmingsens story, hvorefter han rakte ud.
Emilie fik hjælp af en Bog & Idé-medarbejder. Derfor ville hun give en tak til medarbejderen og skrev til Anders Hemmingsen. (Foto: Screenshot andershemmingsendk)
Efterfølgende så Marc, som var Bog & Idé-medarbejderen, Anders Hemmingsens story. Han rakte derfor ud til ham for at sige til Emilie, at han havde modtaget beskeden. (Foto: Screenshot andershemmingsendk)
1 / 2
Emilie fik hjælp af en Bog & Idé-medarbejder. Derfor ville hun give en tak til medarbejderen og skrev til Anders Hemmingsen. (Foto: Screenshot andershemmingsendk)
1 / 2
Efterfølgende så Marc, som var Bog & Idé-medarbejderen, Anders Hemmingsens story. Han rakte derfor ud til ham for at sige til Emilie, at han havde modtaget beskeden. (Foto: Screenshot andershemmingsendk)
2 / 2
- Der er rigtig mange, som følger med, så der er en god chance for, at jeg kan hjælpe nogen med at få kontakt, siger Anders Hemmingsen.
- Jeg føler, det er en pligt at komme ud med de her beskeder, så folk kan få bearbejdet deres følelser.
Mads Kæmsgaard Eberholst mener også, at ideen om, at Anders Hemmingsens forsøger at mobilisere os, er ære værd.
- Mange er blevet eksponeret, og hvis budskabet er godt, så skaber det forhåbentlig positive ringe i vandet, siger han.
Tobias Raun, lektor ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet, mener også, at den her type kommunikation via de sociale medier kan være effektivt efter en hændelse som den i Field's, hvor mange er berørte.
- For os andre, som ser med, bliver sociale medier en form for affektivt rum, hvor vi sammen kan bearbejde hændelsen og føle med de konkrete ofre/tilstedeværende, som kunne have været os eller vores kære. Der etableres altså et kollektiv fællesskab omkring de faktiske eller mulige ofre. Vi vil gerne tro på det gode i mennesket og på, at vi måske også selv ville hjælpe i en sådan situation eller modtage hjælp, siger han.
Beslutningen kommer, efter den 55-årige verdenskendte sanger lagde sag an mod fængslet fredag.
Det gjorde han, da han mener, at fængselsbetjentene udelukkende har placeret ham i isolation og under overvågning for selvmord med et "straffende formål”, og fordi han var en "højt profileret" fange.
- De konkrete omstændigheder bag denne tragiske hændelse skal undersøges nærmere. Jeg har derfor aftalt med Region Hovedstaden, at de iværksætter en grundig faglig afdækning af den formodede gerningsmands kontakt til psykiatrien, udtaler sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Politiet har efter skyderiet fortalt, at den 22-årige er kendt i psykiatrien.
Den formodede gerningsmand er sigtet for at have dræbt en 46-årig mand, en 17-årig pige og en 17-årig dreng. Derudover er han sigtet for syv drabsforsøg.
Når regionen har færdiggjort afdækningen vil den indgå i "vurderingen af behovet for yderligere initiativer", lyder det.
Ifølge de russiske myndigheder risikerer hun en fængselsstraf på op til ti år, og nu forsøger hun med et brev at kontakte den amerikanske præsident, Joe Biden.
Det skriver AFP.
I brevet står der, at hun frygter aldrig at vende hjem igen, og at hun håber, præsidenten ikke glemmer hende og de andre amerikanere, som lige nu er fanget i Rusland.
- Mens jeg sidder her i et russisk fængsel, alene med mine tanker og uden beskyttelse fra min kone, venner, den olympiske trøje eller andre af mine bedrifter, så frygter jeg, at jeg skal være her for evigt, skriver Brittney Griner.
Brittney Griner er en af de største basketstjerner i USA.
Med hjertebanken kan tusindvis nu sidde og vente på svar på, om de er kommet ind på drømmeuddannelsen via kvote 1, efter fristen udløb ved frokosttid.
Det samlede antal ansøgere på både kvote 1 og 2 er i år 79.737. Men det er det laveste ansøgertal i ti år, skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.
- Det samlede ansøgertal er lavere end de senere år, da rekordmange unge søgte og blev optaget på en videregående uddannelse under pandemien i 2020 og 2021, lyder det i meddelelsen.
Den danske cykelrytter Magnus Cort har i dagens Tour de France-etape vundet den ottende kategoriserede stigning og sætter dermed rekord efter også at have vundet de foregående syv.
Det skriver Tour de France på Twitter.
Danskeren snupper dermed Federico Bahamontés' 64 år gamle rekord, da han som den første nogensinde vinder løbets otte første kategoriserede stigninger og overgår Bahamontés' syv.
Samtidig betyder Corts flotte resultat, at EF-rytteren som minimum også vil være i den prikkede bjergtrøje i det franske løbs femte og sjette etape, da det danske forspring er for suverænt til at blive overgået over de to næste dage.
En ældre kvinde lå og sov i sit hjem i Lyngby sent mandag eftermiddag, da en 42-årig mand pludselig brød ind og forsøgte at kvæle hende.
Det vides ikke, hvordan der blev slået alarm om overfaldet, men sikkert er det, at politiet pågreb manden sidst på eftermiddagen samme dag.
Det skriver Ritzau.
I dag blev manden så stillet for en dommer under et grundlovsforhør ved Retten i Lyngby, og her var beviserne mod manden så tunge, at retten valgte at varetægtsfængsle manden i fire uger.
Den 42-årige sættes dog ikke bag tremmer i en almindelig arrest. I stedet fængsles han på en retspsykiatrisk afdeling.
Statsminister Mette Frederiksen (S) har i dag fået en hård kritik fra Folketinget for sin rolle i minksagen.
- Statsministeren har i forløbet optrådt meget kritisabelt, står der blandt andet i kritikken, som et flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og De Radikale står bag.
Men selv ønsker Mette Frederiksen ikke at kommentere kritikken. Det oplyser Statsministeriet til DR Nyheder.
Tidligere fødevareminister Mogens Jensen har også fået en næse. Men han vil heller ikke sige noget. Han henviser til et Facebook-opslag, han skrev, da rapporten kom i sidste uge.
Her skriver han blandt andet:
- Hele denne meget beklagelige sag må også ses som det, den var: en nødvendig krisehåndtering under ekstremt vanskelige vilkår. Der blev begået kritisable fejl, men det var på ingen måde intentionen eller forsætligt.
- Er der én ting, Socialdemokratiet drømmer om, så er det at få lukket mink-sagen så hurtigt som muligt.
Det er DR's politiske analytiker Pia Gluds analyse efter dagens melding om en næse til statsministeren, hvor Socialdemokratiet er med i flertallet bag kritikken.
- Men det er også iskold taktik. Ved at gå sammen med støttepartierne om udformningen af næsens størrelse, kan de netop afslutte det forløb, som de borgerlige partier havde håbet at kunne trække i langdrag, siger Pia Glud.
- Så må Rasmus Stoklund leve med at lyde som komiske Ali, når han svarer på – eller rettere ikke svarer på - om han mener, at Mette Frederiksen har optrådt meget kritisabelt. Det bliver en imponerende udgave af øvelsen "at gå på to ben" – eller at tale med to tunger, som kritikerne nok vil kalde det, fastslår hun.
Du skal ikke sætte tænderne i rullepølse fra Tulip Pålækker, hvis du har den liggende i køleskabet. Alle produkter med bedst før-dato 27. juli bliver nemlig tilbagekaldt efter fund af listeria.
Alle fire personer, der søndag blev alvorligt såret i forbindelse med skyderi i Field's, er uden for livsfare.
Det oplyser Region Hovedstaden til DR. De understreger samtidig, at der er tale om et øjebliksbillede.
- Det kan oplyses, at de fire patienter, som blev indlagt på grund af skud i forbindelse med hændelsen i Fields, nu alle er i stabil tilstand. Det betyder, at den ene patient på Rigshospitalet, som i går var i kritisk tilstand, nu også er stabil, oplyser Region Hovedstaden.
- Patienternes tilstand er fortsat et øjebliksbillede. Tre af patienterne er indlagt på Rigshospitalet, og én patient er indlagt på Herlev Hospital.
Den danske ambassadør i Washington D.C. har nu afleveret de formelle papirer i det amerikanske udenrigsministerium, som bekræfter, at Danmark ønsker, at Sverige og Finland bliver optaget i Nato.
Dermed har Danmark som et af de første lande helt formelt tilsluttet sig aftalen om finsk og svensk medlemskab, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
I sidste uge gik den officielle optagelsesproces i gang, og som en del af optagelsesprocessen skal alle Nato-lande formelt tilslutte sig aftalen ved aflevere deres godkendelsespapirer ved det amerikanske udenrigsministerium.
Tre norske oliefelter i Nordsøen lukkes midlertidigt som følge af en strejke blandt arbejderne. Strejken vil medføre, at der skrues ned for den norske olie- og gasproduktion.
Det sker på et tidspunkt med høje olie- og gaspriser, og hvor især naturgasforsyningen til Europa er presset på grund af en reducering af forsyninger fra Rusland.
Udviklingen har været medvirkende til de højeste gaspriser i Europa i fire måneder i dag, skriver nyhedsbureauet dpa ifølge Ritzau.
Det er felterne Gudrun, Oseberg Syd og Oseberg Øst, som nu må lukke.
I morgen tages yderligere felter ud af drift, hvis strejken fortsætter. Det vil betyde en reduktion af landets gasproduktion med 292.000 tønder olieækvivalenter om dagen, svarende til 13 procent af den norske produktion, oplyser en brancheorganisation til NRK.
Offshorearbejderne kræver højere lønninger som kompensation for inflationen.
Kronprins Frederik og prins Christian deltager i aften ved mindehøjtideligheden foran storcentret Field's i København.
Også statsminister Mette Frederiksen (S) og Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), deltager, og de holder begge tale ved arrangementet, som begynder klokken 20.00.
Koret Ungklang og sangeren Andreas Odbjerg optræder med sange.
Københavns Politi forventer mange mennesker og opfordrer folk til enten at cykle til Field's eller tage metroen, fordi vejen omkring centeret er afspærret.
Har du ikke selv mulighed for at deltage, kan du følge med direkte på DR1 eller DRTV fra klokken 19.50.
Udlændinge- og Integrationsministeriet har besluttet ikke at rejse disciplinære sager mod embedsmændene Jesper Gori og Ditte Kruse Dankert i Støjberg-sagen.
Jesper Gori var kontorchef i Udlændinge- og Integrationsministeriet. I dag arbejder han som juridisk rådgiver samme sted.
Ditte Kruse Dankert arbejder fortsat som kontorchef i Udlændingestyrelsen.
Instrukskommissionen mente i sin beretning, at Jesper Gori blandt andet havde medvirket til at give "urigtige oplysninger" til Folketinget og Ombudsmanden om sagen.
For kritikken af Ditte Kruse Dankert er det centralt, at hun ikke sagde klart nok fra over for sine overordnede i Udlændingestyrelsen.
Hun gjorde dog "bestræbelser på at bringe den ulovlige tilstand til ophør", men kommissionen mente alligevel, at hun kunne drages til ansvar.
Før starten på tirsdagens 4. etape blev ofrene for skyderiet søndag i butikscentret Field's i København mindet med et minuts klapsalver.
Og den gestus satte cykelrytteren Michael Mørkøv (Quick-Step) pris på, fortalte han kort inden starten.
- Det er flot, at Tour de France vil markere den ulykke, der er sket hjemme i Danmark. Det er jeg stolt over, at vores sport gør, sagde Mørkøv.
Forrest i feltet til markeringen var de ti danske Tour-ryttere. Heriblandt Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Jakob Fuglsang (Israel-Premier Tech), Mads Pedersen (Trek) og Magnus Cort (EF) i den prikkede bjergtrøje.
De første meldinger om skud kom til politiet klokken 17.35 søndag. Det var kort tid efter, at Dylan Groenewegen (BikeExchange) havde vundet 3. etape, der sluttede i Sønderborg, i en massespurt.
Socialdemokratiet mener ikke, at statsminister Mette Frederiksen (S) har begået fejl i håndteringen af minksagen.
Alligevel har de skrevet under på den kritik, der giver en næse til statsministeren, og hvor der står, at 'Statsministeren har i forløbet optrådt meget kritisabelt'.
Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, stillede op til spørgsmål efterfølgende.
Det er vores måde at sige på, at vi tager kommissionens beretning til efterretning.
Rasmus Stoklund (S).
Statsministeren mener ikke selv, hun har begået fejl. Mener du, at statsministeren har begået fejl?
- Nej, jeg mener, at statsministeren har et overordnet politisk ansvar for det forløb, og det har hun jo også påtaget sig. Det påtog hun sig ikke mindst på det store pressemøde, der var i fredags. Og statsministeren har jo også hele tiden sagt, at vi tager kommissionens beretning til efterretning.
Synes du, at Mette Frederiksen har optrådt meget kritisabelt, som der står i beretningen?
- Vi tager kommissionens beretning til efterretning.
Men der står i beretningen, som I jo bakker op om, at statsministeren har optrådt meget kritisabelt, så det må I jo også stå inde for?
- Det er vores måde at sige på, at vi tager kommissionens beretning til efterretning.
Men kommissionen siger jo også, at der er foregået grov vildledning, er det også det, I kritiserer hende for?
- Det er rigtigt, det skriver kommissionen. Men kommissionen skriver også, at statsministeren ikke havde en chance for at vide, at der foregik grov vildledning. Og det er jo det, der er det helt afgørende i denne her sag; At statsministeren simpelthen ikke var klar over, at det, der blev sagt, var forkert. og det er meget, meget centralt selvfølgelig.
I er de eneste, der står deroppe (blandt de andre partier, red.), og ikke mener, at Mette Frederiksen har begået fejl. Føler du dig ikke lidt som komiske Ali?
- Jeg siger jo netop, som Mette Frederiksen selv sagde på et meget langt pressemøde i fredags, hvor hun beredvilligt svarede på alle jeres spørgsmål, at hun har det politiske ansvar for denne her håndtering.
Inden pressen fik mulighed for at stille den politiske ordfører spørgsmål, sagde han selv, at Socialdemokratiet og regeringen var tilfredse med, at 'konklusionerne klart viste, at statsministeren ikke var bekendt med, at der manglede lovhjemmel, 'at statsministeren ikke har sagt noget som helst forkert til hverken offentligheden eller Folketinget', og at 'statsministeren ikke har forsøgt at skjule nogle fejl'.
Du siger, at Mette Frederiksen har talt sandt over for kommissionen, kan du så ikke være helt præcis på, hvorfor det så er, I ønsker at kritisere statsministeren?
- Statsministeren har jo et overordnet politisk ansvar for, hvordan regeringen arbejder, og statsministeren har jo heller ikke lagt skjul på - heller ikke på det pressemøde, der var i fredags - at statsministeren ikke var tilfreds med forløbet. Hun har taget initiativer til at sikre, at de her processer kan foregå anderledes i fremtiden også i krisesituationer.
Men du vil jo ikke sige, at hun har begået fejl, så hvorfor skal hun overhovedet have en næse i denne her sag?
- Statsministeren har jo på pressemødet for nyligt beklaget hele det her forløb meget kraftigt over for minkavlerne, og processen har jo ikke været hensigtsmæssig. Derfor er det jo det, vi nu tager konsekvensen og tager et ansvar for og på den måde er med til at signalere, at vi synes heller ikke, at denne her måde, den proces er foregået på, har været god nok, siger Rasmus Stoklund.
DR Nyheder bedt om en kommentar fra Mette Frederiksen, men Statsministeriet er endnu ikke vendt tilbage med svar.
Uddannelsen starter med fuldt optag til september, og forventningen er, at pladserne også er fyldt op til vinterstart i februar, oplyser Peter Møller Pedersen, uddannelsesdirektør på Professionshøjskolen UCN.
Najeb Eshaq står i kiosken med sin 12-årige datter og er ved at finde ud af, hvad for noget slik de skal have med i biografen, da de pludselig hører et højt brag.
Hans første tanke er, at det måske er et bildæk, der er eksploderet.
Da jeg hører det andet brag, tænker jeg, der er noget galt.
Najeb Eshaq, blev ramt af skud i Field's
- Men da jeg hører det andet brag, tænker jeg, der er noget galt. Der kan ikke være to dæk, der springer sådan samtidig, siger han.
Længere når Najeb Eshaq ikke at tænke, før han vender sig om og ser lige ind i ansigtet på en mand, der har en riffel i hænderne. Manden peger riflen mod Najeb Eshaq.
- Han står lige foran mig i en afstand på måske tre meter og sigter mod mig og skyder med det samme.
- Det eneste, jeg tænkte der, var, 'shit,' nu er du færdig, fortæller Najeb Eshaq.
Hør Najeb Eshaq fortælle, hvordan han blev ramt af et skud, da han skulle i biografen i Field's i søndags:
Som det sidste når han at registrere en lugt af krudt, før det sortner. Da han vågner igen, ligger han på kioskgulvet, ramt af et skud i højre skulder.
- Der går nok mellem 20-30 sekunder, hvor jeg formentlig var bevidstløs, siger han.
- Så prøver jeg at mærke på mig selv, hvor jeg er ramt henne. Samtidig prøver jeg at råbe efter min datter og finde ud af, hvor hun befinder sig.
Han kanter sig frem ad gulvet med sin venstre hånd og får øje på sin datter og sin kone, der står ved butikkens nødudgang sammen med to af butikkens ansatte. Angrebsmanden har bevæget sig videre ind i centret, og Najeb Eshaq tager sin datter i hånden og løber mod hovedudgangen med sin familie for at komme i sikkerhed.
Det er helt forfærdeligt, jeg havde aldrig drømt om, at sådan noget her kunne ske.
Najeb Esfaq
Søndag blev indkøbscentret Field’s på Amager centrum for et af de værste skyderier i nyere dansk historie, da en 22-årig mand åbnede ild mod handlende og ansatte, der befandt sig i centret.
Mange var unge besøgende, der skulle videre til koncert med popmusikeren Harry Styles, som skulle have spillet i Royal Arena få hundrede meter derfra.
Videoer fra angrebet, der er blevet delt på sociale medier, viser, hvordan høje brag fik folk til at flygte mod centrets udgange og storme ind i butikker og på toiletter for at skjule sig.
Najeb Eshaq husker timerne efter skyderiet som kaotiske. Efter at have fået fat i politiet prøver familien at komme væk fra området og hjem til Snertinge i Nordvestsjælland, hvor de bor.
Her viser Najeb Eshaq den t-shirt, han havde på, da han blev ramt af et skud i højre skulder:
- Men der var hverken metro eller busser, alt var stoppet, siger han og forklarer, at familiens bil holdt parkeret i indkøbscentrets parkeringskælder, der var afspærret.
Vi har også en 12-årig datter, der har set hele episoden, og hun har også brug for noget hjælp.
Najeb Eshaq, blev ramt af skud i Field's
Sammen med en stor gruppe andre fra centret søger de i stedet mod en græsplæne bag Field's. Najeb Eshaq skal have hjælp til sin skulder, som han har spændt et mundbind omkring i et forsøg på at stoppe blødningen.
Men da der er andre, der er mere alvorligt sårede end ham, får han at vide, at han må vente på at få såret på skulderen renset og bundet ind i bandage.
- Vi har også en 12-årig datter, der har set hele episoden, og hun har også brug for noget hjælp, siger han.
Familien ender med at få held til at praje en taxa, der kører dem til Københavns Hovedbanegård, hvor de bliver afhørt af politiet og kørt til Holbæk Sygehus.
Siden har hans kone og datter snakket med en krisepsykolog, forklarer han og understreger, at han selv har det okay efter omstændighederne. Også selvom de alle tre stadig er "stærkt påvirkede" af situationen.
- Vi har tit været i Field's og handle og været inde og spise på nogle af restauranterne eller i biografen, siger han.
- Det er helt forfærdeligt, jeg havde aldrig drømt om, at sådan noget her kunne ske.
Politiet har anholdt en 22-årig mand, som er sigtet og varetægtsfængslet for tre drab og syv drabsforsøg.
Rettelse: Tidligere skrev vi, at Najeb Eshag blev kørt til Rigshospitalet, men der var tale om Holbæk Sygehus.
På ét døgn har Region Nordjylland fået omkring 100 henvendelser fra berørte nordjyder, efter skyderiet i Field's søndag aften, det skriver regionen på Twitter.
Regionen valgte i går at oprette en kriselinje for nordjyder, der var til stede i og omkring Field's og for pårørende til personer, som har lidt skade.
Kriselinjen har været benyttet i stor stil, og man er stadig velkommen til at ringe, fortæller Jan Mainz, direktør for Kvalitet og Patientsikkerhed i Psykiatrien i Region Nordjylland.
- Når man kontakter os, så bliver man i løbet af dagen kontaktet af enten en sygeplejerske, en psykolog eller læge, siger han.
Kriselinjen kan kontaktes på telefon 97 64 30 00.
Opdateret 14.41: Antallet af henvendelser er steget siden udgivelse, og artiklen er blevet opdateret med de nyeste tal fra Region Nordjylland.
Shoppingcenteret Field's evaluerer sine procedurer og beredskabsplan, før indkøbscenteret kan komme med nærmere detaljer efter søndagens skyderi i centeret.
Det siger talsperson for Field's, Stine Rysgaard, på et pressemøde.
- Det er for tidligt at drage nogle konklusioner, men meget tyder på, at vores procedurer er blevet fulgt. Det har til en vis grad været medvirkende til, at Københavns Politi pågreb den sigtede 13 minutter efter, de blev alarmeret, siger hun.
Hun understreger, at kundernes sikkerhed har høj prioritet, og at skyderiet giver andledning til at evaluere hændelsen for at se på, om shoppingcenteret skal lave ændringer eller yderligere sikkerhedstiltag.
De ansatte hos Field's har endnu ikke haft mulighed for at komme ind i bygningen, da politiet fortsat undersøger stedet.
- Vores førsteprioritet har været at hjælpe politiet og give medarbejderne professionel hjælp, siger Stine Rysgaard.
Piloterne i SAS Pilot Group kommer ikke til at bidrage med yderligere indrømmelser end dem, der blev givet i de forhandlinger, som i går brød sammen, fordi SAS nu har søgt om konkursbeskyttelse.
Det siger formand for Dansk Pilotforening, Henrik Thyregod, til Ritzau.
Han giver dog udtryk for, at han ser forhandlingerne med SAS i andet lys tirsdag:
- Der var en agenda. Vi forstod ikke, hvad der foregik. Når jeg i dag ser pressemeddelelsen og ser, at SAS har søgt om konkursbeskyttelse i chapter 11, så forstår jeg det hele bedre.
- Jeg tror, at man har haft brug for en, der kunne tage skylden. Vi får skylden for konflikten nu. Jeg føler virkelig, at jeg bare har været en brik i et spil, siger han.
- Vores medarbejderes sundhed og velbefindende har afgørende betydning for Novo Nordisk, og vi ønsker at sikre, at de har lige adgang til lægehjælp og sundhedsydelser, skriver Novo i kommentaren.
Novo Nordisk har cirka 6000 medarbejdere fordelt på lokaliteter i syv delstater i USA.
Igen i dag er der åbent i Amagerhallen for krisehjælp til dem, der er berørt af skudepisoden i Field’s i København søndag aften.
I går blev 456 mennesker hjulpet, men i dag var kun syv mennesker mødt op i de to første åbningstimer, fortæller Line Duelund, der er centerchef på psykiatrisk center i København.
- Vi må tolke det som om, at det store behov var i går, siger hun.
Det er muligt at få krisehjælp i Amagerhallen frem til klokken 16.
I aften er der mindehøjtidelighed foran Field's shoppingcenter i København, og har du ikke mulighed for at deltage, kan du følge med direkte på DR1 og DRTV fra klokken 19.50.
Der vil være taler fra blandt andre statsministeren, ligesom der vil være musik og et minuts stilhed for ofrene.
Der vil være musik ved koret Ungklang, og Andreas Odbjerg spiller et nummer til sidst.
- Det grusomme skyderi giver ingen mening. Men hvis det alligevel skal give mening, skal vi stå sammen og i flok vise hinanden og alle, der ser med, at vi fortsat insisterer på retten til vores åbne samfund, sagde overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) i går.
En 17-årig dreng, en 17-årig pige og en 46-årig mand blev dræbt i skyderiet. Fire personer blev desuden ramt af skud.
- Det er rart, at man har fundet ud af, at der er nogle risici forbundet med vores arbejde, og at man har anerkendt, at det kan være en arbejdsskade, siger Per Jakobsen, der er tillidsmand hos Nordvestjyllands Brandvæsen.
Den nye forskning skal nu vurderes i Erhvervssygdomsudvalget, der også skal finde ud af kriterierne for erstatning. Udvalgets medlemmer er fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, Sundhedsstyrelsen, Arbejdstilsynet, arbejdsgivere og fagbevægelsen.
Brandmænd har øget risiko for mindst to kræftformer - blærekræft og lungekræft.
Grundet tørke har Italien erklæret undtagelsestilstand i de fem nordlige regioner; Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardiet, Piemonte og Veneto.
De fem regioner ligger alle omkring floden Po, og det er særligt den manglende nedbør i vinteren og foråret samt de usædvanligt høje temperaturer denne sommer, der har gjort, at vandreserverne er ved at være tømt.
Det betyder blandt andet, at landmænd omkring Po beretter om, at havvandet er begyndt at sive ind i floden, så deres afgrøder langs floden bliver ødelagt.
(Foto: DR vejret)
De fem regioner har derfor fået et beløb svarende til 275 millioner kroner af den italienske stat, som de kan bruge til at komme igennem de tørre tider.
Mandag besøgte den italienske premierminister, Mario Draghi, bjergkæden Dolomitterne, fordi en gletsjer var kollapset i varmen, inden den havde startet en lavine, som mange mennesker blev fanget i.
SAS har i dag afleveret en ansøgning om konkursbeskyttelse ved en domstol i USA.
I en pressemeddelelse tirsdag morgen oplyser SAS, at selskabet har afleveret en ansøgning til en domstol i New Yorks sydlige retskreds. Her er der ansøgt om at indlede det, der hedder en chapter 11-sag.
I grove træk betyder det, at SAS har bedt en domstol om at sætte sig for bordenden i forhandlinger med kreditorer i selskabet.
Samtidig bliver selskabet beskyttet mod kreditorer, der kunne finde på at kræve at få deres tilgodehavende eller erklære selskabet konkurs.
På et pressemøde tirsdag siger SAS' topchef, Anko van der Werff, at SAS har søgt om konkursbeskyttelsen i USA, fordi reglerne der betyder mindst mulig forstyrrelse af den daglige drift.
Trækket fra SAS kommer, dagen efter at selskabet har oplevet en nedbrud i forhandlinger med piloterne i SAS Pilot Group, og derfor er knap 1.000 piloter gået i strejke.
Dermed er der tale om et par dramatiske dage for luftfartsselskabet.
- Det går stærkt, det her, siger Jacob Pedersen, der er luftfartsanalytiker og aktieanalysechef hos Sydbank.
- Det her gør, at SAS kan reparere motoren på bussen, mens bussen kører. De opnår en beskyttelse, der gør, at der ikke kommer nogle långivere og siger, at nu vil vi have vores penge, ellers erklærer vi jer konkurs.
- I stedet for har man mulighed for at reparere på de ting og gennemføre alle de forandringer, som man ikke har kunnet gøre ad frivillighedens vej. Blandt andet at nedbringegælden i en struktureret retligt proces uden at blive erklæret konkurs.
Det her gør, at SAS kan reparere motoren på bussen, mens bussen kører.
Jacob Pedersen, Sydbank
I sin pressemeddelelse skriver SAS, at formålet med en chapter 11-ansøgning er at "fremskynde transformationen af SAS ved at implementere vigtige elementer i SAS Forward-planen".
SAS Forward er navnet på den redningsplan, som SAS-ledelsen har fremlagt. Den indebærer blandt andet nedskæringer i omkostninger til medarbejdere samt ny kapital.
Tirsdag forsikrer SAS om, at der er penge i kassen til at holde skruen i vandet på kort sigt. SAS skriver, at der blandt andet er 7,8 milliarder svenske kroner.
SAS har i sin ansøgning bedt om at få lov til at fortsætte sin drift og dermed også lønudbetalinger.
- For mig at se er det kreditoren, der ender med at må sluge de største kameler. Hvor meget medarbejderne og deres vilkår kommer i spil i sådan en proces er lidt mere usikkert, siger Jacob Pedersen.
- Det her handler om, at man accelererer de ting, som man egentlig havde lagt op til i strategiplanen SAS Forward. Få omkostningerne ned og få gælden ned og så få nye penge i selskabet.
SAS forventer, at processen tager 9 til 12 måneder.
På aktiemarkedet har de handlende reageret med et fald på SAS-aktien på omkring seks procent.
Højesteret i det vestafrikanske land Guinea-Bissau har omstødt dommene for to formodede narkokonger, der i første omgang var blevet dømt til 16 års fængsel.
Braima Seidi Ba og den columbianske statsborger Ricardo Ariza Monje havde fået dommen efter landets største narkofangst nogensinde, da der i 2020 blev fundet 1,8 tons kokain gemt i melposer.
Men landets Højesteret mente altså ikke, at der var tilstrækkelige beviser til at opretholde dommene mod de to, der tidligere er blevet udpeget som hovedmændene bag smuglingen af den store mængde narko.
Ti andre personer fik til gengæld deres dom på mellem fire og ti år stadfæstet.
Tidligere er Guinea-Bissau blevet døbt 'en narkostat' af FN, fordi højstående militære og politiske ledere er involveret i narkohandlen i landet, skriver Reuters.