Seneste Nyt

Obama på vej

Her vinker Barack Obama farvel til USA og tager til klimakonference i København. Han forventes at lande omkring klokken 8.30. (Foto: © Jewil Samad, Scanpix)

USA's præsidents fly, Air Force One, er i luften. 8.30 fredag morgen ventes Barack Obama at lande i København for at deltage i afslutningen på klimatopmødet.

Efter nogen tvivl torsdag eftermiddag synes det nu klart, at USA's præsident holder fast i sin plan om at lande i København fredag og deltage i klimatopmødet.

Omkring klokken 2.00 lettede hans fly, Air Force One, og efter planen lander det i Københavns lufthavn omkring klokken 8.30 fredag.

Der cirkulerede torsdag rygter om, at præsident Barack Obama i lyset af den dybe krise i forhandlingerne havde fortrudt sin tilmelding til klimatopmødet og ville blive væk fredag.

Og direkte adspurgt svarede USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, på en måde, som kunne skabe tvivl:

- Præsidenten planlægger at komme til København, sagde hun.

Obamas deltagelse bliver af mange set som det, der måske kan sætte skub i de træge forhandlinger om en klimaaftale.

Obama selv har på forhånd bebudet, at han har noget med i tasken, når han ankommer. Hans talsmand sagde torsdag, at en tom aftale vil være værre end slet ikke at nå en aftale. USA har dog endnu ikke selv sagt, hvor meget landets selv agter at bidrage med til finansieringen.

Nyheder

 1. Månen synes ekstra stor i aften - se supermånen skinne over oktoberfest og operahus

  • Månen viser sig fra sin flotte side her i Sydney, hvor operahuset ses ved siden af. (Foto: © DAVID GRAY, Ritzau Scanpix)
  • Også gæster til oktoberfest i München har kunnet fornøje sig med synet. (Foto: © Peter Kneffel, Peter Kneffel/picture-alliance/dpa/AP Images)
  • Her ses månen i Tokyo. (Foto: © Kenichi Matsuda, Associated Press)
  1 / 3

  Den kan antage mange former og farver, alt efter hvornår man ser den.

  I aften fremstår Månen ekstra stor, for det er fjerde og sidste gang i år, at vi får den såkaldte "supermåne" at se på nattehimmelen. Det skriver CNN.

  Supermåne-fænomenet opstår, når der er fuldmåne, mens Månen er tættest på os i løbet af sin tur omkring Jorden, skriver Videnskab.dk.

  I aften vil Jordens afstand til Månen være på 361.867 kilometer, skriver Ritzau. Dermed vil Månen være 22.604 kilometer tættere på Jorden end dens gennemsnitlige afstand.

 2. På trods af uskyldige drab i bandekrig advarer svensk politi ikke naboer til potentielle mål

  Flere uskyldige borgere har mistet livet i Sverige, fordi de har befundet sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt i den raserende bandekrig.

  Men det er ikke muligt for politiet at advare naboer til potentielle mål i konflikten. Det meddeler svensk politi ifølge Ritzau.

  Alene i indeværende måned er 11 personer dræbt af bandemedlemmer. Deriblandt uskyldige personer.

  Jale Poljarevius, der er efterretningschef i Sveriges politiregion Mitt, forklarer ifølge det svenske nyhedsbureau TT, at myndighederne ikke må give nogen svar, når beboere spørger politiet på stedet om trusselsbilledet.

  - Hvis folk spørger, svarer vi, at vi er der for at øge trygheden og forebygge kriminalitet. Men detaljer er ikke mulige, man kan kun tale i generelle vendinger, siger han.

 3. Her er alt, hvad du skal vide om den raserende bandekonflikt i Sverige.

 4. Nicolai Højgaard spillede fredag lige op med nogle af verdens bedste golfspillere ved Ryder Cup.

 5. Rapperen blev skudt i Las Vegas i september 1996 ved et drive-by-skyderi.

 6. Mindst 34 millioner tons CO2 skal nu lagres i den danske undergrund.

 7. Daniel Wagner kan ikke se, hvorfor Den Internationale Paralympiske Komité tillader russiske og belarusiske atleter at deltage som neutrale ved det kommende PL i Paris.

 8. Løkke: Balkanlande skal med i EU, før de begynder at kigge mod Kina eller Rusland

  Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen holder møde med Generalmajor Helmut Habermeyer og den danske kaptajn Lasse Hebsgaard i Camp Butmir i Bosnien-Hercegovina fredag den 29. september 2023. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amrstrup / Ritzau Scanpix)

  EU skal i højere grad end nu række hånden ud mod landende på Vestbalkan. Ellers risikerer vi, at de i stedet bliver venner med Kreml eller Beijing.

  Det var pointen fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), der i dag er på besøg i Bosnien-Hercegovina.

  - Vi er fra EU’s side nødt til at blive ved med at række hånden ud til landene på Vestbalkan og vise, at vi mener det alvorligt med udsigten til EU-medlemskab, siger Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse.

  Der er allerede forhandlinger i gang om EU-medlemskab for flere balkanlande, skriver Ritzau. Ifølge Løkke kan Danmark bedst bidrage ved at udbygge vores relationer til landene. Udover Bosnien-Hercegovina drejer det sig blandt andet om Serbien og Nordmakedonien.

  - Så hvis vi vil sikre, at de her lande vender ansigtet mod Bruxelles i stedet for Kreml eller Beijing, så er vi nødt til strategisk at investere noget mere hernede, lyder det.

 9. Miljøminister Magnus Heunicke understreger, at han vil tage alle værktøjer i brug for at redde vandmiljøet.

 10. Højgaard med stærk præstation blandt verdensstjernerne

  Nicolai Højgaard var stærkt spillende i dagens runde ved Ryder Cup. (Foto: © Fabrizio Corradetti/IPA Sport /, IPA MilestoneMedia/PA Images)

  Jon Rahm. Scottie Scheffler. Brooks Koepka.

  Det var noget af et selskab, som 22-årige Nicolai Højgaard befandt sig i ved fredagens Ryder Cup-runde i Rom.

  Det så dog aldrig ud til at tynge den unge dansker, som sikrede en uafgjort runde mod amerikanerne og dermed et halvt point til hver side.

  Dermed er den samlede stilling for første dag ved Ryder Cup 6½ point til Europa og 1½ point til USA. Højgaard var blevet parret med spanieren Jon Rahm, verdensranglistens nummer tre og nylig vinder af majorturneringen The Masters.

  Men faktisk var det danskeren, der på de første ni huller trak det tunge læs og lavede flere glimrende birdies, hvor Rahm derimod vaklede med sit spil. Danskerens forrygende niveau var stærkt medvirkende til, at Europa i lang tid var oppe med to huller for runden.

  Føringen på to huller blev langsomt hentet, da Højgaard dalede lidt i niveau og Rahm stadig ikke kunne få det til at fungere, og så var det pludselig amerikanerne, som var foran med ét enkelt hul.

  Den stilling varerede helt ind til banens hul 18. Et langt par-5-hul. Her endte både Koepka, Scheffler og Højgaard i problemer, men så viste Rahm for alvor, hvorfor han er i top-3 i verden. Med en smuk eagle vandt europæerne hullet, og så endte det hele med en pointdeling mellem Højgaard og giganterne.

  Dagens tre andre dueller endte med to uafgjorte og en enkelt sejr til Europa.

 11. Mand hoppede i åen efter en bold og er ikke set siden: Nu efterlyses han af politiet

  Screenshot af politiets opslag på X.

  En 35-årig mand efterlyses nu af Midt- og Vestjyllands Politi, efter han i går hoppede i Storå ved Holstebro for at fange en bold.

  Det oplyser politikredsen på X, tidligere kendt som Twitter.

  Frem til sent torsdag aften ledte ordensmagten efter manden, og i dag har politiet med hjælp fra Beredskabsstyrelsen fortsat eftersøgningen - blandt andet med hjælp fra hunde, droner og en helikopter.

  Der er en del strøm i Storå. Det gør, at man kan drive langt væk, oplyser vagtchef Andreas Andersen til Ritzau.

 12. Dansk Ride Forbund kalder Andreas Helgstrands overtrædelse af regelsættet for alvorlig.

 13. Ida Larsen har taget initiativ til arrangementet i anledning af Danmarks Nationale Madspildsdag.

 14. New York City står under vand - oversvømmelser forstyrrer metrotrafik og luftfart

  • Det har næsten regnet uafbrudt i New York City den seneste uge. (Foto: © Andrew Kelly, Ritzau Scanpix)
  • Bilerne står under vand. (Foto: © Jake Offenhartz, Associated Press)
  • Storbyboerne har iklædt sig tøj til lejligheden. (Foto: © Jake Offenhartz, Associated Press)
  • Det ser næsten ud til, at vandet fra East River går i et med bilerne, der kører foran Williamsburg Bridge. (Foto: © Andrew Kelly, Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  New yorkere kæmper i dag mod vandmasserne på gader og stræder efter en uge med stort set konstant regnvejr.

  Kloakkerne er skyllet over, og de store mængder nedbør betyder forstyrrelser i metrotrafikken og i lufthavne. Det skriver Reuters og BBC.

  Fire metrolinjer er blevet suspenderet på grund af vandet, og politiet i storbyen har også beordret flere veje lukket, skriver BBC.

  I den berømte JFK-lufthavn er der forsinkelser, efter at mere end 100 millimeter regn er faldet siden midnat lokal tid.

  Den ekstreme nedbør har fået guvernør Kathy Hotchul i delstaten New York til at erklære undtagelsestilstand i New York City, Long Island og Hudson Valley.

  Videoen her er fra et hotel i bydelen Williamsburg. Den er filmet af DR's journalist Caroline Marie Vendelbo Sørensen.

 15. Tænketanken Cepos får ny direktør efter 19 år

  Efter Martin Ågerup gennem knap to årtier har siddet der, indtager en ny person direktørstolen Cepos.

  Den borgerlig-liberale tænketank har nemlig udnævnt Jes Brinchmann Christensen som ny direktør, fremgår det af en pressemeddelelse.

  Han kommer fra en stilling som vicedirektør i Dansk Erhverv. Og så har han tidligere været personlig rådgiver for Brian Mikkelsen, da han var erhvervsminister, skriver Ritzau.

  Ifølge bestyrelsesformanden i Cepos, Per W. Hallgren, har man valgt en ny direktør, som skal udvikle og styrke Cepos' rolle i den offentlige debat.

  Martin Ågerup har været direktør i Cepos i 19 år. Han var med til at stifte tænketanken, der blev grundlagt i 2004.

 16. Meta har brug for at vise, at de er med i AI-kapløbet, mener techkorrespondent.

 17. 'Paw Patrol' henvender sig normalt til små børn. Ekspert ville ikke selv tage sit fireårige barn ind for at se den.

 18. EUC Syd har sendt 40.930 underretninger ud til blandt andre nuværende og tidligere ansatte, elever, forældre og virksomheder om, at personfølsomme data kan være blevet stjålet.

 19. Norge forbyder russisk-registrerede biler at passere grænsen

  Fra på tirsdag bliver biler med russiske nummerplader stoppet på deres vej, hvis de forsøger at komme ind i Norge.

  Landet vil nemlig forbyde biler, der er russisk-registrerede, at køre ind over grænserne. Det meddeler den norske finansminister ifølge Reuters.

  - Det er vigtigt, at sanktionerne er så effektive, at vi forhindrer indkomst til den russiske stat så meget, som muligt, siger finansminister Anniken Huitfwldt.

  Også Finland, de baltiske lande og Polen har indført lignende forbud.

  Biler, som norske statsborgere og andre udenlandske statsborgere, der arbejder i Rusland, ejer, bliver undtaget. Det samme gælder deres familiemedlemmers biler.

 20. Wagner-ekspert er overbevist om, at magtkampen vil blive lejehærens endeligt på lang sigt.

 21. Landsholdsspilleren Mikkel Damsgaard er blevet opereret i knæet

  Mikkel Damsgaard døjer med knæproblemer, men der er håb, efter at en specialist har renset hans knæ. (Foto: © Chris Szagola, Associated Press)

  Mikkel Damsgaard har ikke spillet en kamp for Brentford siden august, og nu må han vente lidt længere.

  Den danske fodboldspiller er nemlig bleve opereret i sit knæ, fortæller hans cheftræner, Thomas Frank, til klubbens hjemmeside.

  - Når man ser på de store dele (inde i knæet, red.), som vi var bekymrede for, ser det godt ud, hvilket er positivt, siger han.

  - De (knæspecialisterne, red.) rensede knæet, og forhåbentligt vil det hjælpe ham. Vi håber, at han snart er tilbage, men der er ingen tidshorisont. Vi må se, hvordan det hele arter sig, og hvor tæt han er på.

  Mikkel Damsgaard har blot været involveret i to kampe for Brentford i denne sæson. Sammenlagt er det blevet til omkring 50 minutter på banen.

 22. Svenske myndigheder er i kontakt med sikkerhedstjenester i andre lande. Det gælder blandt andre danske PET.

 23. Den 90-årig demokratiske senator Dianne Feinstein er død

  Dianne Feinstein blev 90 år gammel. (Foto: © Andrew Harnik, Associated Press)

  Dianne Feinstein, en af de ældste senatorer i USA, er død, 90 år gammel.

  Det bekræfter hendes kontor i en pressemeddelelse ifølge Reuters. Præsident Joe Biden kommenterer også nyheden på Det Hvide Hus' hjemmeside:

  - Senator Feinstein var en pioner af en amerikaner. Hun var en ægte banebryder. Og for Jill (Joe Bidens kone, red.) og jeg en værdsat ven, lyder det.

  Feinstein var den længst siddende kvindelige senator i USA, skriver CNN.

  Som valgt i delstaten Californien havde hun sæde i det amerikanske senat i 31 år.

  Hun var kendt for i mange år at forsøge at få Kongressen til at skærpe USA's meget liberale våbenlovgivning.

  Hun er også blandt de ældste, der nogensinde har siddet i Senatet i USA. På det seneste har de amerikanske politikeres aldre været til debat, hvor kritikere mener, nogle af dem er for gamle til jobbet.

 24. Peanuts forklædt som ærter: Allergikere advares mod tilbagekaldt wasabi-snack

  Har du allergi over for jordnødder, og har du hang til wasabi-snacks, bør du lige tjekke køkkenskabene igennem.

  Et produkt, der er solgt som wasabi-ærter, tilbagekaldes nemlig, fordi det indeholder peanuts i stedet for ærter.

  Det fremgår altså ikke, at produktet - som går under navnet " Golden Turtle Wasabi Peas" - indeholder peanuts.

  - Forbrugere med allergi over for jordnødder kan få en allergisk reaktion, hvis de indtager produktet, skriver Fødevarestyrelsen i en meddelelse, hvor de deler et billede af produktet.

  Oplever man symptomer, bør man kontakte lægen eller vagtlægen.

  Wasbi-"ærterne" er blevet solgt i specialforretninger landet over.

  Det er på grund af en fejl i produktionen, at ærterne er blevet byttet ud med peanuts i den lille 140 grams bøtte af wasabi-ærter.

 25. Det er utrygt, at banderne nu også rammer uskyldige, siger Emma Dahlström.

 26. Ulf Helgstrand går på orlov for at give rideforbundets bestyrelse arbejdsro i de vigtigste og tungeste sager, lyder det.

 27. Kommune vil lukke rockerklubhus permanent

  Odense Kommune vil sætte en mere permanent stopper for, at Hells Angels kan opholde sig i deres klubhus i Odense.

  Kommunens ønske kommer, efter Fyns Politi i mandags valgte at lave et opholdsforbud ved to Hells Angels-klubhuse i henholdsvis Odense og Nyborg på grund af den verserende bandekonflikt i København mellem Hells Angels og Loyal to Familia.

  Odense Kommune henviser til en bestemmelse om samlingsforbud i bandepakken fra 2017. Med bestemmelsen er det muligt for en kommune at udstede et decideret forbud mod at opholde sig på en bestemt adresse i tre måneder - med mulighed for forlængelse.

  - Med loven kan vi nu lukke ned i tre måender, men det er klart mit mål, at klubben skal lukkes permanent. Hvis ikke vi kan det, så er det lovgivningen, den er gal med, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S) til DR Nyheder.

  (Foto: © Anne Sofie Porsmose)
 28. 38-årig varetægtsfængslet og sigtet for drabsforsøg

  En 38-årig mand fra Rødovre er blevet varetægtsfængslet i 14 dage, hvor han er sigtet for forsøg på manddrab og for overtrædelse af våbenloven under særligt skærpende omstændigheder.

  Det oplyser Nordsjællands Politi på det sociale medie X, tidligere kendt som Twitter.

  Den 38-årige mand kørte sent i går op på siden af en 42-årig mand og skød efter ham på Motorring 3 ved Nybrovej.

  Ifølge politiet tyder det ikke på, at hændelsen har nogen forbindelser til bandekriminalitet. Men anklager Michael Qvist siger til TV2 Kosmopol, at det er en trafiksituation der udvikler sig på en alvorlig måde, fordi der er en, der bliver vred.

  Og den 38-årige mand nægter sig skyldig.

 29. Aserbajdsjan vil tillade FN-folk at besøge Nagorno-Karabakh

  Aserbajdsjans har tænkt sig at tillade en gruppe eksperter fra FN at besøge Nagorno-Karabakh-regionen "inden for et par dage".

  Det meddeler en rådgiver fra Aserbajdsjans præsidentkontor ifølge Reuters.

  Medier vil også få mulighed for at besøge området, lyder det, efter Aserbajdsjan i sidste uge tog den fulde kontrol med regionen, som i over 30 år er blevet drevet som en selvstændig region.

  Den nyudnævnte præsident for den selverklærede republik, Samvel Shahramanyan, underskrev i går et dekret, der betyder, at alle statslige institutioner bliver opløst den 1. januar 2024. Det betyder, at republikken Nagorno-Karabakh ikke længere findes om tre måneder.

 30. Justitsminister: Danmark står klar til at hjælpe Sverige med bandeproblemer

  Danmark står klar til at hjælpe Sverige i landets kamp mod voldelige bander, hvis der skulle blive brug for det.

  Det oplyser justitsminister Peter Hummelgaard (S) til Ritzau. Han fortæller, at der endnu ikke er blevet anmodet om assistance fra svensk politi, men at dansk politi holder nøje øje med situationen.

  - Om vi har mulighed for at hjælpe og med hvad, vil i sagens natur være helt afhængig af, hvad svenskerne konkret måtte have behov for, skriver han til nyhedsbureauet.

  - Den nuværende situation i Sverige med sprængninger og skuddrab på næsten daglig basis er dybt bekymrende, og regeringen – og politiet – tager den nuværende situation i Sverige meget alvorligt.

  Bandevolden i Sverige er den seneste tid eskaleret, og alene i september er 11 personer dræbt i skyderier.

 31. Spansk konservativ politiker må opgive premierminister-drømme

  Alberto Núnez Feijóo er ikke lykkedes med sin regeringsdannelse i det spanske parlament. Han må for nu droppe idéen om at blive landets næste premierminister. (Foto: © javier Soriano, AFP or licensors)

  Den konservative politiker Alberto Núnez Feijóo har fredag tabt en afstemning om regeringsdannelse i det spanske parlament.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Afstemningens resultat betyder ifølge nyhedsbureauet, at Núnez Feijóo nu må vinke farvel til sin drøm om at blive landets premierminister.

  Núnez Feijóo manglede fire stemmer for at have flertal til en regeringdannelse, og vejen er dermed åben for, at den nuværende premierminister, socialdemokratien Pedro Sánchez, kan forsøge at danne en ny regering.

  Hvis det mislykkes for Sánchez, ventes der at blive holdt nyt valg i januar, skriver Reuters.

 32. Unicef: Flere end 16.000 børn er fordrevet efter oversvømmelser i Libyen

  Efter ødelæggende oversvømmelser i den østlige del af Libyen er flere end 16.000 børn ifølge Unicef blevet fordrevet fra deres hjem.

  Det oplyser nødhjælpsorganisationen i en pressemeddelelse.

  Organisationen frygter samtidigt, at hundredvis af børn er omkommet under katastrofen, og for de overlevende er bekymringen, at deres trivsel og tryghed er i fare.

  Mange skoler er nemlig lukket efter oversvømmelserne, rapporterer Unicef.

  - I den ramte regions østlige del af landet blev fire ud af 117 ramte skoler ødelagt og 80 delvist beskadiget, skriver børneorganisationen.

  - Når katastrofer rammer, er børn altid blandt de mest sårbare. Den psykiske belastning hos børn efter en så voldsom katastrofe kan være ekstrem høj, fortsætter de.

  Siden oversvømmelserne gjorde sit indtog, blandt andet i byen Derna, har Unicef leveret 65 ton nødhjælpsforsyninger til de berørte områder. Det dækker blandt andet over medicin og vintertøj til børn.

 33. Sygeplejerskerne har valgt ny forkvinde

  Dorthe Boe Danbjørg er ny forkvinde for sygeplejerskerne og skal føre sin faggruppe gennem blandt andet trepartsforhandlingerne.

  Det har en afstemning med den højeste stemmeprocent i nyere tid blandt medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd (DSR) valgt, skriver DSR.

  Dorthe Boe Danbjørg har 23 års erfaring som sygeplejerske og har siden 2018 været 2. næstforkvinde i DSR.

  - Jeg er virkelig glad, for at medlemmerne har vist mig denne tillid med valget af mig som ny forkvinde. Jeg vil gerne takke mine medkandidater for en god valgkamp. Jeg ser frem til at repræsentere alle sygeplejersker, lyder det fra den nye forkvinde i meddelelsen.

  Fem sygeplejersker havde meldt sit kandidatur til at overtage posten fra Grethe Christensen, der har besiddet posten de seneste 14 år.

 34. Nato-chef indvier forsvarsalliancens nye kvantecenter i København

  Kvanteteknologien blev hyldet i dag ved åbningen af Natos nye kvanteteknologiske center, som er blevet placeret i København.

  Til åbningen var blandt andre Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, og selvom kvantefysik ikke er hans spidskompetence, så understregede han vigtigheden af teknologien.

  - Selv om vi ikke forstår alle kompleksiteterne, så forstår vi, at det er vigtigt for vores samfund og vores sikkerhed, sagde Stoltenberg ifølge Ritzau.

  Kvanteteknologien, som er en avanceret form for matematisk indretning af computere, ventes at kunne levere beregninger, der ikke er mulige i dag.

  Det kan bruges militært til at træffe mere sikre og hurtige operative beslutninger, har Thomas Galasz Nielsen, oberstløjtnant og chef for Institut for Militær Teknologi, forklaret til Ritzau.

  Med det nye kvantecenter melder Nato sig ind i en international kamp om at være blandt de første, der forløser det militære potentiale i kvantecomputere, skriver Ritzau.

 35. Forslaget om at forbyde russiske atleter ved De Paralympiske Lege blev ikke stemt igennem i Den Internationale Paralympiske Komité.

 36. 13 nye lande skriver under på erklæring mod sportswashing

  13 nye lande har skrevet under på en erklæring om at sikre mere gennemsigtighed i international idræt.

  Det skriver Kulturministeriet fredag i en pressemeddelelse.

  Det er positivt, at flere lande vil være med i kampen mod sportswashing, siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

  - Det at sikre gennemsigtighed, demokratiske værdier og integritet i sport, når det kommer til tildeling af mesterskaber og slutrunder, er utroligt vigtigt.

  - Så jeg er rigtigt glad for, at yderligere 13 lande tilslutter sig de her principper.

  Sportswashing dækker over lande, der forsøger at vaske deres omdømme rent ved blandt andet at investere i sportsklubber eller afholde store sportsarrangementer.

  Blandt de nye underskrivere finder man EU-lande som Letland, Kroatien og Cypern. Andre nye støtter tæller Storbritannien, New Zealand og Schweiz.

  Indtil videre er der ingen lande fra hverken Sydamerika, Asien eller Afrika på listen.

 37. Grønne ambitioner skal veksles til konkrete aftaler, lyder opfordringen.

 38. Ministeren svarer ikke på, om hun er enig i fagfolk og organisationers kald på klarere politisk prioritering af patienter og behandlinger.

 39. Tænketank: Russiske militærbloggere er begyndt at censurere sig selv

  Mange russere får deres information om krigens gang fra populære bloggere og skribenter.

  Bloggerne skriver med ret frie rammer og har også kunnet kritisere magtfulde personer og deres beslutninger.

  Men nu indrømmer flere, at de er begyndt at udøve selvcensur på det, de skriver.

  Det skriver den amerikanske tænketank Institute for the Study of War (ISW) i deres efterretning.

  Ifølge tænketanken ser man censuren ved, at by- og stednavne på slagmarken bliver ændret, og fremskridt fra den ukrainske modoffensiv bliver underdrevet eller slet ikke nævnt.

  Det spiller ind i en tendens, som gør det sværere for bloggere at skrive det, der rent faktisk foregår på slagmarken. Og flere kritiske bloggere har oplevet kommunikationsproblemer og manglende udbetalinger af deres løn, skriver ISW.

  Få seneste nyt om krigen i Ukraine i vores liveblog.

 40. Dommer afviser krav: Sag mod Sanjay Shah afvises ikke

  Der er ikke sket en krænkelse af Sanjay Shahs menneskerettigheder, og derfor skal sagen mod finansmanden, der er tiltalt for at have svindlet den danske statskasse for cirka ni milliarder kroner i udbytteskat, fortsætte.

  Det har en dommer ved Retten i Glostrup netop besluttet.

  - Påstanden fra de tiltalte Sanjay Shah og Anthony Mark Patterson om afvisning af sagen tages ikke til følge, lyder det.

  Sanjay Shahs forsvarere havde ellers påstået, at forskellige danske ministre gennem en årrække havde gået alt for langt i deres udtalelser om finansmandens skyld.

  Sagen mod Sanjay Shah og hans formodede håndlanger, Anthony Mark Patterson, er sat til at gå i gang på mandag. Sanjay Shah er dog stadig i Dubai, hvor han er dømt til udvisning til Danmark.

  Begge tiltalte nægter sig skyldige. Kendelsen kan kæres til Østre Landsret.

 41. Mindst 40 ligger begravet under kollapset moské i Pakistan

  Et bombeangreb nær Peshawar i Pakistan har fået en nærliggende moské til at kollapse, og mellem 30 og 40 mennesker er begravet under murbrokkerne, rapporterer Reuters.

  Fire blev dræbt og 12 er såret ved eksplosionen, som fik moskéen til at styrte sammen.

  Ifølge lokale medier var der to selvmordsangreb, som fandt sted samtidig i provinsen Khyber Pakhtunkhwa.

  Der er ikke umiddelbart nogen gruppe, som har taget skylden for angrebene, skriver Ritzau.

 42. Dressurrytteren Andreas Helgstrand er blevet frataget en DM-bronzemedalje, som han vandt i juni.

 43. Magnus Heunicke har underskrevet politisk erklæring om at kortlægge ammunition på bunden af Østersøen

  På vegne af Danmark har miljøminister Magnus Heunicke (S) sat sin underskrift på en politisk erklæring om, at ammunition på bunden af Østersøen skal kortlægges. Det skriver Ritzau.

  Den er også underskrevet af miljø- og fødevareministre fra andre af EU's Østersø-lande.

  Med erklæringen aftaler landene at samarbejde om at vurdere blandt andet miljørisikoen ved ammunitionen på havbunden og at kortlægge, hvor ammunitionen ligger i Østersøen, lyder det i en pressemeddelelse fra Miljøministeriet. Ammunitopnen er eksempelvis dumpede giftgasser fra Anden Verdenskrig.

  - Der er ingen tvivl om, at den dumpede ammunition ikke bidrager til et godt havmiljø, og derfor skal vi blive klogere på, hvad vi kan gøre for at håndtere ammunitionen, uden at det har negative konsekvenser for havmiljøet, siger miljøminister Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.

 44. Trafikken kører igen efter problemer på Køge Bugt Motorvejen

  Opdateret klokken 13.32 med information om, at trafikken kører igen.

  Et uheld mellem 30 Solrød Nord og 31a Solrød Syd på Køge Bugt Motorvejen satte en prop i sydgående retning.

  Det genererede blandt andet trafikken i retning mod Fyn og Jylland, oplyser P4 Trafik.

  Trafikken kører fint igen, selvom der fortsat er mange på vejen.

  Politi og redning spærrede et af de to højre spor, men det giver massiv kø i alle spor fra Greve Syd. De er færdige på stedet nu.

 45. Især lørdag ser ud til at give tørvejr og sol til de fleste.

 46. Organisationer hiver den franske stat i retten for racisme

  Hver dag bliver unge med anden etnisk baggrund end fransk helt uden grund stoppet af politiet og bliver visiteret.

  Det hævder seks franske og internationale organisationer, heriblandt Amnesty International og Human Rights Watch.

  I dag begynder en historisk retssag i Frankrig, hvor organisationerne har sagsøgt myndighederne i et forsøg på at stoppe såkaldt etnisk profilering.

  Frankrigs indenrigsminister, Gérald Darmanin, sagde i juli, at det er en forkert påstand, at der er systematisk racisme i politiet.

  - Næsten alle franskmænd, der opfattes som sorte eller nordafrikanske, vil have oplevet det flere gange. (...) Kontrollen kan starte, fra de er 10 eller 11 år. Efter de er fyldt 25 år, sker det sjældnere, men stopper ikke. Det har en stor psykologisk indvirkning på dem, siger Issa Coulibaly fra Pazapas-foreningen i Belleville i det nordlige Paris til The Guardian.

 47. Frankrig vil hjælpe Ukraine med robotter, droner og kunstig intelligens

  Sebastien Lecornu mødes med Ukraines præsident Zelenskyj i Kyiv. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

  Frankrig vil erstatte gammelt udstyr og tilbyde innovative løsninger til den ukrainske hær, siger Frankrigs forsvarsminister, Sebastien Lecornu, under et besøg i den ukrainske hovedstad, Kyiv.

  Det skriver CNN.

  Han er i Ukraine med en delegation af politikere og virksomhedsledere, som er parate til at tilbyde Ukraine udstyr inden for droneteknologi, robotvirksomheder, militærudstyr og kunstig intelligens.

  Den franske regering vil forbinde franske producenter direkte med den ukrainske hær.

  - Per definition tager en modoffensiv på en 1.200 kilometer lang front tid, så vi har brug for tålmodighed, selvtillid og udholdenhed, siger Sebastien Lecornu.

 48. Iltsvindet i de danske farvande har nået et kritisk niveau

  Dyr og fisk i de danske farvande søger væk, og fastsiddende dyr som orme og muslinger dør.

  Iltsvindet i danske farvande er nu nået et kritisk niveau, viser en ny iltsvindsrapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi.

  Det er kombinationen af høje temperaturer og fortsat mange næringsstoffer samt septembers rolige vindforhold, der har skabt de historisk dårlige iltforhold for fisk, bunddyr og planter.

  - Iltsvindet har allerede nået et katastrofalt omfang. Det, der sker under havets overflade lige nu, er en tragedie for havmiljøet. Og det er ikke engang slut endnu, siger seniorrådgiver Jens Würgler Hansen fra Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet.

  Det samlede areal berørt af iltsvind i de indre danske farvande var her i september på næsten 7500 kvadratkilometer, det svarer til et areal større end Sjælland, skriver Ritzau.

 49. Europæiske golfspillere flyvende fra start i Ryder Cup

  Europas forhåbninger om at tilbageerobre golfsportens prestigefyldte Ryder Cup-trofæ fik mere end almindelig god luft under vingerne, da det hele blev sat i gang med fire foursomes fredag morgen.

  De fire europæiske par - hvor Nicolai Højgaard ikke var i spil - var amerikanerne aldeles overlegne. Det resulterede i fire sejre til Europa og dermed en 4-0-føring.

  Den tager europæerne med til fourballs senere fredag, hvor Nicolai Højgaard kommer på banen. Han skal spille sammen med Jon Rahm mod Brooks Koepka og verdensetter Scottie Scheffler.

  I foursome-formatet spilles der to mod to, og hvert hold har kun én bold i spil. Spillerne fra holdet skiftes til at slå til bolden.

  I fourball, som venter senere fredag, har hver af de fire spillere i den enkelte match sin egen bold, og holdet med den bedste individuelle score vinder hullet.

  USA var ikke på noget tidspunkt foran i en eneste af de fire matcher.

Mere fra dr.dk