preload loader
LSR-NYTOP
Pendlerkids 01

En kritisk kommentar på Facebook om sprogbrugen i serien Pendlerkids på Ramasjang medførte flere end 1.000 kommentarer.

 

Skrevet af: Jacob Mollerup

 

Pendlerkids har noget at lære forældrene

20. nov. 2012 12.50 Klumme

Først troede jeg ærligt talt, at det var løgn. Men den er god nok. På kort tid har sproget i serien PendlerkidsRamasjang startet en både forbløffende og tankevækkende debat blandt forældrene.  Med nogen bekymring satte jeg mig til at se de første 12 afsnit af serien. Var den virkelig så grov, som det blev hævdet i mange hundrede indlæg fra bekymrede forældre?

Jeg synes det ikke! Jo, de medvirkende børn bruger jævnligt ord, som ikke er hentet fra det pæneste sprogbrug. Der bliver ind i mellem sagt fuck. Nogen kan lejlighedsvis være fucking et-eller-andet. En pige bliver kaldt bitch. En stor dreng bliver kaldt "lille lort". Der er flere eksempler, som taget ud af sammenhængen, gør de vrede kommentarer fra forældrene helt logiske.

Men det nytter ikke at stoppe her. Også ord må ses i deres sammenhæng. Pendlerkids er en munter og tankevækkende serie - især rettet mod de 8-12 årige. Børnene har deres problemer med forældre, der for det meste ikke forstår sig meget på børneliv. Børnene har deres problemer indbyrdes. De har konflikter og skænderier. Men de forstår også at løse dem! Og moralen i serien er netop, at de hårde ord får konsekvenser. Der går ikke mange minutter før Kasper har fortrudt, at han kaldte Marie for en bitch. Og inden afsnittet er forbi, har han sagt undskyld. Og sådan går det i hovedsagen hver gang. Serien har samtidig - set i sammenhæng - en meget fin behandling af problemerne med mobning.

Med andre ord: Det handler ikke kun om, at sådan en serie nødvendigvis må benytte sig af et realistisk børnesprog, hvis den skal have nogen troværdighed. Det handler først og fremmest om, at de hårde ord og konflikterne mellem børnene bruges i handlingen - og på en måde som anviser løsninger. Der reflekteres. Ting har konsekvenser. Det er faktisk meget ordentligt. Og sine steder både rørende og sjovt. En stor inspiration fra musical-genren er i øvrigt også et vigtigt element. Men havde det hele været lavet med mere løftet pengefinger, havde det ikke været til at holde ud. Ikke for børnene i alle fald.

Jeg skriver dette med en vis bekymring. Som en der er sat til at overvåge, at DR opfører sig etisk forsvarligt, er det jo sin sag ikke at kritisere brugen af et fucking (indsæt her venligst et bip ved oplæsning) aktivt ordforråd. Jeg vover det alligevel. Ikke kun fordi fuck i moderne dansk sprogbrug slet ikke er så hårdt et bandeord som for en generation siden. Men først og fremmest fordi det i serien bruges og behandles meningsfyldt.

Serien har også en satirisk, men kærlig brod rettet mod forældre, der ikke (heller ikke anno 2012) er supergode til at forstå en børneverden. Også derfor er serien (med sine afsnit på 15 minutter) noget mange med udbytte kunne se sammen med deres børn. Der er gode diskussioner i Pendlerkids. Og selv kloge forældre kan sandsynligvis lære noget.

Men hvad kunne DR have gjort bedre? For det første udstiller serien det problem, at Ramasjang både skal favne de mindste og de større børn. Der er langt fra en 4-årigs verden til en 12-årigs. Derfor er det  et kæmpe fremskridt, at DR fra nytår får to børnekanaler. Ramasjang for de 3-6 årige. Og en ny kanal der især bliver rettet mod de 7-12 årige. Netop derfor havde det været logisk først at sende Pendlerkids på den nye kanal.

Men først og fremmest er forløbet en påmindelse om, at man ikke bare kan oprette en debatfunktion - uanset om det er på dr.dk eller Facebook - og så undlade at gå ind i en debat, der optager tusindvis af forældre. Det må de ansvarlige i DR blive bedre til. Jeg skriver mig selv på listen. I så store diskussioner er det ikke nok at svare dem, der klager formelt. Jeg tror faktisk, at tavshed i en sådan situation er med til at gøre kritikken grovere. Og de svar der gives, skal også kunne findes udenfor Facebook - f.eks. på dr.dk.

Når det kommer til stykket, er der al mulig grund til at takke for kritikken af Pendlerkids. Den er en god påmindelse om, at grove udtryk kun må anvendes, hvis de er relevante og nødvendige for sammenhængen. Det var de for det meste i denne serie. Men den markante kritik understreger det vigtige i at være velovervejet hver gang - og at forklare sig. Uden at bande!

Jacob Mollerup

Forhistorien kort

 • Pendlerkids er en komedie-musical-serie for børn i 15 afsnit. Den handler om en gruppe børn, der hver anden weekend kører med børnetoget mellem Sjælland og Jylland.  Sidste afsnit har tv-premiere på onsdag den 21. november. Den er blevet en stor succes i sin målgruppe af 8-12 årige  - og en bekymring for en gruppe af forældre.
 • Da serien først i november var godt i gang, fik et enkelt meget DR-kritisk indlæg på Ramasjangs side på Facebook over 9.000 "synes godt om" og over 1000 skrev kommentarer. At netop den debat-tråd er blevet  så stor, kom bag på mig. En lang række tilsvarende indlæg har fået langt mindre opbakning og "kun" 29 har i skrivende stund klaget til DR via klagefunktionen på dr.dk.
 • I det meget omtalte indlæg skrev Tanja fra Thisted:
  "Som mor til en datter på 6 år, ser jeg jo ofte jeres programmer. Min datter havde glædet sig til, at se "pendlerkids", og sammen ser vi programmet.
  Men hvor er jeg dog foraget! Sjældent har jeg set et børne program med så grimt et sprog! Idiot, bitch, fuck, og fucking er bare nogle af de ord, som der bliver brugt! Det er da ikke mærkeligt, at børn i alle aldre tror, at det er okay at bruge et sådan sprog, når I, med denne serie, nærmest opfordrer til det!
  Et medie som jeres, burde bruge jeres indflydelse på, at vise børn hvordan man opfører sig og snakker, IKKE opfordre til SÅ grimt et sprogbrug og mobning!
  Hilsen en forarget mor!"
 • I den store debat der fulgte, var der et klart flertal af bekymrede forældre. "Behøver det være så groft?", "I må være et eksempel!", "DR har et stort medansvar for at børns sprog bliver hårdere" Osv. Herunder var der en gruppe, som paradoksalt nok viste deres vrede mod DR ved at bruge et sprog, der er langt værre end hvad børnene i Pendlerkids kunne finde på:
  "Fuck DR de sender jo bare lort på lort, og ja, det er grotesk deres sprog. Børn lærer det sikkert alligevel på et tidspunkt, men ligefrem opfordre til det er kraftedeme for lamt," skrev Kenneth.
 • Modpolen var en række indlæg, der var meget glade for serien:
  Anders skriver bl.a.: "Hvis man tænker over hvad der sker i den episode hvor drenge tror at de skal være total-gangster, og bruger nedsættende ord om alle og alt omkring dem, bliver de senere konfronteret af "Jokeren", som for børnene til at forstå at det ikke er et acceptabelt sprog de bruger, da det intet har at gøre med deres liv, eller deres alder og udvikling. Pigerne får også en undskyldning af drengene. Som mange andre supergode børneprogrammer fra DR, lægger udsendelsen op til, at man kan tage en god diskussion om sprog og opførelse over for andre mennesker når udsendelsen er færdig."
 • Kanalchef Kirstine Vinderskov fra Ramasjang har i sine klagesvar - og i et indlæg i Facebook-debatten - bl.a. skrevet:
  "Vi er klar over at præmissen om at afspejle moderne børneliv fx betyder at der bliver brugt ord som ikke altid er pæne, men det har vi vurderet var en del af opgaven. Endelig skal det også understreges at serien er henvendt til de større børn ud fra en idé om at de er klar over hvad der er rigtigt og forkert, og derfor på den måde godt kan skelne de nuancer serien rummer og selv tage stilling. Sproget kan bruges på mange måder og serien forholder sig faktisk også til når sproget bruges nedsættende. I afsnit 5 hvor Kasper kalder Marie for en bitch for at være sej, er det tæt på at koste ham deres venskab indtil han får undskyldt. Lige så vel som sproget kan bruges humoristisk som når Nina siger "lille lort" til en dreng der er mindst to hoveder højere end hende selv.
  Serien har et moralsk sigte. I de enkelte afsnit er der lagt ganske tydeligt vægt på at det har konsekvenser hvordan man opfører sig overfor andre, hvad man siger og hvordan man i det hele taget opfører sig både sprogligt og i det hele taget."
 

 

Om redaktøren

Lytternes og seernes redaktør bliver ofte beskrevet som en 'brugernes ambassadør', som 'DR's interne ombudsmand' eller som 'DR's vagthund'. Jobbet varetages af Jesper Termansen, der er ansat af DR's bestyrelse og således arbejder uafhængigt af DR's daglige ledelse. Kontakt redaktøren på lsrred@dr.dk.

 

Procedure ved klager

Hvordan kan man klage, hvornår er det en kommentar, og hvornår er det en klage? Hvad sker der, efter klagen er sendt? Få svar på syv typiske spørgsmål om proceduren for at klage.

 

DR Indefra: Lytternes og seernes redaktør taler om sine 11 år i DR

Den 1. november 2015 stopper Jacob Mollerup som lytternes og seernes redaktør hos DR. I den anledning var han i DR Indefra d. 26. oktober for at tale om sine 11 år på posten i DR. I programmet fortæller han om hvordan han ofte har følt sig på "tålt ophold" i DR.

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Lytternes og seernes redaktør > Klummer

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.