preload loader
LSR-NYTOP
Bedre lyd

Du hørte rigtigt: Lyden i DR skal forbedres.

Foto: Colourbox © Colourbox

 

Skrevet af: Jesper Termansen

 

Bedre lyd i 2016

13. jan. 2016 10.59 Klumme

"Kan du så ikke gøre noget ved lyden?"
Sådan lød et par af de kommentarer, jeg mødte, da det rygtedes, at mit nye job per 1. november var lytter- og seerredaktør i DR.
Den tyggede jeg lidt på. Nok næppe den nemmeste opgave, tænkte jeg, men der er faktisk håb på vej i 2016.

På listen over brugernes klager er lyden nok næppe så interessant et tema mediemæssigt som folketingsvalg og DRs dækning af Israel-Palæstina konflikten, men det fylder mere i klagebunken.

Her er et lille udpluk af en lang og meget velargumenteret klage, som en kvinde henvendte sig til DR med i november:
"Når jeg ser tv, så kan jeg ikke undgå at tænkte på, om I nogen sinde selv ser en udsendelse på et almindeligt tv i en privat bolig. Lydniveauet for lydeffekter er jo helt horribelt."
Noget af problemet ligger på teknologien og boligindretningen.
Der er nok næppe tvivl om, at de moderne fladskærme, som er udstyret med en lille højttaler, der ikke er ideelt anbragt, har en skurkerolle i mange sammenhænge. Højttaleren forsyner snarere væggen med lydbølger, frem for, at de når frem til øregangen hos hende, der sidder i sofaen. Men det kan ikke forklare alle problemer.

Omkring 800.000 mennesker i Danmark har nedsat hørelse.  Og DR har en forpligtelse til at sikre, at lyden har en sådan styrke og kvalitet, at det er muligt for denne gruppe af brugere at få noget ud af programmerne.
I det nye år ruller DR sit projekt til forbedring af lyden ud. Det indbefatter nye og bedre normer for, hvad der er god lyd, og samtlige 17 faggrupper, der beskæftiger sig med lyden, er med til at sætte nye standarder. Den bedre lyd betyder også, at DR sætter højere krav til både fastansatte og freelancere i omgangen med en mikrofon. Teknologiens udviklinger betyder, at  stort set alle kan optage lyd alle steder, for eksempel med en mobiltelefon. Men få har professionel forstand på, hvordan en optagelse skal være for at leve op til de tekniske normer, som sikrer, at lyden har en ordentlig og professionel kvalitet.

Så er der udtalen. Intentionen er, at DRs programmedarbejdere bliver bedre til at bruge mikrofoner og lyd.
Men det kan ikke kun løses med teknikken. Der er nemlig et kildent punkt: Skal kunstnerisk iscenesættelse gå mere på kompromis for at øge hørbarheden?
Mange klager blandt andet over, at det er svært at høre, hvad de siger i en dramaproduktion som "Broen."
Skaberne af DR fiktion har jo ingen bevidst intention om, at serierne skal være svære at høre.  Og man er nødt til at acceptere, at det er den del af den kunstneriske proces at skabe et særligt univers - for eksempel uhygge. Det kan betyde, at nogle scener måske har et meget lavt lydniveau for at tilstræbe realisme. Problemet opstår, når seerne (eller lytterne) går glip af væsentlige pointer, fordi de dårligt kan fange ordene. Også her er der et arbejde i gang, så man både bevarer kunstnernes frihed og samtidig sikrer hørbarhed.

Så her på falderebet vil jeg blot videreformidle en opfordring, fra den kvinde, der skrev til DR i november:
"Sæt jer hjem og se TV - lyt og oplev - og glem alt om hvad der åbenbart er "det rigtige" blandt lydteknikere og føl efter, hvad der er det rigtige for slutbrugerne. Gå så tilbage på arbejdet og gør noget ved lydbilledet så det bliver professionelt og godt for seerne."

Svært ikke at være enig.
Godt nytår.

 

Om redaktøren

Lytternes og seernes redaktør bliver ofte beskrevet som en 'brugernes ambassadør', som 'DR's interne ombudsmand' eller som 'DR's vagthund'. Jobbet varetages af Jesper Termansen, der er ansat af DR's bestyrelse og således arbejder uafhængigt af DR's daglige ledelse. Kontakt redaktøren på lsrred@dr.dk.

 

Procedure ved klager

Hvordan kan man klage, hvornår er det en kommentar, og hvornår er det en klage? Hvad sker der, efter klagen er sendt? Få svar på syv typiske spørgsmål om proceduren for at klage.

 

DR Indefra: Lytternes og seernes redaktør taler om sine 11 år i DR

Den 1. november 2015 stopper Jacob Mollerup som lytternes og seernes redaktør hos DR. I den anledning var han i DR Indefra d. 26. oktober for at tale om sine 11 år på posten i DR. I programmet fortæller han om hvordan han ofte har følt sig på "tålt ophold" i DR.

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Lytternes og seernes redaktør > Klummer > 2016

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.