preload loader
LSR-NYTOP
Børn ser tv, børne-tv, fjernsyn, fjernsyn på værelset

Foto: Corbis © Scanpix/Corbis RF

 

Hensyn til børn i programplanlægningen

 

Baggrund:
Kritik for manglende hensyn til børn i programplanlægningen er et tilbagevendende klagetema. Det er især småbørnsforældre der klager, og det drejer sig først og fremmest om programmer og indslag med voldsomme billeder, der er blevet vist på tidspunkter, hvor mindre børn (også) ser fjernsyn. En mindre - og klart faldende del - af disse klager handler om placeringen af trailere med voldsomt indhold lige før eller efter børneudsendelser. En ny kilde til kritik er, når TV-Avisen og Aftenshowet "teaser" for deres programmer lige efter børne- og familieudsendelser.
Som en anden ny tendens rettede kritikken sig i 2. halvår 2007 også mod DR2 - som i en række tilfælde blev kritiseret hårdt for, at man fra sidst på eftermiddagen i en lang periode havde sendt historiske udsendelser fra Anden Verdenskrig omfattende Holocausts rædsler og andre meget voldsomme billeder.
Det gav også kritiske henvendelser, da DR2 en eftermiddag i skolernes efterårsferie viste Alfred Hitchcocks Psycho.

Svar på kritikken:
I en række konkrete tilfælde har DR beklaget uheldige trailer-placeringer. Chefredaktionen har imidlertid forsvaret, at også udsendelser, der ikke egner sig for mindre børn, kan vises i dagtimerne og først på aftenen. Specielt har DR2 fastholdt, at kanalen ikke er en børnekanal, at man sender til et helt andet publikum og at det først og fremmest må være forældrenes ansvar, hvad børnene ser.

Konsekvens og opfølgning:
DR skal tage hensyn til børn i programplanlægningen - bl.a. ved valg af sendetidspunkter. På baggrund af den omtalte kritik vil DRs ledelse præcisere, hvordan dette skal praktiseres.

Kilde: Lytter- og seerredaktørens rapport: "Henvendelser til DR om programvirksomheden, 2. halvår 2007."

 

Om redaktøren

Lytternes og seernes redaktør bliver ofte beskrevet som en 'brugernes ambassadør', som 'DR's interne ombudsmand' eller som 'DR's vagthund'. Jobbet varetages af Jesper Termansen, der er ansat af DR's bestyrelse og således arbejder uafhængigt af DR's daglige ledelse. Kontakt redaktøren på lsrred@dr.dk.

 

Procedure ved klager

Hvordan kan man klage, hvornår er det en kommentar, og hvornår er det en klage? Hvad sker der, efter klagen er sendt? Få svar på syv typiske spørgsmål om proceduren for at klage.

 

DR Indefra: Lytternes og seernes redaktør taler om sine 11 år i DR

Den 1. november 2015 stopper Jacob Mollerup som lytternes og seernes redaktør hos DR. I den anledning var han i DR Indefra d. 26. oktober for at tale om sine 11 år på posten i DR. I programmet fortæller han om hvordan han ofte har følt sig på "tålt ophold" i DR.

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Lytternes og seernes redaktør > Kritikkens top 20 > 2007_kritiktop20

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.