preload loader
LSR-NYTOP
jul i svinget

Foto: NRK

 

Jul i Svinget

 

Baggrund:
Årets traditionelle julekalender på DR1 hed Jul i Svinget, og handlede i 24 afsnit om Linus og hans venners oplevelser i den lille bygd Svinget.  Jul i Svinget er norsk og er en af NRKs mest omfattende dramaproduktioner. Den blev vist på norsk tv første gang i december 2006. På DR1 blev den sendt med danske stemmer.
Julekalenderen fik en del ros men gav også anledning til kritiske henvendelser - heraf alene 27 via klagefunktionen på "Kontakt DR". En gennemgående kritik var, at stemningen og tonen var alt for hård. Mange savnede mere julehygge og færre realistiske konflikter.

Svar på kritikken:
Chefredaktionen understregede i sine svar seriens kvaliteter: Den handler om relationer mennesker imellem, fortalt på en mere nuanceret måde end de traditionelle julekalendere gør. Samtidig har børnene i Svinget stærke venskaber og udviser en høj grad af loyalitet, mens de kæmper med deres problemer (jalousi, drilleri, ansvar, generthed, mod, ensomhed osv.). Men der er altid en slutning i harmoni - historierne forløses i hvert afsnit. Endelig fremhævede DRs svar at serien havde formmæssige kvaliteter: Dejlige sange, høj teknisk standard, gode børnespillere, sne, jul og gaver!

Konsekvens og opfølgning:
De kritiske reaktioner viser, at der er problemer med at bringe en julekalender for hele familien med en så direkte tone.  Det må overvejes, om en programserie som Jul i svinget er egnet til (også) at være julekalender for de mindste seere, således om sendetidspunktet kl. 17.30 lagde op til.

Kilde: Lytter- og seerredaktørens rapport: "Henvendelser til DR om programvirksomheden, 2. halvår 2007."

 

Om redaktøren

Lytternes og seernes redaktør bliver ofte beskrevet som en 'brugernes ambassadør', som 'DR's interne ombudsmand' eller som 'DR's vagthund'. Jobbet varetages af Jesper Termansen, der er ansat af DR's bestyrelse og således arbejder uafhængigt af DR's daglige ledelse. Kontakt redaktøren på lsrred@dr.dk.

 

Procedure ved klager

Hvordan kan man klage, hvornår er det en kommentar, og hvornår er det en klage? Hvad sker der, efter klagen er sendt? Få svar på syv typiske spørgsmål om proceduren for at klage.

 

DR Indefra: Lytternes og seernes redaktør taler om sine 11 år i DR

Den 1. november 2015 stopper Jacob Mollerup som lytternes og seernes redaktør hos DR. I den anledning var han i DR Indefra d. 26. oktober for at tale om sine 11 år på posten i DR. I programmet fortæller han om hvordan han ofte har følt sig på "tålt ophold" i DR.

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Lytternes og seernes redaktør > Kritikkens top 20 > 2007_kritiktop20

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.