preload loader
LSR-NYTOP
Spil dansk dagen

Der blev klaget da vinderen af en sangtekstkonkurrence i forbindelse med Spil Dansk Dagen ikke blev spillet.

Foto: Agnete Schlichtkrull

 

Spil Dansk Dagen - vindersangen der ikke blev spillet

06. mar. 2009 14.56 

Baggrund:
Forfatter Hans Kragh-Jacobsen skrev den 3. oktober et debatindlæg i Politiken om sin sang, "Det land der rummer alle jordens farver". Sangen vandt Spil Dansk Dagens sangtekstkonkurrence blandt 244 bidrag i marts 2008. Hans Kragh-Jacobsen beklagede, at hans sang (modsat de to andre konkurrencevindere) ikke skulle spilles i det radiotransmitterede fællessangsarrangement på selve dagen og kædede bl.a. beslutningen sammen med værdikampen i det danske samfund. Kritikken blev efterfølgende citeret i flere aviser. Det førte til snesevis af klager til DR.
 
Svar på kritikken:
Spil Dansk Dagen er et samarbejde mellem KODA og DR. Som noget nyt var årets konkurrence udvidet med en tekstkonkurrence. En jury sammensat af folk fra det danske musikliv, valgte her Hans Kragh-Jacobsens tekst blandt 244 bidrag på grund af bl.a. "sproglig veloplagthed, humor og en spids pen."
Det er traditionen at vinderne i de to kendte kategorier - Årets danske sang og Årets danske børnesang - opføres på P4 og P2 i en halvtimes live-udsendelse. Det var fra starten ikke DRs hensigt at også vinderen i den rene tekstkonkurrence skulle opføres live på Spil Dansk Dagen. Denne beslutning var imidlertid ikke blevet kommunikeret klart nok, hvorfor Kragh-Jacobsens havde fået den - forkerte - information af Spil Dansk Dagens sekretariat, at hans sang ville blive opført. Spil Dansk Dagens sekretariat har beklaget og undskyldt sin fejl - og givet sangskriveren en økonomisk kompensation.
DRs beslutning om ikke at opføre vindersangen fra tekst-konkurrencen i live-udsendelsen, var taget i forbindelse med planlægningen af live-sendingen. Da det fo-regik længe inden juryen traf sit valg, har beskyldninger om politisk censur af vinderteksten klart kunnet afvises.

Konsekvens og opfølgning:
Misforståelserne skyldes uklar kommunikation mellem DR og KODA. DR Medier Musik har taget skridt til at sikre, at det ikke gentager sig.

Se hele Kritikkens Top 20

 

Om redaktøren

Lytternes og seernes redaktør bliver ofte beskrevet som en 'brugernes ambassadør', som 'DR's interne ombudsmand' eller som 'DR's vagthund'. Jobbet varetages af Jesper Termansen, der er ansat af DR's bestyrelse og således arbejder uafhængigt af DR's daglige ledelse. Kontakt redaktøren på lsrred@dr.dk.

 

Procedure ved klager

Hvordan kan man klage, hvornår er det en kommentar, og hvornår er det en klage? Hvad sker der, efter klagen er sendt? Få svar på syv typiske spørgsmål om proceduren for at klage.

 

DR Indefra: Lytternes og seernes redaktør taler om sine 11 år i DR

Den 1. november 2015 stopper Jacob Mollerup som lytternes og seernes redaktør hos DR. I den anledning var han i DR Indefra d. 26. oktober for at tale om sine 11 år på posten i DR. I programmet fortæller han om hvordan han ofte har følt sig på "tålt ophold" i DR.

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Lytternes og seernes redaktør > Kritikkens top 20 > 2008

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.