preload loader
LSR-NYTOP
huda falah

Huda Falah vandt Miss tørklæde 2008. Konkurrencen, der var udskrevet af SKUM-redaktionen, skabte meget røre i debatten.

Foto: Freddy Hagen

 

Miss Tørklæde i modvind

13. okt. 2008 12.57 

Baggrund:
Da SKUM-redaktionen lancerede konkurrencen Miss Tørklæde gav det debat i mange medier - også ude i verden. På SKUMs eget website var der omkring 500 debatindlæg - mange af dem lange og velovervejede. I en del kommentarer fra politikere og de-battører - og i fem klager via Kontakt DR - var der dog hård kritik af initiativet. DR blev kritiseret for ensidighed, for at romantisere og idyllisere muslimske kvinders brug af tørklæde.

Svar på kritikken:
DR skal afspejle den mangfoldighed i kultur, livsopfattelser og levevilkår, der er i de forskellige dele af landet, og medvirke til at fremme integration. Megen debat om tør-klæderne har handlet om de religiøse og politiske aspekter, der knytter sig til at be-nytte det. Denne kritiske debat har gennem flere år fundet vej til DRs lyttere, seere og netbrugere i nyhedsudsendelser, dokumentar- og debatprogrammer. Den offentlige debat, også i DR-regi, har imidlertid båret præg af, at de almindelige unge kvinder med tørklæder sjældent selv har deltaget.
I tørklædekonkurrencen henvendte DRs ungdomsredaktion sig direkte til de unge kvinder selv og opfordrede dem til at indgå i en vigtig samfundsdebat på deres egne præmisser. Flere hundrede unge diskuterede lystigt på dr.dk/skum. Det var en inspi-rerende foryngelse og fornyelse af debatten.
Mange af de unge kvinder, der bærer tørklædet, er lige så optaget af mode og æstetik som alle andre unge, og føler - som mange af deres jævnaldrende uden tørklæder - at diskussioner om religion og politik foregår langt fra deres hverdag.
DR tog med konkurrencen ikke stilling til, om det er rigtigt eller forkert at bære tør-klæde, men henvendte sig med den utraditionelle indfaldsvinkel direkte til en del af befolkningen, som sjældent kommer til orde. Netop derfor var Miss Tørklæde 2008 - med sit glimt i øjet og sin anderledes tilgang til et vanskeligt og konfliktpræget emne - hverken mangel på respekt overfor islam (som visse imamer hævdede) eller en for-herligelse af kvindeundertrykkelse (som visse politikere hævdede).
DRs ungdomsredaktion har derimod prøvet at tage public service-forpligtelsen alvor-ligt i sin nøgterne konstatering af, at nogle træffer andre valg end de fleste - og at denne mangfoldighed skal afspejle sig i DRs virksomhed.

Konsekvens og opfølgning:
Overordnet set har Miss Tørklæde startet en vigtig debat i SKUMs målgruppe. Da Miss Tørklæde-vinderen blev offentliggjort, var det den mest besøgte uge i 2008 på SKUMs website med ca. 120.000 brugere. Det er vigtigt, at DR fortsat tør tage sådanne kon-troversielle initiativer.

 

Om redaktøren

Lytternes og seernes redaktør bliver ofte beskrevet som en 'brugernes ambassadør', som 'DR's interne ombudsmand' eller som 'DR's vagthund'. Jobbet varetages af Jesper Termansen, der er ansat af DR's bestyrelse og således arbejder uafhængigt af DR's daglige ledelse. Kontakt redaktøren på lsrred@dr.dk.

 

Procedure ved klager

Hvordan kan man klage, hvornår er det en kommentar, og hvornår er det en klage? Hvad sker der, efter klagen er sendt? Få svar på syv typiske spørgsmål om proceduren for at klage.

 

DR Indefra: Lytternes og seernes redaktør taler om sine 11 år i DR

Den 1. november 2015 stopper Jacob Mollerup som lytternes og seernes redaktør hos DR. I den anledning var han i DR Indefra d. 26. oktober for at tale om sine 11 år på posten i DR. I programmet fortæller han om hvordan han ofte har følt sig på "tålt ophold" i DR.

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Lytternes og seernes redaktør > Kritikkens top 20 > 2008

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.