preload loader
LSR-NYTOP
Specialklassen (5:18)

Mange fandt Specialklassen kontroversiel, fordi de mente den stigmatiserede børn, der i forvejen havde det svært.

 

Specialklassen på Ramasjang

23. aug. 2010 12.08 

Baggrunden:
Cirka 40 senere klagede over DR's børneserie Specialklassen, der har været sendt på DR Ramasjang.
Et gennemgående kritikpunkt var, at børn der i forvejen havde det svært blev yderligere stigmatiseret af serien.

DR's svar:
Man svarede, at ideen var - med kærlighed og humor - at vise, hvordan tilværelsen kan se ud for to skoleelever, der ikke altid har det let. Det skal ikke være tabu, at der findes børn som Osman og Jeppe, som ikke opfører sig efter de gældende normer. Set i en humoristisk dukkefilm bliver det risikofrit for børnene at genkende sig selv i de to drengerøve og deres let absurde verden. Og det kan give dem en større empati og bruges som en åbning til at udfordre fordommene. For hvorfor skal det egentlig være forbudt at tale om, at nogen er anderledes i specialklasser eller i andre skoleklasser?
I seriens målgruppe, som er fra 7 år og opefter, har børnene typisk en fint udviklet humor og bevidsthed om de forskellige genrer og sociale rum.

Konsekvens og opfølgning:
Serien blev stoppet i foråret. DR har besluttet at lave nye afsnit og relancere serien til efteråret. Der er på flere områder blevet lyttet til kritikken i tilblivelsen af de nye manuskripter. Samtidig ændres titlen til Osman og Jeppe.

Fra Kritikkens Top 20 1. halvår 2010


 

 

Om redaktøren

Lytternes og seernes redaktør bliver ofte beskrevet som en 'brugernes ambassadør', som 'DR's interne ombudsmand' eller som 'DR's vagthund'. Jobbet varetages af Jesper Termansen, der er ansat af DR's bestyrelse og således arbejder uafhængigt af DR's daglige ledelse. Kontakt redaktøren på lsrred@dr.dk.

 

Procedure ved klager

Hvordan kan man klage, hvornår er det en kommentar, og hvornår er det en klage? Hvad sker der, efter klagen er sendt? Få svar på syv typiske spørgsmål om proceduren for at klage.

 

DR Indefra: Lytternes og seernes redaktør taler om sine 11 år i DR

Den 1. november 2015 stopper Jacob Mollerup som lytternes og seernes redaktør hos DR. I den anledning var han i DR Indefra d. 26. oktober for at tale om sine 11 år på posten i DR. I programmet fortæller han om hvordan han ofte har følt sig på "tålt ophold" i DR.

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Lytternes og seernes redaktør > Kritikkens top 20

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.