preload loader
LSR-NYTOP
Norge

DR’s dækning af tragedien i Oslo og på Utøya førte til mange klager over reportagernes stil og indhold.

 

DR's samlede dækning af tragedien i Norge

25. jan. 2012 12.58 

Baggrund:
DR modtog mere end 100 klager over den samlede dækning af terrorangrebet i Norge den 22. juli 2011 og de begivenheder, der fulgte i måneden efter. Ca. en fjerdedel af klagerne handlede om dækningen lige efter terrorangrebet, hvor der skete en række fodfejl. F.eks. fik en journalist sagt Stockholm i stedet for i Oslo og udtalen af Utøya varierede. Desuden blev der klaget over, at der ikke blev sendt om terrorangrebet på DR1 med det samme. Da DR sidenhen sendte mindehøjtidelighed fra Oslo, blev der klaget over et gult bånd med nyheder, der kørte hen over skærmen og over at transmissionen blev afbrudt for at sende TV-Avisen. En del klagede i øvrigt, da DR i radioen afbrød et minuts stilhed for ofrene for at informere om, hvorfor radioen var stille. De øvrige klager gik primært på, at man ikke burde give Anders Behring Breivik så megen opmærksomhed.

DR's svar:
DR forklarede, at første prioritet når noget sådant sker, er at sende et hold af journalister af sted, som kan servicere DR's brugere. Man valgte at sende erfarne kræfter af sted, men især i de første timer og dage var presset på de udsendte journalister voldsomt. Nogle gange går det stærkt - også FOR stærkt. Og derfor beklagede man også fejl og fortalelser.
Man sendte ikke fra starten på DR1, da nyhedskanalen DR Update stort set konstant sendte om angrebet, og var i luften med billeder fra Oslo kun få minutter efter angrebet. På DR1 henviste man til DR Update og sendte en række ekstra udsendelser og udvidede udgaver af TV-Avisen.
Omkring mindehøjtideligheden beklagede man det gule nyhedsbånd - det blev fjernet undervejs i transmissionen. Man beklagede også, at man valgte at sende TV Avisen kl. 12.00 og dermed ikke fik de sidste minutter af mindemessen med. Om afbrydelsen af et minuts stilhed i radioen forklarede man, at man uden muligheden for billeddækning var nødsaget til kort at forklare lytterne, hvad der blev rapporteret fra.
Man beskrev i øvrigt, at DR Nyheder havde truffet en række usædvanlige, etiske valg i dækningen, fordi sagen var helt ekstraordinær. Man vurderede f.eks., at man ville vise med fotos, at den anholdte var en blond nordmand, ligesom man viste billeder af ham i uniform - for at videreformidle hans selvopfattelse. På samme måde valgte man også at vise noget af Breiviks manifest, selvom nogle mente man dermed hjalp gerningsmanden med at få sit budskab ud.
 
Konsekvens og opfølgning:
DR Nyheder erkender, at man ikke dækkede terrorangrebet i Norge godt nok. Man havde ikke det fornødne beredskab til at dække så stor og alvorlig en begivenhed hurtigt og grundigt nok - især fordi det skete midt i sommerferien. Det er taget meget alvorligt og der er derfor efterfølgende lavet en helt ny beredskabsplan med klarere kommandoveje og beslutningsprocesser. Det skal også fremadrettet sikre et stærkt samarbejde DR's afdelinger imellem.

 

Om redaktøren

Lytternes og seernes redaktør bliver ofte beskrevet som en 'brugernes ambassadør', som 'DR's interne ombudsmand' eller som 'DR's vagthund'. Jobbet varetages af Jesper Termansen, der er ansat af DR's bestyrelse og således arbejder uafhængigt af DR's daglige ledelse. Kontakt redaktøren på lsrred@dr.dk.

 

Procedure ved klager

Hvordan kan man klage, hvornår er det en kommentar, og hvornår er det en klage? Hvad sker der, efter klagen er sendt? Få svar på syv typiske spørgsmål om proceduren for at klage.

 

DR Indefra: Lytternes og seernes redaktør taler om sine 11 år i DR

Den 1. november 2015 stopper Jacob Mollerup som lytternes og seernes redaktør hos DR. I den anledning var han i DR Indefra d. 26. oktober for at tale om sine 11 år på posten i DR. I programmet fortæller han om hvordan han ofte har følt sig på "tålt ophold" i DR.

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Lytternes og seernes redaktør > Kritikkens top 20

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.