preload loader
LSR-NYTOP
Nordea

Nordea var sponsor for DR's dækning af OL i London.

Foto: Eric Øtting, DR

 

Sponsorskilte ved EM og OL

14. jan. 2013 14.16 

Baggrund
Flere af sommerens store sportstransmissioner var sponserede og blev derfor indledt og/eller afsluttet med kreditering af de pågældende sponsorer. Det skete først under EM i fodbold, hvor krediteringen af Coca-Cola og McDonald's var en af betingelserne for at kunne sende kampene. Senere fulgte Aftentour, der var sponseret af Gjensidige Forsikring og endelig en lang række OL-transmissioner, der var sponsoreret af Nordea.
Den stærke eksponering af sponsorerne førte til klager sommeren igennem. En del klagere mente, at DR overtrådte reglerne, mens andre blot fandt det irriterende, at de på licensbetalte kanaler skulle se så mange sponsorskilte.

DR's svar
DR svarede, at sponseringen holdt sig inden for det, som DR må ifølge gældende regler. Sponsoreringen skal kun betragtes som et supplement og kan alene anvendes, når hensynet til DRs programfrihed - navnlig hensynet til saglighed, upartiskhed samt uafhængighed af økonomiske særinteresser - er overvejet. Begrundelsen er, at DR dermed kan levere et bedre program. Ifølge DRs programetik og af Radio- og Fjernsynsloven kan sponsorering typisk bruges i forbindelse med sport og underholdning.

Opfølgning
DR's direktion har i sin vurdering af den store sportssommer konkluderet, at sponsoreringen samlet kom til at virke for voldsom. Sponseringen af transmissionerne fra EM i fodbold var umulige at undgå, da de var en del af "pakken". Derimod kunne DR have fravalgt bl.a. OL-sponsoratet. Det er ikke planen fremover at lave netop den form for skilte-sponsorering i DR's egenproduktioner. En begrænsning af DR's muligheder er samtidig omtalt i den seneste medieaftale (og skal nu omsættes til lov). Samtidig har Radio og tv-nævnet kritiseret den konkrete udformning af sponsorkrediteringen under EM i fodbold. Hele området er således til revision og genovervejelse.

 

Om redaktøren

Lytternes og seernes redaktør bliver ofte beskrevet som en 'brugernes ambassadør', som 'DR's interne ombudsmand' eller som 'DR's vagthund'. Jobbet varetages af Jesper Termansen, der er ansat af DR's bestyrelse og således arbejder uafhængigt af DR's daglige ledelse. Kontakt redaktøren på lsrred@dr.dk.

 

Procedure ved klager

Hvordan kan man klage, hvornår er det en kommentar, og hvornår er det en klage? Hvad sker der, efter klagen er sendt? Få svar på syv typiske spørgsmål om proceduren for at klage.

 

DR Indefra: Lytternes og seernes redaktør taler om sine 11 år i DR

Den 1. november 2015 stopper Jacob Mollerup som lytternes og seernes redaktør hos DR. I den anledning var han i DR Indefra d. 26. oktober for at tale om sine 11 år på posten i DR. I programmet fortæller han om hvordan han ofte har følt sig på "tålt ophold" i DR.

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Lytternes og seernes redaktør > Kritikkens top 20 > 2012 - 2. halvår

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.