preload loader
LSR-NYTOP
Pendlerkids

Pendlerkids på Ramasjang handler om en gruppe børn, der hver anden weekend kører med børnetoget mellem Sjælland og Jylland.

Foto: Rasmus Jørgensen © Type 2

 

Sproget i Pendlerkids

14. jan. 2013 14.18 

Baggrund
Pendlerkids er en komedie-musical-serie for børn i 15 afsnit. Den handler om en gruppe børn, der hver anden weekend kører med børnetoget mellem Sjælland og Jylland. Serien havde tv-premiere på Ramasjang i oktober og november 2012.
Serien medførte omkring et halvt hundrede klager til DR - og over 1000 kritiske indlæg på Ramasjangs side på Facebook. Kritikken gik primært på det sprog, de medvirkende børn bruger i nogle afsnit - som f.eks. "bitch", "fucking" og "lille lort".

DR's svar
Kanalchef Kirstine Vinderskov fra Ramasjang har i sine klagesvar - og i et indlæg i Facebook-debatten - bl.a. skrevet:
"Vi er klar over at præmissen om at afspejle moderne børneliv fx betyder at der bliver brugt ord som ikke altid er pæne, men det har vi vurderet var en del af opgaven. Endelig skal det også understreges, at serien er henvendt til de større børn ud fra en idé om at de er klar over, hvad der er rigtigt og forkert, og derfor på den måde godt kan skelne de nuancer serien rummer og selv tage stilling. Sproget kan bruges på mange måder og serien forholder sig faktisk også til, når sproget bruges nedsættende. I afsnit 5 hvor Kasper kalder Marie for en bitch for at være sej, er det tæt på at koste ham deres venskab indtil han får undskyldt. Lige så vel som sproget kan bruges humoristisk, som når Nina siger "lille lort" til en dreng der er mindst to hoveder højere end hende selv.
Serien har et moralsk sigte. I de enkelte afsnit er der lagt ganske tydeligt vægt på, at det har konsekvenser, hvordan man opfører sig overfor andre, hvad man siger og hvordan man opfører sig sprogligt og i det hele taget."

Opfølgning
Serien er blevet en stor succes i sin målgruppe af 8-12 årige og blev efter julekalenderen den mest sete serie på Ramasjang i 2012. Den vurderes af DR til at være en fin fornyelse af sin genre - og er et godt eksempel på en serie, der fremover vil høre hjemme på DR's nye kanal for større børn - Ultra.
Den meget omfattende debat på programmets Facebook-side har vist et behov for, at ansvarlige DR-redaktører forklarer DR's bevæggrunde, når flere hundrede seere skriver kritiske indlæg på siden.

 

Om redaktøren

Lytternes og seernes redaktør bliver ofte beskrevet som en 'brugernes ambassadør', som 'DR's interne ombudsmand' eller som 'DR's vagthund'. Jobbet varetages af Jesper Termansen, der er ansat af DR's bestyrelse og således arbejder uafhængigt af DR's daglige ledelse. Kontakt redaktøren på lsrred@dr.dk.

 

Procedure ved klager

Hvordan kan man klage, hvornår er det en kommentar, og hvornår er det en klage? Hvad sker der, efter klagen er sendt? Få svar på syv typiske spørgsmål om proceduren for at klage.

 

DR Indefra: Lytternes og seernes redaktør taler om sine 11 år i DR

Den 1. november 2015 stopper Jacob Mollerup som lytternes og seernes redaktør hos DR. I den anledning var han i DR Indefra d. 26. oktober for at tale om sine 11 år på posten i DR. I programmet fortæller han om hvordan han ofte har følt sig på "tålt ophold" i DR.

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Lytternes og seernes redaktør > Kritikkens top 20 > 2012 - 2. halvår

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.