preload loader
LSR-NYTOP

Flere seere mente, at interviewet med en slagter fra Hårby ved Sønderborg var unødvendigt kritisk.

Foto: DR

 

Indslag om ”pizzahak” i TV-Avisen d. 15. februar

 

Baggrund
Den 15. februar bragte TV-Avisen et indslag om en slagter fra Hårby ved Skanderborg, der over mange år havde solgt et produkt til bl.a. pizzeriaer, der bestod af en blanding af okse- og hestekød. Indslaget omhandlede svindel med deklareringen af hestekødsprodukter. Efter indslaget medvirkede slagteren i et live-interview med TV-Avisens vært, som 67 seere mente, var alt for kritisk og anklagende over for slagteren. Ifølge klagerne havde slagteren ikke gjort noget forkert eller ulovligt, idet han tydeligt havde mærket produktet som indeholdende hestekød, og interviewet var derfor alt for aggressivt.

DR's svar
DR svarede, at man i indslaget desværre ikke fik fremlagt researchen godt nok for seerne. Interviewet kom således til at virke for aggressivt. I speaken til indslaget fortalte reporteren, at Fødevarestyrelsen mistænkte slagteren for ikke at deklarere sit kød retmæssigt. Billedsiden viste imidlertid en ganske anden historie. Her fremviste slagteren en fin og veldeklareret pakke hestekød og fortalte videre, at det alle dage havde været gængs praksis i Hårby Slagtehus at deklarere kødet således.

Opfølgning
DR tager til efterretning, at billederne her tilsyneladende var stærkere end speaken, og at det således ikke var nemt for seerne at nå at opfange, at der faktisk kunne være noget at udsætte på slagterens påstand. Fødevarestyrelsen politianmeldte ugen efter slagteren for bevidst at have mærket kødet forkert, så det fremstod som oksekød, selvom det var iblandet hestekød. DR Nyheder gør meget ud af at sikre danskerne troværdige og væsentlige nyheder. I den forbindelse er det naturligvis vigtigt, at forskellige virkemidler (billede, lyd, grafik m.v.) tilsammen understøtter formidlingen af nyheden, så indslagets præmis altid fremstår helt klar.

 

Om redaktøren

Lytternes og seernes redaktør bliver ofte beskrevet som en 'brugernes ambassadør', som 'DR's interne ombudsmand' eller som 'DR's vagthund'. Jobbet varetages af Jesper Termansen, der er ansat af DR's bestyrelse og således arbejder uafhængigt af DR's daglige ledelse. Kontakt redaktøren på lsrred@dr.dk.

 

Procedure ved klager

Hvordan kan man klage, hvornår er det en kommentar, og hvornår er det en klage? Hvad sker der, efter klagen er sendt? Få svar på syv typiske spørgsmål om proceduren for at klage.

 

DR Indefra: Lytternes og seernes redaktør taler om sine 11 år i DR

Den 1. november 2015 stopper Jacob Mollerup som lytternes og seernes redaktør hos DR. I den anledning var han i DR Indefra d. 26. oktober for at tale om sine 11 år på posten i DR. I programmet fortæller han om hvordan han ofte har følt sig på "tålt ophold" i DR.

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Lytternes og seernes redaktør > Kritikkens top 20 > 2013 - 1. halvår

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.