preload loader
LSR-NYTOP
Teaser: Danmark på piller (2:3)

Serien "Danmark på piller" tog blandt andet fat i danskernes forbrug af antidepressiv medicin og smertestillende præparater.

 

Serien ”Danmark på piller” på DR2

 

Baggrund
Omkring 180 klagede til DR over udsendelserne "Danmark på piller", der i marts blev sendt på DR2 i tre afsnit og udgjorde en højtprofileret del af en stor DR-kampagne. Især seriens andet afsnit, der omhandlede danskernes brug af antidepressiv medicin, vakte debat og medførte en lang række klager til DR. Kritikpunkterne drejede sig primært om to forhold: For det første at udsendelserne brugte begrebet "lykkepiller" om antidepressiva. For det andet kritiserede mange - heraf 150 læger og andre fagpersoner i et klagebrev til DR's ledelse - at udsendelsen var ensidig i sin kritik af behandling med antidepressiv medicin, og at relevante eksperter ikke fik taletid i udsendelsen.

DR's svar
DR har igennem programrækken valgt at sætte fokus på forbruget af antidepressiv medicin i Danmark - og valgt at fastholde udtrykket lykkepiller, da det nu engang er det udtryk, der bruges i almindelige tale. Omkring 450.000 danskere bruger i dag antidepressiv medicin. OECD har påpeget, at Danmark ligger på en andenplads i forbruget af antidepressiv medicin i sammenligning mellem 19 europæiske lande. Dette har både læger, psykiatere og sundhedsministeren i slutningen af 2012 da også kommenteret offentligt, at man finder alarmerende. Det er med det udgangspunkt, at DR valgte at sætte fokus på det høje forbrug af antidepressiv medicin i Danmark samt bivirkningerne ved at tage medicinen. DR har ikke nogen intention om at tale for eller imod antidepressiv medicin. Vores journalister forholder sig udelukkende til det, deres research og ekspertudsagn viser.

Opfølgning
Når DR's mange redaktioner sætter fokus på væsentlige emner er det vigtigt at fastholde det store overblik og sikre alsidighed og saglighed i dækningen. Kampagners forproducerede programmer skal sikre bredde og dybde - og redaktioners løbende valg skal supplere med nye vinkler.
DR Medier har styrket den tværgående koordination ved at prioritere en særlig redaktør med ansvar for de store tværgående indsatser. Denne er i løbende dialog med de producerende afdelinger for at sikre relevant udvælgelse, udførelse og overblik i forbindelse med de større kampagneindsatser.

 

Om redaktøren

Lytternes og seernes redaktør bliver ofte beskrevet som en 'brugernes ambassadør', som 'DR's interne ombudsmand' eller som 'DR's vagthund'. Jobbet varetages af Jesper Termansen, der er ansat af DR's bestyrelse og således arbejder uafhængigt af DR's daglige ledelse. Kontakt redaktøren på lsrred@dr.dk.

 

Procedure ved klager

Hvordan kan man klage, hvornår er det en kommentar, og hvornår er det en klage? Hvad sker der, efter klagen er sendt? Få svar på syv typiske spørgsmål om proceduren for at klage.

 

DR Indefra: Lytternes og seernes redaktør taler om sine 11 år i DR

Den 1. november 2015 stopper Jacob Mollerup som lytternes og seernes redaktør hos DR. I den anledning var han i DR Indefra d. 26. oktober for at tale om sine 11 år på posten i DR. I programmet fortæller han om hvordan han ofte har følt sig på "tålt ophold" i DR.

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Lytternes og seernes redaktør > Kritikkens top 20 > 2013 - 1. halvår

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.