preload loader
LSR-NYTOP
Exit-prognose

Exit-prognosen viste tidligt på valgdagen, at Venstre ville blive landets største parti, men sådan forholdte det sig ikke, da alle stemmerne var talt op.

 

Exitprognosen fra kommunalvalget

10. feb. 2014 10.03 

Baggrund
DR modtager altid mange henvendelser i forbindelse med valg. Kommunal- og regionsvalget i 2013 var ikke nogen undtagelse med op mod 100 henvendelser. Valget blev dækket massivt på alle platforme og havde mange større initiativer som "Demokratiets aften", og den store kandidatdatabase på dr.dk. På selve valgaftenen bragte DR en såkaldt exitprognose lavet af analyseinstituttet Epinion. Den forudså fejlagtigt, at Socialdemokraterne på landsplan ville gå voldsomt tilbage, og at Venstre ville blive det største parti. Over 30 skrev direkte til DR og klagede over den forkerte prognose.

DR's svar
DR beklagede allerede på valgnatten og har besluttet ikke at ville bruge disse exit-prognoser for landsresultater ved fremtidige kommunalvalg, da usikkerheden ved disse målinger, i modsætning til målingerne ved et Folketingsvalg, er for store.

Opfølgning
DR Nyheder har efterfølgende tilknyttet professor Søren Risbjerg Thomsen fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet til sammen med DR og Epinion at evaluere på forløbet. Derudover har DR valgt at indgå i et forskningssamarbejde med kommunalforsker Kasper Møller Hansen fra KU om konsekvenserne af prognoser i forbindelse med valgdækning. DR har ligeledes været i dialog med den øvrige mediebranche for at diskutere fremtidig brug af meningsmålinger i forbindelse med valg.

 

Om redaktøren

Lytternes og seernes redaktør bliver ofte beskrevet som en 'brugernes ambassadør', som 'DR's interne ombudsmand' eller som 'DR's vagthund'. Jobbet varetages af Jesper Termansen, der er ansat af DR's bestyrelse og således arbejder uafhængigt af DR's daglige ledelse. Kontakt redaktøren på lsrred@dr.dk.

 

Procedure ved klager

Hvordan kan man klage, hvornår er det en kommentar, og hvornår er det en klage? Hvad sker der, efter klagen er sendt? Få svar på syv typiske spørgsmål om proceduren for at klage.

 

DR Indefra: Lytternes og seernes redaktør taler om sine 11 år i DR

Den 1. november 2015 stopper Jacob Mollerup som lytternes og seernes redaktør hos DR. I den anledning var han i DR Indefra d. 26. oktober for at tale om sine 11 år på posten i DR. I programmet fortæller han om hvordan han ofte har følt sig på "tålt ophold" i DR.

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Lytternes og seernes redaktør > Kritikkens top 20

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.