preload loader
LSR-NYTOP
Gaza

Det var Martin Krasniks interview med den norske læge Mads Gilbert, der har arbejdet på Al-Shifa hospitalet i Gaza City, der bl.a. vakte røre hos Deadlines seere.

Foto: DR

 

Dækningen af Gaza-konflikten

21. jan. 2015 12.26 

Baggrund
Nyhedsdækningen af den israelsk-palæstinensiske konflikt medfører løbende klager – især fra folk, der særligt sympatiserer med den ene eller den anden af konfliktens parter. Det samme gjorde sig gældende under sommerens dækning af krigen i Gaza, hvor Deadline på DR2 modtog særligt mange kritiske reaktioner – over 1000 – over både vært Adam Holm og især vært Martin Krasniks pågående stil i en række interviews med bl.a. en israelsk viceambassadør, en dansk forsker og en norsk læge. Mange seere fandt, at værtens egen jødiske baggrund gjorde ham uegnet til at forestå konfronterende interviews, som de fandt pro-israelske. Seerstormen nåede også de sociale medier, hvor der opstod en skræddersyet opfordring til at klage til DR.

DR’s svar
Deadline arbejder med en lidt anden præmis end øvrige nyhedsprogrammer og bestræber sig på at udfordre og afprøve de fremherskende argumenter på alle sider af samfundsdebatten. Vinklen for det enkelte interview er ikke udtryk for en politisk eller personlig dagsorden fra programmets eller værtens side. Den kritiske journalistik er derimod et redskab til – på vegne af seerne - at afprøve kilders udsagn og til at belyse deres eventuelle bagvedliggende holdninger til konflikten, fordi kritiske spørgsmål også skærper de svar, man får.
  

Opfølgning
En konfronterende interviewstil, hvor studieværten stiller spørgsmål med afsæt i modpartens synspunkter, vil fortsat ofte være at finde i bl.a. Deadline. Det er vigtigt, at de, der udsættes for en pågående udspørgen, også får ordentlig mulighed for at forklare deres synspunkt.  DR Nyheder vil også fortsat kunne vælge at dykke ned i enkelte aspekter og vinkler på den komplekse konflikt. Det vigtige i den forbindelse er, at det sikres, at der på tværs af programmer i den samlede dækning er en ligelig fordeling af kritik og en fairness over for alle parter i konflikten. Henvendelser fra DR’s brugere er i den forbindelse et vigtigt input.

 

Om redaktøren

Lytternes og seernes redaktør bliver ofte beskrevet som en 'brugernes ambassadør', som 'DR's interne ombudsmand' eller som 'DR's vagthund'. Jobbet varetages af Jesper Termansen, der er ansat af DR's bestyrelse og således arbejder uafhængigt af DR's daglige ledelse. Kontakt redaktøren på lsrred@dr.dk.

 

Procedure ved klager

Hvordan kan man klage, hvornår er det en kommentar, og hvornår er det en klage? Hvad sker der, efter klagen er sendt? Få svar på syv typiske spørgsmål om proceduren for at klage.

 

DR Indefra: Lytternes og seernes redaktør taler om sine 11 år i DR

Den 1. november 2015 stopper Jacob Mollerup som lytternes og seernes redaktør hos DR. I den anledning var han i DR Indefra d. 26. oktober for at tale om sine 11 år på posten i DR. I programmet fortæller han om hvordan han ofte har følt sig på "tålt ophold" i DR.

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Lytternes og seernes redaktør > Kritikkens top 20 > 2014 - 2. halvår

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.