preload loader
LSR-NYTOP
duel

DR's første statsministerduel blev kritiseret på grund af de mange afbrydelser.

Foto: Keld Navntoft © Scanpix

 

Statsministerduellen på DR1

03. sep. 2015 12.22 

Baggrund
Da DR1 sendte den første Statsministerduel under folketingsvalget medførte det et stort antal klager fra utilfredse seere. Den største utilfredshed omhandlede styringen af debatten. Hertil mente en stor del af klagerne, at Helle Thorning-Schmidt blev favoriseret ift. Lars Løkke Rasmussen. Klagerne havde især en opfattelse af, at Helle Thorning-Schmidt fik væsentlig mere taletid. Samtidig mente flere af klagerne, at ordstyrer Tine Gøtzsche ikke greb ind, når Helle Thorning-Schmidt afbrød Lars Løkke Rasmussen.
I alt er der registreret over 100 kritiske henvendelser om disse temaer - heraf kom 15 via klageknappen.

DR's svar
DR ønsker at skabe rammer for en sund politisk debat, hvor de to statsministerkandidater prøver hinanden på argumenter og budskaber med god plads til at forklare sig. Derfor var hensigten med duellen at give de to mest mulig tid til direkte duel uden for meget indblanding fra ordstyreren.

Opfølgning
Debatten verserede intenst på de sociale medier allerede dagen efter den første duel var afholdt. Derfor gik Tine Gøtzsche ud med en video på Facebook, hvor hun forklarede brugerne, hvad aftalen havde været med de to kandidater. Ligeledes startede den anden duel med, at Tine Gøtzsche spurgte de to kandidater, hvad de havde syntes om reglerne. Begge gav udtryk for at være fint tilfredse og med på at køre med samme præmis i duel nr. 2. DR tager til sig, at man med fordel kan gøre det endnu mere tydeligt, når man forsøger sig med et format, der er en smule anderledes.
En optælling foretaget efter duellen viste i øvrigt, at de to duellanter fik næsten samme taletid med en ubetydelig overvægt til Lars Løkke Rasmussen. En analyse af de meget intense aktiviteter på Twitter under udsendelsen viste i øvrigt, at halvdelen af de 13.000 tweets kom fra en ret lille gruppe erklærede røde og blå politikere og aktivister. Således kom ca. 4000 tweets fra blot 85 erklærede blå debatdeltagere - de fleste med det tema, at studieværten gav Helle Thorning-Schmidt for meget plads. Det er en ny og udfordrende disciplin for DR, at skelne mellem de reaktioner på sociale medier der kommer fra almindelige fra seere og de der kommer fra politiske aktivister, som i denne sammenhæng kan tænkes at have en bestemt dagsorden.

 

Om redaktøren

Lytternes og seernes redaktør bliver ofte beskrevet som en 'brugernes ambassadør', som 'DR's interne ombudsmand' eller som 'DR's vagthund'. Jobbet varetages af Jesper Termansen, der er ansat af DR's bestyrelse og således arbejder uafhængigt af DR's daglige ledelse. Kontakt redaktøren på lsrred@dr.dk.

 

Procedure ved klager

Hvordan kan man klage, hvornår er det en kommentar, og hvornår er det en klage? Hvad sker der, efter klagen er sendt? Få svar på syv typiske spørgsmål om proceduren for at klage.

 

DR Indefra: Lytternes og seernes redaktør taler om sine 11 år i DR

Den 1. november 2015 stopper Jacob Mollerup som lytternes og seernes redaktør hos DR. I den anledning var han i DR Indefra d. 26. oktober for at tale om sine 11 år på posten i DR. I programmet fortæller han om hvordan han ofte har følt sig på "tålt ophold" i DR.

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Lytternes og seernes redaktør > Kritikkens top 20 > 2015 - 1. halvår

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.