preload loader
Til forsiden af dr.dk/tilgængelighed Få teksten læst op - adgangforalle.dk
tilgængelighed,nytdesign
 

Oplæste undertekster

Nedenfor kan du læse om oplæste undertekster, hvem de kan hjælpe samt ikke mindst hvordan du selv får dem på dit tv.

Hvad er oplæste undertekster?
Oplæste undertekster er en service, der gør det muligt at følge med i programmer, hvor der tales andre sprog end dansk – uden selv at skulle læse undertekster. Det er en talesyntes, der automatisk læser underteksterne op, og den går i gang, hver gang der er fremmedsprog på skærmen.

For at få underteksterne læst op, skal man vælge at se DR1, DR2 og DR3 på tvillingekanalerne DR1Syn, DR2Syn og DR3Syn. På synskanalerne er der den almindelige lyd fra DR1, DR2 og DR3, men når der sendes fremmedsprogede programmer med undertekster bliver undertekster automatisk læst. De oplæste undertekster kommer på hver gang, der optræder et fremmedsprog i et indslag eller et helt program med undertekster. Oplæsningen sker samtidig med, at undertekster optræder på skærmen. 

Hvem har glæde af oplæste undertekster?
Oplæste undertekster er et tilbud til alle, der har svært ved at se eller svært ved at læse - og det er der over en halv million danskere, der har. Derudover er der mange andre, der også kan have glæde af at få læst teksterne op på tv. For eksempel kan det støtte sprogforståelsen hos nydanskere eller hos børn, der lige er begyndt at læse.

Hvordan finder jeg oplæste undertekster?
I dag finder man oplæste undertekster på DR1Syn, DR2Syn og DR3Syn og on demand både på dr.dk/tv og i DR TV app’en. Alle med digitalt tv modtagelse har mulighed for at finde synskanalerne på deres tv. Det er forskelligt, hvilket kanalnummer de ligger på alt afhængigt af, om man modtager tv via antenne eller kabel-tv. 

Kabel-tv:

  • Stofa: DR1Syn: 88, DR2Syn: 89, DR3Syn: 90

  • YouSee: DR1Syn: 890, DR2Syn: 891 og DR3Syn: 892

  • Andre tv-selskaber: Prøv at find oplysninger på deres hjemmeside, eller lav en kanal søgning på dit tv. Synskanalerne ligger ofte på de høje kanal tal.

Antenne-tv:

  • Hvis du ikke kan finde kanalerne på dit antenne-tv, skal tv-modtageren måske tunes (foretag ny kanalsøgning).

DR TV/On demand:

  • dr.dk/tv: Vælg menupunktet "programmer" øverst på siden, herefter vil du i højre side af skærmen se en menu der hedder "Vælg tilgængelighed". Her vælger du oplæste undertekster, og du får en oversigt over alle programmer, som ligger tilgængeligt med oplæste undertekster.

  • DR TV app: Vælg menupunktet "programmer" nederst i app'en. Derefter gå i drop-down menu, som er placeret øverst i app’en og scroll ned til Oplæste undertekster. Den ligger nederst i menuen sammen med de andre tilgængelighedstjenester.

 
 
Nyhedsbrev om synstolkning

 

Nyhedsbrev om tegnsprog

 

Undertekster

 

Tegnsprog  

 

Oplæste undertekster

 

Synstolkning
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Tilgaengelighed > Oplæste undertekster

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.