Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

© Colourbox.com

 

Skrevet af: Britta Weyer

 

Voksne kan også have ADHD

24. aug. 2009 10.55 Sundhed

Sjusket, doven, hidsig og ikke til at regne med! Sådan vil vi ofte opfatte voksne med ADHD. Fordi de har svært ved at huske, koncentrere sig og ved at styre deres temperament. Nogle så svært, at deres liv falder fra hinanden.

Når der tales om ADHD eller, som det tidligere hed, DAMP, tænker de fleste på børn. Men når børnene er blevet voksne, vil over halvdelen fortsat have vanskeligheder. Ganske vist farer de ikke længere ustyrligt omkring - uroen i kroppen er hos de fleste voksne blevet til en indre fornemmelse af rastløshed. Tvunget til at sidde stille, sidder de måske og vipper med benet eller piller med fingrene.

Umuligt at koncentrere sig

At koncentrere sig er en kamp for dem, især i forbindelse med lidt kedelige, rutineprægede opgaver.  Resultatet er masser af sjuskefejl - hvis de da ikke falder helt fra undervejs. Fordi det at overskue og planlægge er mere end almindeligt krævende, når man har ADHD, har mange også svært ved at komme i gang overhovedet. Mennesker med ADHD er tit meget impulsive, og de handler før de tænker. De har svært ved at beherske sig og er ofte opfarende, utålmodige eller slemme til at afbryde.  Mange snakker rigtig meget, så meget, at det kan virke grænseoverskridende.

Mistede job og forliste forhold

Deres vanskeligheder kan have store konsekvenser: der er mange brud i kølvandet af mennesker med ADHD: afbrudte uddannelser, mistede job, splittede familier. Når man ikke kan planlægge, holde overblik og arbejde målrettet, er det ikke let at få sit liv til at hænge sammen. Mange aftaler smutter, fordi mennesker med ADHD tit har en dårlig tidsfornemmelse og har svært ved at huske. Så er det ikke nemt at gennemføre en uddannelse, holde på et job eller på en kæreste. Eller at fungere som den mor eller far, man gerne ville være. For nogle går det helt galt: Risikoen for at havne i stofmisbrug eller kriminalitet er stor, og en del får andre psykiske lidelser, som angst eller depressioner, oveni.

Kendskabet til voksne med ADHD er først langsomt ved at vinde frem i samfundet, eksempelvis i sundhedssystemet, socialforvaltningerne, kriminalforsorgen og i misbrugsbehandlingen. For mange går der lang tid, før nogen, om overhovedet, får mistanke om, at det kunne være ADHD, der er årsag til et menneskes problemer. Og først da kan en undersøgelse og en målrettet behandling sættes i gang. Man regner med, at mellem 2 og 4 ud af hundrede voksne har ADHD. De fleste uden at vide det.

Man får ikke pludseligt ADHD

Man får ikke ADHD hen ad vejen, man har altid haft det. At stille diagnosen ADHD hos en voksen, kræver en kortlægning af patientens liv, helt tilbage til barndommen. Det sker oftest hos en psykiater, som også kan udskrive den medicin, som kan hjælpe mange af patienterne.  Medicinen gør det nemmere at finde ro og koncentrere sig, men den kan kun sjældent stå alene. De fleste har brug for at lære at tackle deres symptomer i en dagligdag. Det er vigtigt at vide så meget som muligt om ADHD, for at kunne leve med det. Også ens familie og omgangskreds kan måske bedre forstå, bære over med, eller tage hensyn, hvis de kender til det, der er svært og hvorfor.

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Nyt om ADHD

Kraftig stigning i børn på ADHD-medicin

Stadig flere børn får hver dag medicin mod ADHD. Sundhedsstyrelsen griber nu ind.

 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > ADHD > Artikler

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.