Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

© Colourbox.com

 

Skrevet af: Katja Maria Jackson, studerende på SUHR's Seminarium og praktikant på DR Sundhed

 

Feder sødemidler?

05. feb. 2009 11.44 Sundhed

Jeg har efterhånden hørt fra flere, at sødemidler som f.eks. aspartam feder, fordi kroppen på en eller anden måde tror at den skal omdanne de kunstige sukkerstoffer til almindeligt fedende sukker. Kan den det, eller hvad er egentlig sandheden om sødemidler?

/Lisbeth

Svar:

Hej Lisbeth

Tusind tak for dit meget interessante spørgsmål.

Nu nævner du selv aspartam, og lad os holde fast i det, da aspartam, som bl.a. kendes som NutraSweet, er det sødemiddel der er blevet sat flest spørgsmålstegn ved.

Selve sødestoffet forekommer ikke naturligt, men de to proteinbestandele som aspartam består af, er naturlige stoffer og findes i proteinerne i vores kost. D Dette er forklaringen på at aspartam bliver fordøjet i den menneskelige organisme på samme måde som proteiner i f.eks. ost, kød, fisk og æg. Derfor påvirker aspartam ikke blodsukkeret.

Det du spørger til, er om eksempelvis aspartm feder?

Til det vil jeg svare, at der er lavet et forsøg på mennesker, hvor to grupper af forsøgspersoner indtog en forsøgskost parallelt i ti uger. Den ene gruppe fik sukker og den anden fik kunstige sødemidler.

Efter ti uger blev der målt at kropsvægt og fedtmasse steg i sukkergruppen og faldt i sødemiddelgruppen. Samtidig fandt man at sukkergruppen havde et højere blodtryk.

Så konklusionen er at sødemidler ikke er direkte årsag til vægtforøgelse.

Du spørger også til hvad sandheden er om sødemidler, og der vil jeg benytte lejligheden til at forklare dig hvornår det bliver kritisk med vores indtag af sødemidler.

Det kræver en lille forklaring, som jeg kommer med her:

Aspartam blev godkendt i Danmark for over 25 år siden. Selvom aspartam er blevet kritiseret i årevis og trods de adskillige undersøgelser aspartam har stået model til, er det stadigvæk et godkendt sødemiddel.

Der er dog undersøgelser, udført på rotter, der viser at der kan være nogle helbredsmæssige risici ved for meget indtagelse over en længere periode.

På baggrund af disse undersøgelser, har man i samarbejde med de danske toksikologer (gifteksperter) fastsat det vi kalder ADI, en Acceptabel Daglig Indtagelse.

Den Acceptable Daglige Indtagelse af aspartam lyder på 40mg/kg legemsvægt. Dette er ikke et tal der umiddelbart siger os noget. Men lad os prøve at regne lidt på det, og omsætte tallene til noget vi kan forholde os til.

Et eksempel kunne være at vi antager at du vejer 65 kg. Du må ifølge ADI indtage 40mg gange 65kg. Det svarer til at indtage 2600mg aspartam om dagen.

Men hvor meget mad og drikke indeholdende aspartam, svarer det til?

Pr. 1000 g Cheasy frugtyoghurt er der ca. 0,325 mg aspartam. Hvilket svarer til at du skal spise 2600mg/0,325 mg = 8000 mg der svarer til: 8 liter yoghurt om dagen, for at komme op på den acceptable daglige indtagelse.

Andre eksempler på hvad du må indtage på en dag er 7,7 bøtter is eller 6 hele glas marmelade.

Så hvis du har været i tvivl om du havde et overforbrug af sødemidler, håber jeg at det har sat tingene lidt i perspektiv.

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
The remote server returned an error: (404) Not Found.

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Myter om kost og motion

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.