Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

© Colourbox.com

 

Skrevet af: Britta Weyer, Læge og journalist

 

Dum og træg af fed mad

12. okt. 2009 08.12 Sundhed

Det er ikke kun på længere sigt, at fed kost gør skade. Efter blot få dage på fedtrig mad blev rotter både dårligere til at bevæge sig og til at løse opgaver.

At man tager på af for megen fed mad, og at den øger risikoen for alskens sygdomme, heriblandt sukkersyge og hjerte- karsygdomme, er kendt. Men der har hidtil ikke været megen opmærksomhed på de mere kortsigtede virkninger af den fedtrige, vestlige kost, siger forskerne bag en ny undersøgelse.

I undersøgelsen sammenlignede forskerne fra Cambridge Universitet to grupper rotter: den ene blev fodret med fed, den anden med fedtfattig kost. Forskerne fulgte løbende både rotternes evne til at bevæge sig, hvor langt de for eksempel kunne løbe i et løbehjul, og deres evne til at løse opgaver, så som at finde vej gennem en labyrint.

Efter blot fire dage på fed mad fungerede dyrenes muskler dårligere, og de kunne kun løbe omkring to tredjedele af den strækning, som dyrene på fedtfattig kost kunne tilbagelægge. Det skyldtes, ifølge forskerne, at deres muskler blev dårligere til at omsætte ilt. Det gik også ud over dyrenes hjerter, der blev hårdere belastede og på længere sigt forstørrede.
Efter ni dage på fed kost blev rotterne også tydeligt mindre dygtige til at klare labyrint-prøven end deres artsfæller på fedtfattig kost. `Fedtspiserne` lavede flere fejl og brugte i det hele taget længere tid på at finde vej gennem labyrinten.

Resultaterne er offentliggjort i Journal of Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB Journal), og forskerne håber, at de vil være med til at få mennesker til at mindske fedtindholdet i deres mad, fordi det giver fordele her og nu for helbred, velbefindende og opmærksomhed. 
 

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 

Nyt fra dr.dk/sundhed

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Sund mad > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.