Vælg at elske – hver dag

Kærlighed kommer ikke af sig selv - den er et valg, og vælg den gerne hver dag, siger parterapeut.

Der er et stort overlap mellem kærlighed og vilje.

Kærlighed er noget, man et langt stykke hen ad vejen beslutter sig for at give og modtage, siger sexolog og parterapeut Jesper Bay-Hansen.

Jesper Bay-Hansen

Jesper Bay-Hansen er både speciallæge i almen medicin og specialist i klinisk sexologi. Han driver sin egen praksis, Klinik for Sexologisk Rådgivning og Samtaleterapi.

Jesper Bay-Hansen har bl.a. udgivet bøgerne "Recepten på Lykke", "Få mere Lyst" og "Livskunst i praksis", og han besvarer spørgsmål fra brugerne i brevkassen på dr.dk/levnu.

Du kan spørge Jesper om alt, der har med sex- og samliv at gøre.

- Hvis man går og venter på, at kærlighedsfølelsen skal komme vældende spontant op i én, så vil der være mennesker, der kan gå og vente et helt liv.

- Kærlighed er faktisk noget, du kan vælge, og det er super vigtigt at vælge kærligheden til i sit liv.

Kærlighed er også de små ting

Jesper Bay-Hansen understreger, at kærlighed er meget andet og mere end den store forelskelse, der tager én med storm.

- Kærlighed er også de mange små ting i livet. Det kan ikke være den store saliggørende kærestekærlighed hver dag, for det er urealistisk, og så bliver man bare skuffet.

- Nogle mennesker kan have en tendens til at bygge et glansbillede op om, hvor overvældende ens kærlighedsforhold skal være, og det kan kun de færreste leve op til. Det sker i glimt, men det er også fint.

Læg en kærligheds-strategi

Et led i det at beslutte sig for at elske er at blive opmærksom på de mange kærlighedsgerninger, som ens kæreste faktisk viser én i løbet af en ganske almindelig dag. Og beslutte sig for selv at vise kærlighed til sin elskede hver dag, også på tredje eller tyvende år.

Du kan eventuelt beslutte dig for én eller to kærlighedsopbyggende tiltag ud fra nedenstående inspiration fra Jesper Bay-Hansen:

  • Jeg vil øve mig i at vælge min elskede til hver morgen, inden jeg står ud af sengen
  • Jeg vil holde øje med, om jeg har en tendens til at være ironisk, sarkastisk eller irettesættende
  • Jeg vil gå ud i entreen og kysse min kæreste goddag, hver gang han eller hun kommer hjem
  • Jeg vil prøve at variere måden, jeg kysser på
  • Jeg vil gøre mit for at indføre kæresteaftener med sofahygge uden tændt tv og med slukkede mobiltelefoner
  • Jeg vil gøre en indsats for ikke at gå vred i seng, for eksempel ved at insistere på at holde i hånd et par minutter, inden vi skal sove
  • Jeg vil øve mig i at sove længe enten en lørdag eller søndag, så vi kan vågne op sammen. Det gøder jorden for morgensex og hyggeligt morgenkåbesamvær

Kilde: ”De 9 kærlighedsregler” af Ingrid Ann Watson og Jesper Bay-Hansen

  • Print
  • Del artiklen: