preload loader
Robotstøvsuger

Ældrepleje, robotstøvsuger, rengøring

 

Skrevet af: 

 

Ældre slipper for robotrengøring

18. jul. 2013 08.19 Nyheder

Der er stor uenighed om, hvorvidt robotstøvsugere skal være en del af ældreplejen, men nu sætter flere kommuner i hovedstadsområdet foden ned og stopper udbredelsen af den moderne teknologi for en stund. I både Greve, Køge og Frederiksberg kommuner kan de ældre se frem til at slippe for at få gjort rent af robotstøvsugere, skriver Ældre Sagen, det skal nemlig være frivilligt.

Senest er kommunalbestyrelsen på Frederiksberg vendt rundt på en tallerken i holdningen til robotstøvsugere.

-Vi har taget denne beslutning om frivillighed, fordi en statusrapport viser, at mange af Frederiksbergs hjemmehjælpsbrugere er utrygge ved at give slip på den traditionelle støvsugning. Mange har derfor købt ekstra hjælp til traditionel støvsugning.  Det har aldrig været hensigten, siger borgmester Jørgen Glenthøj.

Kommunen havde ellers besluttet at indføre tvungne robotstøvsugere i ældreplejen, men en undersøgelse viste, at kun 8 ud af cirka 600 borgere havde købt en robotstøvsuger. Flere af de resterende købte traditionel støvsugning hos private leverandører. Dermed havde kommunen reelt indført brugerbetaling på hjemmehjælp, og det var ikke planen. Derfor vil kommunen nu indkøre en pulje af robotstøvsugere, som hjemmehjælpsmodtagerne kvit og frit kan låne, hvis de ønsker robotstøvsugere i stedet for almindelig støvsugning.

Politikere gik imod administrationen
I Greve Kommune anbefalede administrationen, at politikerne skulle indføre robotstøvsugere hos hjemmehjælpsmodtagerne, men også her trådte lokalpolitikerne på bremsen.

-Vi traf et politisk valg om, at robotterne skulle være frivillige. Jeg ved godt, at andre kommuner tvinger robotstøvsugerne ind i ældreplejen, og det var sådan set også det oplæg, som vi fik fra administrationen. Men det kan vi ganske enkelt ikke stå inde for, siger viceborgmester Brian Hemmingsen og fastslår:

-Velfærdsteknologi skal som udgangspunkt indføres for at hæve kvaliteten i ældreplejen. Ikke for at spare penge”.

De nye holdninger vækker glæde hos Ældre Sagen, foræller chefkonsulent hos Ældre Sagen, Olav Feldbo:

-Nu begynder der at tegne sig et reelt alternativ til nogle af de rockermetoder, vi har set på teknologiområdet, hvor man har presset teknologien ned over hovedet på ældre mennesker, uden de i virkeligheden fik en valgmulighed for at sige fra. Derfor er det en god model, hvor man kan afprøve teknologien i nogle måneder og se, om det fungerer for den enkelte borger. På den måde bygger man på frivillighedens fundament, siger Olav Feldbo.

Egner sig bedre til store arealer
I Køge Kommune satser man på robotstøvsugerne på de store fællesarealer frem for ude i de små hjem. Kommunen har gennemført et større robotstøvsugerprojekt på ældreområdet, og anbefalingen lød på at bruge robotterne i plejehjemmenes store fællesrum.

-Resultaterne fra Køge er helt på linje med eksperternes anbefalinger. Robotstøvsugerne har problemer i hjem med mange tæpper og møbler. Derfor er det oplagt, at kommunerne bruger teknologien på plejecentre, rådhuse og biblioteker i stedet for at sende robotstøvsugerne på en umulig opgave i private hjem”, siger Olav Felbo.

Han henviser blandt andet til professor og robotekspert Kim Normann Andersen fra Copenhagen Business School, der undrer sig over, at kommunerne indfører robotter der, hvor de er mindst egnede. Nemlig i små møblerede hjem frem for store åbne fællesarealer.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > arkivP4 > København > Nyheder

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.