preload loader
Louise Andersen og datteren på 2 år, Asta

Louise Andersen fra Næstved følte sig som en utilstrækkelig mor, fordi hendes datter sov dårligt om natten. Det ændrede sig, da familien fik hjælp på en søvnklinik for børn.

Foto: Maja Normann © DR

 

Skrevet af: 

 

Børn har fået deres helt egen søvnklinik

27. maj 2013 14.15 Nyheder Opdat.: 28. maj 2013 07.57

Der findes søvnklinikker for voksne, men når børn sover dårligt, er der ikke megen hjælp at hente. Som det eneste sted i landet har man derfor i Næstved etableret en offentlig søvnklinik, der udelukkende henvender sig til børn - og deres ofte desperate forældre.

Kunne ikke hjælpe trætte forældre
Søvnklinikken for børn opstod blandt andet fordi man i børneambulatoriet ofte hørte forældre klage over søvn-problemer, men personalet havde ikke nogen steder at henvise forældrene. Det fortæller sygeplejerske på klinikken, Tanja Almbjerg:

Børns søvnproblemer bliver overset
- Jeg tror ikke der har været stort nok fokus på alvorligere søvnproblemer hos børn. Det har været et overset område, som man troede kun voksne havde problemer med. Men vi har erfaret, at det har store konsekvenser for børn, når de har alvorlige søvnproblemer om natten.

Så for halvandet år siden gik et team på tre sygeplejersker i gang med at etablere klinikken, og i indtil videre har de hjulpet omkring 180 trætte børn og forældre. Klinikken tilbyder blandt andet rådgivning, men også mulighed for at låne hjælpemidler som kugledyner og veste. Det sker på baggrund at en helt præcis kortlægning af barnets søvn, vaner osv. Og hvis man på klinikken vurderer, at barnet fejler noget, der skal behandles, henvises der til behandling andre steder.

Cirkusforestilling om natten
En af de familier, der har fået hjælp er familien Andersen fra Næstved. I halvandet år var deres nætter en større cirkusforestilling, og forældrene overvejede til sidst at flytte fra hinanden - simpelthen for at få sovet. Men henvisningen til søvnklinikken vendte op og ned på deres liv, som i dag er blevet langt mere positivt.

- Før havde vi ikke overskud til noget som helst, og jeg følte mig utilstrækkelig som mor. Nu laver vi en masse ting, og livet er blevet noget lettere, fortæller Louise Andersen, der dog stadig kæmper med natteroen.

Men det, at klinikken holder fast i familien, giver både tryghed og mod til at fortsætte kampen for en god nattesøvn.

Fra 6 til 13 timers søvn
For 25-årige Therese Petersen fra Næstved betød mødet med klinikken også et helt nyt liv. Hendes 6-årige søn sov kun 6-7 timer i døgnet, havde svært ved at falde søvn og vågnede tit om natten. Så dagen stod på et væld af konflikter, fordi alle var trætte.
- Vi lånte en kugledyne og jeg fandt en CD med meditation for børn. Første nat sov Noah 13 timer og siden har han sovet 11 timer i døgnet, fortæller Therese Petersen, der i dag oplever en dreng, der er glad for skolen, og en hverdag med masser af glæde og overskud. Selvom hun er studerende alene-mor til to.

Og begge mødre er da også enige om, at den hjælp de har fået nærmest burde være et ret for alle børnefamilier med søvn-problemer.
- Der burde være sådan en søvnklinik for børn på hvert sygehus, siger Louise Andersen.

Dagen fyldt med konflikter
Og spørger man på klinikken, er der da også god grund til at hjælpe familierne. Børnene kan nemlig få store vanskeligheder med adfærd og indlæring. Og trivslen i familien er ofte dårlig, fordi dagen er fyldt med konflikter.

- Forældrene har ofte gået meget alene med det her problem, og føler de har prøvet alt. Så de oplever en stor lettelse, når de kommer her. Vi oplever, at familien og børnene får et større overskud, og mod på at fortsætte med den vejledning vi giver, når de kan se, at det virker, fortæller sygeplejerske Tanja Almbjerg.

 

 

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > arkivP4 > Sjælland > Nyheder

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.