16-årige Victor er halvt dansk. I aften skriver han Eurovision-historie for Grækenland

Årets yngste Eurovision-deltager, græske Victor Vernicos, har stærke rødder i Danmark.

Dansk-græske Victor Vernicos Jørgensen skal forsvare de blå-hvide farver for Grækenland ved årets Eurovision. (Foto: © Chloe Hashemi, EBU)

Playlisten består af Mads Langer og Lukas Graham, livretten er farmors frikadeller, og hver sommer ser han frem til den årlige familietur i Tivoli og sommerhusturen i Gilleleje.

Ja, på papiret lyder 16-årige Victor Jørgensen nok som de fleste andre danske, unge drenge.

Men på ét punkt skiller han sig ud.

Victor er nemlig født og opvokset i Grækenland og bærer også det mere eksotisk klingende efternavn Vernicos. Et navn, han har arvet fra sin græske mor, mens Jørgensen stammer fra hans danske far, der de seneste 20 år har boet i Grækenland.

Og nu står den halvt danske, halvt græske teenager så over for sit livs hidtil største opgave: Han skal nemlig repræsentere Grækenland ved dette års Eurovision Song Contest.

- Det er en kæmpe ære, og jeg glæder mig helt vildt, lyder det fra Victor Jørgensen, da vi fanger ham over en Zoom-forbindelse fra hjembyen Voula, cirka 16 kilometer fra den græske hovedstad Athen.

- Jeg ser ikke mig selv om græker eller dansker, men mere som en verdensborger. Jeg er halvt græsk og halvt dansk, men har gået på en international, engelsksproget skole hele mit liv, så min tilværelse er ét stort clash af forskellige kulturer, siger 16-årige Victor Vernicos Jørgensen. (Foto: © Nikoz Zikos, ERT)

Sangen, der skal sikre Grækenland sejren ved årets konkurrence, hedder 'What They Say', som Victor Jørgensen selv skrev, da han var bare 14 år. Og den unge sanger har da også fået musikken ind med ske, siden han var helt lille.

Hans farfar, Leif Jørgensen, var nemlig en anerkendt, dansk jazzmusiker, mens Victors far spiller trompet. Selv har Victor spillet guitar og skrevet musik, siden han var helt lille.

- Arven fra min farfar og min far har helt sikkert dryppet ned på mig og mit forhold til musik. Der er også blevet spillet meget dansk musik mit barndomshjem takket været min far, og jeg elsker selv dansk musik fra 80'erne og 90'erne, fortæller Victor, der også er fan af danske popkometer som Mads Langer og Lukas Graham.

Savner farmors frikadeller

Og netop den danske arv fylder meget for Victor, der har boet hele sit liv i Grækenland, men besøger Danmark så ofte, han kan.

- Jeg elsker virkelig Danmark, og jeg føler, den danske kultur er en kæmpe del af mig. Derfor prøver jeg også at lære dansk. Det er svært at finde tid til det, men det er vigtigt for mig at lære så meget dansk som muligt, for jeg gerne vil vise begge sidder af min baggrund, fortæller han.

Når han rejser til Danmark, er dér særligt én ting, Victor ser frem til: De danske kanelsnegle.

Faktisk er kærligheden til det klistrede danske bagværk så stor, at kanesneglene bliver nævnt i Victors biografi på den officielle Eurovision-hjemmeside.

- Jeg tager seriøst fem kilo på, hver gang jeg i Danmark, fordi maden er så god. Jeg elsker kanelsnegle og bager dem også selv efter min farmors opskrift. Åh, og farmors frikadeller, dem elsker jeg også, lyder det saligt fra det dansk-græske Eurovision-håb.

Sidst, Victor Vernicos Jørgensen var i Danmark, var han ude og sejle i kano på Lyngby Sø. (Foto: © PRIVATFOTO)

Victor Jørgensens danske aner stikker dog dybere end blot en forkærlighed for farmors dunser.

Han bruger konsekvent ordet "vi", når han taler om både grækere og danskere, og selvom han altså er vokset op i Grækenland, mærker han tydeligt, når hans danske rødder skinner igennem.

- Grækere er klart mere tilbagelænede end danskere. I Grækenland er det meget: "Hey, lad os chille, have det sjovt og se, hvad der sker," hvor jeg godt kan mærke, at jeg har et helt andet, højt energiniveau og også har brug for at planlægge ting lidt mere, siger Victor og fortsætter:

- Men det, jeg hører mest for, er min humor. Jeg er meget sarkastisk, og det tror jeg er meget dansk. Det er i hvert fald ikke altid, at grækere forstår mig, siger han med et grin.

Grækenlands yngste Eurovision-deltager nogensinde

Modsat herhjemme blev der ikke afholdt et græsk Melodi Grand Prix i år.

I stedet har græsk tv internt udpeget Victor Jørgensen som landets Eurovision-håb – og med sine bare 16 år er han faktisk den yngste græske repræsentant nogensinde.

- Grænsen for at være med i Eurovision er 16 år, så jeg har faktisk gået og ventet på, at jeg blev gammel nok, fortæller Victor Jørgensen og fortsætter:

- Der er nok mange mennesker, der tænker, at en 16-årig ikke kan deltage i en kæmpe konkurrence som Eurovision, men det er netop derfor, jeg gør det. Jeg vil gerne inspirere folk og vise, at man kan, hvad man vil. Måske sidder der en 18-årig derude og tænker: "Okay, hvis en på 16 kan deltage i Eurovision, så kan jeg da også!".

Grækenland har tidligere vundet Eurovision én gang. Det skete i 2005, hvor græsk-svenske Helena Paparizou vandt med sangen 'My Number One'. Nu skal Victor Vernicos Jørgensen forsøge at gøre hende kunsten efter. Her ses han på scenen under sine prøver i Liverpool. (Foto: © Sarah Louise Bennett, EBU)

Den første prøve skal Victor Jørgensen bestå, når han torsdag aften deltager i årets anden Eurovision-semifinale. Her skal han forsøge at sikre Grækenland én af de ti pladser videre til den store finale, der finder sted lørdag aften.

Skal man tro bookmakerne, ligger Grækenland lige på vippen i forhold til at kvalificere sig til finalen, men for Victor Jørgensen selv fylder konkurrencen faktisk ikke det store.

- Det vigtigste for mig er, at jeg leverer en god optræden, som inspirerer folk. Jeg har lagt en masse følelser i 'What They Say', som jeg håber, jeg kan få ud over scenekanten og måske sætte lidt tanker og følelser i gang hos publikum, siger han og fortsætter:

- Eurovision er et stort udstillingsvindue for en ung musiker som mig, så jeg ser det bare som en kæmpe mulighed for at vise mig og min musik frem. Det er en kæmpe chance, som man kun får én gang i livet – medmindre jeg også ender med at repræsentere Danmark en dag, slutter han med et grin.