(Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Aviaaja fik stress af benhård branche og var syg konstant: Så begyndte hun at sjippe

Designeren vil gøre op med grønlandske stereotyper og stress-kultur i designbranchen.

Mambaen.

De fleste kender den giftige slange med det dødbringende bid.

De færreste ved, at Mambaen også er et trick, man kan lave med sjippetov.

Men er der nogen, der ved det, så er det Aviaaja Ezekiassen.

For hun har mærket mambaens kraft på egen krop. Faktisk har hun lavet "mambaen", indtil hendes skinneben var sorte af smældene fra sjippetovet.

Hun begyndte at sjippe, da hun var sygemeldt med stress, og det var enormt forløsende for hende.

- Man kan godt sige, at sjippetovet reddede mig, fortæller Aviaaja Ezekiassen.

Aviaaja Ezekiassen er uddannet artikekt, og hun arbejder som møbeldesigner – en drøm, hun har haft, siden hun var barn.

Men da hun fik stress, var hun tæt på at lægge designet på hylden, for branchen er ubarmhjertig, fortæller hun.

- Min familie var enormt bekymret for mig, og efter mange snakke med dem kom vi frem til, at jeg ikke skulle være i branchen længere. Det var simpelthen for hårdt, siger Aviaaja Ezekiassen.

Sådan gik det dog ikke helt.

For bedst som hun var klar til at droppe designet, modtog hun den prestigiøse Finn Juhl Prisen. En pris, der gives til personer, der "har gjort en særlig indsats inden for møbelarkitektur".

Kort efter blev hun castet til DR-programmet 'Danmarks næste klassiker', hvor hun lige nu dyster mod fem andre designere om at skabe de bedste og mest innovative møbeldesigns.

- Jeg tror, mange stressramte oplever, at selvtilliden og troen på sig selv forsvinder. De her skulderklap gjorde, at jeg genvandt noget af troen på mig selv, siger Aviaaia.

Danmarks næste klassiker

Dr.dk har mødt Aviaaja til et interview om stress, sjipning og grønlandsk designkultur.

  • Aviaaja har rent bord, men det er ikke, fordi hun mangler noget at rive i. Hun har flere opgaver i luften, og næste uge flyver hun til Grønland, hvor hun har en udstilling. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    1 / 13
  • Udstillingen består af syv møbler, som allesammen tager udgangspunkt i den grønlandske kultur og historie. For eksempel vasen her: 'The Misfit', som hun har døbt den. For Aviaaja er vasen det mest personlige af de syv møbler. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    2 / 13
  • For vasen er inspireret af hendes egen historie. Hendes far er grønlandsk, og hendes mor er dansk, hun voksede op i Grønland, men har tilbragt sit voksne liv i Danmark. Hun har altid følt sig spændt ud imellem de to kulturer – følt, at hun skulle tilpasse sig. Det afspejler sig i vasens udformning. - Den er lavet af glas i en ståltrådsform. Glas er et materiale, som er sårbart, men også enormt fleksibelt. Det kan tilpasse sig alle mulige former, siger Aviaaja. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    3 / 13
  • Aviaaias designs er inspirerede af grønlandsk kultur. Hun vil gerne gøre op med nogle af de stereotype fortællinger, der hersker omkring landets designkultur. - Der har altid været en forventning om, at jeg skulle lave et eller andet med sælskind. Eller perler, mønstre og mange stærke farver. Med projektet forsøger jeg at skabe lidt albuerum. At bryde de stereotype forventninger til, hvad grønlandsk design er og kan være. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    4 / 13
  • Aviaaja elsker at designe, men livet som møbeldesigner er ikke altid lutter lagkage. Tværtimod skal man kæmpe hårdt for hver enkelt opgave på et presset marked, hvor der er mange om buddet, og hvor alle forsøger at skabe sig et navn, mener hun (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    5 / 13
  • Derfor pressede Aviaaja også sig selv for langt. Arbejdet havde førsteprioritet, alt andet kom bagefter. Og så begyndte symptomerne at melde sig. Det startede med, at hun blev syg konstant. - Jeg var syg en gang om måneden med det ene og det andet, og jeg fik svamp i ansigtet. Det er sådan noget, som det ellers kun er ældre mennesker, der får, og jeg var 30.
    6 / 13
  • En dag stod Aviaaia i et lyskryds. Det var egentlig blevet grønt, men hun blev stående på fortovet og stirrede på den lille grønne person. Og i et øjeblik havde hun glemt noget så basalt, som at man må gå over for grønt. - Jeg havde flere oplevelser, hvor jeg pludselig kom til mig selv og ikke anede, hvor jeg var. Jeg var fuldstændig desorienteret.
    7 / 13
  • Aviaaia har samlet et stort "bibliotek" af forskellige materialer, som hun bruger som inspiration i sine designs. Hvad angår stress er hun ikke et enkelttilfælde. Arkitekt- og designbranchen er notorisk hård, og designeren fortæller, at hun blev advaret mod det hårde psykiske pres, da hun begyndte at studere på Arkitektskolen Aarhus. - Allerede første dag fik man at vide, at det at være arkitekt eller designer er en livsstil, ikke et arbejde. At man skulle regne med at få depression eller stress på et tidspunkt. Og at hvis man havde en kæreste, havde man ikke længere den her kæreste, når man var færdig med studiet. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    8 / 13
  • - Så allerede under studietiden bliver man lært, at det er sådan, vilkårene er. Og at hvis du ikke kan være i det, kan du bare droppe ud. Det synes jeg er helt forkert, og det skal der gøres op med, siger Aviaaia. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    9 / 13
  • Aviaaia følte ikke, at hun kunne sygemelde sig, for hvis hun gjorde det, vidste hun, at hun ville skulle indhente det forsømte, når hun kom tilbage.
    10 / 13
  • Men til sidst tog hun ansvar for sig selv og sit helbred og sygemeldte sig. Lægen sagde, hun skulle begynde at motionere, men tanken var vildt uoverskuelig for designeren, der syntes, at selv tanken om at gå ned at handle var overvældende. Men så fandt hun et sjippetov i en gammel sportstaske. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    11 / 13
  • Og så begyndte hun at sjippe derudad. Hun startede med at sjippe i ti minutter, men det eskalerede hurtigt, og designeren fandt et fællesskab af andre sjippere på Instagram, som hun begyndte at mødes med. Hun sammenligner sjipning med såkaldt metakognitiv terapi. Når hun svinger tovet, bliver der skabt et rum, hvor tankemylderet kommer på afstand.
    12 / 13
  • Mambaen er hendes yndlingstrick, og selvom det har krævet sorte skinneben og masser af piskesmæld fra sjippetovet, har hun mestret det. Om det også vil lykkes hende at mestre disciplinen at designe en klassiker, vil vise sig, når sidste afsnit 'Danmarks Næste Klassiker' kommer ud til streaming næste tirsdag.
    13 / 13