Hun tøver ikke med at flytte rundt på dine møbler. Hun elsker at rydde ud i dit ligegyldige nips. Og så hader hun farven rød.
Nogle af Katrine Martensen-Larsens kunder opfatter hende som lidt af en streng kvinde i starten, men de ender næsten altid med at kunne se, hvor hun vil hen med sine nogle gange ganske indgribende handlinger i deres boliger.
Boligstylisten hjælper både private og virksomheder med indretning og beskæftiger sig med alt fra meget velhavende kunder til mindre projekter. Hun har udgivet tre bøger om indretning. Og nu hjælper hun danskere med at få mest muligt ud af deres bolig i programmet 'Boligstylisterne'.
Hendes fremgangsmåde er ligetil, når hun skal hjælpe med folks indretning:
- Når jeg kommer jeg ind i folks hjem, går jeg lidt rundt om mig selv og skal lige mærke, hvad det er for et hjem og for nogle mennesker, der bor der. Og så går jeg ellers stille og roligt i gang med at rydde op og fjerne ting.
Katrine Martensen-Larsens helt store kæphest er nemlig holdningen om, at vi omgiver os med alt for mange ting. Der skal ryddes op, flyttes rundt på møbler – og smides ud.
Men det er langtfra det eneste, boligstylisten giver sig i kast med, når hun bliver booket til en opgave.
Herunder deler hun sine bedste tips til at få styr på indretningen i dit eget hjem:
Ryd op, flyt rundt, smid ud
Det første råd er både det mest enkle, det mest effektive – og også ét af de sværeste at efterleve.
- Man skal rydde op! Folk har alt for mange ting, og deres hjem ser rodede ud. Det kan lyde selvfølgeligt og nemt, men man burde faktisk smide ud til storskrald mindst en gang om måneden.
Når man så er færdig med oprydningen, kan man begynde at flytte rundt på det, man har. Det ynder Katrine Martensen-Larsen selv at gøre, når hun er ude hos sine kunder:
- Når folk vil have mig ud at hjælpe dem, er der så mange af dem, der siger, at deres møbler absolut ikke kan stå på en anden måde. Og dér må jeg bare sige, at jo, det kan de som oftest godt.
Det kan være en enlig stol, der skal placeres i et andet rum. Det kan være en sofa, der skal rykkes. Eller et bord, der skal have en mere fremstående placering. Det handler om at tage det, man har, og flytte rundt på det, for dermed giver man både møblerne og hjemmet nyt liv.
- Folk indretter typisk deres hjem ud fra, hvordan den forrige ejer boede, og så kan de ikke rigtig se andre muligheder. Det er de muligheder, jeg hjælper dem med at få øje på.
Fjern ligegyldigt nips – og alt det røde
Hvis Katrine Martensen-Larsen har en hadefarve, må det være rød, selvom hun godt ved, det kan lyde hårdt.
- Men det virker helt utroligt godt at fjerne alt det røde. Det gælder selvfølgelig ikke, hvis et hjem bare er super gennemført, men når folk ikke rigtig har styr på det, hvor der både er gult og blåt og rødt rodet sammen, så starter jeg altid med at fjerne alt det røde.
- Det er selvfølgelig, fordi jeg ikke selv er særlig vild med rød, men det hjælper også bare helt vildt at fjerne det røde fra ens indretning. Prøv selv!
Når du har luget ud i farven, der både symboliserer blodbad, krig og brændende kærlighed, så er turen kommet til dit nips.
- Folk skal skille sig af med deres ligegyldige nips. Det er for eksempel noget, du er faldet for på spothylden nede i supermarkedet. Eller et røvsygt vasesæt, du har fået af din moster. Det har som oftest ingen værdi og er fremstillet i Kina. Det har folk alt for meget af, og det er helt naturligt det, jeg flytter, når jeg kommer hjem til folk, siger Katrine Martensen-Larsen.
- Jeg er ligeglad med, om mine kunder har fået noget af svigermor og ikke føler, de kan være bekendt at skille sig af med det. Jeg har et usentimentalt forhold til de ting – så jeg fjerner de ærgerlige potteplanteskjulere og de matchende kedelige lysestager. Når jeg først har været i gang, kommer mine kunder også på banen og er med på at rense lidt ud i pyntepuder og andre ting.
- Ofte finder vi så et snedkermøbel, han har arvet, men som hun har henvist til kælderen, og når det får plads i stuen, er han pludselig helt med på at fjerne de alt for store højtalere.
Fokusér på opbevaring
Nu kommer vi til et råd, der er lige så dyrt, som det er godt. Og det er Katrine Martensen-Larsen godt klar over. For de gode opbevaringsløsninger koster tit, så jorden ryster.
Men det er det værd, mener hun.
- Indbygget opbevaringsinventar og gode garderobeløsninger er den helt store gamechanger i ethvert hjem – især hvis det er gjort ordentligt, og man for eksempel har fået hjælp af en snedker. Ja, det er en kæmpe udskrivning, men det gør virkelig en forskel.
Hun tøver ikke med at kalde skabe og garderober lavet af træ-laminat for "håbløse".
- Det bliver aldrig lækkert, når folk køber noget ud fra standardmål, som de desperat prøver at få til at passe ind, hvor det bare ikke rigtigt passer. Jeg ved godt, det er tæt på ubetaleligt med snedkerløsninger, men det er også uvurderligt. Hvis du har lavet de rigtige løsninger, så får du også pengene hjem, når du sælger igen. Det gør du ikke, hvis du er gået med en tarvelig standardløsning, siger hun og uddyber:
- Så kan det godt være, du ikke kommer ud at rejse til sommer, fordi du har brugt pengene på et indbygget, snedkereret skab i dit soveværelse. Men det er en investering, du er sikker på at få igen. Et Ikea-skab smider folk jo bare ud.
Arbejd med – og ikke mod – arkitekturen
Det lyder måske lidt højtflyvende, men du bør også sætte dig ind i, hvad det er for en bygning, du bor i, og så lade dit valg af møbler og lamper afspejle den stil, mener Katrine Martensen-Larsen.
- Det er altafgørende, at man arbejder med den arkitektur, man flytter ind i, og ikke mod den.
- Du kan for eksempel godt glemme alt om at lave et 1960'er-hus om til en herskabelig patriciervilla. Så hvis du køber man en modernistisk villa, så indret med den type møbler og lamper, for du skal sateme være dygtigt, hvis du vil begynde at blande stilarter.
Og faktisk kan det også løse potentielle konflikter i parforholdet, hvis man lader bygningens arkitektur sætte retning på indretningen.
- Måske drømmer den ene part om sprossede vinduer og romantiske messinghåndtag, hvor den anden gerne vil bo stramt. Se i stedet på, hvad det er for et sted, I flytter ind, og lad jer inspirere af det. Er lejligheden fra 1930'erne, skal indretningen måske være funkis-inspireret fremfor klassicistisk og pyntet.
Brug tid – og tænk dig om
Ja, så skal vi til det "kedelige".
For hvis du vil have styr på indretningen i dit hjem, så kræver det tid. Og at du tænker dig om. Katrine Martensen-Larsen arbejder selv meget med moodboards (en slags collage, man kan bruge, når man gerne vil visualisere et projekt) i sit arbejde:
- På den måde kan jeg helt konkret vise, hvad det er for nogle farver og materialer, jeg gerne vil arbejde med i en bolig. Det kan man også selv gøre, for så får man lagt en stil fra begyndelsen, hvilket også gør det nemmere at undgå fejlkøb senere. Det er så nemt at lade sig friste af en sofa på tilbud, som så slet ikke passer ind i ens hjem.
- Det er lettere, hvis man helt tidligt i sin indretningsproces sætter sig ned og bruger tiden på at tænke over farver og materialer.
Og så lige (endnu) en kæphest til slut: Når du sidder dér og tænker dig om, så start nedefra:
- Gulvene er sindssygt vigtige i ethvert hjem. Du kan godt bo i papkasser oven på et lækkert gulv, men designermøbler på et ærgerligt gulv bliver bare aldrig lækkert. Og det er besværligt at ændre på gulvet, når du først er flyttet ind.
- Tænk det sådan, at du tager det nedefra og bygger langsomt op. Når du har styr på gulve, kan du få styr på vægge, og så kan du gå i gang med resten.