Manden bag Carmen Curlers er død

Arne Bybjerg skabte curleren, der har inspireret DR-serien af samme navn. Han blev 94 år.

Iværksætteren Arne Bybjerg var manden bag den succesfulde virksomhed, der blev kendt i hele verden. (© privat)

Arne Bybjerg, manden bag Carmen Curlers, er død.

Måske tænker du: "Hov, mener du ikke Axel Byvang?".

Men nej, for selvom DR-serien 'Carmen Curlers' er inspireret af virkelige hændelser, så har man taget sig masser af kreative friheder i den fiktive dramaserie. Således også med hovedkarakterens navn.

For virkelighedens curler-konge hed nemlig Arne Bybjerg. Han er nu død, 94 år gammel. Han sov stille ind i sit hjem i Australien tidligt om morgenen, søndag den 13. november.

Efter Arne Bybjergs eget ønske bliver der hverken begravelse eller bisættelse.

DR har været i kontakt med Arne Bybjerg Pedersens familie, der ikke har yderligere at tilføje til dødsfaldet.

Således sluttede et næsten 100 år langt liv, og det stod ikke ligefrem skrevet i kortene, at unge Bybjerg skulle ende med at opleve den succes, han gjorde.

Boede flere år i Asien

Arne Bybjerg søgte i en ung alder hurtigt væk fra gården på Vestsjælland, hvor han var vokset op under meget trange kår - og med en far med et stort temperament.

Han tog hele vejen til Malaysia, hvor han i flere år arbejdede på en planteolie-plantage. Da han vendte hjem til Danmark med en god sjat penge på lommen, brugte han en del af disse på at åbne flere succesfulde radio- og tv-forretninger i Kalundborg. Snart var han en kendt mand i lokalområdet.

Det var dog ikke nok for Bybjerg, der i 1963 faldt over en annonce i avisen, hvor en københavnsk frisør søgte penge til udvikling af en elektrisk opvarmet papillot til krølning af kvinders hår.

Arne Bybjerg efterlader sig hustru, fire sønner og elleve børnebørn. (© privat)

Resten er curler-historie.

Med Carmen Curlers havde Bybjerg skabt sig én af 1960'ernes hurtigst voksende virksomheder på verdensplan. Den smarte, elektriske papillot hjalp både kvinder med at få moderigtigt og fyldigt, krøllet hår, men revolutionerede også skønhedsindustrien.

På sit højeste havde virksomheden over 3.000 ansatte.

Tilføj hertil, at Arne Bybjerg glad og gerne poserede for pressen ved siden af sin gule Rolls Royce. Han blev kendt for at ansætte mange ledende medarbejdere på baggrund af deres stjernetegn. Der blev sunget fællessang på fabrikken i Kalundborg hver morgen. Og over en periode blev flere hundrede medarbejdere sendt på gratis charterferier sydpå.

Alt sammen kulørte detaljer, der sandsynligvis også var med til at skabe opmærksomhed om Bybjergs livsværk.

Ingenting varer dog ved. I 1969 solgte han sit livsværk til det amerikanske kosmetikfirma Clairol og bosatte sig derefter i Australien.

Selvom han boede på den anden side af Jorden, har han hele tiden vidst, at 'Carmen Curlers'-dramaserien fandtes.

Faktisk har han også set de to første afsnit sammen med sin kone og sine børn hjemme i Australien. Ifølge seriens hovedforfatter Mette Heeno, var hele familien "meget begejstrede" for serien.

Arne Bybjerg efterlader sig hustru, fire sønner og 11 børnebørn.