(Foto: © Andreas Bro)

Dansk idrætsfænomen har spredt sig til hele verden: Nu hyldes de af kronprinsparret

Gadeidræt vinder mere og mere frem i Danmark. I aften blev idrætsformen hyldet af selveste kronprinsparret, da organisationen GAME modtog en stor pris.

Tvillingesøstrene Hevi og Hedi bor i Næstved. De er 11 år og har allerede en plan for fremtiden.

- Vi vil gerne lave vores egen neglesalon sammen. Så skal vi lave flotte negle på folk, der kommer forbi. Vi kunne også godt tænke os at blive store på TikTok.

Men pigerne har også en anden drøm. Tænk, hvis de kunne undervise i dans ligesom deres dansetrænere.

Hevi og Hedis dansetrænere er ikke, som trænere er flest. De er en del af organisationen GAME, der laver gadeidræt i udsatte boligområder, og som i aften modtager Kronprinsparrets Sociale Pris.

- Børn og unge har godt af både motion og fællesskab, men for mange familier kan det være en udfordring at melde sig ind i en forening, betale kontingent og stå for afhentning. Hos GAME vil vi gerne gøre det nemt for børn at være med i disse fællesskaber, siger Souhail Abdeddaim, som er tidligere træner og i dag koordinator i GAME.

I GAME er det gratis at gå til sport.

Aktiviteterne foregår tit udenfor på offentligt tilgængelige arealer tæt på, hvor børnene bor.

- På vores hold er der stor opbakning. Når vi fyrer op for musikken og baskettræningen myldrer det til. Der kan pludselig komme 50 børn og unge til en træning – børn, som normalt ikke ville være kommet ud, forklarer Souhail Abdeddaim.

Meget tyder på, at gadeidræt er noget, der virker. I de seneste tyve år har GAME fået tusindvis af børn rundt omkring i Danmark med i et idrætsfælleskab. Samtidig har konceptet spredt sig til en række andre lande jorden rundt.

I aften modtog GAME kronprinsparrets Sociale Pris og 500.000 kroner for den betydningsfulde indsats.

 • - Det skal være nemt for børn i udsatte boligområder at gå til sport. Derfor skal vi være, hvor børnene er, fortæller koordinator Souhail Abdeddaim. - Om sommeren er vi måske udenfor på legepladser eller i skolegårde. Om vinteren rykker vi ind på skoler og lokale haller. Vi er der, hvor børnene er. (Foto: © Andreas Bro)
  1 / 8
 • Hos GAME kan man gå til street basket, gadefodbold, dans og parkour. Det er ikke vigtigt, at man er god. Til gengæld er det vigtigt, at man har lyst til at være en del af et fællesskab. (Foto: © Andreas Bro)
  2 / 8
 • Hevi og Hedi på 11 år har gået til dans hos GAME i et år. - Det er altid hyggeligt at være her. Vi kender alle de andre på holdet, og vi har det sjovt sammen. (Foto: © Andreas Bro)
  3 / 8
 • - Når vi danser streetdance, kan vi gøre det på mange forskellige måder. Nogle gange er det let nok, andre gange er det svært. En gang imellem danser vi ikke, så sætter vi os bare ned og snakker sammen, fortæller Hedi. (Foto: © Andreas Bro)
  4 / 8
 • Hos GAME har trænerne en meget vigtig rolle som rollemodeller for børnene. Her bliver de kaldt "playmakers". En playmaker kommer ofte selv fra det boligområde, hvor træningen foregår. Det betyder, at træneren kender børnene og deres familier. Han eller hun er samtidig uddannet i skabe fællesskab og løse konflikter. (Foto: © Andreas Bro)
  5 / 8
 • Souhail Abdeddaim på 24 år kommer fra Næstved. Som barn begyndte han selv at spille basket hos GAME. Senere blev han træner, og i dag arbejder han som koordinator på hovedkontoret. - Tro mig, jeg har virkelig oplevet fantastiske ting. Jeg har i den grad set unge, som var på vej ud i noget skidt, men som fandt et meningsfuldt idrætsfællesskab i stedet. (Foto: © Andreas Bro)
  6 / 8
 • Hos GAME arrangerer man både træning og turneringer. Det er altid gratis at deltage, og alle trænere arbejder frivilligt. (Foto: © Andreas Bro)
  7 / 8
 • - Når vi bliver store vil vi gerne have en neglebutik sammen. Vi kunne også godt tænke os at blive store på TikTok eller være playmakers hos GAME. (Foto: © Andreas Bro)
  8 / 8