Amrinder fra Bagedysten kæmpede med selvværdet: 'For ti år siden, havde jeg aldrig turdet melde mig'

Deltagelsen i Den store bagedyst har givet 37-årige Amrinder et stort selvtillidsboost.

Spoiler-advarsel: Denne artikel indeholder detaljer om fjerde afsnit af Den store bagedyst. Har du ikke set det? Så kan du se afsnittet på DRTV.

- Havde det været fedt at vinde et mesterbagerforklæde eller nå til finalen? Selvfølgelig. Men alt det andet, jeg tager med mig, er i virkeligheden den største gave.

Sådan lyder det fra Amrinder Kaur Sadana, der i denne uge måtte smide forklædet i ringen og forlade Den store bagedyst.

For selvom Bagedyst-eventyret er ovre for den 37-årige københavner, så har Amrinder først lige taget hul på et helt andet eventyr.

- Rejsen i bageteltet er slut, men min personlige udviklings-rejse, den fortsætter. Bagedysten har givet mig mere selvtillid og mere gåpåmod, end jeg har haft tidligere, og det vil jeg arbejde videre med, fortæller Amrinder.

Den store bagedyst

Netop Amrinders personlige udvikling var omdrejningspunktet for hendes sidste kage i bageteltet, et mesterværk inspireret af H.C. Andersens klassiker 'Den grimme ælling'.

Eventyret om den grimme, forpjuskede ælling, der til sidst forvandler sig til den smukke svane, den i virkeligheden hele tiden har været, passer nemlig godt på Amrinders egen fortælling.

Amrinders sidste kage i bageteltet gemte på en personlig fortælling. (Foto: © Dr)

- Jeg er nået langt i livet i forhold til, hvor jeg står i dag, fortæller hun.

- Siden jeg var teenager, har jeg kæmpet med mit selvværd. Jeg sammenlignede mig med andre og havde svært ved at lade "den rigtige Amrinder" skinne igennem. I stedet gemte jeg mig lidt i baggrunden og turde ikke vise, hvem jeg virkelig var, fortæller hun.

Gennem sin opvækst følte Amrinder ikke altid hun passede ind. Hun var både højere og større end de andre piger, og samtidig var det ikke altid let at finde balancen mellem sit indiske ophav og tilværelsen i Danmark.

Hendes forældre stammer nemlig fra Indien og flyttede til landet i 1970’erne, mens Amrinder selv er født og opvokset i Danmark.

- Jeg tror, mange med anden etnisk baggrund kan genkende, at det kan være svært at balancere det, man bliver opdraget til, og den kultur, man vokser op i. Det har ikke altid været lige let, fortæller Amrinder.

Amrinder er født og opvokset i Danmark, men har en stor familie i Indien, hvor hendes forældre stammer fra. (Foto: © Carsten Mol, DR)

Har lært at tro på sig selv

Men som i eventyret om ællingen tog livet pludselig en drejning.

For godt ti år siden fik Amrinder, der er uddannet multimediedesigner, et midlertidigt job i en fritidsordning efter en periode på dagpenge.

Her oplevede hun, hvordan arbejdet med børn gav hende en nyfunden selvtillid.

- Man kan lære meget af børn. De er frisindede og ligetil, og vi voksne glemmer nogle gange, at det okay er fejle, og at man også kan lære noget af den modstand, man møder, siger hun.

- Og så jeg blev jeg mødt af nogle fantastiske kolleger, der troede på mig og hjalp mig til at finde mig selv, fortæller Amrinder, der efterfølgende valgte at uddanne sig til pædagog.

I dag er hun afdelingsleder i en fritidsordning på Nørrebro, hvor hun har boet hele sit liv.

- Det var et kæmpe skulderklap, da min chef tilbød mig den stilling. Jeg tænkte jo automatisk: "Ej, det kan jeg jo ikke finde ud af". Men jeg har lært, at jeg skal tro lidt mere på mig selv og lytte efter, når folk siger, at de tror på en.

På mange måder blev mødet med fritidsordningen startskuddet til Amrinders opgør med fortiden. Selvværdet skulle have et boost, og det skulle være slut med altid at være så forsigtig.

Med det mantra i baghovedet valgte Amrinder i 2021 at melde sig til Bagedysten, hvor hun nåede hele vejen til den sidste casting. Og selvom hun dengang ikke nåede hele vejen, gav oplevlesen hende mod på at søge igen i år - hvor hun altså kom med i det endelige deltagerfelt.

- Det har været en helt fantastisk oplevelse at få lov til at være med i programmet, og jeg tager virkelig mange ting med mig videre, fortæller Amrinder.

- Det var meget stort for mig, når jeg fik ros af dommerne i programmerne. Det er en stor anerkendelse. Og så har det husket mig på, at jeg skal lære at stole på, at det jeg laver, er godt nok. (Foto: © Dr)

Bagedysten har givet selvtillidsboost

For selvom bage-eventyret med lørdagens exit nu er slut for Amrinder, har deltagelsen i Den store bagedyst sat permanente spor hos amatørbageren.

- For ti år siden havde jeg aldrig turdet melde mig til Bagedysten og stå der foran hele Danmarks befolkning, men programmet har helt sikkert givet mig et selvtillidsboost. Jeg er blevet meget mere selvsikker, fortæller hun og fortsætter:

- Programmet har også givet mig mod på at turde lidt mere, end jeg har gjort før. Det har lært mig, at det er okay at prøve, og det er også okay at fejle. Det betyder ikke, man skal give ikke op.

Deltagelsen har også betydet, at den engang så generte Amrinder ikke længere kan gemme sig i baggrunden. Det er nemlig svært, når man lørdag efter lørdag toner frem på tv-skærme landet over i bedste sendetid.

- Jeg har oplevet mange mennesker, der genkender mig på gaden. Forleden var der en fyr på cykelstien, der råbte efter mig, at han var "kæmpefan" af mig. Det er ret mærkeligt at opleve – men på den gode måde, fortæller Amrinder med et grin.

Efter Den store bagedyst har haft premiere, er der også flere, der sågar - til hendes egen overraskelse - har spurgt Amrinder, hvornår hun udgiver en kogebog.

- Tidligere havde jeg måske sagt, at sådan én kunne jeg ikke lave. Og nu må vi se, men det spirer da lidt i mig. Hvem ved, om jeg laver sådan én? I dag tør jeg i hvert fald drømme lidt større.