Deltagerne har bagt mere end 28 forskellige kager – men særligt én hører Bagedyst-vinder stadig for

Særligt én kage har vundet seernes hjerter, fortæller vinderen af Den store bagedyst 2022.

(Foto: © Carsten Mol Grafik: Christian Ellegaard, DR)

Spoiler-advarsel: Denne artikel afslører vinderen af Den store bagedyst 2022. Har du ikke set finalen? Så kan du se det sidste afsnit lige nu på DRTV.

Hvad gemmer du i dit rodeskab?

Pastamaskinen, du aldrig fik brugt? Kærestebrevene, du ikke nænner at smide ud?

Eller måske det flotte stykke kunst, dine svigerforældre gav dig i bryllupsgave, men som desværre ikke liiige er blevet hængt op endnu?

For Klaus Andersen er det noget helt andet, der de seneste måneder har puttet sig i gemmerne – nemlig det trofæ, seerne så ham få overrakt, da han lørdag aften blev udråbt som vinderen af Den Store Bagedyst 2022.

Finalen i årets kagekonkurrence blev nemlig optaget i sommer, og derfor har Klaus i flere måneder måttet holde tæt med sin søde hemmelighed.

- Efter optagelserne til finalen havde jeg lige et par timer, hvor jeg var "vinderen", men ellers har jeg jo ikke måttet sige det højt til nogen. Og trofæet skyndte jeg mig at pakke ned og gemme langt væk fra nysgerrige blikke, fortæller Klaus med et grin.

- Derfor er det også en kæmpe forløsning, at nyheden nu er ude. Nu glæder jeg mig til at fortælle om det hele til mine venner og faktisk kunne gå rundt og være lidt stolt af, at jeg har vundet Bagedysten.

Siden optagelsen til finalen blev lavet i sommer, har Klaus' vindertrofæ været forsvarligt gemt væk, da omverden endnu ikke måtte få nys om, at netop han var årets vinder. - Der er mange, der har prøvet at "snyde" mig ved at spørge: "Nå, hvordan var det så at vinde?". Heldigvis talte jeg ikke over mig, selvom det har været tæt på et par gange, fortæller Klaus. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Selvom det nu er flere måneder siden, at Klaus – altså i virkelighedens verden og ikke på tv – blev kronet som Bagedyst-vinder, kan det stadig give ham kuldegysninger, når han tænker tilbage på dét moment, hvor vært Timm Vladimir udråbte ham som årets vinder.

- Jeg blev både mega glad og virkelig rørt. Det var et vildt og meget stort øjeblik, husker Klaus og fortsætter:

- Men samtidig var det også en stor lettelse, at konkurrencen var ovre, og at jeg var nået i mål. Det var et kæmpe skulderklap at få den anerkendelse for alt det hårde arbejde, både jeg og de andre deltagere havde lagt i konkurrencen.

Én kage fik overraskende succes

Klaus lægger da heller ikke skjul på, at vejen mod Bagedyst-trofæet ikke altid er gået som smurt i glace, og derfor betyder sejren også endnu mere for den nykronede bagevinder.

Det er nemlig ikke barnemad at bage sig hele vejen gennem den ni uger lange konkurrence.

- Det er enormt hårdt at være med i Bagedysten. Man lægger så mange timer, energi, tanker og følelser i de kager, fordi man bare så gerne vil gøre det godt. De sidste to uger orkede jeg næsten ikke at bage mere, fordi jeg var så træt, men samtidig blev jeg mere og mere presset, fordi finalen nærmede sig, fortæller han.

- Til sidst handlede alt om Bagedysten. Jeg havde ikke haft noget socialt liv i tre måneder, og vores hjem lignede lort, fordi jeg ikke lavede andet end at bage i køkkenet, siger Klaus, der endda tog orlov fra sit arbejde i IT-branchen for at hellige sig forberedelserne til Bagedysten.

Før Den store bagedyst gjorde Klaus sig faktisk mere i det salte køkken, og klassiske bageingredienser som chokolade og marcipan var sjældne gæster på hans indkøbsliste. I dag nyder han at bage i sit hjem på Frederiksberg - også uden tids- og konkurrencepres. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

- Jeg ville gerne give den alt, hvad jeg kunne, for jeg kunne jo se, at det gik godt for mig, og jeg ville være super ærgerlig over, hvis jeg røg ud, fordi jeg ikke havde givet mig 100 procent, siger Klaus, der understreger, at deltagelsen i programmet har været en "fantastisk oplevelse".

Med sit hårde arbejde kom Klaus i mål en lang række flotte kager, der sikrede ham mesterbagerforklædet hele tre gange. Og ud af de i alt 28 kager, han nåede at bage i programmet, har særligt én vist sig at være ekstra populær:

- Flæskestegen har jeg virkelig fået meget positiv opmærksomhed på. Det har været noget af en overraskelse, men den ramte åbenbart virkelig plet, fortæller Klaus med et grin om den "flæskesteg" - inklusive sprød svær - han bagte i tredje afsnit, hvor deltagerne skulle lave kager, der lignede andre madvarer.

Går ikke i tidligere vinderes fodspor

Flere tidligere Bagedyst-vindere lever i dag af deres passion for bagværk.

Annemette Voss, der vandt anden sæson, har udgivet flere kogebøger. Vinderen af tredje sæson, Tobias Hamann, har lavet flere tv-programmer om kage. Og Andrea Søllested, der hev sejren hjem i sæson seks, har siden uddannet sig til chocolatier.

Men selvom Klaus nu kan tilføje Bagedyst-vinder til sit cv – der i øvrigt også indeholder titler som musical-performer og yoga-instruktør – så har han ingen planer om at hellige sig kagekunsten på fuld tid.

- Jeg skal da helt sikkert se, hvad det her kan bringe af nye muligheder, men jeg har ikke en eller anden forkromet business-plan, jeg ruller ud på mandag, lyder det med et grin.

- Jeg er rigtig glad for mit arbejde og trives med det, så jeg har ikke planer om at blive fuldtidsbager. Men jeg vil da ride på den bølge, der forhåbentlig kommer nu, og tage alle de oplevelser med, der skulle tilbyde sig.

Til daglig bor Klaus på Frederiksberg sammen med sin kæreste Thomas. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Men selvom sejren ikke betyder en ny karrierevej for Klaus, så tager han stadig en masse med sig fra de mange uger i bageteltet.

- Jeg har lært, at man virkelig kan nå langt, hvis man øver sig, gør sig umage og er god ved folk omkring én. Og så har jeg lært, at jeg nok er i stand til at gøre meget mere, end jeg lige går og tror.

- Da jeg meldte mig til programmet, troede jeg jo ikke engang, jeg var god nok til at komme med, men jeg fandt hurtigt ud af, at jeg godt kunne tro på mig selv og mine idéer, siger Klaus.

En vigtig lektie, han også tager med sig videre udenfor bageteltet.

- Nu har jeg som sagt ikke planer om noget nyt på jobfronten lige nu, men programmet har i den grad lært mig, at jeg i fremtiden godt kan gå nogle andre veje i livet og give mig i kast med flere nye udfordringer, siger han og slutter:

- Meget kan lykkes, hvis man knokler og tror på det.

Klaus glæder sig til at se, hvilke nye udfordringer Bagedyst-sejren kan kaste af sig. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)