'Der er ingen, der gider kigge på portrætter af andre folks børn': Her er de ting, der irriterer boligeksperterne mest

Skolefotos i skifterammer er ikke kunst, lyder det fra boligstylist Katrine Martensen-Larsen.

Katrine Martensen-Larsen og Allan Torp er to af eksperterne i 'Boligstylisterne'. I denne artikel fortæller de om et par af de ting, de synes, vi skal holde op med, når det kommer til boligindretning. (Foto: © Per Arnesen / David Price, DR)

Når man arbejder professionelt med indretning og boliger, som boligstylisterne Katrine Martensen-Larsen og Allan Torp gør, fokuserer man altid på at finde de bedste og smukkeste løsninger sammen med sine kunder.

Det gør de to eksperter også i programmet 'Boligstylisterne', hvor de hjælper danskerne med at få mest muligt ud af deres bolig.

Boligstylisterne

Men hvilke indretningsmæssige fejlskud støder de to eksperter egentlig på, når de er ude hos folk?

Og er der noget, der decideret kan få en boligstylists pis i kog?

Læs med herunder, hvor Katrine Martensen-Larsen og Allan Torp – med et glimt i øjet – fortæller om de ting, de virkelig håber, vi vil holde op med at gøre, når vi indretter vores hjem:

1

Sig farvel til det mønstrede sengetøj

Blomstret sengetøj er et no-go hjemme hos boligekspert Allan Torp. (Foto: © Per Arnesen, DR)

Hvordan ser dit sengetøj egentlig ud?

Okay, indrømmet, det er måske ikke det første, du lige tænker over, når tankerne falder på boligindretning. Ikke desto mindre er netop dét, der foregår på lagerne – altså, rent materialemæssigt – et punkt, hvor danskerne virkelig burde oppe sig.

Det mener Allan Torp, der har sin egen virksomhed, hvor han indretter og designer for private kunder, ligesom han driver livsstilsbloggen Bungalow5.

- Jeg har virkelig en ting imod mønstret og slidt sengetøj. Mange mennesker overser fuldstændig, at de ligger i noget gammelt forvasket sengetøj med huller i og masser af mønstre. Hvis man absolut vil beholde det, kan man eventuelt smide det op i sit sommerhus, hvis man har sådan ét, men jeg synes ikke, det hører til i folks hjem.

- Det er til gengæld nemt at skabe en lidt hotelagtig luksusstemning i soveværelset, hvis man gider kaste lidt penge efter sengetøjet – og det må meget gerne være hvidt. Det gør det også lettere at indrette resten af soveværelset.

Allan Torp synes, det giver en vibe af, at folk er ligeglade, hvis der er sjusket med sengetøjet.

- Og det gør det endnu værre, hvis folk så heller ikke gider rede deres seng, lyder det med et grin.

2

Drop skolefotos – køb kunst

Hvis det står til boligekspert Katrine Martensen-Larsen, skal der kunst på væggene – ikke fotografier af børn og børnebørn. (Foto: © Blu, DR)

Spørger man Katrine Martensen-Larsen, der har udgivet tre bøger om indretning og driver firmaet KML Design, er ét af de største fejlskud i folks hjem de store print af poderne, der ofte hænger i stort format over sofaen i stuen.

Altså, ikke fordi fotografiet af børnene nødvendigvis er dårligt. Men det hører ikke til i stuen, mener hun:

- Der er ingen, der gider kigge på portrætter af andre folks børn og børnebørn. Det er ikke, fordi man ikke må få taget lækre fotos af sine unger, men hæng dem afslappet på en opslagstavle i dit soveværelse, i køkkenet eller på dit kontor – ikke på den mest prominente plads over sofaen i stuen, siger hun og uddyber:

- Det vidner om, at man ikke har fantasi til andet. Sort-hvide skolefotos af børn og børnebørn i kønsløse skifterammer har absolut ikke noget med kunst at gøre. Det lyder måske hårdt, men det er sådan, jeg har det.

Pladsen over sofaen bør derimod være reserveret til kunst, mener hun:

- Kunsten er det, der er – eller burde være – juvelerne i et hjem, men der er alt for mange, der ikke har kunst på væggene. Det er også det absolut sværeste i forhold til boligindretning, for dér kan du ikke bare købe det samme som alle andre, hvis det skal blive rigtig godt. Dér har man nemlig selv noget på spil.

At have kunst på væggen er dog ikke nødvendigvis det samme som at kaste tusindvis af kroner efter et maleri købt på et kunstgalleri, supplerer Allan Torp:

- Du kan sagtens findes noget originalt og smukt på et loppemarked. Og så slipper du for at have noget fra Ikea, som alle andre også har.

3

Ingen vil bo i et Ikea-katalog, men…

Allan Torp med en glad kunde i 'Boligstylisterne'. Han driver blandt andet bloggen Bungalow5. (Foto: © Blu, DR)

Apropos Ikea, så er det en anden af Allan Torps kæpheste.

Mange af os bor nemlig forbavsende ens på trods af vores optagethed af at være unikke og individuelle i vores smag og udtryk, mener han.

- Danskerne er generelt "gode" til at indrette sig som alle andre. Det synes jeg virkelig, jeg ser meget, når jeg er ude hos kunder. Skåret lidt skarpt kan man sige, at vi alle sammen tager i Ikea eller Ilva, peger i kataloget, og så ender vi med at bo som på side 41.

- Det er ikke for at sige noget ondt om hverken Ikea eller Ilva; vi har alle sammen ting derfra, og det er skønt. Men det er sgu lidt kedeligt, hvis det hele bliver for ens.

Allan Torp opfordrer i den forbindelse til, at vi bliver lidt modigere:

- Det kan være noget så simpelt som at flytte lidt rundt på det, man har. For når først vores møbler er placeret, så står de på præcis samme måde, indtil vi en dag flytter igen.

- Jeg kunne godt ønske mig, at vi bliver bedre til at tage chancer, når det handler om vores indretning.