Det er en broget forsamling, der hver onsdag mødes i en park i vestjyske Videbæk.
Én har glasøje, en anden har tandproteser, og en tredje mangler en finger.
Den blev skåret af med en motorsav, det var noget med en gæld og en fortid som rocker, fortæller manden, der nu kun har en stump, hvor hans lillefinger plejede at sidde.
Sådan en historie ville få de fleste selskaber til at forstummes og spidse ører, men i denne forsamling er den ikke noget særligt.
For der var også dengang, manden med glasøje blev holdt som gidsel af pirater i Suez-kanalen i månedsvis. Det skete engang i 1980'erne, da han sejlede på et containerskib med 414 ton plastisk sprængstof i lasten. Og en masse sprut, som han og hans medmatroser havde gemt for kaptajnen i malerspande.
Nej, røverhistorier er ingen mangelvare her i selskabet.
Til gengæld er der andre ting, det godt kan knibe med.
Eksempelvis at få spist nok, at få betalt regningerne eller at få børstet tænder.
Og det er blandt andet derfor, Michelle Juncher er her i dag. Hun er socialarbejder i det tilbud, der hedder Social Drive Out. Det er en indsats, som KFUM’s Sociale Arbejde står for, og som nu har fået en særlig pris for sit arbejde: Kronprinsparrets Sociale Pris.
- De kører ud af selv de mindste grusveje og møder mennesker dér, hvor de er. Uge efter uge stiller de op foran den lokale Brugs eller forsamlingshus, og skaber et frit og uforpligtende rum, og hvor menneskeligt nærvær og støtte er i centrum, lyder det blandt andet i Kronprinsparrets begrundelse for, at det lige præcis er Social Drive Out, der modtager prisen.
Med til prisen kommer 500.000 kroner og et kunstværk af Olafur Eliasson.
Social Drive Out kører 87 ruter over hele landet, og en af dem køres af Michelle Juncher, der har base i Skjern.
Vi er hoppet ind på passagersædet i hendes bil for at se, hvordan det går til, når hun kører ud til områdets udsatte.
Spritnye tænder
- Det er da John, siger Michelle Juncher.
Hun nikker mod en mand i en tyk keddeldragt, som sidder ved siden af sin gule scooter foran den lokale Netto.
Hun dytter med hornet for at fange hans opmærksomhed og håber, at han vil komme forbi den lokale park, hvor hun stiller op hver onsdag klokken 13.30 med kaffe, te og portionsanrettet mad på frost, som man kan tage med hjem og tø op.
Så kan man ellers dumpe forbi for at hygge sig, få en hjælpende hånd og et måltid mad med hjem.
John har hørt hornet, og få øjeblikke senere ankommer han til parken på sin scooter. Han får en kop kaffe, og Michelle hjælper ham med at aktivere sit MitID; det har nemlig drillet.
Også Olav Skjødt har nydt godt af Michelle Junchers hjælp.
- Jeg har haft et alkoholmisbrug, der har ødelagt alle mine tænder. Michelle har været så sød at hjælpe mig med at få det lavet, uden at jeg selv skal betale for det. Så i morgen skal jeg ned og have lavet en gennemgang af mine tænder, fortæller han.
- Og så håber jeg, at jeg kan få implantater i næste uge. Jeg vil helst ikke have gebis, men hvis det er det, der skal til, tager vi det med.
Olav Skjødt er begejstret for Social Drive Out, både på grund af det sociale fællesskab og den praktiske hjælp.
- Det er jo kanon. En gave til folket. Alle er velkomne, og hvis du har et problem med skattefar eller Borgerservice, kan du bare snakke med Michelle, så hjælper hun dig.
Efter en time pakker Michelle Juncher sammen og kører videre mod næste stop, mens forsamlingen bliver hængende.
Kurt fandt næsten kærligheden
Michelle Juncher er ikke alene i bilen - i dag har hun 59-årige Kurt Jensen med på bagsædet.
Han er selv en flittig bruger af Social Drive Out, faktisk er han på pletten hver mandag, når Social Drive Out kommer til Lem, hvor han bor.
Kurt er 59 år og er meget aktiv i KFUM’s Sociale Arbejdes café i Skjern, hvor denne Social Drive Out-rute har base.
Han er egentlig bruger af stedet, men han hjælper også til på frivillig basis. I dag pakker han bilen, slæber kasser og skænker kaffe.
Kurt Jensen har levet et langt liv med misbrug og kriminalitet, og han kommer måske aldrig helt ind på dydens smalle sti, fortæller han.
- Men det her er med til, om ikke andet, at få mig til at sigte efter dydens smalle sti, siger kurt Jensen, der mest kommer til Social Drive Out på grund af det sociale fællesskab.
- Så sidder jeg ikke bare ensom derhjemme, men møder nogle nye mennesker. Jeg var lige ved at møde min nye kæreste i fredags, smiler Kurt.
Michelle holder ind på en parkeringsplads bag nogle rækkehuse. Hun skal besøge en mand, som har fået en udendørs praktikplads, men han ejer ikke et sæt varmt tøj.
- Det er jo lidt op ad bakke, når man skal arbejde udendørs en hel dag, siger Michelle Juncher, der har en klar sæk fuld af udendørs arbejdstøj med.
- I princippet kan de spørge os om hjælp til alt mellem himmel om jord. Det værste, de kan få, er et nej.
Ingen karbonader
Michelle Juncher og Kurt Jensen ankommer til dagens andet stop: en rasteplads i Ringkøbing, hvor en lille forsamling mennesker allerede har indfundet sig ved et bord- og bænkesæt.
De fleste kommer primært for det sociale fællesskab, men der er også nogen, der virkelig trænger til det måltid mad, hun kommer med.
- I Ringkøbing er der én, der tit er så sulten, at han spiser maden frossen, når jeg kommer med den, siger Michelle Juncher, der i dag har forberedt et lunt måltid til manden.
Dagens menu: kyllingefrikassé eller dansk hakkebøf.
Og maden, den er såmænd god nok, mener 60-årige Benny Hansen.
Han er kommet til hver eneste Social Drive Out i Ringkøbing i de fire år, ordningen har eksisteret – kun en enkelt gang har han misset det, fortæller han.
Så han ved, hvad han taler om, når han blåstempler retterne. Der er kun en enkelt ting, han godt kunne ønske sig: karbonader.
- De laver noget god mad, men de gider sgu ikke lave mine karbonader, du. Og jeg har spurgt mange gange.
- Jeg elsker karbonader. Med god sovs, ærter, gulerødder og lige en teskefuld sukker. Så er de – mums – perfekte, du!