For nogen er påsken en oplagt lejlighed til at rejse udenlands og kun bruge tre arbejdsdage på hele ti dages ferie. For andre er påsken lig med familietid, æggejagt og påskefrokost.
For madmennesket, iværksætteren og tv-kokken Claus Meyer er påskefrokosten lige så obligatorisk som saltet på et æg.
- I påsken nyder jeg at have god tid. Jul og påske minder lidt om hinanden, men i julen er der mere knald på, fordi der er så mange rituelle måltider. I påsken er det lidt mere afslappet, siger Claus Meyer, som lige nu er aktuel i programserien 'Guddommelig Mad' på DRTV og DR2.
Men hvad serverer man egentlig til en påskefrokost, hvis man gerne vil udfordre den helt klassiske model med sild, æg, lun leverpostej og fiskefileter?
Her får du Claus Meyers bud på en påskemad, som alle kan lave, og som ikke koster alverden.
Urter
Vi begynder med den helt gratis mad.
I påsken begynder der lige så langsomt at titte spiselige vækster frem i naturen. Claus Meyer har allerede fundet ramsløg, skovløg, skovsyre og løgkarse, som kan gøre underværker i en påskefrokost.
- Der er noget helt særligt ved at finde sin egen mad. Man føler, man har skabt et øjeblik af stor betydning, når man finder noget spiseligt i naturen.
Har du held med at finde ramsløg, løgkarse, skvalderkål eller løvstikke i haven, kan du blende dem i hjemmelavet mayonnaise, og på den måde lave en flot, grøn urtemayo på få minutter.
I denne artikel kan du finde flere eksempler på, hvad urtemayoen og friske forårs-urter generelt kan bruges til.
Æg
For Claus Meyer spiller æg en helt særlig rolle på påskebordet.
- Påsken og foråret symboliserer livets begyndelse, og på samme måde er ægget også symbolet på nyt liv.
Hvis man skal gå helt klassisk til værks, foreslår Claus Meyer, at man serverer sine æg smilende sammen med en hvid eller rød sild og lidt hjemmelavet mayonnaise - gerne urtemayoen fra forrige afsnit.
Hvis du gerne vil servere æg på en lidt mere utraditionel måde, foreslår Claus Meyer, at du friterer dine æg.
- Friterede æg lyder måske lidt svært, men det er det faktisk ikke.
Fremgangsmåden er simpel. Du begynder med at pochere dine æg. De må gerne være til den rå side, når du tager dem op af dit kogevand. Vend så æggene i mel, lidt pisket æg og til sidst rasp. Friter nu æggene et minut i olie, og så har du æg med sprød skorpe og et blødt, cremet indre.
- Server den med kogte asparges og lidt hjemmelavet mayonnaise. Så bliver det ikke bedre, lyder det fra Claus Meyer.
Rogn
I foråret er det også sæson for stenbider- og torskerogn, og hvis du kan få fat i de delikate fiskeæg, er det bestemt også oplagt på påskebordet, mener Claus Meyer.
- I den lidt dyre ende har vi stenbiderrognen, men torskerogn er bestemt også delikat.
- Stenbiderrogn kan både serveres med klassisk blinis, rødløg og cremefraiche. Men den kan også bruges på kartofler eller på en æggemad.
Når det gælder torskerogn, har Claus Meyer også et godt råd.
- Jeg anbefaler, at man rører den op med lidt fed cremefraiche, citronsaft, salt og peber og serverer den på smørstegt rugbrød. Pynt det hele med friske urter, så bliver det virkelig godt.
Kartofler
Selvom de nye danske kartofler endnu ikke er ankommet, kan du stadig få gode danske klimavenlige kartofler til få penge.
En nem og populær servering på påskebordet kunne være en klassisk kartoffelmad, som Claus Meyer anbefaler, at man opgraderer en smule.
- Igen på kartoffelmadder kan du med fordel bruge en grøn urtemayo eller andre friske urter fra haven. Og så vil jeg anbefale, at man lige rister lidt hvedebrødsrasp på panden, som man drysser ud over maden for at tilføre lidt sprødhed.
Har du lyst til at servere kartofler på en lidt alternativ måde, anbefaler Claus Meyer, at du eksperimenterer med den italienske pastavariant gnocchi, der serveres med smør, friske, grønne urter og et drys fintrevet tør ost.
- Gnocchi er lavet på kartoffelmos, og det er et nemt og sjovt projekt at lave i påsken sammen med familien.
Lam
For mange mennesker verden over hører påske og lam sammen. Hvis du også har lyst til at servere påskelam, kommer her Claus Meyers råd til, hvordan du gør.
- Alle elsker lammeryg og lammekølle, men jeg vil gerne slå et slag for lammeskank, lammebov og lammenakke.
- Alt dette egner sig enormt godt til at koge, og i påsken elsker jeg at koge lammet og bruge bouillon og kød som basis for en nærende ærtesuppe, eller i en frikassé, hvor bouillonen jævnes med mel, mælk og lidt fløde. Det er for mig indbegrebet af påske!
I den fyldige og mættende lammeret tilføjer Claus Meyer også grøntsager i form af majroer, gulerødder og porrer. På den måde kan man hurtigt lave en stor portion lam til mange sultne gæster
En anden populær lamme-ret, som også går godt på frokostbordet, er lammefrikadeller.
- Lammefrikadeller er nemme at lave. Jeg vil anbefale, at man krydrer sin lammefars med masser af friskhakkede urter og serverer dem med kogte majroer i olie-eddike-dressing.
Hjemmebagt foccacia
En lækker og billig måde at opgradere påskemenuen er med et hjemmebagt brød. Claus Meyer bager gerne det italienske foccacia. Det ser flot ud på påskebordet og er nemt at gå til - også selvom ens køkken hverken gemmer på surdej eller en særlig røremaskine.
Brødet er egentlig bare en simpel gærdej, som toppes med olivenolie og friske urter, inden det bages. Det giver det en flot grøn farve og en sprød skorpe.
- Focaccia går godt til lam, oste eller som tilbehør til en suppe, som er en oplagt aftensmad oven på en fyldig frokost.
Rabarberdessert
Når det gælder dessert, synes Claus Meyer, at ost nærmest er umuligt at undvære på et påskebord. Men er man typen, der mener måltidet kalder på en sød slutning, anbefaler han, at man serverer en rabarberkage eller en rabarbertrifli.
- Rabarber er en klassiker her i foråret, og selvom det er lidt for tidligt til de danske rabarber, så kan man godt finde udenlandske rabarber med en god smag.
Rabarber kan serveres på mange måder, men Claus Meyer vender ofte tilbage til lag på lag-desserten - 'trifli'.
Du begynder med at koge en rabarberkompot sammen med lidt vanilje. Når den er kølet ned, anrettes den i lag sammen med flødeskum måske lidt yoghurt og knuste makroner.
- Der sker virkelig noget, når de forskellige konsistenser møder hinanden. Det er faktisk uhørt lækkert, tilføjer Claus Meyer.
Har du fået lyst til at dykke dybere ned i påskens mad, så tjek ind på DR2 eller DRTV og se programmet 'Guddommelig Mad'.
Herunder får du også Claus Meyers opskrifter fra programmerne.