'Det har været ét af de værste år': 2022 gik fra fest til krise i kongehuset

Dårlige sager om Herlufsholm og prinse- og prinsessetitler har præget året i kongehuset.

Alle medlemmer af kongehuset har i år haft dårlige sager. (Foto: © Scanpix. (Grafik: Oliver Seppo))

- Det har vist sig at være et annus horribilis.

Sådan sagde den nu afdøde britiske dronning Elizabeth i en berømt tale fra 1992, hvor hun italesatte det "forfærdelige år", der havde budt på kongelige separationer og skilsmisser samt en ødelæggende brand på Windsor-slottet i den britiske kongefamilie.

Helt så langt vil kongehusekspert og politisk redaktør på Radio4, Thomas Larsen, ikke gå, når han skal beskrive det år, der nu næsten er gået i det danske kongehus.

Og så alligevel:

- Det har været ét af de værste år. Et år, der er gået fra fest til krise. Et jubilæumsår, der blev torpederet af uforudsete udfordringer og problemer, som gjorde, at kongehuset kom ud i alvorlige kriser, siger han og bakkes op af DR's kongehusreporter, Nadia Kronborg:

- Den ene krise har faktisk overtaget den anden. Så det har været et meget travlt og specielt år at følge kongefamilien, som uden tvivl har haft et svært år.

De to kriser, der ifølge de to ikke er til at komme uden om, er sagerne om kronprinsparrets to ældste børn og kostskolen Herlufsholm samt meddelelsen om, at prins Joachims børn fra 2023 ikke længere kan kalde sig prinser og prinsesser.

Især sidstnævnte sag kom ifølge Thomas Larsen til at overskygge fejringen af dronning Margrethes 50-års regeringsjubilæum i efteråret.

Og de to sager har i øvrigt noget helt nyt tilfælles:

- I begge kriser er børnene omdrejningspunktet. Det er ikke normalt, men her har det været uløseligt forbundet med kongefamiliens officielle roller.

- Det har været nogle sager, der har fået mange danskere op af stolene, siger Nadia Kronborg, hvis arbejde du kan få en smag på i tv-programmet 'Året i kongehuset'.

Største krise nogensinde for kronprinsparret

Thomas Larsen tøver ikke med at kalde sagen om Herlufsholm, der fik stor opmærksomhed, efter en TV 2-dokumentar dokumenterede vold, mobning og chikane på skolen, for kronprinsparrets "største krise til dato".

- Den ramte på to planer. Flere danskere forstod ikke, hvorfor børnene skulle gå på en kostskole, der er kendt som et tilhørssted for eliten, når de tidligere havde gået i almindelig folkeskole.

- Kronprinsesse Mary er desuden kendt for sin kamp mod mobning, og så sender hun sine egne børn ind på en skole, der kæmper med massiv chikane. Der blev hun ramt på sin troværdighed, og det er farligt, siger han.

Kronprinsparret udtalte i kølvandet på dokumentaren, at man afventede resultater af undersøgelser, inden man traf en beslutning om, hvorvidt prins Christian skulle fortsætte på skolen, og om prinsesse Isabella skulle begynde der.

- Men ventetiden var farlig, for kronprinsparret var handlingslammede, forsøgte at undgå pressen og lignede et par, der var på flugt, siger Thomas Larsen og fortsætter:

- Sagen stoppede dog fra den ene dag til den anden, da parret hev børnene ud af skolen.

Kronprins Frederik bliver spurgt til Herlufsholm-sagen, da han løber til Royal Run:

Beslutning vakte kritik

Da dronning Margrethe i september annoncerede, at prins Joachims børn fra 2023 ikke længere kunne kalde sig prinser og prinsesser – med det argument, at hun ville modernisere kongehuset – udløste det ballade internt i kongehuset.

For hverken prins Joachim, prinsesse Marie eller grevinde Alexandra forstod beslutningen, som de og deres børn var kede af.

Prins Joachim og hans familie sammen med dronning Margrethe til prinsesse Isabellas konfirmation i april - inden krisen om titler brød ud. (Foto: © BAX LINDHARDT, Ritzau Scanpix)

Og sagen fik for alvor snakken til at gå blandt danskerne, husker Nadia Kronborg:

- Mange har spurgt mig, hvorfor de ikke taler sammen internt i familien. Der manglede helt klart noget intern kommunikation i den sag, siger hun og tilføjer, at sagen også fik danskerne til at kritisere kongefamilien på deres sociale medier, hvilket ellers sjældent sker.

Thomas Larsen mener desuden, at sagen skadede både dronnningen og kongehuset samlet set:

- Nogle danskere vil mene, at dronningen har optrådt klodset og været unødig brutal. Det har vist sig, at glansbilledet af en tætknyttet kongelig familie ikke holdt, siger han og pointerer dog, at dronningen alligevel fortsat er meget populær og afholdt blandt danskerne.

Kriserne ramte alle

Ifølge Thomas Larsen har tidligere, store kriser i kongehuset været centreret omkring én person: nemlig prins Henrik og hans kritik af sin position i kongehuset.

Omvendt har det været i år:

- Det er nemlig alle medlemmer i kongehuset, der har været ude i alvorlig søgang og fået kritik, siger han.

Når dronning Margrethe om få uger skal holde sin nytårstale, gætter han derfor også på, at hun italesætter kriserne:

- Hun er nødt til det. Hun er en meget ærlig og åben person, så jeg tror også, at hun vil være åben om, at det har været et svært år for familien.