Gintberg sender populært program på pension: 'Man er nødt til at tvinge sig selv til at prøve nogle nye ting'

Efter 12 år er det slut med 'Gintberg på kanten'. Den garvede komiker har dog et nyt projekt i støbeskeen.

(Foto: © Andreas Bro, DR)

Det Arabiske Forår buldrer derudaf. 69 unge mister livet på Utøya, og i Danmark bliver Helle Thorning-Schmidt (S) Danmarks første kvindelige statsminister.

Virker det herrens år 2011 efterhånden som rigtig længe siden?

2011 var samtidig året, hvor det populære program 'Gintberg på kanten' blev vist for allerførste gang. Men nu bliver programmet sendt på pension.

Med den aktuelle sæson 'Gintberg på kanten af generationskløften' er det nemlig allersidste gang, at Jan Gintberg tager på humor-antropologisk rejse rundt i Danmark.

Gintberg på kanten

Men hvorfor vil den garvede komiker sige farvel til programmet, der gennem årene har vundet flere tv-priser og haft millioner af seere?

- Det er vigtigt at prøve at udfordre sig selv på nye måder. Man er nødt til også at tvinge sig selv til at prøve nogle nye ting. Og jeg trænger til at prøve noget nyt, siger Jan Gintberg om det, der på mange måder er hans helt egen tv-baby.

Det var nemlig ham selv, der for over et årti siden kontaktede først TV 2 og siden DR med et pilotafsnit af det, der dengang hed 'Forpost Danmark'. I den såkaldte dummy (prøve-afsnit) rejste Jan Gintberg til Thyborøn, besøgte lokalbefolkningen og lavede efterfølgende et standup-show for dem.

Konceptet fik et mere journalistisk touch, da det kom under kærlig behandling hos DR's folk, og i foråret 2011 fik 'Gintberg på kanten' altså premiere med en sæson, der bød på besøg i blandt andet Hirtshals, Højer, Nysted og Rudkøbing.

Jan Gintbergs komiske talent blev for alvor kendt af den brede befolkning, da han i slutningen af 90'erne var en del af 'Tæskeholdet' og leverede den ikoniske 'tale til nationen' hver uge i radioen. (Foto: © Andreas Bro, DR)

I årenes løb har Jan Gintberg – udover de utrolig mange danske byer – også været "på kanten" af det offentlige, EU, kultur, patriakatet og meget mere.

Mange af de samme folk, som var med til at lave programmerne i starten, er fortsat med, og det er nu Gintbergs eget firma og ikke DR, der producerer dem.

Grineflip og vrøvl på tv

Idéen til 'Gintberg på kanten' kom fra et radioprogram med den britiske komiker Ross Noble. I programmet, Gintberg havde hørt, besøgte Noble Sydafrika, hvor han blandt andet mødte nogle hvalfangere og efterfølgende optrådte for et lokalt publikum.

- Kombinationen af standup og reportage er ikke ny. Den fungerer skidegodt, siger Gintberg.

Seerne er tilsyneladende enige, for lige knap en million så med, da første episode af forrige sæson blev vist i 2022.

Jan Gintberg har da også et bud på, hvorfor programmet med over et årti på bagen fortsat har så stor succes:

- Vi har været i stand til at lave nogle humoristiske miniportrætter af lokalområder og institutioner, seerne har kunnet spejle sig i. Og så tror jeg, at de kan mærke, at serien vil folk det bedste. Stemningen er, at vi er der for at hæve folk op, ikke for at træde dem ned. Og for at grine sammen.

- Vi har ikke en skjult agenda eller et ærinde om at udstille folk. Vi taler dem op og griner sammen. Og dem, vi griner mest af, er som regel dem med flest stjerner på skuldrene, siger Jan Gintberg om de personer, der er med i 'Gintberg' på kanten'. Byens lokale borgmester skal med andre ord kunne klare mere satirisk røg end for eksempel en skoleelev, når Gintberg går på scenen. (Foto: © Andreas Bro, DR)

Grin er der masser af gennem programmerne, også Jan Gintbergs helt spontane grineflip.

Noget, som er blevet en fast del af udsendelserne:

- Jeg elsker jo at snakke med de her mennesker, og hvis de siger noget, der får mig til at grine, tænkte vi, at det kunne være sjovt, hvis vi på den måde afmonterer værtsrollen, siger Jan Gintberg.

Og det er altså derfor, at vi ofte ser Gintberg få grineflip, vrøvle sig igennem et oplæg eller andet, som man i de fleste andre tv-programmer ville redigere væk.

Kollegaer beder om sparring

Samtidig med at 'På kanten' bliver sendt på pension, fylder Jan Gintberg i næste måned 60 år. Det er dog på ingen måde et skarpt hjørne, synes han:

- Nu er det helt legitimt at drikke en øl til frokost og tage en morfar på en bænk et kvarter. Og så er det fedt at mærke, at yngre mennesker spørger én til råds.

Det er både folk fra tv-branchen og komikere, der beder Gintberg om sparring, og det sætter han stor pris på.

- Folk tænker: "Dit gamle røvhul, du må have prøvet at stå i den situation, jeg står i nu." Så spiser vi en frokost, og så tømmer jeg hovedet og siger: "Du må selv ligge og rode med, hvad du vil gøre, men det her er mine tanker." Og der er jo noget enormt givende i at føle, at man kan hjælpe andre til at reflektere over andres deres situation.

Jan Gintbergs er opvokset på en gård, og hans far var landmand. Han er selv uddannet landmand og tog efterfølgende en bachelor i jordbrugsvidenskab på Landbohøjskolen, hvor han læste sammen med Frank Hvam. (Foto: © Andreas Bro, DR)

Vil ikke lade sig skræmme

For Jan Gintberg selv er det over 30 år siden, han debuterede som komiker på værtshuset Din's i København, hvor også Casper Christensen, Anders Matthesen og andre kendte navne optrådte som helt unge.

Meget er sket inden for humor og standup siden de ironiske 90'erne – på godt og ondt, mener Jan Gintberg:

- For mig er det vigtigt, at man ikke lader sig skræmme. Hvorfor er der ting, jeg ikke må snakke om som hvid, heteroseksuel, ciskønnet, normativ mand? Selvfølgelig må jeg da tale om og undersøge ting.

Jan Gintberg har siden 2011 undersøgt stort og småt i alverdens danske provinsbyer med 'Gintberg på kanten'. - Det har været fantastisk at skabe en serie sammen med DR, der har kunnet rejse så længe og med så mange forskellige temaer, mennesker og steder, siger han. (Foto: © Andreas Bro, DR)

- Men vi har haft en lang årrække, hvor alt har været ufarligt. Nu er det blevet lidt farligt igen, og det klæder måske comedy meget godt. Nu må man regne med, at der er nogle, der bliver sure, og det rum skal man lære at navigere i, siger han og fortsætter:

- Al udvikling er vel sundt på en eller anden måde. Jeg synes faktisk, på mit fags vegne, at det er en spændende udfordring.

Hvordan Jan Gintberg tackler udfordringerne, kan du blive klogere på, hvis du har lidt tålmodighed.

Han er nemlig i fuld gang med at forberede sit kommende stand-up show 'Miraklet', der får premiere i januar 2025:

- Det vil rive hele verden omkuld i komisk fedhed. Intet mindre.

Sidste afsnit af 'Gintberg på kanten' bliver vist på DRTV fra kl. 06 onsdag og DR1 samme dag kl. 20.30.

Gintberg på kanten