Gift ved første blik-par fortsatte, efter kameraet slukkede: 'Jeg følte behov for at bestemme en brøkdel af mit eget bryllup'

Så har de første par sagt farvel til singlelivet og ja til at blive 'Gift ved første blik'.

Nu er 9. sæson af 'Gift ved første blik' gået i gang, og de første deltagere holder bryllupsfest med en, de aldrig har mødt før. (Foto: © Snowman Productions, DR)

Spoiler-advarsel: I artiklen her afsløres det, hvad der sker i første afsnit af 'Gift ved første blik'. Hvis du vil se afsnittet, inden du læser, så hop over på DRTV.

De fleste, der bliver gift, kender med al sandsynlighed hinandens gode og dårlige vaner og vælger på et nogenlunde oplyst grundlag at sige ja til ægteskabet.

Men forestil dig, at du siger ja til én, hvis fornavn, duft og stemme du ikke aner, om du kan lide – fordi nogle eksperter mener, I matcher.

Det er tilfældet for de første fire singler, der foran rullende kameraer, venner og familie har fået vielsesring på af en totalt ukendt person i den nye sæson af 'Gift ved første blik', der lige er skudt i gang.

Gift ved første blik

Det første par er 29-årige Sara fra Odense, som nørder fjernvarme og grøn energi, elsker hunde og brygger kombucha (fermenteret te). Hun bliver smedet sammen med 31-årige Rasmus fra Sydfyn, der bor i København, arbejder med den grønne omstilling, synger i kor og har pladespiller.

Sara og Rasmus kendte ikke hinanden på forhånd, men er begge fra Fyn og arbejder med grøn energi og den grønne omstilling. Nu er de blevet matchet af eksperterne i sæson 9 af 'Gift ved første blik'. (Foto: © Brian Lichtenstein, DR)

Det andet arrangerede ægteskab består af selvstændige Jeanette på 30, som har sin egen tøjbutik og kører motorcykel, som får ring på af den 39-årige direktør Michael, der elsker at rejse og opleve noget nyt.

De er begge familiemennesker, og Michaels forældre bor et stenkast fra Jeanettes nyindkøbte, nyrenoverede drømmehus, der i øvrigt er udstyret med både dobbelt-håndvask, dobbeltbruser og blot mangler manden og børnene.

Jeanette og Michael kunne lide hinanden fra første blik: - Min nervøsitet faldt lige 40 procent i det sekund, jeg vendte mig om. Hun så brandgodt ud, lød det bagefter fra Michael. Jeanette var også tilfreds. - Han havde nogle virkelig søde øjne, og jeg kunne se på ham, at han var lige så nervøs som mig. Da vi så hinanden, gav det bare en god ro, sagde hun. (Foto: © Brian Lichtenstein, DR)

Og noget tyder på, at de to par er matchet godt.

Det blev i hvertfald til nogle få kys (Sara og Rasmus kyssede under bryllupsbordet, og Jeanette og Michael gav hinanden et lille kys foran værelsesdøren på hotellet), inden de skulle sige godnat og – for første gang i programmets historie – sove adskilt.

Men hvad du ikke så på tv var, at brylluppet for ét pars vedkommende ikke sluttede helt, da de hver især smed sig på hotelsengen.

I stedet for at vente med at se hinanden til morgenen efter, som det ellers var meningen, mødtes Sara og Rasmus igen, efter kameraholdet havde forladt dem på hver deres hotelværelse.

Det fortæller Sara til dr.dk.

- Jeg valgte at gå ned i baren bagefter, og det gjorde Rasmus også. Vores venner var der jo stadig, siger hun med et smil og fortsætter:

- Festen var jo i fuld gang, men pludselig skulle vi danse færdigt og i seng. Da de så stoppede med at filme, gik vi begge ned i baren og drak nogle øl – og så gik vi i seng.

Gommen Rasmus forklarer, at det var godt at tage styring over lidt af dagen.

- Jeg følte behov for lige at bestemme bare en brøkdel af mit eget bryllup. Derfor ville jeg rigtig gerne ned i baren og holde en lille efterfest med de mennesker, jeg holder allermest af, siger han til dr.dk.

Skete der mere bagefter?

- Måske, siger Sara hemmelighedsfuldt uden at uddybe mere – og det samme gør sig gældende med Rasmus.

Traditionen tro blev det til et lille kys under bordet mellem Sara og Rasmus, da gæsterne trampede i gulvet. Dog er forskellen her, at brudeparret lige havde mødt hinanden få timer forinden. (Foto: © screenshot, DR)

Samme værdier i hjemmet

Uanset om den gode kemi holder mellem parrene resten af sæsonen, har eksperterne i hvert fald lagt sig i selen for at skabe de bedste muligheder for årets ti deltagere.

Alle par er nemlig blevet matchet på baggrund af komplicerede personlighedstest, dybe psykologsamtaler og ikke mindst hjemmebesøg, der er en vigtig del af processen.

For dit hjem siger ikke blot noget om, hvem du er – men også hvem du kan matche godt med, forklarer etnolog med speciale i parforhold, Sarah Holst Kjær.

- Hvis et par har nogenlunde samme stil i hjemmet, viser min forskning, at parret lettere kan overkomme en del praktiske problemer, der kan stå i vejen for at lære hinanden ordentligt at kende, siger hun.

Det behøver ikke betyde, at man skal have præcis samme møbler fra Ikea, genbrug eller interiørbutikken, før man kan blive soulmates. Men der må gerne være tegn på samme værdier.

Og det ser vi med de to nygifte par, forklarer hun.

På sine hjemmebesøg bemærkede hun, at Rasmus og Sara er nogle lidt "nørdede" typer. Rasmus har meget verdenslitteratur, er LP-entusiast og går op i at fordybe sig i ting. Sara elsker at bruge dagevis på at brygge kombucha-te og ugevis på at fermentere kål. De lytter til hele albummer i stedet for hurtige videoer på YouTube og hits på Spotify.

- Her har vi to deltagere, der går op i de grundige, dybe processer, lyder vurderingen fra etnologen.

Vi skal ikke mange generationer tilbage, før den nygifte kvinde skulle forlade hjemmet og flytte ind hos sin nye ægtemand. I dag er der andre boller på suppen. 30-årige Jeanette har købt og istandsat sit drømmehus med dobbelt håndvask, som står klar til den nye udkårne – og deres kommende børn. - Jeanette er jo en moderne singlekvinde, der har tilgangen: "Det kan godt være, jeg ikke har den perfekte partner lige nu, men jeg ved, hvad jeg vil og har mulighed for at skabe det selv. Så mens jeg venter på min Mr. Right, tilrettelægger jeg, hvordan jeg ønsker mit liv", siger etnolog Sarah Holst Kjær. (Foto: © Brian Lichtenstein, DR)

Det andet nygifte par, Jeanette og Michael, bor begge i nyrenoverede hjem, værdsætter kvalitet, kan lide, at det matcher og spiller i hjemmet og ønsker at skabe "den rigtige" luksuriøse stemning med ting fra interiørbutikker. Og deres ens syn på boligstilen er en fordel.

- Det giver en symmetri og en balance mellem parret, at de har samme indretning og smag, for så kan de hurtigere springe videre til de dybere ting i forholdet, forklarer etnologen.

(Smug)kig hos din date

Generelt mener Sarah Holst Kjær, at det kan være en fordel, hvis du er single og har mulighed for at (smug)kigge lidt rundt i din dates hjem, hvis du bliver inviteret på besøg.

Er køleskabet tomt, eller er det fyldt og vidner om en madentusiast, der elsker at stå i et køkken? Er håndklæderne foldet og farvekoordineret i et skab, eller ligger de krøllet sammen i et hjørne? Er der håndvægte på gulvet, en død plante i vinduet, kæledyr, gamle tallerkener og tomme sprutflasker?

- Det handler ikke om, hvad der er rigtigt eller forkert, men hvad du har det bedst med i forhold til dine værdier og din måde at gøre tingene på. For det er meget svært at lave om på mennesker senere, lyder Sarah Holst Kjærs råd.

Så kort sagt: Hvis din date er et rodehoved, bliver det nok ikke anderledes, hvis I en dag får børn. Men måske foretrækker du det fremfor en partner, der retter på billederne, hvis de hænger skævt, og får stress, hvis tingene ikke står snorlige? Det er værd at overveje til næste besøg hjemme hos din date.

'Gift ved første blik' kan ses fra klokken 06 hver torsdag på DRTV og bliver vist samme aften klokken 20 på DR1.