Veganisme skaber stor konflikt i Gift ved første blik: 'Det er voldsomt, når hun kalder animalske ting for ligdele'

Mettes veganisme får både hende og Steen til at føle, at der ikke er plads til dem i relationen, mener ekspert.

- Det er fint, veganisme fylder meget i hendes liv, men at det også kommer til at fylde så meget for alle, hun omgås, det er svært, synes jeg, lyder det fra Steen, der danner par med Mette i Gift ved første blik. (Foto: © Mads Castillio, DR)

"Når du ser et stykke bacon for dig, så ser jeg en lille gris, der ligger og er død."

"Nu kan du få lov at betale i dag, for jeg har sådan et princip om, at jeg ikke betaler for kød-mad."

"Jeg har bare ikke lyst til at se på al det der kød og døde ligdele."

Veganisme fylder meget i relationen mellem Steen Theill og Mette Blume, der er ét af årets fem par i Gift ved første blik.

Faktisk er den endt med at fylde så meget for dem begge, at den skaber både gnidninger og konflikter i deres relation.

- Mettes veganisme fylder meget, det gør den jo. Det fylder ikke meget for mig; jeg er ligeglad med, hvad folk spiser. Men det fylder meget for hende, det kan enhver jo se, mener Steen, der blandt andet tager på et vegansk bed and breakfast med Mette i syvende afsnit af Gift ved første blik.

- Jeg synes, det er voldsomt, når hun kalder animalske ting for ligdele. Kunne hun ikke bare sige: "Jeg spiser vegansk." Det havde været fint. Men hun skal hele tiden kommentere det. Jeg har aldrig før hørt veganere eller vegetarer kalde kød for ligdele. Så er man virkelig glødende veganer, og det bliver voldsomt for mig.

Undervejs på turen til den veganske bed and breakfast bliver det så voldsomt for Steen, at han indimellem ender med at trække sig fra deres snakke. Hans hoved er ifølge ham selv fyldt op.

- Hvis vi havde en masse andet, vi talte om, og kunne sidde og dele en flaske vin og hygge os, så var det noget andet. Men samtalerne kom hele tiden til at dreje sig om veganisme. Og det gjorde mig træt i hovedet, for jeg ville bare gerne tale om nogle almindelige ting.

Han ville ønske, Mette havde meldt sin "glødende veganisme" ud fra start.

- Hun skulle have sagt: "Vil du date mig, så skal du være veganer, og der kommer ikke kød ind i mit hjem." Fint, så kan man tage det til efterretning.

Se Mette fortælle om, hvordan hun ser en død gris, når mange andre ser et stykke bacon:

'Jeg prikker til folks samvittighed'

På den anden side ærgrer det også Mette, at veganismen fylder så meget i programmerne, som den ender med at gøre.

- På skærmen ser det ud, som om det fylder meget mere, end det gør i virkeligheden. Steen snakker også meget om det i udsendelserne, men jeg oplevede det egentlig ikke på samme måde, når jeg var sammen med ham. Dér sagde han ikke, det var irriterende eller problematisk.

Faktisk ønskede Mette slet ikke selv at bringe sin veganske levevis på banen i programmerne, fortæller hun:

- Jeg havde en lille fræk aftale med mig selv om, at veganisme ikke skulle være en ting i udsendelserne. Jeg skulle ikke snakke om det, og det skulle ikke være mig, der bragte det op. Jeg oplevede så, at Steen bragte det op, og det var jeg meget bevidst om ikke selv at ville gøre.

Men kan du forstå, hvis folk stejler, når du siger, at du ser ligdele eller tænker på en død gris, når du ser et stykke bacon?

- Jeg har prøvet tusind gange, at folk stejler over det; det er ikke kun Steen, der gør det. Men det er jo også pisseirriterende, når jeg kalder nuggets for "resterne af en død kylling". Jeg prikker jo til folks samvittighed, og de ved jo inderst inde godt, det ikke er i orden, hvad vi udsætter dyrene for.

Mette holder fast i, at hun sagtens kunne se sig selv være sammen med en kødspiser igen:

- Jeg har før været sammen med en kødspiser, mens jeg har været veganer, men det skal ikke foregå i mit hus. Hvis man havde en død chihuahua liggende inde i køleskabet i en plastbakke, ville alle jo synes, det var sygt i hovedet. Det er sådan, jeg ser det, når jeg ser et stykke kød i køleskabet. Jeg ser et dødt dyr.

- Det gør ondt i mig, hvis jeg er ude at spise med nogen, og de bestiller et stort stykke blødende dyr, men dér holder jeg bare min kæft. Jeg kender mange veganere, der slet ikke går ind i et hus, hvor der bor en kødspiser. Dér er jeg jo slet ikke, fortæller Mette om sin veganske livsstil, der skaber store udfordringer for hende og Steen i Gift ved første blik. (Foto: © Mads Castillio, DR)

Forskellighed kan trigge os

Spørger man Nina Reventlow, der er psykoterapeut, medlem af Dansk Psykoterapeutforening og én af eksperterne i Gift ved første blik, skyldes konflikten om veganisme, at hverken Mette eller Steen har set emnet som en potentiel udfordring i en relation.

Men det skyldes også, at de ikke lykkes med at lægge fokus et andet sted, understreger eksperten:

- Steen bliver overrasket over, hvor meget veganismen fylder hos Mette, hvilket han også giver udtryk for. Mette bliver derimod overrasket over, hvor meget han reagerer på hendes livsstil. De begynder begge to at forklare og forsvare sig, og det er én af de ting, der kan ske, når man bliver ramt af forskelligheden.

For når vi møder forskellighed i vores relationer, kan det trigge noget i os, forklarer Nina Reventlow:

- I parforhold kan vi alle blive trigget af, hvorvidt vi har en plads i den andens liv. Det kan se ud og lyde på alle mulige måder. Men det er dét, Steen bliver i tvivl om, når veganisme fylder så meget for Mette. Mens det hos Mette kan skabe tvivl, hvis hun oplever, han ikke vil respektere det.

- På den måde ender de begge to med at føle, at der ikke er plads til dem hver især i relationen.