Du kan ikke sige 'Carmen Curlers' uden også at sige mode, hår – og selvfølgelig curlers.
Nu er DR-serien tilbage med en spritny sæson, som foregår i et årti, der byder på alt fra præsidentmord til månelanding; nemlig 1960'erne.
Dét årti er dog ikke kun vildt i en verdenshistorisk kontekst, men byder også på en perlerække af modemæssige højdepunkter.
For hvem er det egentlig, Birthe, Vita og de andre karakterer i 'Carmen Curlers' – måske – har ladet sig inspirere af med deres bobbede hår, optegnede øjne og karakteristiske outfits?
Det kunne meget vel være nogle af de modeikoner, vi skal se nærmere på i denne artikel.
I anledning af den nye sæson af 'Carmen Curlers' har vi nemlig allieret os med modeekspert Chris Pedersen, der er vært på 'Kulturen' på P1 og tidligere har været blandt andet moderedaktør på Euroman og medvirket i en række programmer om mode og skønhed på DR.
Herunder gør han os klogere på de største modeikoner fra årtiet.
Vi starter med en tur over Atlanten:
Jacqueline Kennedy – amerikansk førstedame
Når man taler om modeikoner fra 1960'erne, kommer man ikke udenom den amerikanske førstedame Jackie Kennedy, der var gift med USA's præsident John F. Kennedy, der blev dræbt i 1963.
- Hun repræsenterer det, vi forstår ved 1960'erne – pilleæskehatten, den føntørrede, luftige page og spadseredragterne. Man kan næsten tegne hende som et stykke grafik, fordi hun stadig står så tydeligt for os, mener Chris Pedersen.
Ifølge modeeksperten går Kennedy ofte i ensfarvet tøj, der er tydeligt inspireret af, hvad der foregår i modebilledet i Paris. Hun allierer sig med designeren Oleg Cassini, da hun bliver førstedame, og han får skabt en garderobe til hende, der fuldstændig afspejler tidens internationale mode.
Ifølge Chris Pedersen er der ligefrem "et før og et efter" Jacqueline Kennedy – som blandt andet bliver kendt under kælenavnet Jackie O.
- Efter hun dukker op, ser alt andet pludselig gammeldags ud.
Hendes indflydelse rækker dog langt ud over det tøj, hun bærer på kroppen:
- Hun er ekstremt dygtig til at manipulere med massemedierne på både godt og ondt. Hun er med til at understøtte John F. Kennedy og de to som et politisk par, vurderer Chris Pedersen.
Det ser man også, efter han bliver dræbt, hvor hun sidder ved siden af ham i bilen.
- Her beslutter hun sig for ikke at skifte tøj, så man kan se blodet på hendes nederdel. Hun forstår, at de billeder vil gå verden rundt.
Helle Virkner – dansk statsministerfrue og skuespiller
Vi bliver i den politiske verden, men flyver tilbage over Atlanten og hjem til Danmark. En anden førstedame – eller statsministerfrue – med overordentlig meget star power i 1960'erne er nemlig Helle Virkner.
Udover at være en populær skuespiller er hun i en årrække også gift med socialdemokraten Jens Otto Krag. Dermed kan hun altså også skrive statsministerfrue på cv'et i store dele af årtiet.
- Hun går også i spadseredragter og cardigan-sæt og Christian Diors New Look med smalle taljer og brede skørter, fortæller Chris Pedersen.
- Hun og Jens Otto Krag er Danmarks helt store stjernepar i den her periode – for i 1960'erne er man selvfølgelig lige så optaget af de kendte, som vi er det i dag.
Chris Pedersen kalder Helle Virkners stil for "underspillet elegance".
- Hun repræsenterer en lidt blødere og lidt mere skematisk femininitet end andre af årtiets ikoner, siger han og uddyber:
- Hun repræsenterer den måde, man "bør" se ud på i 1960'erne – det er bare ikke den nyeste måde at se ud på.
Sophia Loren – italiensk skuespiller
De fleste synes nok, det må være pænt glamourøst at være førstedame eller statsministerfrue.
Men hvis man er Hollywood-stjerne i 1960'erne, får den alligevel lige et nøk opad på glamour-skalaen.
Én af årtiets absolut største stjerner på den front er den Oscar-vindende italienske skuespiller Sophia Loren, der i 1961 som den første nogensinde vinder den fornemme filmstatuette for en ikke-engelsksproget rolle – for 'Bedste kvindelige hovedrolle' i filmen 'Huntigeren'.
- Hun forstår virkelig at være filmstjerne. Som 1960'er-symbol er hun meget old school-glamour i sin stil. Vi taler store balkjoler med dybe udskæringer, bobbet hår og store diamanter, siger Chris Pedersen.
- Hun er klassisk timeglasformet, men hun er meget mere sexet og vildere i sit udtryk, end man før har set. Alt er ligesom for stort på hende, og hun er enormt ekspressiv og nærmest farlig at se på.
- Man er ikke i tvivl om, at hun ejer sin seksualitet og sin krop. Hun repræsenterer en frigjort kvinde, og hun bliver også kendt for nogle film, hvor hun spiller nogle virkelig store kvindelige karakterer.
Audrey Hepburn – britisk skuespiller
Nu skal vi kaste et nærmere blik på endnu et skuespiller- og modeikon fra perioden, nemlig Audrey Hepburn.
- Hun kommer i en periode, hvor vi har haft de her bombshells – de "klassiske" filmstjerner som Marilyn Monroe, Gina Lollobrigida og Sophia Loren, der alle er de her timeglasformede femme fatales. Det er kvinder, som er tydelige symboler på sexethed – men som også er ekstremt let afkodelige som sexede, siger Chris Pedersen og uddyber:
- Og dér kommer Audrey Hepburn virkelig som et friskt pust. Hun har selv sagt, der er en grund til, hun er så tynd, og det er, fordi hun er opvokset i efterkrigstiden med for lidt at spise – så hun har fået en vildt skrøbelig og spinkel krop. Og så er hun desuden balletdanser. Så hun er en lillebitte kvinde.
Den lillebitte kvinde – der blandt andet er kendt for sine roller i film som 'Pigen Holly' og 'Prinsessen holder fridag' – vælger desuden at klæde sig "ekstremt enkelt", forklarer Chris Pedersen:
- Hun står for det enormt enkle og nærmest barnlige. Hun er også ét af de ikoner, du nærmest kan tegne.
Hepburn repræsenterer dog ikke kun en ny kropstype og en ny stil. Hun repræsenterer simpelthen en hungren efter det nye, mener Chris Pedersen:
- Hun spiller på en ny type seksualitet – den unge kvinde, den drengede krop og det nye frisind.
- Det handler ikke længere kun om at klæde sig for mændenes skyld, men også for sin egen. Så selvom hun kan virke ret sødmefuld i dag, er hun i virkeligheden et ret progressivt ikon.
Alain Delon – fransk skuespiller
Hvis navnet Alain Delon ikke lige ringer en klokke hos dig, er du tilgivet. Men den franske skuespiller er faktisk én af de største filmstjerner overhovedet i 1960'erne.
Og Chris Pedersen tøver ikke med at kalde ham "en slags datidens Brad Pitt eller Timothée Chalamet".
- Han er ét af de stilikoner, der taler meget til tiden nu. Det er ikke super queer og farverigt – han går klædt på en meget minimal og eksklusiv måde. Han går nærmest amerikansk klædt med en hvid skjorte, der er åben helt ned til navlen, og et par hvide shorts, forklarer Chris Pedersen.
Det passer ifølge Chris Pedersen godt til moden anno 2023, hvor vi har fokus på de enkle lækre ting, hvor vores tøj gerne må være luksus, men ikke flashy at se på.
Og det med, at dit tøj ikke skal skrige til himlen, men at det i stedet handler om, hvordan du bærer det – dét rimer på Alain Delon.
- Han er en mand med en cigaret i mundvigen og er meget ubesværet sexet. Det ligner måske ikke noget, han har gjort sig umage med, men dét har han, siger Chris Pedersen og slutter:
- Han er virkelig ét af de ikoner, man kan blive ved med at tage op igen og igen – også i 2023.