Har du ikke overblik over dit budget? 'Det er virkelig en dårlig undskyldning', mener tv-vært

Sofie Østergaard sætter spot på økonomi i 'Boost dit budget'. Og hendes bedste råd er enkelt: Kom i gang!

(Foto: © Johnatan Milo Maibøll / Mathias Næsgaard, DR)

Det er sidst på måneden, og jeg tør nærmest ikke tjekke min netbank af frygt for, at den er gået i minus.

Det med budgetter og økonomi er besværligt, og tanken om at skulle investere i aktier giver mig nærmest koldsved på panden.

Så føles det lettere at lukke øjnene og slubre (endnu) en dyr købekaffe i mig og håbe på, at det hele nok går alligevel.

Men spørger jeg tv-vært Sofie Østergaard, så synes hun – med rette – at jeg burde tage mig lidt sammen.

For dét med økonomi, budgetter og investeringer er faktisk slet ikke så besværligt, som man måske umiddelbart tænker.

Det viser hun i øjeblikket i tv-programmet 'Boost dit budget'. Og nedenfor hjælper hun også mig – og ikke mindst jer, kære læsere – på vej med gode råd om dét, der for mange af os kan virke så uoverskueligt.

Rigtig god læsning!

Boost dit budget

Hej Sofie! Jeg er snart 35 år, men synes stadig, økonomi er svært og kedeligt. Hvad kan jeg gøre?

- Det skyldes nok, at du aldrig er dykket ordentligt ned i det. Økonomi kan både være pissehamrende sjovt, vildt fedt og faktisk også romantisk at beskæftige sig med.

Undskyld, sagde du lige romantisk?

- Ja, for der er da ikke noget mere vidunderligt end at tale med en partner, hvor du kommer rigtigt ned under overfladen, og det gør du, når du taler om økonomi. Hvis du for eksempel er så heldig, at du har lidt luft i økonomien, så skal du finde ud af, hvad du vil bruge pengene på – måske en romantisk middag eller en vildt fed rejse? På den måde kan økonomi komme til at handle om drømme, og dét er da ret romantisk.

- Stod det til mig, så lagde vi budget flere gange om måneden hjemme hos mig, for det er da fedt at sidde dér og tale om drømme over et glas hvidvin.

Selvom jeg er voksen, tør jeg stadig ikke åbne min netbank i slutningen af måneden. Hvad kan jeg gøre ved det?

- Det har du nok ikke lyst til, fordi du måske ikke ved, hvad du bruger af penge. Men det kan sgu noget, når man åbner sin netbank og ved, at det ser godt ud. Det er ærgerligt, at du ikke har haft den oplevelse, men den kan du få ved at lægge et budget og have styr på det fra starten af måneden.

- Hvis du ved, hvad du må bruge af penge en given måned, så smager din dyre købekaffe også 100 gange bedre end en kaffe, du måske ikke heeelt havde råd til, men som du køber alligevel.

Hvad synes du er det dummeste, folk bruger penge på?

- Det eneste, jeg synes, der er dumt at bruge penge på, er de ting, hvor man ville have prioriteret anderledes, hvis man havde mærket ordentligt efter. Jeg plejer at sige, at jeg godt kan købe mig lykkelig – særligt med sko! Men den følelse varer ikke særlig længe.

- Når du derimod kommer ind og mærker efter, hvad dine ægte prioriteringer er, så kan du også mærke glæden ved de ting, du ikke køber, fordi du skal spare penge op til noget andet.

Jeg er selv virkelig dårlig til tal og økonomi. Hvordan får jeg nemmest et overblik?

- Det er virkelig en dårlig undskyldning, hvis du synes, det er svært at få et overblik. De fleste banker har en skabelon til budgetter. Ellers kan du google "skabelon budget", så kører bussen. Der er ofte også skrevet poster ind, du måske ikke lige ville tænke over selv.

- Prøv at tænke på det som et lille puslespil, hvor det hele skal passe sammen. Først er der de ting, man skal sætte penge af til. Så er der de ting, man gerne vil. Og så er der forhåbentlig et lille rum tilbage til opsparing og investering til sidst. Det er virkeligheden ret simpelt, men det tager lidt tid.

Hvad med investeringer? Er det ikke vildt svært med aktier og sådan noget?

- Det kan godt virke uoverskueligt, men det behøver ikke svære svært. Jeg tror på, alle kan finde overskud til at begynde at investere. Det behøver ikke være mange penge, man investerer, men bare dét, at man får begyndt på det – det er godt for ens økonomi på lang sigt.

- I princippet kan man starte med at lægge ti kroner til side om måneden, til man så har råd til at investere i et værdipapir. Det er fuldstændig ligegyldigt, hvor meget du investerer, men vigtigt at komme i gang.

Ok, så må jeg hellere begynde at investere… Men hvordan gør jeg helt konkret?

- Du kan for eksempel investere gennem investeringsplatforme. Det koster som regel intet at oprette sig, det er super nemt, du kan hurtigt trække dine penge ud igen og vigtigst af alt – så er du i gang.

Hvornår ved jeg, at tiden er den rigtige til at investere?

- Det ved du ikke. Men her skal du huske på, at "time beats timing". Det vil sige, at det vigtigste er, at du bare har investeret noget, fremfor om du har investeret på det helt rigtige tidspunkt.

- Der er ofte ikke så stor forskel på, om du har købt på bunden og solgt på toppen, eller om du bare har haft investeret dine penge igennem længere tid. Det vigtigste er, at du er i markedet og lader dine penge arbejde for dig.

Hvor er det generelt nemmest at spare?

- Det er vaneændringerne, du sparer mest på. Jeg fik selv virkelig en øjenåbner, da jeg havde født mit barn nummer to. Dér ville jeg have en personlig træner, for nu skulle jeg fandeme i form. Men jeg ville gerne have, der skulle indgå en daglig plade Marabou i planen. Der sagde træneren, at det ikke gjorde noget, at jeg spiste slik om fredagen, men at det er dét i løbet af ugen, der feder. Sådan er det også med penge.

- Det er de dér åndssvage penge, du bruger på mad i løbet af ugen, der dræner budgettet. Vi har alle sammen et køleskab, og de fleste af os har også en fryser. Så spis nu al din mad, frys ned, og lad være med at smide noget ud. På den måde sparer jeg selv helt vildt meget på mit madbudget.

- Og generelt er det i den daglige økonomi, du lige skal kigge sig omkring og være bevidst om, hvad du gør. For det er her, du virkelig kan spare penge.

Hvad har du selv brugt flest dumme penge på?

- Jeg har helt klart brugt mange dumme penge på airpods til min telefon. Jeg mister dem hele tiden og hader mig selv for det, så nu er jeg begyndt at gå over til dem med ledning igen.

- Og så kan jeg ikke holde mig fra de der helt billige, men alt for lækre kanelsnegle på tanken. Det er klart en guilty pleasure.

Hvad skal man gøre, hvis man lige er flyttet hjemmefra og vil ind på boligmarkedet?

- Det er svært. Virkelig svært. Og det er det ikke kun for de helt unge, men også lidt ældre førstegangskøbere.

- Min egen indgang til boligmarkedet var at gå sammen med nogen om at købe. Og det behøver ikke være ved hjælp af forældre eller familie – det kan også være med ens venner. Men man skal have en advokat ind over, så man har klare aftaler og retningslinjer, når man vil ud af det.

- Grundlæggende er det værd at komme ind på boligmarkedet, hvis man har mulighed for det, for historisk set har dét at købe bolig bare været én af de bedste investeringer, man kan gøre sig.

Hvornår begyndte du selv at interessere dig for økonomi?

- Jeg er så heldig, at det i mit barndomshjem var helt naturligt at tale om økonomi, så det har jeg taget med mig videre. Jeg tror desværre, der er rigtig mange, der forbinder det at gå op i sin økonomi med at være et kapitalistisk røvhul, og det skal vi væk fra, for du kan godt være både empatisk og gå op i din økonomi på samme tid. Det handler ikke om at have mange penge; det handler om at vide, hvad man gør med dem, man har.

- Mange forældre sørger for eksempel for, at deres børn bliver empatiske og får gode madvaner, men at give dem en økonomisk bevidsthed opfattes som sådan lidt "fy-fy". Og vores uddannelsessystem gør heller ikke nok for at klæde os på i forhold til økonomiforståelse.

Helt ærligt, det er jo dødkedeligt at spare, hvis man nu gerne vil ud at spise eller rejse. Kan jeg ikke bare tage et forbrugslån?

- Jo, det kunne du da sagtens, men det er lidt ligesom at tisse i bukserne. Du skal huske på, at hvis du både gerne vil ud at rejse, spise sushi og drikke øl med vennerne, så skal du måske lige invitere vennerne hjem til dig selv til nogle øl, inden I tager ud, for så ville du have råd til mere sushi på den lange bane.

- Det er i hvert fald bedre lige at tænke sig om og spare lidt, hvor man kan, for det er helt åndssvagt, hvis man tager de der hurtige lån, der bliver vildt dyre i længden.

Ok, så tager jeg ikke et hurtigt lån… Men hvordan sikrer jeg mig så bedst at have råd til de lidt lækrere ting?

- Jamen, måske må du stramme ballerne. For hvis du ikke har råd, så er det jo sådan, det er. Så må du knokle noget mere for det og på den måde få en større indtægt. Eller sørge for at investere, så du kan få nogle penge ud på markedet og arbejde for dig.

Har du selv nogle ting, du insisterer på at købe?

- Ja da! Jeg er ikke sådan en, der aldrig bruger penge. Jeg har nogle ansigtscremer, som koster, så jorden ryster, men de virker for mig, og jeg kunne aldrig drømme om at gå på kompromis med dem. Og jeg prioriterer også ferier benhårdt – ikke nødvendigvis rejser, men det at kunne holde fri.

- Det er sådan nogle ting, der gør mig glad.

Hvis du kun måtte give ét godt råd om økonomi – hvad skulle det så være?

- Kom i gang! Både med at få styr på dit budget og med at investere. Og så skal du huske på, at du ikke skal kunne overskue det hele på én gang. Så start med at lægge et budget, og gå så videre derfra. Efter budgettet er det måske din pension eller dine forsikringer, du skal tjekke.

- Det handler ikke om at have styr på det hele fra start. Men du skal åbne op for at tænke på den måde og tage ansvar for din egen økonomi.