Hun spiser trøffelchips med kaviar i bilvasken og hader at tabe: Nu er Anne ny 'løvinde' i Hulen

37-årige Anne Stampe Olesen er både en benhård businesskvinde og en "ret kedelig leverpostejsmor fra Viborg".

(Foto: © Per Arnesen/Grafik: Oliver Seppo, DR)

Så skal der tælles nuller og regnes på værdiansættelse og procenter. For 'Løvens Hule' er tilbage.

Det er den ottende sæson, og i år er der stor udskiftning i dommerpanelet.

Hele to nye "hunløver" skal kæmpe mod de tre faste "hanløver", Jesper Buch, Jacob Risgaard og Christian Arnstedt, om at hive en god investering i land.

De to nye erhvervsfolk hedder Anne Stampe Olesen og Louise Herping Ellegaard, som erstatter Jan Lehrmann og Mia Wagner. Anne Stampe Olesen har dog fulgt 'Løvens Hule' på nærmeste hold, da hendes tætte forretningspartner er "eks-løven" Mia Wagner.

Efter fire sæsoner af 'Løvens Hule' takker erhvervskvinde og værksætter Mia Wagner (tv.) af og efterlader sin stol til sin tætte forretningspartner Anne Stampe Olesen (th.). Sammen har de stiftet selskabet Nordic Female Founders, som altså fortsat vil gøre investeringer i 'Løvens Hule'. (Foto: © MARIE HALD, Marie Hald Moment Agency / Institute)

For at lære Anne Stampe Olesen bedre at kende, har vi stillet hende nogle personlige spørgsmål om blandt andet hendes guilty pleasure (noget med trøffelchips og bilvask), og hvordan hun tackler alfa-hannerne i 'Løvens Hule'. Og så har vi også bedt om hendes bedste tips, hvis du selv går med en iværksætterdrøm.

Anne, du er ny 'løvinde'. Beskriv kort dig selv og dit job.

- Jeg bor i Viborg, har to børn og en skøn mand, fire heste og en hund. Jeg er meget aktiv i det lokale fritidsliv, blandt andet formand for rideskolen derude. Og så er jeg medstifter af Nordic Female Founders, som jeg har med Mia Wagner. En stor del af vores arbejde er at skabe mere diversitet i iværksætteri og hjælpe andre kvinder til at bygge deres forretning op. Det er vores mission at hjælpe andre kvinder.

Vil det sige, at du er feminist?

- Ja, det er jeg. Jeg plejer at sige, at jeg er en moderne feminist.

Hvad betyder det?

- For mig er en moderne feminist en, som tror på, at vi kan hjælpe hinanden. Det handler ikke om, at der skal være kamp mellem drenge og piger, men at vi kvinder skal stå sammen. Vi skal give hinanden et los i røven, så vi tør tro på os selv, tage vores plads, skabe store ting, tage chancer og fejle. Vi behøver ikke være så perfekte.

Løvens Hule

Møder du fordomme fra mænd som kvindelig iværksætter på topniveau?

- Man bliver undervurderet, man bliver altid talt en lille smule ned til - eller mansplainet. Det er aldrig de unge mænd, der er sådan, men typisk en mandlig direktør på 55 år i en mellemstor virksomhed i Jylland.

Hvad gør du, når det sker?

- Det har lært mig at møde meget forberedt op til møderne og have styr på det hele - især tal. For tal lyver ikke. Hvis vi til et møde begynder at tale om følelser, kan man altid snakke det "ned", for der er ikke noget facit. Men hvis du kan dine tal, er der kun én sandhed. Hvis nogen siger to millioner, kan jeg korrigere og sige: "Undskyld, jeg tror, det var 1,9 millioner". Bare for at vise at jeg har styr på det.

Anne er opvokset med to storebrødre, som er en del ældre end hende, så hun har altid vidst, at hun måtte være "meget fremme i bussen" for at blive hørt: - Jeg har altid stukket næsen frem og fået opbakning af mine forældre til det, siger hun. (Foto: © Per Arnesen, DR)

Hvad er din største investering i kroner og ører?

- Det bliver nok i den nye sæson af 'Løvens Hule'. Ellers er min største investering i Female Invest (en virksomhed, der blandt andet har som mission at få flere kvinder til at investere penge for at opnå økonomisk frihed). Men jeg vil ikke sætte beløb på.

Beskriv følelsen af at tjene penge på dine investeringer?

- Jeg elsker at vinde. Jeg er meget, meget målrettet og bliver drevet af at indfri mål - og så sætter jeg nogle nye. Derfor føles det som en lille sejr hver gang; både når man tjener sin første, anden og tredje million, når man kommer i mål med det, man har sat sig for eller sælger en virksomhed, som vi har tjent gode penge på. Det føles nok lidt som at vinde en fodboldkamp, vil jeg tro.

Hvordan fejrer du en sejr?

- For mig drejer det sig ikke så meget selve fejringen eller at hvile på laurbærrene - jeg er hurtigt afsted mod et nyt mål. Men en god flaske champagne går jeg ikke af vejen for - helst delt med Mia Wagner.

Tager I så et enkelt glas, eller deler I hele flasken?

- Jeg tror godt, jeg må sige, at Mia og jeg deler flasken.

Hvad er dit bedste råd til nye iværksættere, der vil have succes?

- Få styr på penalhuset fra starten af, det vil sige få styr på din økonomi og din forretningsplan og sådan noget. Sørg for at have de grundlæggende ting i orden - det kan du få hjælp til mange steder, hvis det er svært for dig.

Hvad hvis man ikke er den bedste til at få styr på de ting - vil du så ikke investere?

- Det er heldigvis der, jeg kan hjælpe. Jeg har en master i proces- og forretningsledelse og er god til at sætte struktur på alting. Så jo, jeg kan godt investere i noget, selvom der ikke er styr på penalhuset.

Hvis nu jeg er 20 år og broke - men drømmer om at få succes. Hvad skal jeg så gøre nu?

- Jeg var ikke selv sådan en, der havde planer for, hvad jeg skulle. Og for at være helt ærlig, skal vi nok ikke begynde at grave i mine gymnasiekarakterer, men til gengæld fik jeg festet og havde det sjovt. Mit råd er, at du skal få lavet dine ting, gå efter det, du har lyst til, råb højt, når det er vigtigt, kast dig ud i det og begå fejl. Sørg for at gardere dig med nogen, der kan bakke dig op - jeg har selv min faste venindegruppe. Og husk, at du skal have det sjovt og gøre noget, du brænder for. Ellers holder du ikke lang tid.

Hvis jeg så finder det - hvad skal der så til, for at du vil investere i min ide?

- At du brænder for det. Jeg investerer ikke i lykkeriddere, som jeg kalder dem, der vil være iværksættere for at være iværksættere. Jeg investerer i ildsjæle; dem der drømmer om lige præcis det produkt, de laver og står op om morgenen og tror på, at det skaber en bedre verden.

Det vil sige, det er nok at være en ildsjæl?

- Nej, for når det så er sagt, skal du også have et produkt, som vi tror, der er markedspotentiale i, og som kan vækste - for vi skal jo også tjene penge. Jeg vil gerne hjælpe en iværksætter med at kigge på en forretning, men jeg vil ikke investere i det, hvis jeg ikke tror, jeg kan få pengene mange gange hjem.

Har du sat et vist beløb for, hvor mange penge du vil investere for i 'Løvens Hule'?

- Nej, jeg har de penge med i 'Løvens Hule', som jeg skal bruge. Så det er heldigvis ubegrænset.

Vil du primært støtte kvinder i 'Løvens Hule'?

- Ja, det vil jeg. Men jeg er så meget forretningskvinde, at jeg heller ikke går af vejen for en god case med mænd.

Nogen vil sige, det er forskelsbehandling, at du primært vil støtte kvinder?

- Ja, og sådan er det. Vores fokus i Nordic Female Founders er at skabe mere diversitet, andre har et andet fokus. Der er jo så også blevet forskelsbehandlet i århundrede - så vi klarer nok at lave en forskelsbehandling til den anden side også.

Det har altid været en mission for Anne at få flere kvinder ind i iværksætter- og erhvervsverdenen, der er domineret af mænd: - Hvorfor er det, drengene skal være bedre end pigerne? Vi er lige så intelligente, har samme vilkår, kan det samme. Hvorfor er der så øvre begrænsninger på, at vi ikke kan opnå samme resultater? Det forstår jeg simpelthen ikke, siger hun. (Foto: © PR)

Nu er du jo med i 'Løvens Hule' for i gang. Hvordan er det?

- Normalt kan en investering være en lang proces, der godt kan tage et halvt år. Men i 'Løvens Hule' kommer nogle iværksættere ned ad en trappe, uden at vi kender noget til dem - og på meget kort tid kan vi sige "yes, den går jeg med". Jeg elsker, at man får lov at slå til, når man ser en god deal - det er så fedt og så sjovt. Men det kan også være nervepirrende at fyre en million af på et eller andet, mens man lige når at tænke "åh shit".

Hvordan er det at sidde sammen med de rutinerede "hanløver" Jesper Buch, Jacob Risgaard og Christian Arnstedt?

- Jeg synes, det er sjovt, men man skal også lige finde sin plads, for det er jo nogle store egoer - kæmpestore alfahanner - der er derinde. Men det er inspirerende, og så kan jeg faktisk også lide at tage en rigtig god diskussion og få lov til at være rigtig uenige. Jeg kan godt lide, når bølgerne går højt, og det gør de i 'Løvens Hule'.

Er der noget, du ville ønske, du havde investeret i tidligere sæsoner af 'Løvens Hule'?

- Jeg tror, alle løver ville have været på 'Shaping New Tomorrow' (Jesper Buch og Birgit Aabys investering i sæson tre, red.). Så hvis man kunne spole tiden lidt tilbage, tror jeg, jeg ville tage den.

- Det er sjovt at skabe noget, arbejde med ildsjæle og være målrettet. (Foto: © MARIE HALD, Moment Agency)

Har du selv begået investerings-fejl?

- Vi laver fejl hele tiden, men jeg synes jo, at vi lærer hver gang. Det gør selvfølgelig lidt ondt, hvis det er mange penge, man taber - men sådan er det. Jeg kan dog ikke røbe, hvad den største fejl er.

Har du haft betænkeligheder ved at sige ja til 'Løvens Hule'?

- Ja, det har jeg, og jeg skulle vende det med min familie. Men vi kom frem til, at den "negative" side ved at sige ja, nemlig at blive "kendt", ikke er noget, jeg kommer til at mærke i min dagligdag. Jeg er jo faktisk en ret kedelig leverpostejsmor fra Viborg og kommer ikke så mange steder. I mit lokalsamfund er de ligeglade med, at jeg er på tv, og på mit kontor kender de mig i forvejen.

- Og så synes jeg også, vi har en forpligtelse for at stille os op og være rollemodeller og vise, at man godt kan få succes og være lidt fremme i skoene, selvom man er helt almindelig uden en glamourøs baggrund.

Jeg har læst, at du aldrig bruger tid på at se Netflix og tv. Har du nogen guilty pleasures?

- Jeg elsker chips. Hvis jeg er lidt irriteret eller bare skal lidt væk, køber jeg trøffelchips, helst med kaviar eller stenbiderrogn, kører i bilvask og trykker på det lange program. Så sidder jeg der helt for mig selv inde i bilvasken og spiser trøffelchips.