Spoiler-advarsel: Artiklen her handler om, hvad der sker i andet afsnit af 'Slædepatruljen'. Hvis du vil se programmet, inden du læser, så gå over på DRTV.
- Jeg har været ved at skide en bønne i bukserne over det, men det er, fordi det ikke bare er et tv-program for mig. Der ligger en dybere historie i det.
Sevim Genc er en kvinde med en mission.
Missionen handler om at gøre op med den "manual", hun mener findes for nogle muslimske piger. Manualen, der fortæller om, hvad andre forventer af dig og hvilke værdier, du bør leve efter.
Den manual har hun selv levet efter i store dele af sit liv.
Det gør hun ikke længere.
- Jeg er ikke opdraget til at gå i en retning, jeg selv kunne tænke mig. Som muslimsk pige har jeg levet efter en manual om, hvordan en god muslimsk pige skulle leve. Det er først som voksen, jeg har fundet den retning af mig selv. Det har ikke været en mulighed for mig, før jeg blev voksen.
- Det er også derfor, jeg i dag ikke tøver med at gribe en mulighed, når den så kommer.
Det har senest fået Sevim Genc til at deltage i DR1-programmet 'Slædepatruljen', men det kommer vi tilbage til om lidt.
'Det var imod min tyrkiske kultur'
For opgøret med "manualen" begyndte allerede, da den 16-årige Sevim lavede et forløb om fitness i skolen. Hun begyndte snart at komme i bodybuildingmiljøet og gik så for alvor i gang med at dyrke den sport, som ikke var anerkendt i det tyrkiske miljø, hun kom fra.
Pludselig stod hun på et podie iført bikini og skulle vise sin krop frem, som er kutyme til bodybuilding-konkurrencer.
- Det var imod min tyrkiske kultur. Det var angstprovokerende og grænseoverskridende. Jeg ved ikke, hvordan jeg kom igennem det, men jeg holdt fast. Senere vandt jeg det danske mesterskab for begyndere, fortæller Sevim Genc, der kom til Danmark som fireårig og i dag er fyldt 50 år.
Når historien om bodybuilding-konkurrencen er vigtig at fortælle her så mange år senere, er det, fordi den gav Sevim blod på tanden i forhold til at gå sine egne veje.
Det vil hun gerne inspirere andre til også at gøre.
- Man skal stå fast og sætte sine grænser selv. Turde tro på de valg, man tager som en person, der tager ejerskab for sine handlinger. Lad dig ikke være din egen begrænsning, men tro på din rejse frem mod dine mål og dine drømme, lyder opfordringen.
- Jeg kommer til at få så mange hug for det her, men jeg vil gerne vise, at det at have to forskellige kulturer ikke betyder, man skal agere på en bestemt måde. Man skal kunne sætte sine grænser selv. Og man skal nægte at tro på det, hvis man får at vide, at noget ikke kan lade sig gøre.
Meget større end selve konkurrencen
Sevim Genc er selv lykkedes med at få skabt rum til, at meget "kan lade sig gøre" i hendes liv i dag, hvor hun lever som selvstændig personlig træner med tilknytning til PureGym-fitnesskæden.
Og så har hun altså kastet sig ud i at deltage i 'Slædepatruljen'.
Her bliver i alt 18 kvinder ført igennem et benhårdt udskillelsesforløb med masser af både fysiske og psykiske prøvelser, inden man til sidst står tilbage i Nordøstgrønland med den ene kvinde, som har det, der skal til for at køre med i Slædepatruljen Sirius – som indtil videre aldrig har haft en kvinde med.
Sevim Genc har med egne ord nydt at smide kontrollen og kaste sig ud i programmets udfordringer. Men en svømmehalsøvelse, hvor man skulle dykke ned efter et objekt på bunden af det dybe bassin uden at kunne se, hvad man dykkede efter, endte alligevel med at sende hende ud af tv-konkurrencen.
Hun var med egne ord "ikke færdig med at være der", da hun blev sendt hjem.
- Jeg blev rasende, da de sendte mig hjem, for jeg har kæmpet for det hele selv, siger hun.
- Men jeg elsker, hvad der er kommet ud af det, for det er meget større end selve konkurrencen, jeg har udviklet mig virkelig meget mentalt af at være med, og der har åbnet sig nye døre i forhold til relationer.
Det så man også, da Sevim Genc skulle tage afsked med de andre kvinder i 'Slædepatruljen', hvor der både blev krammet og fældet tårer.
Vil gå i front og være et forbillede
Det har dog langtfra været nemt for Sevim Genc at skulle dele ud af sit inderste foran hele Danmark.
- Det sidder så indgroet i mig, at der er nogle ting, man ikke gør som muslimsk pige. Det er så speciel en oplevelse at være flasket op med manualen om, hvad kvinder og mænd må, og så vælge at blive ved med at overskride ens grænser, som jeg har gjort.
- Jeg har kastet mig ud i det og har over årene fundet en ro i at holde fokus på mine værdier – og ikke andres mening omkring mig.
Derfor har Sevim Genc også selv gjort alt, hvad hun kunne for at hjælpe sin datter Nadia godt på vej i livet.
Hun har præsenteret den 24-årige datter for veje, man kan gå – og fortalt hende om konsekvenserne. Datteren har skullet kende til de muligheder, livet byder på, og vide, at det kan betale sig at række ud og tage ansvar for sit eget liv.
- Min mission er at gå i front og være et forbillede. Jeg vil gerne vise, at så længe vi er gode mennesker med respekt for omgivelserne, og vi gør det bedste, vi kan, så er det pisse lige meget, hvilken kultur vi kommer fra.