Jonatan Spang-program runder skarpt hjørne: 'Nogle gange tænker jeg: Var det her for meget?'

'Tæt på sandheden' har netop rundet episode nummer 100.

Jonatan Spang har været vært på 'Tæt på sandheden' lige siden programmets debut i 2017 – han er frisk på at tage 100 episoder mere. (© DR)

Hvor mange danske programmer kan du komme i tanke om, der har rundet 100 episoder?

Ikke mange, vel?

'Tæt på sandheden' er ét af dem, der netop har rundet det skarpe hjørne, og i den anledning har vi taget en snak med comedyshowets vært, Jonatan Spang.

Han fortæller blandt andet om, hvordan det føles at have lavet det samme i ti sæsoner, om engang, hvor han blev truet med tæv på scenen – og om, hvordan hans datter er temmelig uimponeret over, hvad farmand laver.

Du kan læse hans svar herunder:

1

Hvordan føles det at runde episode nummer 100?

- Jeg synes ofte, at dansk tv lider af den dér hittepåsomhed, hvor man hele tiden skal finde på noget nyt, så jeg er stolt af, at vi har fået lov til at lave programmet så længe. Det er ikke så mange programmer, der får lov at lave 100 episoder. Og så tænker jeg også: "Fuck, tænker folk, at jeg burde komme videre?"

- Men jeg er kommet frem til, at nej, det burde jeg ikke, for jeg nyder mit arbejde enormt meget. Og det kombinerer mange af de ting, jeg rigtig godt kan lide at lave, og som jeg også synes, jeg har opbygget god erfaring med.

2

Hvorfor tror du, programmet har kunnet køre så længe?

- Det tror jeg, vi har fået lov til, fordi der er mange, der ser det. Ej, hvis jeg skal svare lidt mindre Excel-agtigt, så er det nok, fordi programmet har ramt et behov, som ingen rigtigt var klar over fandtes – heller ikke os selv.

3

Hvad har du lært af de første 100 episoder?

- Jeg har faktisk lige kigget på nogle af de allerførste manusser, vi lavede. Vi havde jo ingen idé om, hvordan vi byggede en historie op dengang. Vi lærte det virkelig, mens vi gjorde det. På den anden side er der også nogle muligheder ved, at man slet ikke har erfaring, for det giver en god åbenhed.

- Den åbenhed og nysgerrighed forsøger vi ret aktivt at holde fast i, når vi laver programmerne i dag.

4

Hvem har været sjovest at revse?

- Da vi startede, var Lars Løkke (M) statsminister, og han var vildt god at revse. Han er utroligt menneskelig og charmerende, men samtidig kan han godt komme til at virke skruppelløs, hvilket kan skabe nogle ret sjove situationer.

- Han medvirkede selv i programmet en enkelt gang og var også åben for, at der blev lavet sjov med ham – i hvert fald et stykke hen ad vejen, indtil vi begyndte at drille ham med Løkkefonden (der blandt andet er blevet kritiseret for mulige interessekonflikter).

Jonatan Spang ynder at tage de danske politikere under "kærlig" behandling i 'Tæt på sandheden'. (© DR)
5

Føler du selv, du nogensinde er gået over stregen?

- Vi forsøger altid at gå til grænsen og presse grænsen, og så vil der jo indimellem være tidspunkter, hvor jeg sidder med en følelse af: "Var det her for meget?"

- Sådan er det, og jeg skulle have en helt psykopatisk selvtillid, hvis ikke jeg havde det sådan.

6

Hvad har været den største ups'er i programmet gennem årene, hvor du bagefter tænkte: "Av, den var ikke god"?

- Vi lavede på et tidspunkt et indslag med en soldat om det danske forsvar, og hvor dårligt udrustet Forsvaret er. Indslaget endte med at køre på soldaten, der var med. Det var en klar fejl, for det skulle have handlet om Forsvaret.

- Han skrev til os bagefter, at han var rigtig ked af det. Det var dumt af os, for det var ikke det, der var meningen.

7

Hvordan kommer man ned i gear igen, når man lige har givet den fuld gas foran kameraet?

- Det kan godt være svært for mig at gå fra at være på til ikke at være på. Der er en ret hård overgang mellem showet og virkeligheden, og jeg tror, det er meget sundt, at jeg har cykelturen hjem til at omstille mig til den anden virkelighed.

- Men når man har et lille barn, som jeg har, så går man sgu bare hjem og laver noget mad, for det skal man. Hun har bare behov for, at hendes far gør nogle helt lavpraktiske ting og er ret ligeglad med, hvad hendes far har sagt inde i fjernsynet.

8

Hvordan slapper du bedst af?

- Vi har et sommerhus. Dér slapper jeg vildt meget af. I vinterferien lavede jeg en bålplads, og så lavede vi bål og ristede snobrød.

9

Hvad er egentlig din værste vane?

- Jeg kunne virkelig få meget ud af lige at holde min kæft fem minutter længere.

- Det tror jeg ville være godt for mange ting. På arbejdet kommer jeg nogle gange lidt for hurtigt til at sige, hvad jeg mener, og det kan godt nogle gange komme til at ødelægge ting. Jeg øver mig meget i lige at holde min kæft og høre, hvad de andre siger.

- Og nu kan mine kollegaer så sidde og læse det her og tænke: "Prøver han virkelig på det? Det er godt nok dårligt prøvet!"

Jonatan Spang har – udover at være vært på 'Tæt på sandheden' – også arbejdet som skuespiller og været direktør på Nørrebro Teater. (© DR)
10

Hvem trænger til at blive revset godt og grundigt i 2023?

- Der er mange ting, der ser spændende ud i det her år. Den nedsmeltning og det opgør, der lige nu er i gang i blå blok, synes jeg er vildt spændende. Det tror jeg kommer til at fylde meget.

11

Hvem trænger derimod til at blive hyldet?

- Det ved jeg fandeme ikke. Det er jo ikke så meget hyldest, vi laver i programmet.

12

Hvad har været din vildeste oplevelse rent professionelt so far?

- Det må være at lave program nummer 100!

13

Og den værste oplevelse...?

- Jeg lavede engang et standup-job i Skagen, hvor der kom en mand op på scenen, der ville tæve mig. I starten syntes folk, det var lidt sjovt, at han kom op og råbte, og jeg prøvede ligesom at snakke videre og bevare publikum på min side.

- Men på et tidspunkt mistede folk tålmodigheden, og der kom nogle dørmænd og smed ham ud.

- Der var lige nogle minutter, hvor det var rigtig spændende – liiidt for spændende, faktisk.

14

Én af mine kollegaer vandt engang den omvendte Cavling, men er meget skuffet over, han aldrig modtog en fysisk statuette. Har I planer om at sætte dem i produktion?

- Vi har kun den samme statuette, for den var så dyr at få lavet, at det endte med, at folk får et diplom i stedet for. Så det er simpelthen bare den samme statuette, jeg roder med hver uge.

- Jeg har fået flere henvendelser fra skuffede journalister, der gerne ville have haft deres statuette. Men med den økonomi, der er på DR, så kommer det næppe til at ske lige foreløbig.

15

Hvor længe kunne du tænke dig at blive ved med at lave 'Tæt på sandheden'?

- Jeg vil godt tage 100 programmer mere! Men i sidste ende er det jo op til seerne, hvor længe de synes, det er sjovt.

Tæt på sandheden med Jonatan Spang