Det er ikke småting, kvinderne i 'Slædepatruljen' bliver udsat for.
De skal kunne svømme i iskoldt vand iført alt deres gear uden at fortrække en mine. De skal kunne fire en slæde ned fra en lodret klippekant, mens de i øvrigt selv rappeller ned ved siden af.
De skal leve op til diverse fysiske krav – og så skal de kunne samarbejde og begå sig socialt i vildt pressede situationer med både for lidt søvn og omgivet af ekstrem kulde.
Kravene, der bliver stillet til kvinderne i programmet, er inspireret af dem, der bliver stillet til Forsvarets optagelsesprøve og på Slædepatruljen Sirius' forskole. Men præcis hvor hårde er de krav? Og er der forskel på det, kvinderne skal kunne i 'Slædepatruljen' og det, man skal kunne i den rigtige patrulje?
Det har vi allieret os med Tobias Bartholdy for at blive klogere på.
Han er én af eksperterne i 'Slædepatruljen' og har været med til at udforme de udfordringer, kvinderne bliver stillet over for i løbet af programmerne. Og så er han selv tidligere Sirius-mand med syv slæderejser under bæltet.
Du skal kunne klare kulde og iskoldt vand
Når man er en del af Slædepatruljen Sirius, skal man kunne begå sig i temperaturer på ned til minus 50 grader. Man skal altså være mere end almindeligt god til at håndtere kulde. Det gælder, uanset om kulden består af sne og fygning – eller hvis du går igennem isen og ender i det kolde vand.
I 'Slædepatruljen' bliver kvinderne således flere gange udsat for øvelser i vand. Blandt andet skal de svømme gennem iskoldt vand iført al deres gear, og i en svømmehal skal de dykke ned efter en genstand på bunden af det dybe bassin med kulsorte dykkerbriller, der forhindrer dem i at se, hvor de svømmer.
Øvelserne i vand er der en helt særlig grund til, forklarer Tobias Bartholdy:
- I Slædepatruljen Sirius er vores værste mareridt at gå gennem isen, og hvis det sker, er der ikke tid til lige at lægge en plan. Dér skal du kunne handle med det samme, så det skal kvinderne også kunne. De må ikke lukke ned, men skal kunne håndtere den situation, de er i - og gøre det rigtige.
- Hvis slæden går gennem isen, skal du kunne redde dig selv, men du skal også sørge for at have din nødrygsæk med, hvor du har tørt tøj. Der er nogle helt lavpraktiske ting, du simpelthen skal kunne gøre i den rigtige rækkefølge, hvis uheldet er ude.
Men kunne man ikke bare forberede sig grundigt hjemmefra, uden at man behøver at hoppe i det iskolde vand, fristes man til at spørge.
Svaret fra Tobias Bartholdy er et klart nej.
For én ting er at læse og forberede sig. Noget andet er rent faktisk at stå i en – sjaskvåd og iskold – situation og mærke det på egen krop.
- Der kan være stor forskel på, hvordan vi tror, vi reagerer, og hvordan vi så rent faktisk reagerer i en situation. Det bliver vi først klogere på, når vi har stået i en situation, der minder så meget som muligt om det, man kan komme ud for i virkeligheden.
Du skal være bomstærk og vise overskud
Hvor mange slæder kan du lige selv slæbe rundt på? Har du ro og råstyrke nok til at rappelle ned ad en klippe? Og kan du både løbe, tage burpees og lave pull-ups, som om det var det letteste i verden?
Det er blot nogle af de styrkekrævende udfordringer, kvinderne i 'Slædepatruljen' skal kunne gennemføre. Allerede i det første program bliver seks ud af 18 kvinder sorteret fra på baggrund af deres fysiske formåen.
Og det er altså ikke, fordi de er en samling svæklinge, understreger Tobias Bartholdy.
- Men der er en helt masse krav til deres styrke, og det handler både om, at de skal kunne være i gang mange timer ad gangen, og også klare tunge løft. Når vi i Slædepatruljen Sirius lægger depoter ud om sommeren, så er det lige meget, om du er mand eller kvinde, men du skal kunne bære rundt på kasser og tromler på mellem 30-60 kg, og det kan godt være, de skal bæres en kilometer fra båden hen til en hytte, siger han.
- Og så er presset stort over tid. Du kommer til at gå omkring 40 kilometer på ski om dagen i tre måneder i træk, når du er med i Slædepatruljen Sirius. Så din krop skal være i rigtig god form og kunne holde til det. Det går ikke, hvis man har skavanker.
Hvis du søger om optagelse i Slædepatruljen Sirius, er der da også en række helt konkrete krav til, hvad du skal kunne. Du skal for eksempel kunne løbe 2,9 kilometer på 12 minutter og tage 35 burpees på to minutter.
Tobias Bartholdy synes dog med fordel, man kunne revidere nogle af disse krav og i stedet have et skarpere fokus på, hvad der reelt er behov for, når man befinder sig i Nordøstgrønland.
Men én ting er sikkert: Formen skal være i orden, uanset om man er én af kvinderne, der er med i 'Slædepatruljen', eller om man – som Tobias Bartholdy – har været udsendt med Slædepatruljen Sirius.
- Det handler om, at bundniveauet skal være højt, så der er noget at bygge videre på.
- I 'Slædepatruljen' har vi også kigget på, om folk giver sig fuldt ud. Vi vil ikke se, at folk løber tre kilometer for at honorere et krav, hvis de i virkeligheden kunne løbe tre en halv. De skal vise overskud, når de bliver presset fysisk.
Du skal være en god kammerat
Det er ikke kun vigtigt, at kvinderne i 'Slædepatruljen' er bomstærke og kan begå sig i ekstrem kulde og koldt vand.
De skal også være dygtige socialt. Faktisk så dygtige, at Tobias Bartholdy har udsat dem for 'Hitlisten'. Og nej, den har ikke noget med musik at gøre.
Det er en liste, hvor kvinderne skal rangere hinanden, så Tobias og hans medekspert Asger Fredslund samt vært Anika Tronier får et indblik i, hvordan de har det sammen, og hvem der eventuelt skal sendes hjem.
- Hitlisten bliver også praktiseret på Slædepatruljen Sirius' forskole. Den har til formål at få skabt et homogent hold. Du er afsted i 26 måneder med Sirius, så det nytter ikke noget, hvis der et sort får med fra start. Man er hinandens familie i de her to års tid, så man bruger i virkeligheden 'Hitlisten' til at finde ud af, hvor homogen flokken er.
Når man laver 'Hitlisten', skal man helt konkret nævne, hvem man har det bedst og dårligst med på holdet, og især det sidste er svært for kvinderne i programmet.
Men der er en god grund til alligevel at gøre det, forklarer Tobias Bartholdy.
- Hvis alle placerer den samme person nederst, så er der noget skævt i relationerne. Så vurderer vi, om der er et problem i det, eller om det er okay. Hvis der er et problem, så kan man simpelthen blive valgt fra på baggrund af, at ens kammerater ikke har tillid til én.
- Båndet til kammeraterne skal være stærkt, for det bliver hårdt og svært undervejs, og det koster noget på den mentale konto at arbejde i mørke og kulde. Så man skal kunne støtte sig til hinanden og løfte hinanden op.
Er det ikke fair nok, hvis man "bare" er kollegaer, men ikke nødvendigvis er hinandens bedste venner?
- Jo, du kan godt bare være en god kollega, men niveauet af tillid skal være højt, for din sikkerhed afhænger af din makker – man kan ende med at skulle være alene sammen med sin slædemakker i op til fire måneder ad gangen. Det er både en privat og en professionel relation at være afsted på den måde. Og der er eksempler fra Sirius, hvor det er gået rigtig galt, fordi man er holdt op med at kigge efter hinanden, og så er den ene endt med forfrysninger, fordi der er minus 40 grader.
- Derfor er det afgørende, at man har stor tillid til hinanden.